Football Talk

Τζίνι Βαϊνάλντουμ: Ένας ακόμα που κάνει το δρομολόγιο Λίβερπουλ – Βαρκελώνη

Τζίνι Βαϊνάλντουμ: Ένας ακόμα που κάνει το δρομολόγιο Λίβερπουλ – Βαρκελώνη

Ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ είναι ο τελευταίος παίκτης της Λίβερπουλ που θα πάει στην Μπαρτσελόνα, με τους δύο συλλόγους να έχουν ανταλλάξει αρκετούς παίκτες τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Μετά από πέντε πετυχημένα χρόνια στο Μερσεϊσάιντ, ο 30χρονος μέσος ετοιμάζεται να αφήσει την Λίβερπουλ, για χάρη της Μπαρτσελόνα και του Ρόναλντ Κούμαν. Ο διεθνής Ολλανδός αναμένεται να υπογράψει ως ελεύθερος στους «μπλαουγκράνα» και θα προσθέσει το όνομα του σε μία λίστα παικτών, οι οποίοι έχουν πάρει μεταγραφή από τον έναν σύλλογο στον άλλο.

Το «BN Sports» σας παρουσιάζει πέντε περιπτώσεις παικτών που πήραν μεταγραφή από την Λίβερπουλ στην Μπαρτσελόνα, ή το αντίστροφο.

Γιάρι Λιτμάνεν

Τι καλύτερο από το να ξεκινήσεις την λίστα από τον Φινλανδό επιθετικό και την… χωρίστρα του. Ο Λιτμάνεν έβγαλε «μάτια» με την φανέλα του Άγιαξ από το 1992 μέχρι και το 1999, παρά τα αρκετά προβλήματα τραυματισμών που είχε αντιμετωπίσει. Ο «Άνθρωπος από Γυαλί», όπως τον είχαν χαρακτηρίσει, πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα το 1999, όπου και συνεργάστηκε πάλι με τον Λουίς φαν Χάαλ.

Litmanen.jpg

Τα πράγματα δεν κύλισαν όπως θα ήλπιζαν οι δύο πλευρές, με τον φαν Χάαλ να θέτει εκτός ομάδας τον Λιτμάνεν τον χειμώνα λόγω των εμφανίσεων. Αποκορύφωμα ήταν ένα άρθρο της «The Observer», παρομοιάζοντας τον με τον Παπά Ιωάννη Παύλο Β’, καθώς σε κάθε εμφάνιση φαινόταν και πιο αδύναμος. Η αλλαγή προπονητή και η άφιξη του Λορένζο Φερέρ δεν άλλαξε κάτι για τον ίδιο και μετά από 32 εμφανίσεις και μόνο 4 γκολ, πήρε μεταγραφή στην Λίβερπουλ ως ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2001.

«Υπογράψαμε έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης και έρχεται με σπουδαία φήμη», είχε πει τότε ο τεχνικός των «reds», Ζεράρ Ουλιέρ. Παρά το θετικό του ξεκίνημα στον σύλλογο, ένας τραυματισμός με την Εθνική ομάδα τον έκανε να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. Την επόμενη σεζόν ήταν μέρος της ομάδας που κατέκτησε το UEFA Cup, το FA Cup και το League Cup, ωστόσο δεν συμμετείχε σε κανέναν τελικό λόγω των τραυματισμών. Τελικά έφυγε στο τέλος της χρονιάς, έχοντας παίξει σε 43 αγώνες με 9 γκολ, έχοντας αρκετά παράπονα από την διαχείριση του Ουλιέρ.


Λουίς Γκαρσία

Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός ήταν γέννημα – θρέμμα της «Λα Μασία» και ανέβηκε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα το 1998. Ωστόσο δεν πήρε την ευκαιρία που έψαχνε και ακολούθησαν τέσσερις δανεισμοί, πριν πάει το 2002 στην Ατλέτικο Μαδρίτης για 3.6 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από μία «γεμάτη» σεζόν με 30 συμμετοχές και 9 γκολ, οι Καταλανοί ενεργοποίησαν την ρήτρα επαναγοράς του για σχεδόν 5 εκατομμύρια.

Garcia.jpg

Αγωνίστηκε την σεζόν 2003-04 με τους «μπλαουγκράνα» και πέτυχε 8 γκολ σε 38 αγώνες, όμως για άλλη μία φορά δεν κατάφερε να διατηρήσει την θέση του στον σύλλογο, με τον Ράφα Μπενίτεθ να εισηγείται την μεταγραφή του στην Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2004. Έμεινε στον σύλλογο για τρία χρόνια, με σπουδαιότερη στιγμή το γκολ απέναντι στην Τσέλσι στον ημιτελικό του Champions League το 2005.

Ο Γκαρσία επέστρεψε αργότερα στην Ατλέτικο, όπου και έκατσε για άλλα δύο χρόνια, ενώ έκανε και ένα πέρασμα από την χώρα μας την σεζόν 2010-11 με τον Παναθηναϊκό.


Χαβιέ Μασεράνο

Ο Αργεντινός μέσος έκανε το μεγάλο «άλμα» στην καριέρα του το 2006 και πήρε μεταγραφή από την Κορίνθιας στην Γουέστ Χαμ , «πακέτο» με τον Κάρλος Τέβεζ. Η σεζόν στα «σφυριά» δεν κύλισε όπως θα ήθελε ο ίδιος, καθώς η Γουέστ Χαμ βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση και είχε αρκετά νομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να δεχθεί από την Premier League πρόστιμο ύψους 5.5 εκατομμυρίων λιρών, ρεκόρ για την εποχή. Η Λίβερπουλ κατέθεσε πρόταση για τον δανεισμό το Αργεντινού, ωστόσο οι κανόνες της UEFA τονίζουν πως ένας παίκτης δεν μπορεί να αγωνιστεί σε πάνω από δύο ομάδες από την 1η Ιουλίου και την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.

Mascherano.jpg

Τελικά ο δανεισμός του στους «reds» επικυρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 2007 και το επόμενο καλοκαίρι έγινε επίσημη η μεταγραφή, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο. Στο «Άνφιλντ» έμεινε για 4 σεζόν, όταν η Μπαρτσελόνα τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2010 για το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μασεράνο έμεινε στην Βαρκελώνη για σχεδόν 8 χρόνια, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις τόσο στον χώρο του κέντρου, όσο και ως κατά συνθήκη κεντρικός αμυντικός. Αποχώρησε από τον σύλλογο το 2018 για να αγωνιστεί μία διετία στην Κίνα, ενώ το 2020 αποσύρθηκε με την φανέλα της Εστουντιάντες.

Φελίπε Κουτίνιο

Μετά από μία μέτρα θητεία στην Ίντερ, στην οποία δεν πήρε τις ευκαιρίες που έψαχνε, ήρθε η μεταγραφή στην Λίβερπουλ για μόλις 8.5 εκατομμύρια λίρες. Ο Βραζιλιάνος εξελίχθηκε σε παίκτη – κλειδί για τον σύλλογο μέσα στα επόμενα χρόνια, με κύριο εκφραστή στις επιθέσεις. Ωστόσο από το καλοκαίρι του 2017 «σύννεφα» είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται γύρω από το μέλλον του στην Λίβερπουλ, όταν ο σύλλογος αρνήθηκε τρεις προτάσεις από την Μπαρτσελόνα.

Coutinho.jpg

Μέσα στους επόμενους μήνες ο Βραζιλιάνος είχε εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία του να αγωνιστεί με τους «μπλαουγκράνα», ενώ έδωσε τον τελευταίο του αγώνα με την Λίβερπουλ στις 30 Δεκεμβρίου του 2017, απέναντι στην Λέστερ για το πρωτάθλημα. Τελικά οι δύο σύλλογοι έδωσαν τα χέρια στις 6 Ιανουαρίου του 2018, με τους Άγγλους να βάζουν στα ταμεία τους 105 εκατομμύρια λίρες. Το 2017-18 ο ίδιος δυσκολεύτηκε αρκετά στους Καταλανούς, καθώς δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στο σύστημα της ομάδας και χρειάστηκε να αγωνιστεί πολλές φορές ως εξτρέμ.

Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε σε συνολικά 54 αγώνες και πέτυχε 11 γκολ, ωστόσο έμεινε εκτός πλάνων του Ερνέστο Βαλβέρδε το καλοκαίρι και δόθηκε δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου. Με τους Βαυαρούς έκανε μία γεμάτη σεζόν, με αποκορύφωμα το εκκωφαντικό 8-2 απέναντι στην Μπαρτσελόνα για τα προημιτελικά του Champions League, με τον Κουτίνιο να πετυχαίνει δύο γκολ και μία ασίστ. Τελικά δεν έμεινε στον σύλλογο, καθώς η Μπάγερν δεν δέχθηκε να πληρώσει την ρήτρα 120 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Βραζιλιάνο να επιστρέφει και να βρίσκεται ακόμα στην Βαρκελώνη.

Λουίς Σουάρες

Ο Ουρουγουανός πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με την φανέλα του Άγιαξ, τραβώντας το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ. Τελικά οι «reds» προχώρησαν στην απόκτηση του το Ιανουάριο του του 2011, καταβάλλοντας το ποσό των 26.5 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρώτο ενάμιση χρόνο έδειξε καλά σημάδια, ωστόσο τράβηξε τα βλέμματα πάνω του για τους λάθους λόγους.

Πρώτα η ρατσιστική επίθεση στον Πατρίς Εβρά, σε αγώνα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 15 Οκτωβρίου του 2011 και το γεγονός ότι δάγκωσε τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς της Τσέλσι στις 21 Απριλίου του 2013, οδήγησαν στην δημιουργία μίας κακής φήμης κα συμπεριφοράς γύρω από τον Σουάρες. Την σεζόν 2013-14 ο Ουρουγουανός πραγματοποίησε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, πετυχαίνοντας 31 γκολ σε 33 αγώνες στην Premier League, με την Μπαρτσελόνα να κινείται για την απόκτηση του.

Suarez_1.jpg

Τελικά ο Σουάρες έγινε κάτοικος Βαρκελώνης στις 11 Ιουλίου του 2014, με τον σύλλογο να πληρώνει στην Λίβερπουλ 82.3 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο άργησε να κάνει ντεμπούτο για σχεδόν τρεις μήνες, καθώς δέχθηκε τιμωρία από την FIFA επειδή δάγκωσε τον Τζόρτζιο Κιελίνι, στο πλαίσιο του ΟυρουγουάηΙταλία για το Μουντιάλ του 2014. Ο Σουάρες έμεινε στην Μπαρτσελόνα για έξι χρόνια, μετρώντας τέσσερα πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα Ισπανίας, δύο Σούπερ Καπ Ισπανίας, ένα Champions League, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων.

Ωστόσο η βαριά ήττα από την Μπάγερν με 8-2 τον έβαλε στην «μαύρη λίστα» των Λαπόρτα και Κούμαν, με τον Ουρουγουανό να υπογράφει διετές συμβόλαιο με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Σε μία ιδιαίτερη χρονιά, ο Σουάρες οδήγησε την Ατλέτικο στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος με 21 γκολ, για πρώτη φορά μετά από το 2014.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0