Face to Face

Ο Τσίμα Μονέκε στο BN Sports: «Ο Βεζένκοφ δεν παίζει όσο χρόνο θα του άξιζε στο NBA!»

Ο Τσίμα Μονέκε στο BN Sports: «Ο Βεζένκοφ δεν παίζει όσο χρόνο θα του άξιζε στο NBA!»
Στον Τσίμα Μονέκε αρέσει να ξεχωρίζει και όσοι είχαν την τύχη να τον θαυμάσουν από κοντά μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Η χαρακτηριστική του μορφή και ο εκρηκτικός τρόπος παιχνιδιού του τον έχουν κάνει το πρόσωπο της EuroLeague. Ο απολαυστικός φόργουορντ/σέντερ «τσέπης» άνοιξε την καρδιά του στο BN Sports και μίλησε για όλα, αλλά και για την ελληνική ομάδα που τον είχε στα… ραντάρ της!

Συνέντευξη στην Ευτυχία Οικονομίδου

Ο Τσίμα Μονέκε δεν είναι απλώς ο αγαπημένος των φίλων της EuroLeague, αλλά και ένας εκ των πιο ιδιαίτερων παικτών της διοργάνωσης, όχι μόνο για τον τρόπο παιχνιδιού του, αλλά και για το ξεχωριστό στυλ του.

Ο Νιγηριανοαυστραλός φόργουορντ/σέντερ της Μπασκόνια έχει καταφέρει ολόκληρη την Ευρώπη να ασχολείται μαζί του για όλους τους… σωστούς τρόπους και είναι ακόμη Νοέμβριος!

Έτσι έγινε και στην επίσκεψη της Μπασκόνια στο ΣΕΦ για την αναμέτρηση της 7ης αγωνιστικής της EuroLeague με τον Ολυμπιακό. Με το που πέρασε στο παρκέ ο Μονέκε, όλη η ενέργεια της ομάδας του άλλαξε 180 μοίρες. Με 20 πόντους και 86% ποσοστό ευστοχίας στο σουτ ήθελε να πάρει το… αίμα του πίσω και να δώσει τη δική του απάντηση στους «ερυθρόλευκους», αφού στην τελευταία τους συνάντηση στον ημιτελικό του περασμένου Final 4 η τότε ομάδα του, Μονακό, γνώρισε την… συντριβή σκοράροντας μόλις δύο πόντους σε μία περίοδο.

«Σε κάθε αναμέτρηση προσπαθώ να δίνω την ενέργειά μου και το κάτι παραπάνω. Έτσι έκανα και μόλις μπήκα στο ματς (σ.σ. με τον Ολυμπιακό). Έδωσα το 100% των δυνατοτήτων μου και χαίρομαι που έτσι μπορεί η ομάδα μου να πανηγυρίζει νίκες. Ευτυχώς αυτή τη φορά που συνάντησα τον Ολυμπιακό η ομάδα μου δεν έβαλε μόνο 2 πόντους σε μία περίοδο! Είναι κρίμα που υποφέρουν από τόσους τραυματισμούς πάντως γιατί είναι μία πολύ καλή ομάδα».

Γι’ αυτό κιόλας η Μονακό ήταν και η ομάδα, που θα ήθελε να δει στο ερχόμενο Final 4 πέρα από τη Μπασκόνια και τη Ρεάλ Μαδρίτης, της οποίας δηλώνει φαν!

«Πέρα από τη Μπασκόνια και τη Ρεάλ στο Final 4 θα ήθελα να δω τη Μονακό, ώστε αυτή τη φορά να καταφέρει να τα πάει καλύτερα σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης».

Επιστρέφοντας στη «μαγική» του εμφάνιση απέναντι στους «ερυθρόλευκους», κανείς θα μπορούσε να την αποδώσει ως έναν βαθμό και στις σωστές επιλογές του νέου προπονητή της ομάδας των Βάσκων, Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που με τις αποφάσεις του, όταν η Μπασκόνια τα έβρισκε «σκούρα» απέναντι στην ομάδα του Πειραιά, μπόρεσε και άλλαξε τον ρου του αγώνα.

«Όλοι οι προπονητές έχουν κάτι ξεχωριστό να προσφέρουν. Ο ερχομός του Ντούσκο είναι η αλήθεια ότι μας βοήθησε πολύ. Δίνουμε πάντα το κάτι παραπάνω κι έχουμε σκληρύνει αμυντικά κι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην επιθετική μας λειτουργία».

F-g6dicWkAAU_TO.png

«Πάντα πίστευα ότι είμαι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη»

Και κάπως έτσι, λίγο οι καθοριστικές βολές του απέναντι στην Παρτίζαν, λίγο η εκρηκτικότητα του στο ματς με τον Ολυμπιακό και όλος ο ευρωπαϊκός μπασκετικός κόσμος μιλάει για τον Μονέκε. Ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κανείς την μέχρι τώρα πορεία του είναι, ότι συνεχώς πηγαίνει όλο πιο ψηλά με το πιο… τρελό να είναι, πως ακόμη απέχει πολύ από το να φτάσει το ταβάνι του. Γι’ αυτό κι εμείς είμαστε τυχεροί που τον απολαμβάνουμε.

«Μου αρέσει που έχω γίνει λίγο viral στις τάξεις της EuroLeague. Πάντα μου αρέσει να ξεχωρίζω και ειδικά μέσω της δουλειάς μου. Πάντα πίστευα ότι είμαι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη και μου αρέσει, που τώρα διαψεύδονται όσοι με αμφισβητούσαν όλα αυτά τα χρόνια μέχρι να βρεθώ στην EuroLeague ή όταν δεν έκανα και την καλύτερη χρονιά με τη Μονακό. Εγώ κάθε φορά παίζω για να τους αποδεικνύω ότι έκαναν λάθος».

Του αρέσει που είναι viral. Του αρέσει που κάνει τη διαφορά, όμως αυτό μερικές φορές είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί δημιουργείς μεγάλους θαυμαστές, αλλά και μεγάλους «εχθρούς». Ευτυχώς για τον Μονέκε δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

«Λαμβάνω πάρα πολλά μηνύματα από οπαδούς όλων των ομάδων. Οι Έλληνες φίλαθλοι μάλιστα είναι πολύ ένθερμοι (γέλια). Πάντα υπάρχουν και τα αρνητικά σχόλια που θα κάνει κανείς, είναι όμως μέρος της δουλειάς κι ευτυχώς είμαι τυχερός γιατί τα περισσότερα μηνύματα είναι καλά».

«Δεν θα περιορίσω τον εαυτό μου στο γήπεδο, γιατί αυτός είμαι!»

Αυθεντικός και πάντα γεμάτος όρεξη ο 27χρονος φόργουορν/σέντερ θέλει να παραμένει ο εαυτός του σε κάθε στιγμή και να μην φιλτράρει τις αντιδράσεις του ούτε μέσα στο παρκέ κατά τη διάρκεια των αγώνων. Κάπως έτσι μίλησε και για το… στοίχημα που για πλάκα έβαλε με τους παίκτες της Παρτίζαν λίγο πριν εκτελέσει τις βολές της νίκης. Γι’ αυτή την αλληλεπίδραση ζει ο Μονέκε, αυτό τον εξιτάρει και γιατί να το στερηθεί…

«Όπως είμαι στη ζωή μου έτσι είμαι και στο γήπεδο όταν παίζω. Άμα είμαι χαρούμενος θα το δείξω και θα κάνω και την πλάκα μου. Αν στην έξω ζωή μου βρίζω, αυτό θα μου βγει να κάνω και στο παιχνίδι. Δεν θα το περιορίσω, γιατί αυτός είμαι. Μου αρέσει τα ματς να έχουν πλάκα και ένταση και να έχω αλληλεπίδραση με τους άλλους παίκτες. Σε αυτά τα πλαίσια ειπώθηκε και όλο αυτό με τους παίκτες της Παρτίζαν. Ήταν μία πλάκα».

«Υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά του Παναθηναϊκού»

Ωστόσο ένας παίκτης με αυτό το ταπεραμέντο και με αυτό το ταλέντο είναι δύσκολο να μην έχει μπει ποτέ στο στόχαστρο κάποιας ελληνικής ομάδας. Ο Τσίμα Μονέκε επιβεβαίωσε πως τον… περιτριγύριζε κάποτε ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν προχώρησε ποτέ σε κάποια επίσημη πρόταση.

«Δεν είχα ποτέ κάποια επίσημη πρόταση από ελληνική ομάδα. Κάποια στιγμή μου είχε πει ο μάνατζερ μου ότι υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά του Παναθηναϊκού, αλλά τότε ακόμα δεν είχα εδραιώσει το όνομά μου στην EuroLeague, οπότε ίσως γι’ αυτό να μην προχώρησε κάτι».

F-k7PCEWwAAWDcZ.jpg

«Μπορεί πρώτα να έπαιζα ποδόσφαιρο, αλλά απ’ όταν γνώρισα το μπάσκετ, δεν το αλλάζω!»

Οι πρώτες επαφές του νεαρού Νιγηριανοαυστραλού με την «πορτοκαλί θεά» έγιναν στα 13 του, όταν ήδη είχε δοκιμάσει την τύχη του στο ποδόσφαιρο. Μόλις, όμως, άγγιξε την «σπυριάρα» το χέρι του δεν ξεκόλλησε από πάνω της. Την λάτρεψε τόσο που δεν την αφήνει ούτε στον ελεύθερό του χρόνο και με ‘κείνη κάνει πράγματα… ονειρικά.

«Σαν παιδί ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο, μόνο όταν ξαναβρέθηκα στην Αυστραλία στα 13 μου γνώρισα το μπάσκετ γιατί όλοι μου έλεγαν λόγω του ύψους μου ότι θα μου ταίριαζε περισσότερο. Στην αρχή προτιμούσα το ποδόσφαιρο, αλλά το μπάσκετ βρήκε τον δρόμο για την καρδιά μου και από τότε δεν το αλλάζω. Ακόμα και στον ελεύθερο μου χρόνο πρώτα θα δω μπάσκετ, μετά κανέναν αγώνα UFC που μου αρέσει πολύ και σαν τρίτη επιλογή έχω το ποδόσφαιρο».

r0_507_4324_3251_w1200_h678_fmax.jpg

Η αμφισβήτηση δεν είναι μία συνθήκη άγνωστη για τον φόργουορντ/σέντερ «τσέπης» της Μπασκόνια. Πέρα από τις αμφιβολίες που είχαν οι μπασκετόφιλοι για το… ταβάνι του, συνάντησε και αντίστοιχες συμπεριφορές όσον αφορά την σωματική του διάπλαση σε αναλογία με τη θέση στην οποία αγωνίζεται. Ναι δεν συναντάμε συχνά παίκτη με 1,96 ύψος να παίζει ως 4άρι ή 5άρι, αλλά τι να κάνουμε; Ο Μονέκε κάνει πραγματικότητα κάθε τι απίθανο!

«Δεν είναι συνηθισμένο το ύψος μου για την θέση μου το γνωρίζω, αλλά εγώ είμαι εδώ για να αποδεικνύω σε όσους είχαν αμφιβολίες, ότι μπορώ να κάνω τα αδύνατα δυνατά».

«Μου αρέσει να ξεχωρίζω και για το στυλ μου στο γήπεδο»

Το απίθανο μαλλί του και τα περίεργα γυαλιά του είναι χαρακτηριστικά της εξωτερικής του εμφάνισης που όχι μόνο τον κάνουν να διαφέρει από τους υπόλοιπους, αλλά και «ιντριγκάρουν» όποιον τον βλέπει.

«Τα μαλλιά μου τα μακραίνω 6 χρόνια (!), οπότε απλώς όταν τα πιάνω πριν το παιχνίδι μπορεί να σταθούν με πολλούς παράξενους τρόπους. Τώρα όσον αφορά τα γυαλιά, έχω επιλέξει να τα φοράω, γιατί με ενοχλούν οι φακοί επαφής. Έχω ευαίσθητα μάτια. Τα τελευταία χρόνια πάντως έχω αρχίσει και ασχολούμαι με το στυλ μου και μου αρέσει αν μπορώ να ξεχωρίζω και από αυτό μέσα στο γήπεδο πέρα από τον τρόπο παιχνιδιού μου».

Chima-Moneke.jpg

«Το κεφάλαιο ‘Εθνική Νιγηρίας’ έχει κλείσει για μένα»

O τρόπος ζωής, πάντως, του Μονέκε είναι αξιοθαύμαστος. Έχει βάλει μπροστά τον εαυτό του και φροντίζει κάθε μέρα πώς θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τον ίδιο. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει αποφασίσει να απέχει από τις υποχρεώσεις της πατρίδας του στις διεθνείς διοργανώσεις.

«Η Εθνική ομάδα της Νιγηρίας είναι ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει για εμένα. Ο κόσμος εστίασε στο ότι κερδίσαμε πριν δύο χρόνια την Team USA, όμως από εκεί και πέρα δεν έγινε κάποια προσπάθεια για να βελτιωθεί παραπάνω η ομάδα, οπότε προτιμώ τον χρόνο που έχω ελεύθερο, να τον αξιοποιώ για να ξεκουράζομαι και να προετοιμάζομαι για τη νέα σεζόν».

i_2.jpg

«Οι Βεζένκοφ και Μίσιτς δεν παίρνουν όσο χρόνο τους αξίζει στο NBA!»

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και όσον αφορά το NBA. Ο Νιγηριανοαυστραλός παίκτης είχε ένα βραχύ πέρασμα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για λογαριασμό των Σακραμέντο Κινγκς, όμως βρήκε την «Ιθάκη» του στα ευρωπαϊκά λημέρια. Εκεί όπου του δείχνουν την εκτίμησή τους και παίρνει την αναγνώριση που του αξίζει και δεν θα το άφηνε αυτό που έχει χτίσει παρά μόνο για ιδιαίτερες συνθήκες.

SAC_xm1014kings030535.jpg

«Δεν θέλω να βρίσκομαι κάπου που δε θα μπορώ να παίξω αρκετά αγωνιστικά λεπτά και δεν θα βοηθάω την ομάδα μου με την ενέργειά μου και τον τρόπο παιχνιδιού μου. Βλέπω τον Βεζένκοφ και τον Μίσιτς, οι οποίοι είναι πάρα πολύ καλοί παίκτες με τεράστιο όνομα στην Ευρώπη να μην παίρνουν τον χρόνο που τους αξίζει στο NBA. Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο και μ’ εμένα γιατί δε θέλω να ρισκάρω αυτό που χτίζω στην EuroLeague. Μόνο αν είχα ένα κατοχυρωμένο συμβόλαιο της τάξεως των Βεζένκοφ και Μίσιτς, σε μία ομάδα που θα ήξερα ότι αντιμετωπίζει με σεβασμό παίκτες σαν κι εμένα, τότε μόνο θα το σκεφτόμουν».

06759504-chima-moneke-vezenkov-950x500.jpg

Έτσι κι αλλιώς για τον Μονέκε κύριο μέλημα είναι η πραγματική ευτυχία. Θέλει να νιώθει χαρούμενος στο μέρος που βρίσκεται κι έτσι μπορεί να αποδίδει και καλύτερα.

«Πάντα θέτω τους υψηλότερους στόχους, αλλά για εμένα αυτό που μετράει πλέον είναι να είμαι ευτυχισμένος, όπου και να βρίσκομαι. Δεν θα ήθελα να αγωνίζομαι κάπου απλά για να λέω ότι είμαι εκεί. Έχει πολύ μεγαλύτερη αξία το να αισθάνομαι καλά».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0