Face to Face

Κορυφαίοι Έλληνες agents στο BN Sports για τον σύλλογο εκπροσώπων ποδοσφαιριστών: «Πώς μία ιδέα πολλών ετών, έγινε πράξη!»

Κορυφαίοι Έλληνες agents στο BN Sports για τον σύλλογο εκπροσώπων ποδοσφαιριστών: «Πώς μία ιδέα πολλών ετών, έγινε πράξη!»
Λεωνίδας Αθανασούλας, Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, Πασχάλης Τουντούρης και Αχιλλέας Χατζηνικολάου. Τέσσερις καταξιωμένοι, Έλληνες διαμεσολαβητές ποδοσφαιριστών, μίλησαν στο BN Sports για την ίδρυση, αλλά και τους στόχους του ΣΥ.ΔΙ.Π.Ε., δηλαδή του Συλλόγου Διαμεσολαβητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας!
Δηλώσεις στους Άγγελο Κρεμαστό και Φάνη Τσοκανά

Η 5η Δεκεμβρίου του 2023 είναι μία ιστορική ημέρα για το επάγγελμα των ποδοσφαιρικών διαμεσολαβητών στην Ελλάδα.

Ο ΣΥ.ΔΙ.Π.Ε., Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας όπως είναι η πλήρης ονομασία του, πήρε «σάρκα και οστά», με την υπογραφή 26 ιδρυτικών στελεχών, που δραστηριοποιούνται και εκπροσωπούν ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα.

Το BN Sports, επικοινώνησε με τέσσερις από αυτούς, δίνοντάς τους τον λόγο, για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, αλλά και να μιλήσουν για τους στόχους που υπάρχουν, για την επόμενη ημέρα.

Με αλφαβητική σειρά, λοιπόν, Λεωνίδας Αθανασούλας, Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, Πασχάλης Τουντούρης και ο FIFA Agent, Αχιλλέας Χατζηνικολάου, μιλούν για όσα προηγήθηκαν του ΣΥ.ΔΙ.Π.Ε., αλλά και όσα έπονται!

Λεωνίδας Αθανασούλας

αθανασουλας_λεωνιδας.png

«Ήταν κάτι που υπήρχε στο μυαλό πολλών, να δημιουργηθεί αυτός ο σύλλογος, από ατζέντηδες που εργάζονται σε αυτόν τον χώρο πάρα πολλά χρόνια. Ήταν μια κουβέντα που υπήρχε, σαν μία σκέψη. Η κινητοποίηση έγινε πιο έντονη τον τελευταίο καιρό, καθώς μοιάζει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την δημιουργία ενός συλλόγου.

Από την εμπειρία που έχω εγώ στην Ελλάδα, μπορούσε ο καθένας να δηλώσει ότι είναι μάνατζερ. Στο εξωτερικό δεν λειτουργούν έτσι. Πρέπει να έχει και την κατάλληλη πιστοποίηση. Καλό θα ήταν σιγά σιγά, να μπουν κάποιες σταθερές. Αυτός που θα θέλει να γίνει μάνατζερ, να περνάει πρώτα μία διαδικασία και μετά να παίρνει την απαραίτητη άδεια επαγγέλματος.

Είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για μακροπρόθεσμα σχέδια. Το σημαντικό είναι σε πρώτη φάση να δείξουν οι Έλληνες agents ότι μπορούν να κάνουν κάτι συντονισμένο, με έναν κοινό σκοπό. Από εκεί και πέρα, για τα υπόλοιπα θα δείξει ο χρόνος. Οποιοδήποτε κλάδος πρέπει να έχει μία φωνή και ο σύλλογος θα μας δώσει την δυνατότητα αυτή».


Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος

διαμαντοπουλος.jpg

«Ως ιδέα υπήρχε πολλά χρόνια στο μυαλό μας. Και για να είμαι δίκαιος, ο Χρήστος Γάτσης ήταν αυτός που επέμενε για χρόνια γι' αυτόν τον σύλλογο. Τότε δεν ακολουθούσαμε, αλλά τώρα άλλαξαν τα πράγματα και ο καινούργιος νόμος μας επηρέασε πολύ, για να ιδρύσουμε αυτό το σωματείο.

Το πρώτο βήμα είναι η σύσταση. Το δεύτερο είναι να συμφωνήσουμε σε έναν κώδικο δεοντολογίας. Κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε άμεσα. Περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν γνωστές, αφού συμφωνήσουμε σε αυτό το κομμάτι. Αλλά το πρώτο και βασικό, ήταν να δεχθούμε πως πρέπει να κάνουμε τον σύλλογο. Κι από τη στιγμή που φαίνεται πως όλοι το αγκαλιάζουμε, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Κάποιες αρχές, τις έχουμε ήδη στο μυαλό μας, αλλά δεν τις έχουμε συγκεκριμενοποιήσει ακόμη. Θα γίνει άμεσα, όμως.

Η συνεργασία είναι το πιο σημαντικό απ' όλα. Να ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο, να πάρουμε όλοι άδειες, να έχουν όλοι την άδεια της ΕΠΟ και να υπάρχει μία συνεργασία με τον ΠΣΑΠΠ και την Ομοσπονδία. Να είμαστε κι εμείς αναγνωρισμένο κομμάτι του ποδοσφαίρου, γιατί είμαστε και δεν είμαστε».


Πασχάλης Τουντούρης

πασχαλης_τουντουρης.jpg

«Σε προσωπικό επίπεδο, νιώθω πάρα πολύ ευτυχισμένος, διότι, εκτός του ότι είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε από πολλούς συναδέλφους, εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς δεν είχαμε καταφέρει να συμπληρώσουμε τον απαιτούμενο αριθμό, για να συσταθεί ο σύλλογος. Οι προσπάθειες ξεκίνησαν από το 2004. Ήταν μεγάλη η αναγκαιότητα που υπήρχε και υπάρχει, ώστε να κινηθούμε στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να αποκτήσουμε μια φωνή και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες προς τους αθλητές και ουσιαστικά, να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο κύρος το επάγγελμα.


Έτσι θα προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα, βοηθώντας νέα παιδιά να ενταχθούν σε αυτόν τον χώρο. Οφείλουμε στις επόμενες γενιές, να μπορέσει αυτό το επάγγελμα να αποκτήσει το κύρος, τη φωνή του και τη σωστή εκπροσώπησή του. Έχουμε βάλει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες, τουλάχιστον για τα πρώτα δύο χρόνια, βοηθούν στο να μας προσεγγίσουν άνθρωποι που θέλουν να ξεκινήσουν ή έχουν ξεκινήσει στον χώρο, για μικρό χρονικό διάστημα, ή που κινούνται προς το κομμάτι της αδειοδότησης. Κοινώς θέλουμε να είναι ανοιχτό το σωματείο, για νέα παιδιά και πολλούς νέους συναδέλφους.

Παράλληλα, όμως, θα είναι και μία ασπίδα προστασίας για τις οικογένειες, από επιτήδειους που ζητούν χρήματα και εκμεταλλεύονται, υποσχόμενοι πράγματα σε μικρά παιδιά, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τους κανονισμούς.

Και για τους γονείς, και για το επάγγελμά μας, και για τους ποδοσφαιριστές, είναι ένα πολύ θετικό βήμα, που ελπίζουμε να έχει και συνέχεια».


Αχιλλέας Χατζηνικολάου, FIFA Agent

χατζηνικολαου.jpg

«Ασχολούμαι ως ατζέντης ποδοσφαιριστών εδώ και 27 χρόνια, πιστοποιημένος από την FIFA. Το σημαντικότερο πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι ασχολούνται άνθρωποι με αυτό το επάγγελμα που δεν έχουν το δικαίωμα να ασχοληθούν, είναι δηλαδή χωρίς επίσημη άδεια, και έτσι έχει δημιουργηθεί μία κακή φήμη γύρω από το επάγγελμα του ατζέντη. Εγώ έβγαλα την δική μου άδεια στην γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Εκεί, ένας παρόμοιος σύλλογος υπάρχει πάνω από 12 χρόνια και πάντα σε συνεργασία με την γερμανική ομοσπονδία, αλλά και την λίγκα, κατάφεραν να πετύχουν πάρα πολλά για τους ατζέντηδες.


Πλέον, αυτό έχει αρχίσει να δημιουργείται και στην Ελλάδα. Είναι μία κίνηση που προχώρησε από 5-6 συναδέλφους, κυρίως μετά τις μεταρρυθμίσεις της FIFA, τον περασμένο Ιανουάριο. Δηλαδή, πρέπει πάλι να δώσεις εξετάσεις για να λέγεσαι FIFA Agent, ενώ μπήκε και ένα πλαφόν 3% κέρδος στον ατζέντη από μία μεταγραφή. Αυτή ήταν η αιτία για να ξεκινήσει η δημιουργία του συλλόγου, ώστε να υπάρχει μία φωνή για να προστατεύσει τα δικαιώματα μας. Το 3% είναι πάρα πολύ χαμηλό και για αυτό καταγγείλανε τη νέα αυτή νομοθεσία. Με την βοήθεια των αντίστοιχων συλλόγων σε Γερμανία, Αγγλία και Ισπανία, οι ατζέντηδες δικαιώθηκαν και το ποσοστό μεταγραφής είναι ελεύθερο, το 3% δεν ισχύει. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και εμείς στην Ελλάδα.

Πρώτα από όλα είναι να ακολουθήσουμε τα βήματα των Γερμανία, Αγγλία και Ισπανία, όσον αφορά το ποσοστό στις μεταγραφές. Έπειτα, σε συνεργασία με την ομοσπονδία και τις αρχές, να μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας. Επιπλέον, να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε να δηλώνει ατζέντης, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0