Face to Face

Ο Βαγγέλης Πλατέλλας στο BN Sports: «Η πρόκριση στο 50-50 για ΑΕΚ και Άρη, υπήρξε πρόταση από την Μπέρμιγχαμ!» (video)

Ο Βαγγέλης Πλατέλλας στο BN Sports: «Η πρόκριση στο 50-50 για ΑΕΚ και Άρη, υπήρξε πρόταση από την Μπέρμιγχαμ!» (video)

Η πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδος, για Άρη και ΑΕΚ θα κριθεί στο Κλεάνθης Βικελίδης. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να γίνει… πόλεμος και αν ένας άνθρωπος γνωρίζει καλά και τα δύο «στρατόπεδα», αυτός είναι ο Βαγγέλης Πλατέλλας. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός μίλησε στο BN Sports για το φαβορί της αναμέτρησης, τις εμπειρίες που αποκόμισε και από τις δύο ομάδες, αλλά και για ένα εισιτήριο για… Αγγλία που δεν «βγήκε» ποτέ.

Συνέντευξη στον Άγγελο Κρεμαστό

Άρης και ΑΕΚ αναμένεται την Τετάρτη (17/01, 19:00) να δώσουν σκληρή «μάχη» για μία θέση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος και ειδικά μετά το 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, όλα είναι ανοιχτά για την υπόθεση πρόκριση.

Υπάρχουν πολλοί αθλητές που έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες. Ένας εξ αυτών όμως ξεχωρίζει, καθώς έδωσε το «παρών» σε πολύ δύσκολες περιόδους για τα κλαμπ και βούτηξε στη… λάσπη, για να τις επαναφέρει εκεί που πραγματικά είναι η θέση τους.

Ο Βαγγέλης Πλατέλλας αγωνίστηκε με την ΑΕΚ τόσο στη Γ’, όσο και στη Β’ Εθνική, με τον βραχύσωμο μεσοεπιθετικό να κάνει πράξει το «Ερχόμαστε» της Ένωσης, που οδήγησε στο «Ήρθαμε» με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στην επανεμφάνιση της, στη μεγάλη κατηγορία.

Όμως, του ανήκει και άλλο ένα «παράσημο», διότι όταν ο Άρης δυσκολευόταν να «αποχωριστεί» τη Β’ Εθνική, εκείνος τον… έσπρωξε ξανά στην κορυφή, εκεί όπου και αξίζει να βρίσκεται.

Ο Βαγγέλης Πλατέλλας μίλησε στο BN Sports, για τις εμπειρίες ζωής που αποκόμισε φορώντας τις φανέλες της ΑΕΚ και του Άρη, για το μεγάλο παιχνίδι που πλησιάζει, ενώ αποκάλυψε και μία μεταγραφή, που «έκοψε» η εκτίμηση του ίδιου του Δημήτρη Μελισσανίδη, προς τις ικανότητές του.

3912732.jpg

Η «αναγέννηση» της ΑΕΚ

Ο Βαγγέλης Πλατέλλας, αποχώρησε από την Ξάνθη το 2013 και πήρε τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ. Μία δεδομένα δύσκολη απόφαση, διότι σε ηλικία 24 ετών αποχαιρέτησε τη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, για να αγωνιστεί σε μία ερασιτεχνική. Βέβαια για τον ίδιο η επιλογή του αυτή, έμοιαζε ως η πιο σωστή και όπως συμπεραίνει κανείς από τα λεγόμενα του, σίγουρα δεν τη μετάνιωσε ποτέ.

«Δεν ήταν καθόλου δύσκολη απόφαση για εμένα. Έφυγα από μία ομάδα όπως ήταν η Ξάνθη, μία υγιέστατη ομάδα, πήγα όμως κάπου που ήξερα τι έρχεται. Η ΑΕΚ είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα όπου και αν βρίσκεται, σε όποια κατηγορία. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ πολύ και κακά τα ψέματα, μέσα από την ΑΕΚ έφτιαξα το όνομα μου και έκανα την καριέρα που έκανα».


Μπορεί η ΑΕΚ να αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική, ο κόσμος της όμως δεν την άφησε μόνη ποτέ. Στο ΟΑΚΑ, κάθε Κυριακή γινόταν «πάρτι» και όπως παραδέχθηκε ο Πλατέλλας, ήταν κάτι που βοήθησε σε τεράστιο βαθμό τους ίδιος τους παίκτες, στον αγώνα που έδιναν για την… αναγέννηση της Ένωσης.

«Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση ότι ο κόσμος μας ακολουθούσε πραγματικά παντού. Ήταν μαζί μας, όπως λένε όλοι, στα δύσκολα. Είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα που ξανά ξεκινάει από το μηδέν σχεδόν, να έχει στο πλάι της τον κόσμο για να αναγεννηθεί. Ο κόσμος έδινε τεράστια ώθηση στην ομάδα σε όλη αυτή την δυσκολία που πέρασε το κλαμπ. Υπήρχαν παιχνίδια Γ’ Εθνικής με 20.000 – 25.000 οπαδούς, κάτι το μοναδικό». 


Το γήπεδο είτε η ΑΕΚ βρισκόταν στη Γ’, είτε στη Β’ Εθνική είχε πάντοτε κόσμο. Μία συγκεκριμένη αναμέτρηση όμως έχει μείνει σε κάθε «κιτρινόμαυρο» χαραγμένη. Ο αγώνας Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, κάτι που και ο ίδιος ο Πλατέλλας δύσκολα θα ξεχάσει. 

«Ειδικά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, όταν ήμασταν Β’ Εθνική, είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Παίξαμε σε ένα γήπεδο με 70.000 άτομα. Ένα πραγματικά υπέροχο πράγμα ό,τι πιο ωραίο να έχεις τόσο κόσμο στο πλευρό σου, έτσι το αισθάνθηκα. Μου έδωσαν ψυχολογία για να συνεχίσω. Η ομάδα έζησε κάτι πρωτοφανές, ο υποβιβασμός της ΑΕΚ στην Γ’ Εθνική ήταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο. Με τον κόσμο όμως, στο πλευρό της ομάδας, νιώθουν και οι παίκτες δυνατοί, έχουν ψυχολογία και η ομάδα τελικά έφτασε εκεί που έπρεπε και της άξιζε».

Ο Πλατέλλας ήταν «παρών» σε ολόκληρο τον αγώνα που έδωσε η ΑΕΚ. Κυριολεκτικά από τα… αλώνια στα σαλόνια. Από τα «χωράφια» της Γ’ Εθνικής, μέχρι τη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος με το… καλημέρα, της επιστροφής. Μία σκληρή «μάχη», που στο τέλος όμως άξιζε τον… κόπο.

«Νομίζω ναι, η μεταγραφή μου στην ΑΕΚ ήταν το σημαντικότερο βήμα που έκανα όχι απλώς στην καριέρα, αλλά και την ζωή μου. Και ο κόσμος πιστεύω το αναγνωρίζει, έκανα τα μέγιστα για να βοηθήσω και εγώ την ομάδα να βγει από την δύσκολη θέση που ήταν. Να φύγει από την Γ’ Εθνική και να επιστρέψει στην πρώτη. Σίγουρα το ότι η επιστροφή συνδυάστηκε και με το Κύπελλο, δεν υπήρχε ωραιότερο συναίσθημα, μετά από όλο αυτό το ταξίδι να φτάσεις και πάλι στην κορυφή».

Στα πρώτα του… βήματα στην ΑΕΚ, είχε ως προπονητή τον Τραϊανό Δέλλα και μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί τον μεγάλο σεβασμό που έτρεφε για το πρόσωπο του, απλώς διαβάζοντας όσα δήλωσε για τον άλλοτε «Κολοσσό» της ΑΕΚ

«Εγώ τον coach δεν τον ήξερα προσωπικά, τον έβλεπα στην τηλεόραση και με την Εθνική Ελλάδος σαφώς. Όπως όλοι, έτσι και εγώ είχα πανηγυρίσει μαζί του για το Euro του 2004. Για εμένα ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος, ένας δίκαιος άνθρωπος και ένας άνθρωπος με τεράστια προσωπικότητα. Όταν έπρεπε να κάνουμε προπόνηση, κάναμε προπόνηση, όταν κάναμε πλάκες, κάναμε πλάκες. Όλα όμως σε σωστό πλαίσιο, περνούσαμε πραγματικά πολύ καλά και πολλούς από εμάς μας εξέλιξε και ως ποδοσφαιριστές. Νιώθω πραγματικά τυχερός που τον γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί του».

δελλας_1.jpg

Η μεγάλη επιστροφή του Άρη και ένα άδοξο… τέλος

Όταν αποχώρησε από την ΑΕΚ, ο Πλατέλλας έκανε ένα πέρασμα από τον Ατρόμητο και στην συνέχεια το 2017 πήρε την μεταγραφή του στον Άρη, ο οποίος αγωνιζόταν στην τότε Football League. Ήθελα να μάθω πόσο δύσκολο ήταν να πάρει την απόφαση και να αποχωριστεί ξανά την μεγάλη κατηγορία.

«Όχι δεν ήταν, διότι και ο Άρης είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα. Σίγουρα είχε ταλαιπωρηθεί, καθώς πέρασε μερικά χρόνια στην Β’ Εθνική. Ήταν δύσκολο το έργο για να επανέλθει στην πρώτη κατηγορία, αλλά ευτυχώς τα καταφέραμε και ο Άρης είναι εδώ που είναι τώρα. Είμαι χαρούμενος και για αυτό, σαν ένα παράσημο στην καριέρα μου».

Ο Πλατέλλας με τους «κίτρινους» πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και σε 30 συμμετοχές μέτρησε 10 τέρματα, ενώ ταυτοχρόνως μοίρασε και 5 ασίστ. Στο τέλος της χρονιάς όμως, η συνεργασία του με τον Άρη δεν ανανεώθηκε, κάτι που σε πολλούς σίγουρα θα έκανε μεγάλη εντύπωση.

«Συζητούσα με τον πρόεδρο την πιθανότητα της παραμονής μου, ακόμα δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι έγινε. Ήρθε ένας καινούργιος προπονητής και κάτι άλλαξε. Ήθελα να παραμείνω στον Άρη, δεν έγινε, δεν πειράζει έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Σαν την ζωή, έτσι και το ποδόσφαιρο τα έχει αυτά, καλά και κακά».

πλατελλασ_1.jpg

Ο αγώνας για την πρόκριση και μία μεταγραφή που… κόπηκε

Επιστρέφοντας στο σήμερα. Ο Άρης θα φιλοξενήσει την ΑΕΚ, στο άδειο Κλεάνθης Βικελίδης για το Κύπελλο Ελλάδος, μετά το 0-0 του πρώτου γύρου στη Νέα Φιλαδέλφεια (10/01). Ρώτησα λοιπόν τον Πλατέλλα, να μου πει ο ίδιος, πώς βλέπει την συγκεκριμένη αναμέτρηση και αν μπορεί να μου θέσει μία από τις δύο ομάδες ως φαβορί.

«Νομίζω οι πιθανότητες είναι 50-50. Η έλλειψη κόσμου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και για τις δύο ομάδες. Πιστεύω όμως ότι είναι 50-50. Επειδή το γήπεδο θα είναι άδειο, θα λείπει και η δυναμική του Άρη, που παίρνει από τους οπαδούς του. Είναι πολύ δύσκολο να παίζεις σε άδεια γήπεδα. Λείπει η ένταση, το πάθος, είναι πολύ δύσκολο. Χάνεις το σπρώξιμο που παίρνεις από τους οπαδούς».

Δεν μπορούσα να κλείσω την συζήτηση μας χωρίς να τον ρωτήσω για ένα δημοσίευμα που κυκλοφορούσε έντονα, όταν ακόμη η ΑΕΚ βρισκόταν στη Β’ Εθνική. Υπήρχε η φημολογία, πως η Μπέρμιγχαμ είχε ζητήσει τον Πλατέλλα και μάλιστα προσέφερε ένα αρκετά σημαντικό ποσό στην Ένωση. Τα τότε ειδησεογραφικά Μέσα, ανέφεραν πως ο ιδιοκτήτης της ομάδας Δημήτρης Μελισσανίδης είχε βάλει «φρένο» σε αυτή τη μετακίνηση.

«Ναι είχα μία πρόταση όταν η ομάδα ήταν στη Β’ Εθνική. Ήρθε ένας άνθρωπος από του scouting της Μπέρμιγχαμ, είχαμε μία επαφή. Αλλά τότε ο πρόεδρος, ο κύριος Μελισσανίδης δεν ήθελα καν να το ακούσει, ούτε να το συζητήσει. Εντάξει σίγουρα εγώ το σκεφτόμουν, γιατί η Μπέρμιγχαμ αγωνιζόταν σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο, τι σημασία έχει που ήταν στην Championship; Θα ήταν μία εμπειρία ζωής».

 πλατελας_2.jpg

www.bnsports.gr   

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0