Face to Face

Ο Σωκράτης Διούδης στο BN Sports: «Κανείς δεν θα περάσει εύκολα στο Χαριλάου, ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα»

Ο Σωκράτης Διούδης στο BN Sports: «Κανείς δεν θα περάσει εύκολα στο Χαριλάου, ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα»

Ο μεγάλος τελικός του Κυπέλλου ακόμη αργεί, Άρης και Παναθηναϊκός έχουν να «μονομαχήσουν» πρώτα για τα Play Offs. Ο Σωκράτης Διούδης έχει «ματώσει» και τις δύο φανέλες, ενώ αγαπήθηκε παράφορα από τους οπαδούς των ομάδων «Στον Άρη έκανα το όνειρο μου πραγματικότητα, ενώ ο Παναθηναϊκός με εξέλιξε ως άνθρωπο». Ο Έλληνας κίπερ μίλησε στο BN Sports για το ματς του Χαριλάου, την Εθνική Ελλάδος, αλλά και για έναν προπονητή που δεν ήθελε να… χάσει.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Άγγελο Κρεμαστό

Μπορεί ο Σωκράτης Διούδης να βρίσκεται πλέον πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πολωνική Ζαγκλέμπιε Λούμπιν, όμως γνωρίζει πολύ καλά το πρωτάθλημα και τις συγκινήσεις που δημιουργεί, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το φετινό.

Στο Χαριλάου θα πραγματοποιηθεί μία «πρόβα» τελικού, με τον Άρη να φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό, για την 4η αγωνιστική των Play Offs της Stoiximan Super League.

Ο Διούδης έχει τιμήσει και τις δύο φανέλες όσο λίγοι και σε περιόδους που οι ομάδες χρειαζόντουσαν δυνατές προσωπικότητες, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, με τον ίδιο να φέρνει εις πέρας (και με το παραπάνω) την αποστολή του αυτή.

Ο Σωκράτης Διούδης μίλησε στο BN Sports για το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ποδοσφαιρικές του… αγάπες, τις εμπειρίες ζωής που αποκόμισε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και για τον παιδικό του φίλο που μεγάλωσαν και πέτυχαν μαζί.

ipiccy_image_-_2024-04-06T194926.498.jpg

Η «πίκρα» για την Εθνική και οι παιδικές φιλίες που δεν… χάνονται

Το ποδόσφαιρο γεννάει φιλίες που μένουν δυνατές στην πάροδο των χρόνων. Μία τέτοια δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Γιάννη Γιαννιώτα και τον Σωκράτη Διούδη. Δύο παιδιά που ξεκίνησαν μαζί από τις ακαδημίες του Άρη και έζησαν ταυτόχρονα το παιδικό τους όνειρο.

«Με τον Γιάννη ξεκινήσαμε μαζί από ηλικίες 14 και 15 ετών. Ήμασταν από μικροί μαζί, σε δωμάτια, εξόδους τα πάντα. Και καταφέραμε να παίξουμε μαζί στις Ελπίδες, Εθνική ανδρών και σαφώς στον Άρη. Κάτι πολύ ωραίο, μεγαλώσαμε μαζί ουσιαστικά. Από παιδάκια κάναμε μαζί όνειρα και τα εκπληρώσαμε ταυτόχρονα».

Χωρίς_τίτλο_10.png

Ο Διούδης τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά μέλος της Εθνικής Ελλάδος, με το όνομα του να βρίσκεται στις κλήσεις των ομοσπονδιακών προπονητών. Μία τεράστια τιμή για τον ίδιο.

«Το σημαντικό για εμένα είναι ότι είμαι ενεργό μέλος της Εθνικής. Είμαι στις κλήσεις της ομάδας και αυτό είναι κάτι που με τιμά. Το επίπεδο στην θέση μου είναι υψηλό. Ο στόχος μου σαφώς είναι να παίζω, όμως η Εθνική είναι η μόνη ομάδα που ένας παίκτης βάζει πάντα το εγώ του πολύ πιο χαμηλά, μπροστά στο καλό της ομάδας. Το κλίμα είναι υπέροχο και αυτό φαίνεται στις προπονήσεις και τα παιχνίδια. Σίγουρα αυτό που θέλαμε ήταν να περάσουμε στο Euro. Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μία προσπάθεια που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια, με συνεχή βήματα προόδου, όμως δεν καταφέραμε να καρπωθούμε αυτές τις προσπάθειες. Η πρόκριση κρίθηκε στις λεπτομέριες και αυτό μας πονάει περισσότερο».

Η… αποβίβαση των Ελλήνων στην Πολωνία

Η Πολωνία ξαφνικά έχει γίνει ένας πολύ «hot» προορισμός για τους ποδοσφαιριστές της χώρα μας και ο Διούδης έχει την δική του εξήγηση για την Ελληνική «αποικία» που έχει δημιουργηθεί.  

«Κάπως έτσι γίνεται πάντα σε τέτοιες χώρες. Κάτι παρόμοιο έζησα όταν παλιότερα ήμουν από τους πρώτους που είχα πάει στο Βέλγιο και την Κλαμπ Μπρίζ. Ξαφνικά μετά από μερικά χρόνια μαζευτήκαμε 10-15 Έλληνες. Όταν κάποιος κάνει την αρχή και πάει καλά, τότε δημιουργείται μία καλή εικόνα για το επίπεδο των Ελλήνων παικτών και τους εμπιστεύονται πιο εύκολα. Εδώ οι Έλληνες βέβαια δεν παίζουν απλώς στις ομάδες, αλλά κάνουν και την διαφορά, γίνονται πρωταγωνιστές».

Ο Διούδης πλέον γνωρίζει καλά το ποδόσφαιρο της Πολωνίας, ενώ οι εμπειρίες του από την Ελλάδα είναι αμέτρητες. Κάθε πρωτάθλημα έχει τα καλά και τα κακά του, τονίζοντας όμως την άδικη απαξίωση που δέχεται η Stoiximan Super League.

«Υπάρχει φοβερή οργάνωση εδώ. Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις γιατί θα αδικήσω την Ελλάδα. Μπορεί να υστερούμε σε αυτό το κομμάτι, έχουμε όμως άλλα καλά. Εμείς οι ίδιοι στην Ελλάδα υποτιμούμε το προϊόν μας. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που χρειάζονται να βελτιωθούν εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως το επίπεδο του πρωταθλήματος και οι παίκτες που έχουμε είναι σε ένα πολύ υψηλό στάδιο. Περισσότερο πιστεύω φταίει η νοοτροπία μας, είμαστε ή του ύψους ή του βάθους».

«Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και οι δυσκολίες σε δυναμώνουν»

Ο Γιαννιώτας είχε χαρακτηρίσει τον Άρη «Ένα ποδοσφαιρικό σχολείο». Η άποψη του Διούδη δεν διέφερε και πολύ, με τον Έλληνα κίπερ να εκπληρώνει τους στόχους του στην Θεσσαλονίκη.

«Εμένα ήταν το όνειρο μου να παίξω στον Άρη, είναι τόσο απλό. Είχα ως όνειρο όταν ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο, να καταφέρω να φορέσω τη φανέλα του Άρη. Στην Θεσσαλονίκη μεγάλωσα, με τον Άρη μεγάλωσα. Ο Άρης μου έδωσε αυτή την δυνατότητα και είμαι πραγματικά ευγνώμον για αυτό. Σίγουρα ήταν ένα σχολείο συμφωνώ με τον Γιάννη, διότι τα χρόνια που ξεκινήσαμε να παίζουμε μπάλα ήταν αρκετά δύσκολα για την ομάδα. Εγώ προσωπικά ωρίμασα γρήγορα ποδοσφαιρικά και μεγάλωσα απότομα. Ξαφνικά πήρα πολλές ευθύνες πάνω μου. Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος δεν θα κρυφτώ, όμως με βοήθησε πολύ για την συνέχεια της καριέρας μου».

dioudis-1200x900-1-e1587470508754.jpg

Βέβαια όταν από τόσο νωρίς παίρνεις ευκαιρίες στην αντρική ομάδα, έρχονται ταυτόχρονα και τεράστιες ευθύνες. Πώς μπορεί ένα μικρό παιδί να ανταπεξέλθει; Η ηλικία απ’ ότι φαίνεται είναι το… μυστικό της επιτυχίας.

«Όταν είσαι μικρός είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς την πίεση, έχεις άγνοια κινδύνου. Κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα και μόνο αυτό σε νοιάζει. Δεν σκέφτεσαι τις ευθύνες που έχεις, απλώς ζεις την στιγμή. Δεν γίνεται βεβαία να μην νιώθεις και την πίεση. Ο Άρης είναι μία μεγάλη ομάδα με πολύ κόσμο από πίσω του. Όσο και να ζεις εσύ στο ροζ συννεφάκι σου, δεν μπορείς να παραβλέψεις την πίεση που υπάρχει. Αν μπορείς όμως να το διαχειριστείς αυτό θα σε βοηθήσει, σε κάνει πιο δυνατό».

Οι δυσκολίες στην καριέρα του Διούδη δεν σταμάτησαν όταν έφυγε από τον Άρη. Έζησε μερικά από τα πιο δύσκολα χρόνια της ιστορίας του Παναθηναϊκού, όμως αυτή την φορά ο ρόλος του ήταν διαφορετικός. Δεν ήταν πια απλώς ένα ταλέντο, αλλά αυτός που έπαιρνε στην «πλάτη» του τις ευθύνες.   

«Η μεγάλη διαφορά στον Παναθηναϊκό ήταν πως τότε ήμουν πιο μεγάλος και έμπειρος. Το διαχειρίστηκα πολύ καλύτερα. Εκεί ήθελα να παίρνω πάνω μου τις ευθύνες, το ζητούσα. Ένιωθα ακόμη πιο έτοιμος για να το κάνω. Υπήρχαν πολλές στιγμές που έβγαινα μπροστά, άλλωστε ήμουν ένας από τους αρχηγούς, αυτός ήταν ο ρόλος μου. Σε ότι περίοδο και να αγωνιστείς σε τέτοιες ομάδες υπάρχει μεγάλη πίεση. Προσωπικά στον Παναθηναϊκό έδινα πάντα τον καλύτερο μου εαυτό στο γήπεδο και όποτε χρειαζόταν έβγαινα μπροστά, κάτι που πιστεύω και οι οπαδοί της ομάδας το εκτίμησαν. Η αγάπη που έλαβα ήταν μεγάλη και εξελίχθηκα ως άνθρωπος».

5526655.jpg

Οι επεισοδιακές σχέσεις του Παναθηναϊκού με τους προπονητές του

Στα χρόνια του στον Παναθηναϊκό, συνεργάστηκε με αρκετούς προπονητές, ένας εξ αυτών όμως ξεχώριζε και η… άγαρμπη απομάκρυνση του από την ομάδα, μοιάζει και είναι άδικη.

«Οι αλλαγές των προπονητών δεν γίνεται να μην σε επηρεάσουν. Ειδικά όταν με έναν άνθρωπο έχεις περάσει μαζί του πολύ δύσκολες στιγμές. Συγκεκριμένα θυμάμαι με τον Γιώργο Δώνη, ήμασταν μαζί τρία χρόνια, είχαμε ξεκινήσει από το μηδέν και είχαμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, με Έλληνες και μικρά παιδιά. Είχαμε δημιουργήσει μία σταθερότητα η οποία γκρεμίστηκε σε μία στιγμή και κάπως άγαρμπα. Νιώσαμε όλοι ότι δεν μας άφησαν να ολοκληρώσουμε το έργο που είχε ξεκινήσει».

։ˉʏӠCٍS / Ё́ȇ́Ɋϓ - ΁͈Ǡ(֙ԏÑVɁ: ȁ́ӇӠć̏ЏՋϓ / EUROKINISSI)

Διούδης και Γιοβάνοβιτς συνεργάστηκαν στην πρώτη χρονιά του Σέρβου, με τον Σωκράτη να αντιλαμβάνεται απευθείας πως ο Παναθηναϊκός θα αλλάξει επίπεδο και όχι μόνο αποκλειστικά από την δουλειά του καινούργιου προπονητή.  

«Κάθε προπονητής φέρνει μια αλλαγή. Φαινόταν από εκείνο το καλοκαίρι πως η διοίκηση του Παναθηναϊκού θα βοηθούσε τον Γιοβάνοβιτς, θα ανέβαινε το μπάτζετ, κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν λογικό λοιπόν να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να υπάρχει συνδυασμός πραγμάτων, ταλαντούχοι παίκτες, ικανός προπονητής και μία διοίκηση που θα στηρίζει την ομάδα».

Σε πολλούς η απομάκρυνση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον «πράσινο» πάγκο, ήρθε ως μία μεγάλη έκπληξη. Κάποιοι όμως το… περίμεναν.

«Αυτό που με ξάφνιασε ήταν μόνο το χρονικό σημείο που έγινε η απομάκρυνση, όχι η ίδια η απόφαση να αποχωρήσει ο Γιοβάνοβιτς. Φαινόταν πως ο Παναθηναϊκός δεν έβρισκε εύκολα λύσεις μέσα στα παιχνίδια του και αυτό προβλημάτιζε πολύ κόσμο. Όταν υπάρχουν τέτοιοι προβληματισμοί θα υπάρξουν και τέτοιες αλλαγές. Σίγουρα η στιγμή που έγινε μου φάνηκε κάπως ξαφνική, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει έτσι και αλλιώς».

jovanovic_0.jpg

Το μυαλό στα Play Offs, ο τελικός είναι μακριά

Πολλοί θεωρούν πως ο Άρης με το μυαλό στον τελικό του Κυπέλλου, δεν θα δώσει καμία σημασία στα παιχνίδια των Play Offs, όμως κάθε ποδοσφαιριστής που σέβεται τον εαυτό του, δεν γίνεται να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να έχει ως σκοπό τη νίκη.

«Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που δεν βρίσκει κίνητρο σε τέτοιου είδους παιχνίδια, ακόμη και χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον. Στα Play Offs όλα τα παιχνίδια είναι ντέρμπι, αν είσαι αδιάφορος θα εκτεθείς. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ μου ποδοσφαιριστή που να μην θέλει να κερδίσει. Ο Άρης πλέον δεν έχει καμία πίεση και θα παίξει απελευθερωμένος, κάτι που τον κάνει πολύ πιο επικίνδυνο. Κανείς δεν θα περάσει εύκολα στο Χαριλάου».

Ο Παναθηναϊκός έχει περάσει στη φετινή χρονιά ένα σορό «σκαμπανεβάσματα», ακόμη και έτσι όμως ο Διούδης ξεχωρίζει τον χαρακτήρα που έχουν οι «πράσινοι», κάτι που θα παίξει καταλυτικό ρόλο για το πρωτάθλημα.

«Ο Παναθηναϊκός σίγουρα πιστεύω θα φτάσει να διεκδικεί τον τίτλο μέχρι τέλους. Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όμως, κανείς δεν ξέρει ποιος θα καταφέρει να βγει νικητής. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα, έχει δείξει όμως χαρακτήρα. Έχει παίκτες με προσωπικότητα που στις δύσκολες στιγμές έχουν βγει μπροστά. Όπως στο Καραϊσκάκης, όπως και με την ΑΕΚ».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0