Face to Face

Ο Ίσμαελ Μπλάνκο στο BN Sports: «Μακάρι να έπαιζα με Λιβάι και Αραούχο - Ένα ματς θέλω να ξεχάσω!» (video)

Ο Ίσμαελ Μπλάνκο στο BN Sports: «Μακάρι να έπαιζα με Λιβάι και Αραούχο - Ένα ματς θέλω να ξεχάσω!» (video)

Ο Αργεντινός πρώην επιθετικός της ΑΕΚ, «φιλοξενήθηκε» στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, ως καλεσμένος του Φάνη Τσοκανά, και μέσω του BN Sports έρχονται στο «φως» όσα δήλωσε στους σπουδαστές! Οι διάφορες στιγμές της καριέρας του και οι μελλοντικοί του στόχοι, ενώ αποκαλύπτει μεταξύ άλλων, τις «κρούσεις» που δέχθηκε από ανταγωνιστές της «Ένωσης» και πώς τις... αντιμετώπισε, με μια ατάκα του Μαραντόνα!

Συνέντευξη στο Μονοετές τμήμα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ

Επιμέλεια: Χριστόφορος Κοκονός - Νικόλας Παχής

Όταν ακούς το όνομα Ίσμαελ Μπλάνκο, αυτομάτως το μυαλό σου πηγαίνει στην ΑΕΚ, με την οποία πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι της καριέρας του.

Ο Αργεντινός επιθετικός, μίλησε για όλες τις ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές που έζησε με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, για το ποιους ξεχωρίζει από την φετινή «Ένωση» του Ματίας Αλμέιδα, το πώς βίωσε την βραδιά της κατάκτησης του πρωταθλήματος, μιας και έδωσε το «παρών» στην OPAP Arena, καθώς και για τα σχέδιά του για το μέλλον.

Η προσαρμογή στην Ελλάδα και η ταύτισή του με την ΑΕΚ

Το καλοκαίρι του 2007, ο Μπλάνκο έφτασε στη χώρα μας για λογαριασμό της ΑΕΚ, προερχόμενος από μια άσημη ομάδα β’ κατηγορίας της πατρίδας του Αργεντινής. Εκεί έμελλε να μείνει ως το 2011, βιώνοντας την υπόθεση Βάλνερ το 2008, έναν χαμένο τελικό με τον ΟΣΦΠ το 2009, αλλά και την κατάκτησή του δύο χρόνια αργότερα. Όλα αυτά οδήγησαν στο να ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με την «Ένωση». Για το πώς προσαρμόστηκε σε αυτήν και πώς έφτασε στο να πετύχει ό,τι προαναφέρθηκε;

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο στην αρχή λόγω γλώσσας. Ωστόσο μου φάνηκε πολύ βοηθητικό το ότι υπήρχαν ονόματα στην ομάδα πολύ υψηλού επιπέδου. Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος για τον τρόπο που μου φέρθηκαν οι άνθρωποι και αυτό με έκανε να νιώσω καλά και να ανταποκριθώ. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για το πόσο με αγαπάει ο κόσμος στην Ελλάδα. Παρατηρώ γενικότερα τα τελευταία χρόνια σκαμπανεβάσματα στην πορεία της ΑΕΚ».

μπλάνκο.jpg

Όσον αφορά, στο αν του έγινε πρόταση από άλλη ελληνική ομάδα, και ειδικά τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό, τόνισε:

«Είχα προτάσεις, αλλά όχι του επιπέδου της ΑΕΚ και ακριβώς επειδή δεν ήταν του επιπέδου της ΑΕΚ, δεν θέλησα να πάω. Δεν μου έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση, αλλά με είχαν καλέσει και από τις δύο ομάδες. Δεν θα πήγαινα, ωστόσο, γιατί ήταν ισχυροί αντίπαλοι της ΑΕΚ και όπως είχε πει και ο Μαραντόνα, είτε λευκό, είτε μαύρο. Ποτέ γκρι!»


Η συνύπαρξη με Ριβάλντο και Σκόκο

Μέσα σε όλα αυτά, ο Μπλάνκο έπαιξε δίπλα στο μεγαλύτερο ίσως όνομα, που έχει περάσει από την χώρα μας: τον Ριβάλντο! Παράλληλα, συνυπήρξε και με τον συμπατριώτη του Νάτσο Σκόκο, που μαζί, λίγο αργότερα, συνέθεσαν ένα δίδυμο που απολάμβανες να βλέπεις. Για το τι κέρδισε από αυτές τις δύο συνεργασίες, είπε:

«Έμαθα πάρα πολλά από αυτόν (σ.σ. τον Ριβάλντο), είναι ένα αστέρι και με βοήθησε πάρα πολύ να προσαρμοστώ.

Ο Ριβάλντο τα κέρδισε όλα, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής αλλά και ο Σκόκο είχε πάρα πολύ καλή απόδοση».

μπλανκο_ριβαλντο.jpg


Η «σχέση» του με τον Ολυμπιακό

Τρία είναι τα ματς που έμειναν χαραγμένα στη συλλογική μνήμη από τη θητεία του Μπλάνκο στην Ελλάδα, όταν αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό: το 4-0 του Απριλίου του 2008, ο τελικός Κυπέλλου του 2009 και το ντέρμπι της 27ης Νοεμβρίου 2010 (η «Ένωση» τότε είχε κερδίσει με γκολ του Αργεντίνου επιθετικού και την ντρίμπλα του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ στο καπνογόνο που είχε πέσει στον αγωνιστικό χώρο).

Μάλιστα, το πρώτο είχε συμβεί αφότου είχε παρθεί η απόφαση για να κατοχυρωθεί υπέρ του Ολυμπιακού στα χαρτιά, το επίμαχο ματς με την Καλαμαριά.

«Μέχρι και τώρα δεν έχει γίνει απόλυτα κατανοητό τι έγινε το 2008. Μας εξέπληξε όλο αυτό ,κερδίσαμε απλά τον αγώνα χωρίς να μας έχει γίνει μέχρι και σήμερα κατανοητό.

Ο τελικός του 2009 ήταν φανταστικός και ήταν το καλύτερο ματς της Ιστορίας, έστω κι αν θέλω ώρες-ώρες να το ξεχάσω .



Το ντέρμπι του 2010, ήταν τρελό. Η αδρεναλίνη στα 1000. Όταν είναι τέτοια τα ντέρμπι και οι στιγμές βγαίνει από μέσα σου κάτι πολύ πολύ σπουδαίο. Τρελό»
ανέφερε χαρακτηριστικά.



ΟΑΚΑ ή «Αγιά Σοφιά»;

Ο Μπλάνκο ήρθε στην χώρα μας σε μία περίοδο όπου η ΑΕΚ ήταν η «νοικάρισσα» του ΟΑΚΑ, μην έχοντας μια μόνιμη ποδοσφαιρική στέγη, ελέω και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Mε αυτά ήρθε αντιμέτωπος κατά την θητεία του στον «Δικέφαλο».

Τον Μάϊο του 2023, όμως, ο Αργεντινός επιθετικός έζησε από κοντά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους «κιτρινόμαυρους», στο νέο τους σπίτι, την «Αγιά Σοφιά-OPAP Arena», ως προσκεκλημένος της ομάδας.

«Όχι δεν νιώθω άτυχος. Το απόλαυσα πάρα πολύ και εγώ και ο Σκόκο και όλοι τότε. Δεν θα έλεγα όχι σε μια καλύτερη οικονομική κατάσταση, αλλά δεν θεωρώ ότι έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο, το απόλαυσα πάρα πολύ . Έκανα το καλύτερο δυνατό για να πάνε όλα καλά.

Μου φαινόταν τεράστιο το ΟΑΚΑ και θα ήθελα πάρα πολύ να αγωνιστώ και στην OPAP Arena. Μου φαίνεται πάρα πολύ όμορφο . Όταν με κάλεσαν την τελευταία φορά, όλα ήταν κατακίτρινα το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ .Τραγούδι, χορός και πανηγυρισμοί. Όλα πάρα πολύ όμορφα».

Τι βλέπει στην ΑΕΚ του σήμερα

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε την άποψή του για το ελληνικό πρωτάθλημα και το ποιους παίκτες ξεχωρίζει από αυτό, καθώς και την πρόβλεψή του για το ποιος θα το κατακτήσει φέτος:

«Ξεχωρίζω τον Αραούχο και τον Λιβάι Γκαρσία. Θα τους ήθελα και για συμπαίκτες. Στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων. Ωστόσο, εύχομαι πάντα να το κερδίζει η ΑΕΚ».

αραουχο_λιβαει.jpg


Ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής με τον οποίο έχει εργαστεί;

Στην ερώτηση αυτή, στάθηκε στον Ντούσαν Μπάγεβιτς, με τον οποίον όπως αναφέρει, μπορεί να μην είχαν τις καλύτερες σχέσεις, αλλά τον εκτιμούσε πολύ:

«Δεν ξεχώρισα κάποιον προπονητή.Ο καθένας είχε τον τρόπο του. Άλλος εστίαζε περισσότερο στην προπονητική, άλλος στην ψυχολογία.

Ο Μπάγεβιτς καταλάβαινε πάρα πολύ καλά τους παίχτες, διάβαζε πάρα πολύ καλά τα παιχνίδια. Η σχέση με τον Μπάγεβιτς δεν ήταν και πάρα πολύ καλή, αλλά τον εκτιμάω πάρα πολύ ως προπονητή».


Ομοιότητες και διαφορές στο ποδόσφαιρο Ελλάδας και Αργεντινής

Ως προς το κομμάτι αυτό, ανέφερε τα εξής:

«Η μόνη διαφορά που παρατηρώ είναι ως προς την φυσική κατάσταση των παικτών. Στην Ευρώπη υπάρχουν πιο πολλές βιταμίνες, κάνουν περισσότερη γυμναστική, αλλά στην πραγματικότητα έχουν πολλές ομοιότητες ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι οπαδοί έναν αγώνα. Είναι το ίδιο τρελοί και στις δύο χώρες. Όταν χάνουν είναι όλα λάθος, δύσκολα και άσχημα. Όταν νικάνε πανηγυρίζουν».

blanco_colon.png


Το Μουντιάλ της Αργεντινής και η επόμενη ημέρα της «αλμπισελέστε»

Ο Ίσμαελ Μπλάνκο μίλησε και για το Παγκόσμιο Κύπελλο που κατέκτησε η εθνική ομάδα της πατρίδας του, αλλά και το πώς αξιολογεί την επόμενη ημέρα μετά τον Μέσι:

«Αισθάνομαι ότι το γιορτάζουν ακόμα στην Αργεντινή. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά γιατί υπήρχε μια ιδιότυπη 'τιμωρία' στον Μέσι και μεγάλη ανακούφιση.

Δεν βλέπω κάποιον αυτή την στιγμή που μπορεί να πάρει τα ηνία την επόμενη ημέρα. Ο Λαουτάρο Μαρτίνες και ο Χουλιάν Άλβαρες είναι πάρα πολύ καλοί, ωστόσο ο είναι 9αρια και γενικά δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να φτάσει τον Μέσι».



Ο «Ζορό», η ομάδα των ονείρων του, ο δυσκολότερος αμυντικός που αντιμετώπισε, τα μπουζούκια και το μέλλον του

Για το τέλος, ο Μπλάνκο μας επιφύλασσε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

«Το παρατσούκλι 'Ζορό', προέκυψε από έναν τυχαίο πανηγυρισμό όπου είχα μαζί μου μια μάσκα του Ζορό και από τότε έμεινε (σ.σ. ήταν στο ματς με την Βέροια εκτός έδρας)».

Για την ομάδα των ονείρων του:

«Δεν έχω ονειρευτεί να παίξω σε κάποια ομάδα. Στις ομάδες που έχω παίξει το έχω ευχαριστηθεί πολύ. Είμαι ευγνώμων για την καριέρα που έχω κάνει».

Για το μέλλον του:

«Θα μου άρεσε να ήμουν προπονητής όπως είναι ο Αλμέιδα, αλλά θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος να ξεκινούσα και από την 2η ομάδα της ΑΕΚ».

Για τη διασκέδαση στην Ελλάδα:

«Στα μπουζούκια που πήγαινα, δεν καταλάβαινα πολλά άλλα μου άρεσαν πολύ» .



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0