Face to Face

Ο προπονητής της Ελσίνκι στο BN Sports: «Ο ΠΑΟΚ είναι ‘on fire’ με Κωνσταντέλια και Κουλιεράκη, πραγματικός gentleman ο Λουτσέσκου»

Ο προπονητής της Ελσίνκι στο BN Sports: «Ο ΠΑΟΚ είναι ‘on fire’ με Κωνσταντέλια και Κουλιεράκη, πραγματικός gentleman ο Λουτσέσκου»

Οι υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ για τους ομίλους του Conference League, ολοκληρώνονται κόντρα στην Ελσίνκι (14/12, 19:45), χωρίς να υπάρχει κάποιο άγχος. Ο προπονητής των Φινλανδών, Τόνι Κορκεακούνας, μιλά αποκλειστικά στο BN Sports, τόσο για το ματς, όσο και για τους Λουτσέσκου, Κωνσταντέλια, Κουλιεράκη, αλλά και το δικό του μέλλον.

Συνέντευξη στον σπουδαστή του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ, Γιώργο Γεωργή

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την Πέμπτη (19:45) την Ελσίνκι για την 6η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Conference League. Η φινλανδική ομάδα βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη από το Σάββατο βράδυ, έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα κατακτώντας τον 33ο τίτλο της ιστορίας της.

Αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος του προπονητή των Φινλανδών, Τόνι Κορκεακούνας, στο τιμόνι της ομάδας (ως πρώτος προπονητής) και ίσως ο τελευταίος με την Ελσίνκι, μιας και δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στον πάγκο των «κυανόλευκων».

Ο «Τόκε», όπως αποκαλείται στην φινλανδική πρωτεύουσα, είναι κάτοχος μάστερ στην θεωρία της εκπαίδευσης, ενώ έχει υπάρξει και καθηγητής σε σχολείο για κάποια χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι μέλος ενός προγράμματος προπονητικής, που βοηθά τα νέα άτομα να καταλάβουν καλύτερα τις ανάγκες του επαγγέλματος και τα καταρτίζει με τα απαραίτητα εφόδια για την εξέλιξή τους στους… πάγκους.

Μιας και βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα, ο ίδιος φιλοξενείται από το BN Sports και μιλάει για τον «Δικέφαλο του Βορρά», τους Κωνσταντέλια και Κουλιεράκη, τον Ραζβάν Λουτσέσκου, τον Γιώργο Κανελλόπουλο, την Εθνική Φινλανδίας (στην οποία είναι βοηθός προπονητή) αλλά και το επαγγελματικό του μέλλον, μιας και ο αγώνας της Τούμπας θα είναι το τελευταίο ματς με την ομάδα.

Αρχικά πώς και ήρθατε τόσο νωρίς, πέντε ημέρες πριν, στην Ελλάδα;

«Στη Φινλανδία δεν στέκεσαι από το κρύο αυτή την περίοδο. Η θερμοκρασία κινείται γύρω στους -8, -9 βαθμούς Κελσίου και κάποιες φορές φτάνει και τους -20! Επίσης δεν είναι εύκολο για την ομάδα να προπονείται σε ανοιχτούς χώρους, λόγω του κρύου, γιατί είναι πολύ δύσκολο να είσαι συγκεντρωμένος στην τακτική και σε ό,τι χρειάζεται. Γι΄ αυτό το λόγο, έχουμε κάποιους κλειστούς χώρους στη Φινλανδία, όπου προπονούμαστε».

Άρα συνέβη λόγω του καλύτερου κλίματος στη Θεσσαλονίκη;

«Όχι μόνο αυτό. Επίσης στη Φινλανδία, αυτή την περίοδο δεν έχουμε φυσικό χορτάρι. Αυτό είναι κάτι που δυσκόλεψε τον ΠΑΟΚ στο δικό μας γήπεδο, να παίζει δηλαδή σε τεχνητό χλοοτάπητα. Οπότε είναι και η δική μας ευκαιρία να προπονηθούμε λίγο παραπάνω σε φυσικό γρασίδι, καθώς είναι τελείως διαφορετικό από το τεχνητό».

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα;

«Όχι έχω ξαναέρθει πολλές φορές. Κυρίως για διακοπές, μιας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους Φινλανδούς το καλοκαίρι, αλλά και για δουλειά. Είχα έρθει στην Πάτρα για ένα τουρνουά με την Εθνική Ομάδα, πριν κάποια χρόνια, οπότε την ξέρω καλά την Ελλάδα».

CONFERENCE LEAGUE 2023-2024 / ΕΛΣΙΝΚΙ - ΠΑΟΚ

Για το πρωτάθλημα με την Ελσίνκι και το τέλος της συνεργασίας

Πώς αισθάνεστε για το πρώτο σας πρωτάθλημα, ως πρώτος προπονητής;

«Είμαι πολύ περήφανος, γιατί όταν ήρθα, ήμασταν 7 βαθμούς πίσω και δεν πίστευαν πολλοί ότι θα τα καταφέρουμε. Η κατάσταση δεν ήταν εύκολη, γιατί είχαμε αρκετούς  τραυματισμούς και δύο μέρες προετοιμασίας για το χτίσιμο της ομάδας. Όμως όταν έχεις μία φιλοσοφία και την πιστεύεις μπορείς να πετύχεις. Επικεντρωθήκαμε στο επιθετικό παιχνίδι και στην κυριαρχία στο κέντρο του γηπέδου, βάζοντας και στην εξίσωση νέους ποδοσφαιριστές. Ήταν τέτοια όμως η πίεση με τα συνεχόμενα παιχνίδια και την ανάγκη νίκης, όπου δεν είχα τον απαραίτητο χρόνο να ετοιμάσω κατάλληλα την ομάδα, που δεν ξέρω αν θα το έκανα ξανά».

Παρ’ όλα όσα πετύχατε ωστόσο, η συνεργασίας σας με την Ελσίνκι θα σταματήσει, γεγονός που προκαλεί και λίγη έκπληξη. Αυτό αποτελεί δική σας απόφαση ή της ομάδας;

«Κατά 99% σκέφτομαι όπως εσείς. Και μένα μου προκάλεσε έκπληξη. Είναι μία περίεργη κατάσταση. Έχουν έρθει νέα πρόσωπα στην ομάδα, που φέρνουν δικούς τους συνεργάτες και τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω πάνω σε αυτό. Παρά το δέσιμό μου με την Ελσίνκι και τον κόσμο της δεν θα συνεχίσω. Ωστόσο, το βλέπω σαν μία νέα ευκαιρία για το επόμενο βήμα, μιας και το ποδόσφαιρο που παίξαμε ήταν ελκυστικό. Ίσως να είναι και καλό για μένα. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο».

πακενθ2.jpg

Για το ματς με τον ΠΑΟΚ

Το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ θα είναι και το τελευταίο σας με την Ελσίνκι, η οποία αποτελεί μεγάλο μέρος της ζωής σας. Πώς θα το βιώσετε;

«Το πιο δύσκολο ήταν το τελευταίο εντός έδρας ματς, με την Αμπερντίν. Ήταν πολύ συγκινητικό και για μένα και για τον κόσμο. Δύσκολος αποχαιρετισμός, είχα έντονα συναισθήματα. Αλλά το ξεπερνάς, πρέπει να το ξεπεράσεις και να πας παρακάτω. Βέβαια, όταν θα ξεκινήσει το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, μπορεί πάλι να φορτιστώ συναισθηματικά. Πάντως αποτελεί το πιο δύσκολο παιχνίδι που θα δώσουμε όλη τη σεζόν, γιατί, είναι πραγματικά “on fire”  η ομάδα τους, τα πηγαίνουν εξαιρετικά. Την ομάδα την ήξερα, λόγω του μεγέθους της, αλλά πραγματικά με εντυπωσίασε με τα αποτελέσματά της και πιστεύω θα πάει μακριά στο Conference League. Θα είναι δύσκολο να πάρουμε αποτέλεσμα, αλλά αν κάτι μας δίνει αυτοπεποίθηση, είναι, πως στο Ελσίνκι ήμασταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δυστυχώς χάσαμε στο τέλος. Αυτό θεωρώ, πως θα δώσει έξτρα κίνητρο στους ποδοσφαιριστές μου. Βέβαια αυτά τα ματς στην Ευρώπη αποτελούν από μόνα τους κίνητρο και είμαι σίγουρος, ότι όλοι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είναι μία win-win κατάσταση για εμάς, γιατί όλοι πιστεύουν, πως ο ΠΑΟΚ θα μας κερδίσει εύκολα, οπότε δεν έχουμε την πίεση του φαβορί. Πρέπει να είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, κυρίως αμυντικά και ο αντίπαλος να μην βρεθεί στην καλύτερή του μέρα. Αλλά και επιθετικά, πρέπει να τελειώσουμε τις φάσεις που θα μας παρουσιαστούν γιατί ο ΠΑΟΚ δεν θα μας δώσει πολλές φορές την ευκαιρία να κάνουμε τελικές. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε πολλές αντεπιθέσεις γιατί είναι ικανοί να μας “σκοτώσουν”, όπως έγινε και στη φάση του 2-3 στο πρώτο παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικά τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού και να μην αποκλίνουμε της ποδοσφαιρικής μας φιλοσοφίας, γιατί η έδρα του ΠΑΟΚ δεν είναι και η πιο “φιλόξενη” στην Ευρώπη, είναι πολύ καυτή. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά όλοι θέλουν να αφήσουν μία καλή εντύπωση στο τελευταίο ματς της σεζόν».

Για τους Κωνσταντέλια και Κουλιεράκη

Έχετε ξεχωρίσει κάποιον παίκτη του ΠΑΟΚ;

«Γενικά, η ομάδα έχει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και πολύ καλή ποιότητα. Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις κάποιον. Στο κέντρο είναι ο Σβαμπ, ο Μουργκ και πολλοί άλλοι καλοί παίκτες. Οι Έλληνες, επίσης, Κωνσταντέλιας και Κουλιεράκης είναι καταπληκτικοί».

Για τους Κωνσταντέλια και Κουλιεράκη που αναφέρατε, είναι από τα πιο υποσχόμενα ταλέντα στην Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σας για εκείνους;

«Είναι πάντα ωραίο να βλέπεις τόσο ταλέντο στο γήπεδο. Όσον αφορά τον Κωνσταντέλια, αυτές οι “έξτρα” ικανότητες είναι ένα από τα πράγματα που παρατηρείς σε πολλούς παίκτες στο scouting. Αυτός ο παίκτης τα έχει όλα, νομίζω. Ό, τι κάνει, το κάνει στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θεωρώ πως μπορεί, εύκολα, να παίξει σε μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Ο Κουλιεράκης στην άμυνα είναι φανταστικός. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις ντόπιους παίκτες να εξελίσσονται και να φτάνουν στο κορυφαίο επίπεδο. Αυτό είναι κάτι που θα προτιμούσα να το κάνουμε συχνότερα στην Φινλανδία. Όλοι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ πρέπει να είναι πολύ περήφανοι, που τους βλέπουν να παίζουν στην ομάδα τους. Είναι πολύ ενδιαφέροντα πρότζεκτ και οι δύο παίκτες».

παοκρνε3.jpg

Για τον Ραζβάν Λουτσέσκου

Και οι δύο (σ.σ. Κωνσταντέλιας και Κουλιεράκης) έχουν αναδειχθεί την περίοδο, που προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Τι πιστεύετε για εκείνον;

«Πρώτα απ’ όλα, μοιάζουμε στην φιλοσοφία μας με τους νεαρούς παίκτες. Πρέπει να τους δίνουμε ευκαιρίες και να είμαστε υπομονετικοί με τα όποια λάθη κάνουν. Γιατί πρέπει να κάνουν λάθη, με σκοπό να μάθουν. Πιστεύω πως ο Λουτσέσκου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά εδώ και πρέπει να πω, πως, ύστερα από έναν διάλογο που είχαμε στο πρώτο παιχνίδι, είναι ένας gentleman. Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση για το ποδόσφαιρο και γενικά. Είναι πολύ εργατικός και πολύ καλός στη δουλειά του. Κάνει πολύ σωστή δουλειά με τους παίκτες του και καταλαβαίνει, πότε πρέπει να τους δώσει περισσότερες ευθύνες».

Για την Εθνική Φινλανδίας

Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην Εθνική Φινλανδίας τα τελευταία χρόνια με την ομάδα να συμμετέχει στο Euro 2020 για πρώτη φορά στην ιστορία της και να διεκδικεί την συμμετοχή της στο Euro 2024. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

«Νομίζω, πως το γεγονός ότι είμαστε το ίδιο προπονητικό τιμ εδώ και κάποια χρόνια είναι πολύ σημαντικό. Το κλίμα είναι οικογενειακό και όλοι χαίρονται όταν έρχονται στην Εθνική ομάδα, είναι σαν δεύτερη οικογένεια. Μπορεί να μην έχουμε τους παίκτες-super stars, αλλά είμαστε όλοι ταπεινοί και δουλεύουμε πολύ με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον. Λειτουργούμε συλλογικά σαν ομάδα και με αυτόν τον τρόπο κεφαλαιοποιούμε τα πλεονεκτήματά μας μέσα στο γήπεδο. Μία ομάδα είναι πιο αποτελεσματική απ’ ότι ένας παίκτης μόνος του. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί όλοι. Επίσης, η επαφή με τους παίκτες είναι πολύ σημαντική. Όποιος χρειάζεται την βοήθειά μου είμαι εκεί να βοηθήσω, με όποιον τρόπο μπορώ. Αυτή είναι και η φιλοσοφία μου».

Για τον Γιώργο Κανελλόπουλο

Μιλήσατε για κοινή φιλοσοφία με νεαρούς παίκτες. Είναι ένα ανάλογο παράδειγμα για εσάς ο Γιώργος Κανελλόπουλος;

«Με τον προηγούμενο προπονητή δεν έπαιζε πολύ ο Κανελλόπουλος. 10 λεπτά περίπου το παιχνίδι. Δεν ξέρω γιατί. Τώρα είναι πλέον βασικός. Είναι πολύ εργατικός και ταπεινός. Θα μπορούσε να είναι Φινλανδός. Είναι πολύ επαγγελματίας. Διαβάζει το παιχνίδι εξαιρετικά, κρατάει το τέμπο του παιχνιδιού, κερδίζει τις μονομαχίες. Κάνει τέλειο δίδυμο με τον Λούκας Λίνγκμαν, τον πιο δημιουργικό χαφ μας. Έχει να κάνει με τη χημεία των παικτών και αυτοί οι δύο την έχουν βρει πραγματικά. Ο “Κάνελ”, όπως τον αποκαλούμε, κάνει εκπληκτική δουλειά, κάνει το παιχνίδι απλό. Έξυπνες μπαλιές και πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία. Ένα κατάλληλο “οχτάρι” με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Του έκανε καλό που άλλαξε περιβάλλον, από την Ελλάδα στην Φινλανδία, αν και δεν είναι εύκολο. Τον ωρίμασε».

Για τα μελλοντικά του σχέδια

Μετά τον πάγκο της Ελσίνκι, ποια είναι τα σχέδιά σας για τα μέλλον;

«Νομίζω, ότι στην Φινλανδία έκανα ό, τι ήταν να κάνω. Έμεινα πολλά χρόνια εκεί. Αν έρθει κάποια πρόταση από το εξωτερικό, αν το πρότζεκτ είναι καλό, είμαι έτοιμος να πάω».

Υπάρχει κάποια ομάδα από την Ελλάδα, που θα θέλατε να προπονήσετε;

«Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη από την Ελλάδα. Θα μου άρεσε όμως, παρόλο που ξέρω πως δεν θα συμβεί, να προπονήσω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μιας και αγαπώ αυτό το κλαμπ. Γενικά, όμως, πιστεύω, ότι όλα είναι θέμα ανθρώπων, που συνεργάζεσαι. Το πιο σημαντικό είναι οι συνεργάτες σου να έχουν το ίδιο mindset με σένα. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το όνομα της ομάδας που θα προπονείς».

Ένα τελευταίο μήνυμα για το παιχνίδι της Πέμπτης;

«Εύχομαι καλή επιτυχία στον ΠΑΟΚ στην συνέχεια της διοργάνωσης, αλλά όχι μέχρι την Πέμπτη (σ.σ. γέλια)».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0