Face to Face

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος στο BN Sports: «Ο Ολυμπιακός το πιο όμορφο μπάσκετ στα Play Offs - Ο κόσμος θέλει θέαμα και ο Αταμάν το πέτυχε!»

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος στο BN Sports: «Ο Ολυμπιακός το πιο όμορφο μπάσκετ στα Play Offs - Ο κόσμος θέλει θέαμα και ο Αταμάν το πέτυχε!»
«Έχουν τη δυνατότητα να περάσουν και οι δύο και να έχουμε έναν ελληνικό τελικό», ήταν μερικά από όσα ανέφερε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο BN Sports. Ο άλλοτε σπουδαίος Έλληνας σέντερ γνωρίζει και τις δύο ομάδες, αφού έχει κατακτήσει τόσο με τον Παναθηναϊκό, όσο και με τον Ολυμπιακό ευρωπαϊκό τρόπαιο και... μοιράζεται τις σκέψεις του για το επερχόμενο Final Four της EuroLeague!

Συνέντευξη στον Γιώργο Καπουκάκη 

Μόλις μία ημέρα απομένει για το Final Four της EuroLeague, το οποίο θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή, τόσο του Παναθηναϊκού, όσο και του Ολυμπιακού.

Οι δύο ελληνικές ομάδες θα βρεθούν - και οι δύο - στο... μεγάλο ραντεβού της διοργάνωσης, έπειτα από 12 χρόνια και η ανυπομονησία των φιλάθλων τους είναι μεγάλη.

Πρώτοι στη «μάχη», θα μπουν οι «πράσινοι», οι οποίοι την Παρασκευή (24/05) θα αντιμετωπίσουν τη Φενέρμπαχτσε στον πρώτο ημιτελικό, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» θα «μονομαχήσουν» λίγες ώρες αργότερα, με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αμφότεροι, έχουν ως στόχο την πρόκριση στον τελικό και εν συνεχεία την κατάκτηση του τίτλου. 

Πάντως, ένας από τους αθλητές που στο παρελθόν έχει κατακτήσει το τρόπαιο και με τους δύο «αιωνίους» είναι ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο BN Sports και... μοιράστηκε τις σκέψεις του για το επερχόμενο Final Four.
PAPADOPOULOSOLY.jpg

Αρχικά, ο 43χρονος αναφέρθηκε στα φετινά Play Offs, όπου τόνισε πως του άρεσαν και οι δύο ελληνικές ομάδες.

«Η αλήθεια είναι πως κατά κύριο λόγο παρακολούθησα τα τελευταία παιχνίδια. Μου άρεσαν αρκετά. Και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός μου άρεσε γιατί ήταν πιο αποτελεσματικός, ενώ ο Ολυμπιακός διότι έπαιξε ωραίο μπάσκετ. Νομίζω πως από μπασκετικής άποψης, ο Ολυμπιακός έπαιξε το πιο όμορφο μπάσκετ»

Στη συνέχεια, ο ίδιος στάθηκε στις μοιρασμένες πιθανότητες που έχουν οι τέσσερις ομάδες για να φτάσουν ως το φινάλε της... διαδρομής, την ώρα που μίλησε για το ενδεχόμενο ενός ελληνικού τελικού!

«Δεν θα έλεγα ότι είναι δύσκολο για κάποια ελληνική ομάδα να κατακτήσει το τρόπαιο. Οι πιθανότητες για καθεμία, από τις τέσσερις ομάδες, που θα βρεθούν στο Final Four είναι 25%. Πιστεύω πως έχουν τη δυνατότητα να περάσουν και οι δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό και να έχουμε έναν ελληνικό τελικό»
PAOBC-2002.jpg

Το 2002, ο Παναθηναϊκός «έραψε» το 3ο του «αστέρι» στην Μπολόνια, όταν και είχε νικήσει την τοπική Κίντερ με 89-83, πραγματοποιώντας σπουδαία ανατροπή στο δεύτερο μέρος.

Σε εκείνον τον τελικό, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος είχε σημειώσει 12 πόντους και είχε μαζέψει 5 ριμπάουντ. Μέσω του BN Sports, εκείνος μίλησε για τα συναισθήματα που είχε μετά το εν λόγω παιχνίδι.

«Υπήρχε αρκετή χαρά και συγκίνηση. Είναι πολύ πιο όμορφο να κερδίζεις τον τίτλο όταν είσαι αουτσάιντερ, από το να είσαι φαβορί. Οι ανατροπές είναι πολύ πιο εντυπωσιακές, έχουν πιο πολλά συναισθήματα και είναι γενικότερα πιο συγκλονιστικές»

Ο παλαίμαχος διεθνής σέντερ ήταν μέλος της ομάδας του Ολυμπιακού που κατέκτησε - έπειτα από μυθική ανατροπή - τον τίτλο της EuroLeague το 2012 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον ίδιο να υπογραμμίζει τον ρόλο που είχαν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, σε όλες τις επιτυχίες των «ερυθρόλευκων», μέχρι και σήμερα.

«Η κατάκτηση της EuroLeague το 2012, αποτέλεσε μία έξτρα ώθηση για τον Ολυμπιακό, αλλά ορόσημο σε όσα ακολούθησαν αργότερα, ήταν η είσοδος των αδελφών Αγγελόπουλων στον σύλλογο. Γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλα από τη μία στιγμή στην άλλη. Ακόμη και μία αποτυχημένη χρονιά, αποτελεί κέρδος για μία ομάδα, καθώς με αυτό τον τρόπο θα πάρει μαθήματα. Όταν ήρθαν οι κ. Αγγελόπουλοι έκαναν προσπάθειες για να χτιστεί σιγά σιγά μία ομάδα. Και έτσι έφτασαν στη χρονιά του 2012. Και το σίγουρο είναι πως από τις προηγούμενες χρονιές, ο Ολυμπιακός είχε πάρει φόρα και συνέχισε, μαθαίνοντας από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των προηγούμενων ετών»

Φυσικά, η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην οδηγηθεί και στον Κώστα Σλούκα, ο οποίος το καλοκαίρι «μετακόμισε» από τον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό. Μία είδηση που είχε... σκάσει σαν «βόμβα» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. 

«Παίκτες σαν τον Σλούκα, δεν έχουν προβλήματα στο να διαχειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις. Έχουν βιώσει πολύ πιο έντονες και κρίσιμες καταστάσεις μέσα στο γήπεδο. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Θέλουμε να ελπίζουμε πως δεν υπάρχει τόσο μεγάλη αντιπαλότητα. Δεν είναι ο πρώτος παίκτης που το κάνει (σ.σ. να μετακινηθεί από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και αντίστροφα) και δεν είναι ούτε ο τελευταίος. Ευτυχώς γι’ αυτό. Θα υπάρχουν κι άλλοι που θα κάνουν κάτι ανάλογο στο μέλλον. Το να αλλάζεις ομάδες, είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Είναι η λογική της εξέλιξης. Παράλληλα, ήταν και μεγάλη προσθήκη για τον Παναθηναϊκό. Ο Κώστας (σ.σ. Σλούκας) αποτελεί βαρόμετρο. Αν παίζει καλά εκείνος, επηρεάζει άμεσα το αποτέλεσμα της ομάδας. Το ίδιο συμβαίνει και όταν δεν παίζει καλά»

Ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να προκριθεί για τρίτη διαδοχική σεζόν στο Final Four, έπειτα από μία χρονιά που στο ρόστερ δεν υπήρχαν δύο από τους κορυφαίους παίκτες της περσινής ομάδας (Κώστας Σλούκας και Σάσα Βεζένκοφ), τη στιγμή που οι Πειραιώτες ταλαιπωρήθηκαν και από αρκετούς τραυματισμούς. Από την πλευρά του, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται οι «ερυθρόλευκοι» και στην «ταυτότητα» που έχουν ως ομάδα. 

«Δεν γνωρίζω την προπόνηση του κόουτς Μπαρτζώκα, διότι δεν έχω προπονηθεί ποτέ μαζί του. Ωστόσο, η ομάδα του Ολυμπιακού έχει μία ταυτότητα. Αν κρύψεις τις φανέλες και πρέπει να σκεφτείς ποια ομάδα είναι, μονάχα από τις κινήσεις των παικτών, θα φανεί ότι είναι ο Ολυμπιακός. Έχουν εξαιρετικό ball movement, η μπάλα αλλάζει πλευρές, ενώ μπαίνει μέσα στη ρακέτα και μπορεί να βγει ξανά έξω. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός ελέγχει τον ρυθμό και θα τρέξει μονάχα εάν είναι βέβαιο ότι θα πετύχει ένας αιφνιδιασμός. Δεν θα τρέξει εάν δεν αισθανθεί σιγουριά και οι επιθέσεις στο 5v5, θα είναι συγκροτημένες και αποτελεσματικές. Επομένως, έχουν μία στρατηγική. Το ίδιο και στην άμυνα. Όταν βγαίνει κάποιος να καλύψει μία διείσδυση, ένα drive, κάποιος άλλος θα κατέβει για να βοηθήσει από την άλλη πλευρά. Υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ των παικτών, εκείνοι δείχνουν έναν πολύ καλό συγχρονισμό και οι λάτρεις του μπάσκετ απολαμβάνουν τον τρόπο που αγωνίζεται ο Ολυμπιακός»

Στην αντίπερα όχθη, ο Εργκίν Αταμάν οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο Final Four, μόλις στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα, με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο να αναφέρεται στο θεαματικό μπάσκετ που παίζει το «τριφύλλι».

«Η προπονητική φιλοσοφία εξαρτάται από το στόχο που έχει η κάθε ομάδα και ο κάθε προπονητής. Αν ο στόχος είναι να κερδίσει και να γεμίσει το γήπεδο, ο Αταμάν το κάνει πάρα πολύ καλά. Ο κόσμος αγαπάει το υψηλό σκορ και αυτό το πετυχαίνει ο Αταμάν. Ο κόσμος θέλει θέαμα. Θέλει γρήγορες επιθέσεις, θέλει καρφώματα, πολλά pick & roll και αρκετές ατομικές προσπάθειες. Ο Παναθηναϊκός θέλει να γεμίζει το γήπεδο. Είναι από τις ομάδες με τα περισσότερα sold out. Αυτό το πέτυχε ο Αταμάν. Από εκεί και πέρα είναι υποκειμενικό ποιο είδος μπάσκετ αρέσει στον καθένα. Εμένα προσωπικά με ελκύει περισσότερο το μπάσκετ του Ολυμπιακού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιο αποτελεσματικό. Πολλές φορές βλέπεις καλό μπάσκετ, αλλά η ομάδα χάνει. Από την πλευρά του, ο κόουτς Αταμάν είναι πάρα πολύ αποτελεσματικός και αν είναι αυτός ο στόχος, τότε τα πηγαίνει πολύ καλά».

Τέλος, ο 43χρονος πρώην καλαθοσφαιριστής αναφέρθηκε στην Εθνική ομάδα και στην προσπάθεια που θα κάνει για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

«Όλες οι πιθανότητες είναι υπέρ μας. Η ομάδα δεν είναι νέα και ούτε ο Βασίλης (σ.σ. Σπανούλης) είναι καινούριος. Είναι ο συνδετικός κρίκος σε μία μεταβατική περίοδο. Είναι νωρίς να πούμε από τώρα το τι θα γίνει. Αν κρίνουμε από τις πιθανότητες, σίγουρα αυτές υπάρχουν και είναι και πάρα πολλές. Ευχόμαστε τα καλύτερα στην Εθνική ομάδα. Πάντως, για εμένα, το κύριο ζήτημα δεν είναι το αν θα καταφέρει να προκριθεί ή όχι η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Εθνική είναι η βιτρίνα του μπάσκετ και πιστεύω πως είναι λάθος να κοιτάζουμε συνολικά το αποτέλεσμα του ελληνικού μπάσκετ, σε σχέση με το αν κατάφερε η Ελλάδα να πάρει μετάλλιο ή όχι. Θα πρέπει να δούμε διαφορετικά όλη τη διαδικασία με την Ομοσπονδία, το αναπτυξιακό πρόγράμμα και το ελληνικό μπάσκετ, πέρα από τις επιτυχίες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Δηλαδή, θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στο σχολικό αθλητισμό, τι γίνεται με τη βία στα γήπεδα, τις ακαδημίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στα κλειστά γυμναστήρια. Παράλληλα, θα πρέπει να δούμε και κατά πόσο οι ομάδες είναι βιώσιμες οικονομικά. Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα που πρέπει πρώτα να λυθούν. Το να δίνουμε έμφαση στη βιτρίνα, είναι σαν να σκεπάζουμε τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ κάτω από ένα χαλί»
.  
 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0