Face to Face

Ο Κέβιν Πάντερ στο BN Sports: «Έμεινα στην Παρτιζάν για χάρη του Ομπράντοβιτς»

Ο Κέβιν Πάντερ στο BN Sports: «Έμεινα στην Παρτιζάν για χάρη του Ομπράντοβιτς»

Το τέταρτο πέρασμά του από την Ελλάδα, για χάρη του Παναθηναϊκού, θα τον έβρισκε πιο έτοιμο και «καυτό» από ποτέ. Αλλά εκείνος προτίμησε τη… ζεστασιά του σπιτιού. Ο Κέβιν Πάντερ σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, άνοιξε την καρδιά του στο BN Sports και μίλησε για όλους και για όλα. Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε την επιστροφή του Παπαπέτρου στα «πράσινα».

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

«Σαν ηφαίστειο που ξυπνά». Στους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και την ερμηνεία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, βρίσκει… πρόσφορο έδαφος η προσωπικότητα του Κέβιν Πάντερ. Ένας υπερταλαντούχος παίκτης, μια ήρεμη δύναμη που πάνω από το «φωτοστέφανο» αιωρείται ένας δεινός, στυγερός εκτελεστής. Χαμογελαστός, ήπιων τόνων αλλά και ταυτόχρονα «δαίμονας» μέσα στο παρκέ.

Μία περίπου ώρα ήταν αρκετή για να γίνει κατανοητή η ευγένειά του και η αγάπη του για το άθλημα που υπηρετεί. Σύσσωμη η μπασκετική Ευρώπη κινούταν γύρω από το όνομα του Αμερικανού το τελευταίο διάστημα, ειδικότερα μετά το πέρας της ABA League, με τις Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό να… σφάζονται στα πόδια του. Η «βόμβα», για τους περισσότερους, παρόλα αυτά έσκασε και έγραφε παραμονή στην Παρτιζάν.

Ο ομιλητικός και πρόσχαρος Κέβιν Πάντερ μοιράστηκε παλιές και πιο πρόσφατες ιστορίες με το BN Sports. Από το Λαύριο και τις εξαιρετικές του σχέσεις με τον κόουτς Σερέλη, την πρώτη γνωριμία υψηλών προδιαγραφών με την avant garde της «σπυριάρας» μέσω της ΑΕΚ και το δύσκολο αλλά και ταυτόχρονα χρήσιμο εξάμηνο στον Ολυμπιακό, μέχρι την εκτόξευση σε Ερυθρό, Αρμάνι και Παρτιζάν.

Φυσικά η «τρελή» σειρά με την Ρεάλ Μαδρίτης και τα παρεπόμενα που έφερε το αντιαθλητικό φάουλ του Σέρχιο Γιουλ καθώς και η απόφασή του να παραμείνει στο Βελιγράδι, αφήνοντας στα… κρύα του λουτρού Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό, δεν έλειπαν από την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Μεταξύ άλλων δεν έκρυψε την αγάπη του για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του «τριφυλλιού», Ματίας Λεσόρ, τον οποίο θεωρεί αδερφό του ενώ επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες περί επιστροφής του Ιωάννη Παπαπέτρου στο ΟΑΚΑ για τους «πράσινους» του Αταμάν. Ένας από τους πιο clutch παίκτες της Ευρώπης, ακολουθεί…

Το έναυσμα της μπασκετοκουβέντας μετά από μία τόσο μεγάλη και μακρά σεζόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τίποτα διαφορετικό από τον μίνι-απολογισμό αυτής και τα συναισθήματα του συνομιλητή.

«Είμαι καλά, νιώθω όμορφα. Αισθάνομαι ευχαριστημένος από τα όσα έζησα. Δεν μπορούν όλα να είναι τέλεια αλλά είμαι χαρούμενος. Και αυτό γιατί τα περισσότερα γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, αναλογιζόμενοι πως όταν ήρθα παίζαμε στο EuroCup και είχαμε πολύ δρόμο να διανύσουμε», ήταν τα πρώτα του λόγια πριν ξεκινήσουν οι… θύμησες του ταξιδιού του στην Ευρώπη.

Όλα ξεκίνησαν σε ένα άκρο της νοτιοανατολικής Αττικής, το οποίο αν το καλοσκεφτεί κανείς έχει υπάρξει το… εισιτήριο για αρκετούς Αμερικανούς στη «γηραιά ήπειρο». Ο λόγος φυσικά για το Λαύριο. «Ήταν δύσκολη η rookie μου σεζόν. Ή πιο σωστά θα έλεγα περίεργη. Ήταν η πρώτη μου χρονιά στην Ευρώπη, έπρεπε να τα βγάλω πέρα με αρκετά διαφορετικά πράγματα και εκτός μπάσκετ. Όφειλα να συνηθίσω και σε ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια και με το πέρασμα του χρόνου, συνήθιζα, προσαρμοζόμουν. Σε αυτό βοήθησε πολύ ο κόουτς Σερέλης. Ο πρώτος προπονητής της μπασκετικής μου ενηλικίωσης. Μου μιλούσε τόσο πολύ, μα τόσο πολύ. Με συμβούλευε. Έχουμε πολύ κοντινή σχέση μέχρι και σήμερα. Με ‘’ντόπαρε’’ συνεχώς. Από παντού κρατάω κάτι, από όλα τα βήματα της καριέρας μου και σίγουρα η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου» παραδέχθηκε ενθυμούμενος τις μέρες του στο Λαύριο.
panter-serelis.webp

«Ο κόουτς Σερέλης αξίζει να βρίσκεται στην Ευρωλίγκα - Έχει συνεισφέρει πολύ στην εξέλιξή μου»

Για τον κόουτς Σερέλη όμως είχε και άλλα να πει, τονίζοντας τη χαρά του όταν έκανε το βήμα για τον Παναθηναϊκό. «Φυσικά και μιλήσαμε όταν έγινε γνωστό πως ανέλαβε τον Παναθηναϊκό. Ήμουν πολύ χαρούμενος και ήθελα να του το πω. Ήξερα τι σήμαινε για εκείνον μία τέτοια μετάβαση, να ανήκει στη EuroLeague, να προπονεί ομάδα τέτοιου επιπέδου. Του αξίζει να είναι πρώτος προπονητής στην κορυφαία διοργάνωση. Όταν ήρθαν στο Βελιγράδι ήταν τρομερό το συναίσθημα. Ξέρεις, από το να είμαστε στο Λαύριο μαζί, φτάσαμε να παίζουμε αντίπαλοι στην Ευρωλίγκα. Με έχει βοηθήσει πολύ για να είμαι εδώ που είμαι τώρα και δεν το ξεχνάω αυτό».

 

«Από τις πιο σοφές επιλογές της καριέρας μου η μεταγραφή μου στην ΑΕΚ»

Μετά τις περιηγήσεις του και τα πρώτα του… χιλιόμετρα σε Βέλγιο και Πολωνία, ο δρόμος του τον έφερε ξανά στην Ελλάδα για χάρη της ΑΕΚ. Ένας «γάμος» που αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής και για τις δύο πλευρές.

«Έχτιζα σε εκείνη τη φάση της καριέρας μου το όνομά μου και η ΑΕΚ ήταν το μεγαλύτερο κλαμπ που είχα βρεθεί. Όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και ιστορικά, η δύναμη του κόσμου της. Ήταν ένα πραγματικό τεστ για εμένα ώστε να φανεί που μπορώ να φτάσω. Δεν ήθελα να φύγω από την Πολωνία, είχα καλές εμφανίσεις, ένιωθα σημαντικός. Αλλά τελικώς η μετακίνησή μου στην ΑΕΚ αποδείχθηκε μία από τις σοφότερες επιλογές της καριέρας μου».
παντερ-e1591296046890.jpg

Οι φίλοι των «κιτρινόμαυρων» σίγουρα τον θυμούνται καλά, αφού χάρις τη δική του τρίποντη… βόμβα, η «Βασίλισσα» πήρε την πρόκριση μέσα στην Τσεχία για τη φάση των «16» του BCL (σεζόν 2017-18) και μετέπειτα στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια. Σε εκείνη τη ξέφρενη πορεία ο «Black Punter» ήταν καθοριστικός, όπως και στον τελικό με τη Μονακό, εμφανίζοντας τα… silence to kill χαρακτηριστικά του.

«Αρχικά, έπρεπε να μάθω πολλά πράγματα αυτά τα δύο πρώτα χρόνια γιατί δεν ήξερα αρκετά σχετικά με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Επίσης, οι άνθρωποι για να μπορούν να μιλήσουν με καλά λόγια για εσένα πρέπει να σε δουν να παίζεις. Ήταν σημαντικό για εμένα να είμαι αυτός που είμαι κάθε μέρα και να δείχνω αυτό που μπορώ να κάνω».

Και κάπου εκεί, άρχισε να δείχνει σε όλη την Ευρώπη, ότι είναι γεννημένος για τα μεγάλα παιχνίδια. Όταν ο χρόνος τελειώνει, οι υπόλοιποι εννιά παίκτες του παρκέ, «κρέμονται» από τα χέρια του και τις αποφάσεις του. Η ευθύνη δεν τον βαραίνει.

«Είμαι οκ με αυτό, συμβιβασμένος θα έλεγα. Αν κάποιος έβλεπε πόσο πολύ δουλεύω και εξασκούμαι, θα καταλάβαινε. Έχω αυτοπεποίθηση στον εαυτό μου και αυτά που μπορώ να κάνω. Αν δεν έχεις αυτοπεποίθηση, αν είσαι άτολμος, απλά δεν μπορείς να παίξεις μπάσκετ. Έχω φτάσει ως εδώ, έχω εξελιχθεί σε έναν decision-maker παίκτη μέσα από τη δουλειά. Όλα όμως για εμένα ξεκινούν από το πόσο έτοιμος και δυνατός είσαι πνευματικά. Είμαι εθισμένος με την προπόνηση χωρίς να σκέφτομαι τι μπορεί να χάνω και πιστεύω σε εμένα. Θυμάμαι πόσο πολύ χρειάστηκε να προσπαθήσω για να ‘’μεγαλώσω’’ και παίρνω κίνητρο. Αυτά αρκούν για να έχεις… κρύο αίμα εκεί που πρέπει και όταν πρέπει».
ca086325-punterkevin-realmadrid-partizan-game1.jpg

Η ιστορία επαναλήφθηκε με τη φανέλα της Βίρτους, έχοντας ακόμα πιο γεμάτη στατιστική απεικόνιση, στέφθηκε και πάλι πρωταθλητής στο BCL το 2019 και κέρδισε με το… σπαθί του μια θέση στη EuroLeague και τον Ολυμπιακό. Στην πρώτη του απόπειρα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Κάθε αρχή και δύσκολη όμως.

«Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος. Θα έλεγα από τις πιο επώδυνες για εμένα μέχρι τώρα. Και αυτό γιατί μέχρι το σημείο εκείνο είχα μεγάλη επιτυχία όπου έπαιξα. Στην πρώτη μου προσπάθεια όμως που έκανα για να ανέβω επίπεδο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά. Και είχα απογοητευτεί γιατί ξέρεις πως είναι η EuroLeague, δεν σου δίνονται πολλές ευκαιρίες. Ήταν δύσκολες οι καταστάσεις, δεν δούλεψε το πράγμα με τον Ολυμπιακό. Ο Μπλατ ήταν εκεί αλλά είχε το πρόβλημα με την υγεία του, δεν γινόταν να συνεχίσει. Έφυγε, ήρθε άλλος προπονητής, έγιναν πολλά πράγματα, τα ξέρουμε. Ανέλαβε ο καινούργιος τεχνικός, ήθελε διαφορετικά πράγματα, παίκτες με άλλα χαρακτηριστικά. Ήταν ένα τεστ διαφορετικότητας για εμένα και προφανώς η μεταγραφή ήταν μονόδρομος».
punter_kevin-osfp.jpg

Ουσιαστικά ήταν και το πρώτο σημαντικό και τελευταίο έως τώρα «χαστούκι» για τον ίδιο όσον αφορά την καριέρα του. Οι ικανότητες του αμφισβητήθηκαν, αρκετοί πίστεψαν ότι τελικά ο Κέβιν Πάντερ δεν κάνει για το κορυφαίο επίπεδο και εκείνος δεν το έκρυψε.

«Ένιωθα αμφισβήτηση συνέχεια, ακόμα και το διάστημα που ήμουν στον Πειραιά. Είχα χάσει τον εαυτό μου. Θα σου πω κάτι όμως. Το οποίο μπορεί να ακουστεί τρελό. Έμαθα τόσα πολλά από αυτήν την εμπειρία, κυρίως πνευματικά. Δεν είχε να κάνει με το μπάσκετ αλλά με εμένα. Έμαθα πόσο συγκεντρωμένος πρέπει να είσαι, πως να τα βγάζεις πέρα με τη διαφορετικότητα. Δεν γίνεται να ταιριάζεις με όλους. Σκεφτόμουν διαφορετικά τα πράγματα και το πέρασμα από τον Ολυμπιακό με έκανε να αναθεωρήσω».

 

«Ο Σάκοτα με… έσωσε μετά τον Ολυμπιακό»

Κάπου εκεί ήρθαν οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου να του δώσουν αυτοπεποίθηση. Στον Ερυθρό Αστέρα «γιατρεύτηκε» και έδειξε και πάλι μέρος των δυνατοτήτων του.

«Ξέρεις, όταν φεύγεις από κάπου με αυτόν τον τρόπο, θέλεις ο επόμενος σταθμός της καριέρας σου να σε πιστεύει, ώστε να ανέβει και πάλι η αυτοπεποίθησή σου. Ο Ερυθρός Αστέρας μου έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψω. Και φυσικά ο κόουτς Σάκοτα. Γνωριζόμασταν από την ΑΕΚ, με εμπιστευόταν. Πιστεύω πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Είμαι ένας καλός άνθρωπος, δουλευταράς και δεν άξιζε να χαθώ τόσο γρήγορα. Έμεινα στην Ευρωλίγκα, ο Σάκοτα μου έδωσε τον ίδιο ρόλο που είχα στην ΑΕΚ. Ερχόμουν από τον πάγκο, ήξερα πόσα λεπτά θα με χρησιμοποιήσει. Ήταν μία ασφαλής επιλογή, με έσωσε και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

Ο Κέβιν Πάντερ μπορεί να έχει αλλάξει επτά ομάδες στην Ευρώπη, όμως ουσιαστικά έχει παίξει μπάσκετ σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Σερβία, Ιταλία). Συνεπώς, μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει τοπικό/εγχώριο ντέρμπι και την αντιπαλότητα που υπάρχει. Έχει ζήσει ντέρμπι Ερυθρού Αστέρα - Παρτιζάν και από τις δύο πλευρές. Η ένταση στις κερκίδες και όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του αρέσει, αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια.

«Είναι τρελά τα πράγματα στη Σερβία και την Ελλάδα. Δεν θα έλεγα ότι όλη αυτή η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ή και έξω από αυτό με επηρεάζει. Με κάνει πιο συγκεντρωμένο. Σε νορμάλ συνθήκες, όταν οι οπαδοί φωνάζουν υπέρ της ομάδας τους θέλουν όλοι να αγωνίζονται. Την έχω συνηθίσει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, την περιμένω θα έλεγα και είναι και αυτή που σε ετοιμάζει και για την Ευρωλίγκα, για την πίεση».

Έλα όμως που κάποιες φορές γίνεται τοξική. Αντικείμενα, κροτίδες, υγρά, φωτοβολίδες, πέφτουν στο παρκέ και ενίοτε δεν ολοκληρώνονται αγώνες. Έτσι ολοκληρώθηκε το ελληνικό πρωτάθλημα, έτσι ξεκίνησαν οι ελληνικοί τελικοί.

«Αυτό διαφέρει της αντιπαλότητας. Κανένας δεν θέλει στη δουλειά του να του πετάνε πράγματα ή να έρχεται κάποιος να τον βρίζει, να βρίζει την οικογένειά του. Κάποιος που δεν τον ξέρεις και δεν σε ξέρει, που δεν έχετε προηγούμενα. Αυτό είναι το ανησυχητικό κομμάτι και διαφέρει της καυτής ατμόσφαιρας. Από που πηγάζει όλη αυτή η έχθρα; Είναι κάτι που συχνά αναρωτιέμαι. Καταλαβαίνω τις διαφορές, ιστορικά κυρίως αλλά προς τι η επίθεση επί προσωπικού; Δεν μας ξέρουν, δεν τους ξέρουμε. Αυτό θα ενοχλούσε οποιονδήποτε πήγαινε να κάνει τη δουλειά του και συμβαίνει μόνο στον αθλητισμό, σε όλα τα σπορ. Κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπεράσουμε. Και μάλιστα να μην περιμένουμε την αντίδραση του παίκτη όταν ακούει τόσα πολλά. Δουλεύεις τόσο σκληρά και δεν πρέπει να κάνεις και τίποτα; Να είσαι απλώς παρατηρητής; Φυσικά και θα κοιτάξω να προστατέψω τον εαυτό μου. Να παίζεις μπάσκετ και να κινδυνεύει η υγεία σου; Δεν είναι αυτό το μπάσκετ. Μ’ αρέσουν οι φωνές, οι ‘’καυτές’’ έδρες αλλά μέχρι εκεί. Πρέπει να ηρεμήσει η κατάσταση επιτέλους. Στο τέλος της βραδιάς είναι μονάχα ένα παιχνίδι και τίποτα παραπάνω. Και στην τελική το θέμα είναι το παιχνίδι, το ματς. Πως θα είναι ποιοτικό, που είναι η πεμπτουσία του αθλητισμού, όταν συμβαίνουν τόσα;»
partizan-basketball-real-euroleague_1.jpg

Οι φίλοι της Παρτιζάν βέβαια έσπασαν αρκετές φορές τη χρονιά που ολοκληρώθηκε το ρεκόρ προσέλευσης στην Stark Arena. Ο Αμερικανός, έχει βρεθεί σε πολλά γήπεδα ανά την Ευρώπη, δύσκολες έδρες. Όμως σαν τους οπαδούς της ομάδας του, δεν βάζει κανέναν.

«Είναι από τις καλύτερες έδρες χωρίς αμφιβολία. Δεν ξέρω όμως πως είναι να παίζεις απέναντι μας (σ.σ Γέλια) με 20 χιλιάδες κόσμο πάνω από το κεφάλι σου. Μιλούσα με αντιπάλους μετά τα παιχνίδια και μου έλεγαν ότι είναι ακραίο αυτό που συμβαίνει με τον κόσμο. Έχουμε με διαφορά τους κορυφαίους φαν στην Ευρώπη. Είναι τρελή η ατμόσφαιρα. Δεν μπορείς όμως να το διανοηθείς και τόσο εύκολα γιατί την έχεις κάθε εβδομάδα. Γεμίζουν το γήπεδο σε κάθε ματς. Ότι πιο κοντινό θα έλεγα ότι είναι όταν παίζουμε απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Μπορώ να νιώσω το γήπεδο να… σείεται. Δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι για τους αντιπάλους μας κάθε επίσκεψη εδώ».

Αφού άφησε όλες αυτές τις σκέψεις να… κυλήσουν, η κουβέντα πάτησε πάλι στην καριέρα του και την εκτόξευση αυτής. Σε Αρμάνι και Παρτιζάν κατά σειρά, απέδειξε ότι ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο. Πέρα όμως από τη δουλειά, ποια άλλα στοιχεία έχουν κάνει διάσημο και περιζήτητο τον Κέβιν Πάντερ;

«Η νοοτροπία μου. Όσο μεγαλώνεις ηλικιακά, πρέπει να γίνεσαι και εξυπνότερος. Βασικά θεωρώ πως πρέπει να βελτιώνεσαι στο κομμάτι της τακτικής, να αφομοιώνεις τα συστήματα καλύτερα, να μπαίνεις στη φιλοσοφία τους και να τα εκτελείς. Όταν σε παίζουν under, χρειάζεται να κάνεις εκεί το σκριν. Είναι πολλά μικρά πράγματα που σε πηγαίνουν στο επόμενο επίπεδο. Μια σαρανταπεντάρα πάσα, ένα pick n’ roll πιο σωστό, μία παραπάνω πάσα στην αδύναμη πλευρά. Δεν είναι μόνο η προπόνηση στο γυμναστήριο ή στο γήπεδο. Είναι και το βίντεο. Να παρακολουθείς τα λάθη σου και πως παίζεται το άθλημα. Όταν κάνει ο αντίπαλος αυτό, εσύ πρέπει να κάνεις το άλλο. Πως πρέπει να αντιδράσεις όταν σε μαρκάρουν σε double team. Μπορώ να παρακολουθώ βίντεο για ώρες και αυτό με έχει βοηθήσει πραγματικά. Έχω βελτιωθεί τακτικά».
Fzio2nrX0AAgcvd.jpg

Το ξεκίνημα της σεζόν στην Ευρωλίγκα για την Παρτιζάν δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Η έλλειψη εμπειρίας αρκετών από το επίπεδο αυτό, καθώς και η απουσία του οργανισμού από το κορυφαίο επίπεδο για μία δεκαετία, επιβράδυναν κάπως το «καλό πρόσωπο». Όταν όμως αυτό ήρθε, οι Σέρβοι έτρεξαν ένα εντυπωσιακό σερί και έκλεισαν θέση στην 8αδα. Και ο αρχηγός του… άρματος, Κέβιν Πάντερ, στο φαινόμενο της Παρτιζάν, έδωσε τη δική του σαφή εξήγηση.

«Αρκετοί από εμάς, είμασταν και την προηγούμενη σεζόν μαζί (2021-22) στο EuroCup. Γνωριζόμασταν, καταλαβαινόμασταν. Η περίοδος του EuroCup ήταν η εκκίνηση της νέας εποχής. Όμως υπήρχαν συνθήκες άγνωστες. Για παράδειγμα πολλά παιδιά, έπαιζαν για πρώτη φορά δύο αγώνες την εβδομάδα. Είχαμε πολλούς νεαρούς και τώρα παραμένουν νεαροί αλλά έχουν και μία κάποια εμπειρία πλέον. Τότε δεν είχαν. Δεν είχαν συνεργαστεί με προπονητή τόσο μεγάλου βεληνεκούς. Το να παίζεις για τον Ομπράντοβιτς δεν είναι μικρό πράγμα. Για τους περισσότερους συμπαίκτες μου ήταν η πιο μακρά σεζόν της καριέρας τους, είχαν παίξει τα περισσότερα παιχνίδια, αριθμητικά. Επίσης, πολλοί δεν είχαν βρεθεί σε άλλες χώρες για να παίξουν μπάσκετ, να δουν άλλες κουλτούρες. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, όλες αυτές είναι συνθήκες σημαντικές» τόνισε αρχικά, θέλοντας να εξηγήσει τις δυσκολίες που τα περισσότερα ζευγάρια μάτια δεν μπορούσαν να διακρίνουν.
1666342266-PARTIZAN-VIRTUS_66-scaled.jpg

Όλοι άλλωστε, «έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν». Καλό είναι όμως να δίνεται ο απαραίτητος χώρος για εξηγήσεις σε όσους ζουν τις καταστάσεις από μέσα.

«Τη σεζόν που μας πέρασε, είχα πολύ ταλαντούχους συμπαίκτες. Και με τους υπόλοιπους πιο έμπειρους που ήρθαν, όπως ο Νάναλι, ο Άντζουσιτς, ο Έξουμ, ο Παπαπέτρου, το… γλυκό ήρθε και έδεσε, κάτω από την καθοδήγηση του Ομπράντοβιτς φυσικά. Μας βοήθησε πραγματικά αυτή η χρονιά της εισαγωγής στην πορεία μας στην Ευρωλίγκα. Όμως χρειαζόμασταν χρόνο. Στην αρχή ήταν δύσκολα. Κατά κάποιον τρόπο είμασταν μια καινούργια ομάδα, τα ζητούμενα ήταν διαφορετικά. Προσπαθούσαμε να βρούμε τους ρόλους μας, πως θα το κάνουμε να ταιριάξει όλο αυτό. Υπήρχαν τελείως διαφορετικοί παράγοντες για το ότι δυσκολευόμασταν. Και το… στρώσαμε την τέλεια στιγμή. Τότε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε. Και το είδε όλη η Ευρώπη. Σαν αρχηγός προσπαθούσα να βοηθήσω όσο μπορούσα να εναρμονιστούμε. Μάθαμε να τρέχουμε το γήπεδο όταν έπρεπε και να κάνουμε υπομονή όταν απαιτούνταν. Δεν ήταν κάτι πολύπλοκο. Απλώς κάναμε τα αυτονόητα γιατί βρήκαμε αυτοπεποίθηση, όπως ας πούμε το να πάρεις τη μπάλα και να πεις ότι θα το πάρεις αυτό το σουτ. Απλώς το ‘’βρήκαμε’’ την τέλεια στιγμή».

«Πίστευα ότι θα αποκλείσουμε τη Ρεάλ με 3-0»

Και η βελτίωση, έφερε τη συνάντηση με τη Ρεάλ στα προημιτελικά, στο δρόμο για το Κάουνας. Μία… μυθική σειρά έλαβε χώρα και είχε πολλές στιγμές που την καθόρισαν. Ένα ζευγάρι που τα break κυριάρχησαν με την παρέα του Κέβιν Πάντερ να «αλώνει» το Wizink Center δις και να στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Για τους περισσότερους ήταν έκπληξη, για τους παίκτες της Παρτιζάν όμως, όχι.

«Σε συζητήσεις που κάναμε με τους συμπαίκτες μου πριν ξεκινήσει η σειρά, ρωτούσαμε ο ένας τον άλλο, κάναμε προβλέψεις για το τελικό σκορ. Και όταν ρωτήθηκα είπα 3-0 για εμάς. Και με ρωτούσαν αν είμαι σίγουρος. Αυτή πρέπει να είναι η νοοτροπία. Ότι πρέπει να πας για τη νίκη σε όλους του αγώνες. Αν σκέφτεσαι να ‘’κλέψεις’’ μία νίκη για να έχεις περισσότερες πιθανότητες, το έχασες το παιχνίδι. Αν έχεις να παίξεις 80 plus παιχνίδια όπως στο NBA, πρέπει να μπαίνεις στο παρκέ για να κερδίσεις και τα 80. Δεν θα συμβεί αλλά αυτό πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, πίστη στην ομάδα. Θέλω να κερδίζω κάθε παιχνίδι. Και ‘’σπάσαμε’’ δυο φορές την έδρα τους και μετά μου έλεγαν ότι ‘’Ω, θεέ μου, πάμε για το 3-0’’. Γιατί να μη συνέβαινε δηλαδή; Μπήκαμε σε αυτή τη δύσκολη σειρά και το πιστεύαμε στα αλήθεια ότι μπορούσαμε να περάσουμε. Αν σκέφτεσαι έτσι, δεν αποτελούν έκπληξη οι δύο εκτός έδρας νίκες στη Μαδρίτη».

Και εκεί που όλα έδειχναν να κυλούν αρμονικά για την αρμάδα του Ομπράντοβιτς, ό,τι συνέβη στο φινάλε του Game 2, άλλαξε τις ισορροπίες. Ένα φάουλ πέρα από τα όρια, σκληρό. Μία κίνηση αφύπνισης ενόψει της συνέχειας που έφερε μία… κλοτσοπατινάδα άνευ προηγουμένου.

Έχουν περάσει δύο γεμάτοι μήνες από εκείνη τη βραδιά και ο Κέβιν Πάντερ διαμηνύει ότι έχει αφήσει πίσω του το σκηνικό. «Συνέβη. Αυτό ήταν και απλά συνέβη. Ήμουν θυμωμένος εκείνη τη στιγμή, όλοι είμασταν. Όλοι στην Ευρώπη ασχολούνταν με αυτό. Ανήκει στην ιστορία».
image-382561-crop700x700.jpg

«Δεν ξέρω τι θα γινόταν αλλά οι πιθανότητές μας, μου άρεσαν»


Πολλοί όμως έχουν σκεφτεί πως αν ο Σέρχιο Γιουλ δεν είχε προβεί σε αυτήν την ενέργεια, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα είχε φτάσει ποτέ στο Final-4, δεν θα στεφόταν ποτέ πρωταθλήτρια και η Παρτιζάν θα διεκδικούσε την επιστροφή της στο… πάνθεον της Ευρώπης μετά από 31 ολόκληρα χρόνια. Ο αρχηγός της βέβαια, προτίμησε να κινηθεί σχεδόν… διπλωματικά.

«Όντως αρκετοί το πιστεύουν. Δε ξέρουμε με σιγουριά τι θα συνέβαινε, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Μου άρεσαν όμως οι πιθανότητες που είχαμε, επιστρέφοντας στο ‘’σπίτι’’ με το σκορ στο 2-0 και όντας πλήρεις. Μου άρεσαν».
47b5a2e6-partizan-950x500.jpg

«Όταν το σκέφτεσαι από την καρέκλα σου ή τον καναπέ σου λες ‘’Εγώ θα έκανα το ένα ή το άλλο’’. Τότε όμως»

Όλα ξεκίνησαν από τον Ισπανό βετεράνο με τα… μανταρίνια του, όμως η αντίδραση του Κέβιν έφερε την έκρηξη του ηφαιστείου. Αν και η λέξη μετάνοια έχει ένα ειδικό βάρος, δεν νοείτο να μην ερωτηθεί για αυτό, κρίνοντας μάλιστα εκ του αποτελέσματος.

«Κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδρούσε εκείνη τη στιγμή. Όταν το σκέφτεσαι από την καρέκλα σου ή τον καναπέ σου λες ‘’Εγώ θα έκανα το ένα ή το άλλο’’. Τότε όμως; Αυτός που κρίνει δεν έχει βρεθεί σε αυτή τη συνθήκη, σε τέτοια κατάσταση. Αν δε συμβεί σε εσένα τον ίδιο, δεν ξέρεις πως θα συμπεριφερόσουν. Συνέβη όμως. Μιλήσαμε με τον Γιουλ μετά το παιχνίδι. Είναι όλα καλά, δεν υπάρχουν κακίες. Έτσι είναι το μπάσκετ. Υψηλοί παλμοί, εμείς θέλαμε να κερδίσουμε, εκείνοι το ίδιο. Είναι ματς playoffs στην Ευρωλίγκα, τι να λέμε τώρα».

«Στόχος μας ήταν η 8αδα»

Τα υποθετικά σενάρια συνεχίστηκαν. Αφού παραδέχθηκε πως σκέφτηκε τον εαυτό του πρωταθλητή Ευρώπης κάποια στιγμή, με τις νίκες να έρχονται η μία μετά την άλλη και έχοντας το ξεκάθαρο προβάδισμα στις… βαλίτσες της επιστροφής στη Σερβία, ξεκαθάρισε πως ο στόχος ήταν άλλος.

«Ο στόχος μας ήταν η 8αδα. Τόσο πριν το ξεκίνημα όσο και μετά τη δύσκολη αρχή. Θέλαμε να είμαστε στις καλύτερες 8 ομάδες της διοργάνωσης. Βέβαια, καταλαβαίνεις πως αυτά αλλάζουν, επαναπροσαρμόζονται. Όταν είδαμε τα match up και λειτουργούσαμε και εμείς καλά, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πως το Κάουνας δεν απείχε και τόσο τελικά. Στο τέλος φτάσαμε να μην ασχολούμαστε με τον αντίπαλό μας στα playoffs. Είμασταν έτοιμοι να παλέψουμε όποιος και να ερχόταν. Και αυτό κάναμε, μέχρι τέλους».

«Είναι δύσκολο να καταλάβεις αυτό που κάνει ο Ολυμπιακός. Ακόμα και αν το καταλάβεις, είναι δύσκολο να το σταματήσεις»

Υπάρχουν ψίθυροι, που βρίσκουν πάτημα και στα λόγια του Τσους Ματέο μετά το τέλος του τελικού της EuroLeague, που έλεγαν πως ο Ολυμπιακός έπαιξε το καλύτερο και πιο θεαματικό μπάσκετ στην Ευρώπη. Άποψη που βρίσκει σύμφωνο και τον ίδιο τον Κέβιν Πάντερ εν πολλοίς.
collage_maker_24_mar_2023_09_51_pm_5641.jpg

«Εξαρτάται ποιον ρωτάς γιατί έχει και ένα κομμάτι υποκειμενισμού. Κατά την άποψή μου έπαιξαν πολύ, πολύ όμορφο μπάσκετ. Ήταν αρκετοί που έκαναν την καλύτερή τους χρονιά ταυτόχρονα. Όπως ο Σάσα, με τον οποίο συνυπήρξαμε όταν ήμουν και εγώ εκεί. Ο Μπαρτζώκας είναι ένας καλός προπονητής. Μ’ αρέσει ο τρόπος που παίζουν. Αλλαγές, back door πάσες. Ξέρεις, είναι δύσκολο να καταλάβεις τι θα κάνουν. Ακόμα και αν το καταλάβεις είναι δύσκολο να το σταματήσεις. Δεν μπορείς να εφησυχαστείς. Αν έχανες για λίγο τη συγκέντρωσή σου, δεν ήξερες από που θα σου ερχόταν. Παίζουν καλά, απλά. Και το αποδεικνύει πόσο ψηλά τερματίζουν τα τελευταία δύο χρόνια στην κανονική διάρκεια».

«Ο Ομπράντοβιτς, απαιτεί απο σένα να είσαι σπουδαίος»

Το να παίζεις για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι σαν να αγωνίζεσαι για έναν… μύθο του αθλήματος. Έναν πραγματικό legend, στον οποίο το ίδιο το σπορ χρωστάει πολλά. Ανεξαρτήτως μεγέθους του ονόματος του αθλητή, η αφεντιά του υπερτερεί. Δεν είναι όμως μόνο το αγωνιστικό που τον ξεχωρίζει, αναφέρει ο Πάντερ.

«Είναι τρομερό. Παίζω για εκείνον δύο χρόνια και θα συνεργαστούμε άλλα δύο. Απαιτεί πολλά, απαιτεί από εσένα να είσαι σπουδαίος. Όταν με ρωτάνε πως είναι ο Ζέλικο, το πρώτο πράγμα που λέω είναι ότι είναι ένας φανταστικός άνθρωπος. Είναι τρομερά ταπεινός, απόλυτα σεμνός παρά τα κατορθώματά του, τους τίτλους του. Και προσπαθεί να σε κάνει συνεχώς καλύτερο. Δουλεύει για να γίνει και αυτός καλύτερος, θέλει να βελτιώνεται συνέχεια».
 92c06b64-zeljko-obradovic-kevşn-punter-625x375.jpeg

Και φυσικά, η παρουσία του και η αμοιβαία εκτίμηση των δύο έπαιξε τον δικό της, καθοριστικό ρόλο στην παραμονή του Κέβιν Πάντερ στην «ασπρόμαυρη» πλευρά του Βελιγραδίου. Γεγονός που και ο ίδιος, δεν έκρυψε.

«Έχουμε εξαιρετική σχέση. Φυσικά και έπαιξε η παρουσία του Ζέλικο σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου να μείνω. Ήδη έχουμε χτίσει κάτι. Με βελτίωσε, έπαιξα υπό τις οδηγίες του στην Ευρωλίγκα. Είμαι αρχηγός και αποτελεί δίχως αμφιβολία μέρος της απόφασής μου. Σημαντικότατο».


«Έτσι πετυχαίνουν οι ομάδες, με το βασικό κορμό»

Τα κριτήρια των ομάδων όταν καταλήγουν σε μία περίπτωση παίκτη για την ενίσχυσή τους, είναι λίγο πολύ γνωστά. Από την… ανάποδη ωστόσο, τι είναι αυτό που σκέφτονται οι πρωταγωνιστές όταν έχουν εκείνοι τη δυνατότητα επιλογής. Αν δεν ρωτήσεις, δεν θα μάθεις. Και η απάντηση κρύβει σε μεγάλο βαθμό και το λόγο που ο Κέβιν ψήφισε… Παρτιζάν.

«Όταν ήμουν νεότερος ήταν διαφορετικά τα πράγματα, πλέον είμαι τριαντάρης, έχω μεγαλώσει, έχουν αλλάξει τα θέλω μου. Αυτό που ήθελα όμως πάντα ήταν να νιώθω άνετα, να νιώθω καλά με όλα. Αυτό που σκέφτομαι είναι αυτές τις παλιές ομάδες της Φενέρ, της Εφές, της ΤΣΣΚΑ με τον Καούν και τον Χριάπα. Που διατηρούσαν ένα βασικό κορμό για πολλά χρόνια. Ή τον Ολυμπιακό του Σπανούλη που είχε τις σταθερές του. Ή τον Παναθηναϊκό παλαιότερα. Και απορεί κανείς πως πετυχαίνουν οι ομάδες σε διάρκεια χρόνου. Έτσι πετυχαίνουν. Μέσω της εμπειρίας - στο υψηλότερο επίπεδο - του βασικού κορμού. Μεγαλώνοντας θέλω να είμαι σε μια καλή ομάδα, να μείνω με τους ίδιους συμπαίκτες για 3-4 χρόνια. Είναι σημαντικό. Χτίζεις συνέχεια, δεν ξεκινάς από την αρχή. Πατάς σε… θεμέλια. Όλες οι πετυχημένες ανά τα χρόνια ομάδες αυτό έκαναν».

Το όνομα του Κέβιν Πάντερ ήταν από τα πιο hot που κυκλοφορούσαν ελευθέρα στην Ευρώπη. Το διετές συμβόλαιό του με την Παρτιζάν έφτασε στο τέλος του και οι σειρήνες αντηχούσαν παντού στη «γηραιά ήπειρο». Κάποια από τα μεγαλύτερα κλαμπ τον… λαχταρούσαν και κινήθηκαν για την απόκτησή του. Δεν είναι άγνωστο άλλωστε ότι προτάσεις υπήρχαν και από τα μέρη μας. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και διά στόματος του ιδίου.

«Είχαμε συζητήσεις με τη Μπαρτσελόνα, τον Παναθηναϊκό. Ενδιαφέρον και από Τουρκία μεριά επίσης. Υπήρχαν προτάσεις, ναι. Έτσι είναι η offseason».

 «Κάθε μέρα γραφόταν ότι πηγαίνω αλλού, όμως...»

Παρόλα αυτά, το σήριαλ έκλεισε νωρίς με κάποιους να μένουν ευχαριστημένοι και άλλους όχι και τόσο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση του Κέβιν Πάντερ να παραμείνει κάτοικος Βελιγραδίου ακούστηκε… παράδοξη στους περισσότερους. Κάτι σαν βόμβα εν αιθρία την ώρα μάλιστα που οι φήμες περί μετακίνησής του αρχικώς στην Αθήνα και έπειτα στην Καταλονία, οργίαζαν.

«Ένα μείγμα παραγόντων με οδήγησε να παραμείνω στην Παρτιζάν. Πολλά διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα ο κόουτς με το παιχνίδι του, είμαι δυο χρόνια εδώ, το γεγονός ότι είμαι αρχηγός εδώ. Ξέρεις, συνέβαιναν πολλά αλλά αποφάσισα να μείνω. Είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος. Κάθε μέρα γραφόταν ότι πήγαινα αλλού. Στη Μπαρτσελόνα. Τον Παναθηναϊκό, τη Ρέαλ, τη Φενέρ. Αυτή ήταν η έκπληξη για μένα. Όλοι το συζητούσαν, αυτό το… χαμό. Εγώ δεν το ήθελα όμως, δεν το χρειαζόμουν για να είμαι ειλικρινής. Κάποιες φορές τα σενάρια της offseason μπορούν να σε τρελάνουν».

Ο νέος, φρέσκος Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν ήταν ανάμεσα στις ομάδες που τον διεκδίκησαν περισσότερο. Παρά την πολύ καλή οικονομική προσφορά που είχε από Αθήνα μεριά όμως (δεν ειπώθηκαν λεπτομέρειες αλλά υπήρχε παραδοχή για του λόγου το αληθές) δεν… έσμιξαν. Και αυτό το αχαρτογράφητο, το τελείως καινούργιο ήταν που απέρριψε την προοπτική.

«Τα χρήματα δεν ήταν το πρόβλημα, σε καμία μου απόφαση μέχρι τώρα. Απλώς τους είπα ότι μένω εκτός αυτού. Έτσι είναι η περίοδος της offseason. Υπάρχουν προτάσεις, σκέψεις. Προσπαθείς να βρεις την καλύτερη λύση για εσένα. Απλά είπα στον Παναθηναϊκό ότι θα ήθελα να είμαι μακριά από αυτό το νέο ξεκίνημα. Και προτίμησα να μείνω».
panter.jpg

Μπορεί ο ίδιος να μην ακολούθησε το δρομολόγιο Βελιγράδι-Αθήνα παρόλα αυτά ο Ματίας Λεσόρ το έπραξε και για έχει τα καλύτερα να πει για εκείνον. «Είναι αδερφός μου. Παίξαμε μαζί δύο χρόνια. Θα ήμουν χαρούμενος με όποια απόφαση και να έπαιρνε, είτε έμενε εδώ είτε έφευγε γιατί τον αγαπώ πραγματικά. Έκανε μία απίθανη χρονιά. Είναι τρομερά επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του. Είναι η ενέργεια που φέρνει. Είναι φανταστικός χαρακτήρας. Πάει σε καλή ομάδα και εύχομαι να το ευχαριστηθεί, να περάσει καλά και να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο».

Για το τέλος κράτησε ένα ακόμα καλό, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την πληροφορία πως ο Ιωάννης Παπαπέτρου θα φορέσει και πάλι τα «πράσινα».

«Τον αγαπώ τον Παπ, το ξέρει καλά. Ήταν κοντινή η σχέση που είχαμε μέσα στη σεζόν. Επιστρέφει σπίτι δυστυχώς. Ήθελα να μείνει εδώ για να είμαι ειλικρινής, του το έχω πει. Όμως όλοι παίρνουν τις αποφάσεις τους. Εξαιρετικός χαρακτήρας και πολύ καλός παίκτης. Βοήθησε πολύ την Παρτιζάν, θα μου λείψει και σίγουρα δεν θα χαθούμε. Θα κρατήσουμε επαφή. Είμαι χαρούμενος για εκείνον, θα τον συγχωρήσω (σ.σ Γέλια)».

 

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0