Face to Face

Ο Τζεφ Μπρουκς στο BN Sports για τον Πλάθα: «Είναι γεννημένος νικητής – Ταιριάζει με τη φιλοσοφία της ΑΕΚ»

Ο Τζεφ Μπρουκς στο BN Sports για τον Πλάθα: «Είναι γεννημένος νικητής – Ταιριάζει με τη φιλοσοφία της ΑΕΚ»

Ένας σέντερ… τσέπης, ενίοτε και φόργουρντ που «άνθισε» δίπλα στον νέο τεχνικό της ΑΕΚ. Ο Τζεφ Μπρουκς των έξι σεζόν στη EuroLeague «χαρτογράφησε» τον Ζοάν Πλάθα μονάχα για το BN Sports, όπως τον έζησε εκείνος στα κορυφαία χρόνια της καριέρας του, υπό τις οδηγίες του, στη Μάλαγα. Προπονητή-αναβάτη Harley-Davidson έχετε ξαναπετύχει; Στα… προσεχώς και στους δρόμους της Αθήνας λοιπόν.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Ο Ζοάν Πλάθα δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος του μπάσκετ. Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσής της συμφωνίας του με την ΑΕΚ είχατε πάρει μία… γεμάτη κουταλιά από το «τι εστί» ο νέος τεχνικός της «Βασίλισσας» στα εκτός των 4 γραμμών του παρκέ. Παθιασμένος μυθιστοριογράφος που εμπνέεται από τις πόλεις και τα πρόσωπα που ζει και ημερεύει. Και αν η Αθήνα και η ΑΕΚ αποτελέσει την αφορμή για το τέταρτό του «συγγραφικό παιδί»; Θα φανεί στο… χειροκρότημα που λένε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στα Λιόσια, δεν εμπιστεύθηκαν τα ηνία της ομάδας σε χέρια τυχαία ή άπειρα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξασφαλίζει και την επιτυχία). Ο Καταλανός «καπετάνιος» είναι… χρόνια στο κουρμπέτι, έχοντας να επιδείξει τα δικά του μυθιστορήματα και εντός παρκέ. Παράσημο αυτών η Ρεάλ Μαδρίτης, περηφάνεια του η Ουνικάχα Μάλαγα. Στην Ανδαλουσία δημιούργησε μία σκληροτράχηλη ομάδα και έφτιαξε ή αν προτιμάτε, θεμελίωσε καριέρες. Ένας εξ’ αυτών που επωφελήθηκε από τη συνεργασία τους, είναι ο Τζεφ Μπρουκς. Νυν ψηλός της Βενέτσια, πολιτογραφημένος Ιταλός και διεθνής με τα χρώματά της «σκουάντρα ατζούρα», έχει να επιδείξει… χιλιόμετρα και εκείνος στο υψηλότερο επίπεδο της «γηραιάς ηπείρου». Και αυτό το οφείλει εν πολλοίς στον Ζοάν Πλάθα, όπως παραδέχεται.

Ο 34χρονος από το Κεντάκι έσταξε… μέλι για τον απαιτητικό Πλάθα μιλώντας αποκλειστικά στο BN Sports, με το οποίο και μοιράστηκε τις θύμησές του από εκείνον. Από τα θετικά στοιχεία του νέου προπονητή της ΑΕΚ και αυτά που μπορεί να προσφέρει στους «κιτρινόμαυρους», μέχρι το ιδιαίτερο αρνητικό του και την αγάπη του για τις εμβληματικές Harley Davidson. Φυσικά, από την κουβέντα δεν μπορούσε να λείπει η EuroLeague, η οποία του λείπει αρκετά και ο θαυμασμός του για τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα και την ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ, καθώς και το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ας μιλήσουν οι πρωταγωνιστές και ας αφηγηθούν εκείνοι τον μπασκετάνθρωπο, Ζοάν Πλάθα.


Αν έπρεπε να περιγράψεις τον Ζοάν Πλάθα με λίγα λόγια, ποια θα ήταν αυτά;
«Ανταγωνιστικός, αποφασιστικός, γεννημένος νικητής. Είναι ο προπονητής που θα σε ωθήσει στα ατομικά σου όρια. Ο σκοπός του είναι να σε φτάσει στο peak των δυνατοτήτων σου, πιστεύοντας πως αυτό θα φέρει την ομαδική επιτυχία».

 
Ποια τα κυριότερα χαρακτηριστικά του σαν προπονητή και σαν άνθρωπο;
«Ο ανταγωνισμός είναι το κλειδί για εκείνον. Δεν αντέχει την αγρανάπαυση, ζει μέσα από αυτό. Θέλει και επιζητά τον ανταγωνισμό παντού και συνεχώς. Στις προπονήσεις, τους αγώνες, μέχρι και τα… σουτάκια ξεμουδιάσματος. Επίσης επενδύει αρκετά στην έννοια της ενότητας, στο ρόλο της ομάδας. Θέλει ο κάθε αθλητής του να γνωρίζει καλά τους συμπαίκτες του, να τους εμπιστεύεται και έτσι θα αποκτήσουν και όλοι πίστη στην ομάδα. Ο κόουτς είναι ένας πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος, μια μοναδική προσωπικότητα. Είναι πολύ εκφραστικός, ανοιχτός σε συζητήσεις και ο οποιοσδήποτε μπορεί να συνομιλήσει μαζί του για πολλά θέματα και εκτός αθλητισμού. Είναι μια μοναδική ψυχή για μένα. Δεν έχω ξανασυνατήσει ποτέ κάποιον προπονητή να ταξιδεύει σε Harley Davidson πάντως (σ.σ Γέλια). Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει τη διαφορετικότητά του».

 
Ποια θα χαρακτήριζες ως τα δυνατά του στοιχεία και ποια τα λιγότερο;
«Βάζει το σύνολο πάνω από όλα. Είναι ανταγωνιστικός στον απόλυτο βαθμό, εστιάζει στην άμυνα και το ριμπάουντ. Είναι σχεδόν εμμονικός με αυτά και τα box-out. Είναι πολύ έμπειρος, το καταλαβαίνεις και αγαπάει πραγματικά και βαθιά το μπάσκετ. Επίσης αρέσκεται στα γρήγορα plays σε δύσκολες στιγμές. Όσον αφορά τα αρνητικά του, ένα μόνο έχω να του προσάψω. Δεν τα πηγαίνει καλά με την αίσθηση του χιούμορ».

 
Ποια ιστορία θυμάσαι μέχρι και τώρα από εκείνον;
«Προετοιμαζόμασταν για τον 3ο αγώνα με τη Μπάγερν Μονάχου για να πάμε στους ημιτελικούς των playoffs του EuroCup. Μετά το καθιερωμένο βίντεο μελέτης με την ανάλυση των φάσεων, υπήρχε ένα με τις οικογένειές μας που μας εύχονταν καλή επιτυχία για τη… μάχη που ερχόταν. Συγκινηθήκαμε, πεισμώσαμε, θέλαμε να περάσουμε μέσα από τον τοίχο και να κερδίσουμε. Δεν κρατιόμασταν. Εν τέλει, πήραμε τη νίκη και μαζί τον ευρωπαϊκό τίτλο».
in action during the 2016-2017 7Days Eurocup Finals Leg 2 Unicaja Malaga v Valencia Basket at Martin Carpena Arena on March 31, 2017 in Malag, Spain.

Υπό τις οδηγίες του, έκανες ίσως τις καλύτερες εμφανίσεις στην Ευρώπη. Πόσο σε βοήθησε στα αλήθεια ο Πλάθα;
«Του χρωστάω πολλά ως προς τη μετάβαση στην ωρίμανση της καριέρας μου. Με βοήθησε να εξελιχθώ σαν παίκτης. Μαζί του κατανόησα όλο και περισσότερο να δίνω τη δέουσα σημασία σε όλα, ακόμα και στα μικρά, την ίδια στιγμή που χρησιμοποιούσα την αθλητικότητα μου και τα στοιχεία… κοντύτερου παίκτη που διαθέτω για να επηρεάσω - προς όφελος της ομάδας μου - το παιχνίδι. Έγινα καλύτερος ριμπάουντερ και καλύτερος αμυντικός στο πλάι του. Έμαθα πολλά περισσότερα για το άθλημα παίζοντας στην ACB, το EuroCup και τη EuroLeague και όλα ξεκίνησαν λόγω του Πλάθα, που ήθελε να είμαι μέλος της Ουνικάχα, μαζί του».

 
Τι πιστεύεις ότι μπορεί να προσφέρει την ΑΕΚ;
«Θα την βοηθήσει να ανταγωνίζεται με καλύτερες πιθανότητες τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Φέρνοντας τη νοοτροπία της… αυτοθυσίας, του οτιδήποτε απαιτείται για το κοινό καλό, των ‘’βουτιών’’ στις χαμένες μπάλες, της έξτρα πάσας και της αλληλοβοήθειας στην άμυνα, θα ταιριάξει με τη φιλοσοφία της ΑΕΚ, ως οργανισμού, που παίζει πάντα στα όριά της».
joan-plaza-aek_1.jpg

Σου έχει λείψει η EuroLeague (μέχρι και τη σεζόν 2020-21 έπαιζε για την Αρμάνι); Πως σου φάνηκε η χρονιά που έλαβε τέλος στο Κάουνας;
«Ναι, μου λείπει αρκετά να παίζω στη EuroLeague, η οποία βελτιώνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο. Πολλές οι εκπλήξεις και φέτος από ατομικές εκτοξεύσεις μέχρι ομάδες, όπως η Μονακό, που προκρίθηκαν στο Final Four. Δύσκολη η ήττα για τον Ολυμπιακό σε ένα επικό παιχνίδι, αλλά με τον τρόπο που παίζει τα τελευταία δύο χρόνια, πιστεύω ότι θα συνεχίσει να παραμένει στην κορυφή της EuroLeague. Στον Πειραιά φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει άριστη χημεία, ειδικά σε μια… τρελή έδρα (ΣΕΦ) που κάνει πολύ δύσκολο στην οποιαδήποτε ομάδα να υψώσει ανάστημα και να τον ανταγωνιστεί. Περιμένω άλλη μια ενδιαφέρουσα χρονιά της EuroLeague».
15299313137339.jpg

 Η πρώην ομάδα σου, η Αρμάνι δεν είχε και την καλύτερη σεζόν αντίθετα. Πιστεύεις ότι μπορεί να επιστρέψει σύντομα στις υψηλές πτήσεις;
«Ήταν δύσκολη περίοδος λόγω τραυματισμών και πολλών αλλαγών στο ρόστερ, με καινούργιους παίκτες που χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Ξέρεις, είναι δύσκολο κάποιες φορές να βάζεις, ακόμα και καλές μονάδες, στην ίδια σελίδα. Τελικώς, κατέκτησαν το ιταλικό πρωτάθλημα φέτος, οπότε βρήκαν τον τρόπο και κατάλαβαν τι λειτούργησε και τι όχι καθόλη τη διάρκεια της περιόδου για να έρθει το τελευταίο τρόπαιο, εδώ στην Ιταλία. Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη σεζόν θα φέρει υγεία, χημεία ώστε να μπορέσουν να παίξουν ξανά στο Top 8».

 Κλείνοντας, σε δυο μήνες από τώρα περίπου θα κάνει τζάμπολ το μεγάλο ραντεβού της χρονιάς. Ποιοι οι στόχοι της Ιταλίας και ποια η άποψή σου για την πορεία του ελληνικού, αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος;
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι μια εκπληκτική εμπειρία, όπως είναι πάντα. Ήμουν ευγνώμων που έπαιξα στο Mundobasket του 2019 στην Κίνα με τη φανέλα της  Ιταλίας, δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Όλες οι ομάδες έχουν στόχο την κορυφή, για αυτήν παίζουν. Η Ιταλία, με τα small ball, τα μεγάλα αποθέματα ενέργειας, την κίνηση με ντρίμπλα και σουτ, εφόσον μπορέσει να βρει τρόπο να σταματήσει τη διείσδυση και τα ριμπάουντ, θα κερδίσει παιχνίδια. Όσο αφορά την ελληνική ομάδα, με όλα τα μεγέθη και τη δύναμη που έχει, θα είναι πάντα μια σκληρή ομάδα για να μπορέσει κάποιος να την νικήσει και πιστεύω πως ότι αν σουτάρει καλύτερα την μπάλα από την περιφέρεια κατά τη διάρκεια του τουρνουά, σίγουρα θα λάμψει. Θα είναι ένα ξεχωριστό τουρνουά όπως πάντα και είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος που θα ξεκινήσει σύντομα».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0