Face to Face

Ο Έλντερ Μπαρμπόσα στο BN Sports: «Η ΑΕΚ ήταν η καλύτερη απόφαση της καριέρας μου!» (video)

Ο Έλντερ Μπαρμπόσα στο BN Sports: «Η ΑΕΚ ήταν η καλύτερη απόφαση της καριέρας μου!» (video)

«Τι να πω και τι να πρωτοθυμηθώ»; Πώς μπορείς να χωρέσεις 18 χρόνια ποδοσφαιρικής ζωής σε μία μόνο συνέντευξη; Ο Έλντερ Μπαρμπόσα αποσύρθηκε σε ηλικία 36 χρονών και... προσπάθησε να κάνει μία αναδρομή ολόκληρης της επαγγελματικής του καριέρας στο BN Sports. Ο Πορτογάλος μίλησε για την σπουδαιότερη στιγμή που βίωσε και δεν θα ξεχάσει ποτέ, για το τεράστιο κεφάλαιο της ΑΕΚ, αλλά και για τον άνθρωπο που τον έπεισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Άγγελο Κρεμαστό

Πόσο εύκολα μπορεί ένας ξένος να έρθει στην Ελλάδα και να αγαπηθεί «παράφορα» από τους φιλάθλους μέσα σε μόλις δύο χρονιές; Όποιος ακόμη δεν έχει βρει απάντηση, μπορεί να ρωτήσει τον Έλντερ Μπαρμπόσα.

Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός ήρθε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στην ΑΕΚ, της νέας εποχής, όταν ακόμη η ομάδα βρισκόταν στην δεύτερη κατηγορία. Μία δύσκολη απόφαση που όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος «Δεν τη μετάνιωσα ποτέ».

Μέσα σε δύο χρόνια έζησε τα πάντα. Άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, σπουδαίες νίκες, «πικρές» ήττες και σαφώς την αποθέωση ως Κυπελλούχος Ελλάδος.

Πλέον στα 36 του θέλησε να κάνει το επόμενο βήμα, όχι στην καριέρα, αλλά στην ζωή του. Ο Έλντερ Μπαρμπόσα πριν από μερικούς μήνες αποσύρθηκε οριστικά από το ποδόσφαιρο και μίλησε στο BN Sports κάνοντας μία αναδρομή στη μακρά και ιδιαίτερα περιπετειώδης καριέρα του.

 MPARMPOSA1-2.webp

Η δυσκολότερη απόφαση ενός επαγγελματία αθλητή  

Σε ηλικία 36 χρονών, ο Έλντερ Μπαρμπόσα πήρε την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να αποχωριστεί τα γήπεδα και τις καθημερινές προπονήσεις. Τον χρόνο δεν τον ξεγέλασε κανείς, ακόμη και έτσι όμως πόσο εύκολα αφήνεις πίσω σου ένα τόσο μεγάλο κεφάλαιο της ζωής σου;

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Άυπνες νύχτες, μέρες που το σκεφτόμουν ασταμάτητα. Στο τέλος όμως αποφάσισα πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τα παρατήσω».

Το ότι αποσύρθηκε δεν σημαίνει όμως ότι θα μείνει και αναγκάστηκα μακριά από τον χώρο του ποδοσφαίρου, αν και ο ίδιος ακόμη δεν έχει αποφασίσει. Όπως είπε και ο ίδιος «Αυτός ο κόσμος είναι περίεργος».

«Δεν ξέρω αν το μέλλον μου θα περιλαμβάνει το ποδόσφαιρο. Λατρεύω το ποδόσφαιρο, αλλά ξέρω επίσης ότι υπάρχουν πολλά λάθος πράγματα σε αυτόν τον «κόσμο». Πρέπει να προκύψει κάτι πολύ καλό για να με δελεάσει, σε κάτι που ξέρω ότι θα μπορούσα να κάνω τη διαφορά».

 

Το «στοίχημα» της ΑΕΚ που του βγήκε και με το παραπάνω

Στην πιο παραγωγική στιγμή της καριέρας του και σε ηλικία μόλις 26 ετών, αποφάσισε να αφήσει την Πορτογαλία και να αγωνιστεί στην ΑΕΚ, μία ελληνική ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Ο ίδιος όμως γνώριζε πολύ καλά το πραγματικό της μέγεθος και πήρε μία απόφαση που δεν τη μετάνιωσε ποτέ…

«Ήξερα ότι η ΑΕΚ ήταν σε δύσκολη κατάσταση εκείνη την εποχή, αλλά ήξερα και πόσο μεγάλη ομάδα είναι. Αποφάσισα να δεχτώ την πρόκληση να επαναφέρω τον σύλλογο στο επίπεδο που του άξιζε. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά χαίρομαι πολύ που την πήρα γιατί ήταν η καλύτερη της καριέρας μου. Ήταν και θα είναι πάντα τιμή να φοράω αυτή τη φανέλα ανά πάσα στιγμή».

Ο κόσμος της ΑΕΚ είχε αγκαλιάσει την ομάδα και βρισκόταν δίπλα της σε αυτήν την περιπέτεια στις χαμηλότερες κατηγορίες. Ο Μπαρμπόσα γνώριζε την «τρέλα» που έχουν οι Ενωσίτες, αλλά μάλλον ούτε αυτός περίμενε να αντικρίσει τέτοια ανταπόκριση.

«Η αλήθεια είναι πως περίμενα μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο της ομάδας, ήξερα πόσο μεγάλη ήταν η ΑΕΚ, αλλά ομολογώ ότι αυτό που αντίκρισα ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες μου».

 

Στην παρθενική του σεζόν, έζησε την απόλυτη Αεκτζίδικη «παράνοια». Η Ένωση κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό για τον θεσμό του Κυπέλλου και οι «κιτρινόμαυροι» φίλοι της ομάδας έδωσαν βροντερό παρών με 70.000 οπαδούς να «βυθίζουν» το ΟΑΚΑ. Βέβαια το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό ούτε για τον κόσμο και σαφώς ούτε για τον Μπαρμπόσα.

«Είχα 2 διαφορετικά συναισθήματα εκείνη την ημέρα. Περηφάνια για την απόδοση μας και αυτό που κάναμε, αλλά και την κολασμένη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί μας εκείνη την ημέρα, ήταν πραγματικά απίστευτο. Όμως μετά η απογοήτευση της ήττας ήταν τεράστια, ειδικά όταν ήρθε με ένα αντικανονικό γκολ, ένα γκολ που δεν θα έπρεπε ποτέ να μετρήσει. Ένιωσα αυτά τα έντονα συναισθήματα σε κάθε αγώνα που έπαιζα με αυτή τη φανέλα, όχι μόνο σε αυτό το παιχνίδι. Οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι ξεχωριστοί».

 

Με τον Μπαρμπόσα και σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παίκτες που είχε στο ρόστερ της τότε η ΑΕΚ, είχε δημιουργήσει μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα. Πάνω απ’ όλα όμως οι ποδοσφαιριστές, γνώριζαν σε τι σύλλογο αγωνίζονταν και έδιναν τα πάντα, κάθε φορά που τους δινόταν η ευκαιρία να αγωνιστούν.

«Τότε συνδυάζαμε την ποιότητα που είχαμε ως παίκτες, με το υπέροχο ομαδικό πνεύμα που δημιουργήσαμε, γνωρίζοντας τα πάντα για το σύμβολο που φορούσαμε στο στήθος μας. Δεν είχε σημασία αν παίζαμε με ομάδες της 1ης ή της 2ης κατηγορίας, πάντα ξέραμε ότι έπρεπε να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι».

Στο πέρασμα του Μπαρμπόσα από την ΑΕΚ, ο Πορτογάλος είχε για προπονητή τον Τραϊανό Δέλλα. Ένας φοβερός ποδοσφαιριστής και μία ακόμη πιο σπουδαία προσωπικότητα, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε.

«Ήταν σπουδαίος παίκτης και ακόμη πιο σπουδαίος προπονητής, ήξερε πώς να μας μιλά, πώς να μας ενθαρρύνει, ήξερε πώς σκεφτόμαστε. Αυτό μας βοήθησε πολύ για να χτίσουμε μία δυνατή ομάδα».

Με το… καλημέρα, η επανεμφάνιση της ΑΕΚ στα μεγάλα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, συνοδεύτηκε και με έναν τίτλο. Ο «Δικέφαλος» επικράτησε επί του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος (2-1), αν και ο Μπαρμπόσα δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Αυτό όμως δεν τον απέτρεψε από το να ζήσει αυτές τις μοναδικές στιγμές, με την ψυχή του.

«Ήταν φανταστικό μετά την άσχημη περίοδο που πέρασε ο σύλλογος, να έχουμε ξανά στιγμές δόξας. Το αξίζαμε, το άξιζαν όλοι οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Ήταν μοναδικό συναίσθημα να βλέπεις την εκπληκτική ατμόσφαιρα μετά το παιχνίδι. Εκείνη την ημέρα γέμισα με εικόνες που δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου. Είναι προφανές ότι όταν αποδίδουμε καλά παίρνουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ένιωσα περήφανος, ήταν όμως πολύ δύσκολο για εμένα καθώς δεν είχα δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό το παιχνίδι. Ευτυχώς είχα πάντα μαζί τους συμπαίκτες μου. Στα καλά και στα κακά».

Με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, ταυτόχρονα ήρθε και η δικαίωση όλων των ποδοσφαιριστών που επέλεξαν να αγωνιστούν στην ΑΕΚ της 2ης κατηγορίας και μαζί της να φτάσουν στον πρώτο τίτλο της νέας εποχής και να μείνουν για πάντα στην ιστορία της ομάδας.

«Όταν αποδέχτηκα την πρόκληση να υπογράψω στην ΑΕΚ ήταν με στόχο να βοηθήσω να επιστρέψει η ομάδα εκεί που της άξιζε. Ένιωσα ότι άξιζε τον κόπο και σαφώς δικαιώθηκα για την απόφαση μου».

Ο Μπαρμπόσα γνώρισε την ΑΕΚ του ΟΑΚΑ. Πλέον η Ένωση είναι τελείως διαφορετική, με ένα ολοκαίνουργιο σπίτι που οι φίλοι της δεν σταματούν να το… χορταίνουν. Βέβαια την OPAP Arena, όπως φαίνεται δεν την απολαμβάνουν μόνο οι οπαδοί αλλά και οι πρώην ποδοσφαιριστές της ομάδας.  

«Το ΟΑΚΑ ήταν φανταστικό. Μπορεί να ήταν τεράστιο αλλά οι οπαδοί μας πάντα δημιουργούσαν μία φοβερή ατμόσφαιρα. Προφανώς όμως της ΑΕΚ της αξίζει κάτι δικό της. Χαίρομαι που έχτισαν αυτό το φρούριο, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Δεν έχω καταφέρει ακόμα να το επισκεφτώ, αλλά αυτή η μέρα δεν θα αργήσει πολύ ακόμη».

Πέρα από εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ο Μπαρμπόσα ήταν ιδιαίτατα αγαπητός στις τάξεις των φίλων της ομάδας. Ο Πορτογάλος όμως έμεινε μόλις για δύο χρόνια στην ομάδα, ακόμη και έτσι, στην ΑΕΚ κανείς δεν τον ξέχασε.

«Τελείωσα το συμβόλαιό μου στην ΑΕΚ, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα κάποια κρούση ανανέωσης και ήρθε μία μεγάλη χρηματική πρόταση. Αποφάσισα να τη δεχτώ γιατί μάλλον δεν θα είχα άλλη ευκαιρία. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να αποχωριστώ την ΑΕΚ».

Ο άνθρωπος που τον έπεισε να επιστρέψει και η στιγμή «ορόσημο» ολόκληρης της ζωής του

Πέντε χρόνια μετά το «αντίο» του Μπαρμπόσα και της ΑΕΚ, η μοίρα του Πορτογάλου τον ξανά έφερε στην Ελλάδα και τον Παναιτωλικό. Βέβαια τίποτα δεν ήταν τυχαίο καθώς ο λόγος που επέστρεψε έχει ονοματεπώνυμο.

«Πρώτον, αγαπώ την Ελλάδα. Πάντα οι Έλληνες με έκαναν να νιώθω ξεχωριστός, η χώρα είναι φανταστική. Και μετά επειδή προπονητής ήταν ο Δέλλας, με έπεισε να επιστρέψω. Με ήθελε πολύ και εγώ δεν έχασα την ευκαιρία για να ξανά συνεργαστώ μαζί του».

1253653-e1609225756287-750x430.jpg

Σε μία καριέρα γεμάτη εμπειρίες και μοναδικές στιγμές, πώς μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να ξεχωρίσει μόνο μία από αυτές; Ο Μπαρμπόσα δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη.  

«Ευτυχώς, είχα καταπληκτικές στιγμές στην καριέρα μου, αλλά νομίζω ότι αυτό για το οποίο είμαι πιο περήφανος ήταν ότι κατάφερα να εκπροσωπήσω την χώρα μου. Το να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο έχει πάντα ξεχωριστεί σημασία για έναν ποδοσφαιριστή και αυτή η στιγμή θα έχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου».

Πλέον αποστασιοποιημένος από το ποδόσφαιρο, ο Μπαρμπόσα μπορεί να ρίξει μία πολύ πιο ξεκάθαρη και αντικειμενική ματιά στην καριέρα του και την πορεία που πήρε. Ακόμη και τώρα όμως, δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα.

«Δεν θα άλλαζα τίποτα σημαντικό στην καριέρα μου. Ό,τι πέτυχα, το πέτυχα με αξία και προσπάθεια. Πάντα έδινα ό,τι είχα. Σήμερα είμαι αυτός που είμαι λόγω των αποφάσεων που πήρα και ζω καλά με αυτό. Είμαι ευγνώμων για όλα όσα πέτυχα και έζησα στην ζωή μου».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0