Face to Face

Ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ στο BN Sports: «Η Σίτι δεν είναι το μεγάλο φαβορί, ούτε ο Χάαλαντ ο Νο.1 κίνδυνος!» (video)

Ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ στο BN Sports: «Η Σίτι δεν είναι το μεγάλο φαβορί, ούτε ο Χάαλαντ ο Νο.1 κίνδυνος!» (video)
«Μαέστρος» της Ίντερ στο τελευταίο της Champions League και για πολλούς, καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο για το 2010. Ο θρυλικός Γουέσλεϊ Σνάιντερ σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο BN Sports, για τη μάχη των «νερατζούρι» κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι (10/06, 22:00), τον Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά και το μοναδικό ιταλικό τρεμπλ.
Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

«Πολλές φορές στο παρελθόν είδαμε τα φαβορί να μην κερδίζουν». Η άποψη του Γουέσλεϊ Σνάιντερ για τον μεγάλο τελικό του Champions League, ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ (10/06, 22:00), συνοψίζεται σε αυτές τις λίγες λέξεις και ο παραλληλισμός γίνεται αναπόφευκτος.

Η κατάκτηση του τρεμπλ με την Ίντερ το 2010 (με συμμετοχή σε εννέα γκολ στο Champions League) και η πορεία έως τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου (με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP στα 4 από τα επτά ματς της Ολλανδίας) τον έχριζαν ως μεγάλο φαβορί για τη «Χρυσή Μπάλα». Όμως, έμεινε με άδεια χέρια. Η πρώτη «γκρίνια» για το συγκεκριμένο βραβείο, από το 2008 κι έπειτα, όταν και μπήκε στον αστερισμό της γνωστής δυάδας.

«Θα μπορούσα να γίνω σαν τον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά δεν ήθελα» δήλωσε ο Σνάιντερ πριν χρόνια. Ποιος από όσους τον είδαν στις καλύτερες του ημέρες, όμως, αμφιβάλλει πως για κάποιο χρονικό διάστημα πράγματι υπήρξε στο επίπεδό τους;

Από την Ουτρέχτη, λίγο πριν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσει το σπουδαίο ραντεβού, ο Νο.1 ποδοσφαιριστής σε συμμετοχές με την εθνική Ολλανδίας (134), θρύλος της Ίντερ και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Γουέσλεϊ Σνάιντερ, μίλησε στο BN Sports για τον «μοιρασμένο» τελικό, τις δικές του χρυσές ημέρες, τον Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.



«Οι πιθανότητες στο 50-50 για Σίτι και Ίντερ»

Ο μεγάλος τελικός του Champions League υπήρξε η αφορμή, άρα και το σημείο... εκκίνησης της συζήτησης. Το μέλλον του παιχνιδιού μοιάζει προδιαγεγραμμένο για πολλούς. Όχι, όμως, και για τον Γουέσλεϊ Σνάιντερ.

«Δεν συμφωνώ πως υπάρχει μεγάλο φαβορί. Ένας τελικός είναι ένας τελικός. Πολλές φορές στο παρελθόν είδαμε τα φαβορί να μην κερδίζουν.

Σίγουρα, η Μάντσεστερ Σίτι εντυπωσιάζει φέτος. Οι παίκτες της έχουν τεράστια ατομική ποιότητα. Η Ίντερ, όμως, είναι μία σκληρή, αμυντική ομάδα, που παίζει με πεντάδα στα μετόπισθεν, άρα θα είναι δύσκολο να βρεθεί τρόπος να διαπεραστεί.

Είναι τελικός, όλα κρίνονται σε ένα παιχνίδι. Ποτέ δεν υπάρχει φαβορί σε τέτοια ματς.

Κάθε ομάδα έφτασε έως εκεί, δείχνοντας τις δικές της αρετές. Η μία γιατί είναι δυνατή στην άμυνα και αγωνίζεται ως σύνολο, η άλλη γιατί είναι εξαιρετική στην κατοχή της μπάλας και έχει τρομερή ατομική ποιότητα.

Και οι δύο, όμως, είναι εκεί, άρα οι πιθανότητες είναι στο 50-50».


«Η Ευρώπη ταίριαξε περισσότερο στην Ίντερ»

Η Ίντερ χάραξε αντίθετες πορείες εντός κι εκτός ιταλικών συνόρων και η δουλειά του Σιμόνε Ιντζάγκι επικρίθηκε σε τέτοιον βαθμό, ώστε να υπάρχουν ματς στα οποία «έπαιζε» τη θέση του, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

Όχι πως η τρίτη θέση στη Serie A (στο -2 από τη δεύτερη Λάτσιο) είναι αποτυχία. Το -18 από την κορυφή, όμως, όσο φοβερή και τρομερή κι αν ήταν η Νάπολι, είναι.

Ειδικά για μία ομάδα που κατέκτησε το Scudetto μόλις πριν δύο χρόνια και φέτος έφτασε έως τον τελικό του Champions League. Η εξήγηση κατά τον 39χρονο Ολλανδό θρύλο είναι απλή.



«Δεν γνωρίζω αν ο Ιντζάγκι βρέθηκε στο όριο της απόλυσης, αλλά τα παιχνίδια στην Ευρώπη διαφέρουν από αυτά στην Ιταλία.

Το ιταλικό πρωτάθλημα είναι γνωστό για την αμυντική του φύση. Είναι δύσκολο να βρεις ομάδες που αγωνίζονται ανοιχτά. Η φετινή Νάπολι ήταν η μοναδική που συνεχώς ήθελε να επιτίθεται. Όλες οι άλλες έδιναν έμφαση στην άμυνα.

Αντιθέτως, όταν αγωνίζεσαι στην Ευρώπη και αντιμετωπίζεις μία ομάδα που θέλει να επιτεθεί, άρα αφήνει κενούς χώρους στην άμυνά της, ίσως σου ταιριάζει καλύτερα. Όπως είπα, είναι δύσκολο να διαπεράσεις την άμυνά της Ίντερ, ενώ στην επίθεση υπάρχουν εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές, που ξέρουν πώς να δημιουργούν και να σκοράρουν, όπως ο Τζέκο, ο Μαρτίνες ή ο Λουκάκου.

Αυτός νομίζω πως είναι ο λόγος που στην Ευρώπη τα πήγε εξαιρετικά φέτος, ενώ στην Ιταλία δυσκολεύτηκε».

 

«Οι ομάδες δεν αγοράζονται. Χτίζονται!»

Κριτική, ωστόσο, δέχεται και ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Από την ημέρα άφιξής του στη Μάντσεστερ Σίτι ή σωστότερα, από την ημέρα της φυγής του από την Μπαρτσελόνα. Ο λόγος πάντα ο ίδιος: η μη κατάκτηση του Champions League από το 2011.

Η ήττα από την Τσέλσι στον τελικό του 2021 «φούντωσε» ξανά την αμφισβήτηση, ο σοκαριστικός αποκλεισμός από τη Ρεάλ Μαδρίτης έριξε «λάδι» στη... φωτιά και μία ενδεχόμενη, νέα απώλεια εξαιτίας της Ίντερ, σίγουρα θα σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Ακόμα κι αν ηττηθεί, όμως, θα είναι δικαιολογημένη η κριτική;


«Σίγουρα θα υπάρξει ακόμα πιο έντονη κριτική, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορείς να αγοράσεις μία ομάδα. Μόνο να την φτιάξεις. Ο Γκουαρδιόλα το πέτυχε τόσο στις προηγούμενες ομάδες του, όσο και στη Σίτι. 

Παίκτες όπως ο Χάαλαντ κάνουν την ομάδα να μοιάζει ακόμα πιο πλήρης και είναι λογικό, αν χαθεί ο τελικός, να υπάρξει κριτική.

Μαζί με την Παρί Σεν Ζερμέν αποτελούν τις ακριβότερες ομάδες του πλανήτη, αλλά οι Παριζιάνοι επιβεβαιώνουν το εξής: μπορείς να αγοράσεις σταρ, αλλά όχι τρόπαια και τίτλους. Χρειάζεσαι ομάδα για να πετύχεις.

Ακριβώς ό,τι έχει κάνει ο Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές στον κόσμο. Βρίσκεται ξανά στον τελικό και σίγουρα, θα έχει ενδιαφέρον».

 

«Δεν είναι ο Χάαλαντ ο Νο.1 κίνδυνος - Λατρεύω τον Μαρτίνες»

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει το «βαρύ πυροβολικό» της φετινής ΣίτιΈρλινγκ Χάαλαντ.

Παρότι πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ του φετινού Champions League (12 γκολ), ενώ έχει βρει 52 φορές δίχτυα σε όλες τις διοργανώσεις -με τον τελικό να εκκρεμεί- ο θρύλος της Ίντερ θεωρεί πως ο Σιμόνε Ιντζάγκι έχει ακόμα πιο σοβαρούς λόγους να προβληματίζεται.

«Δεν πιστεύω πως ο Χάαλαντ είναι ο Νο.1 κίνδυνος. Προφανώς είναι εξαιρετικός, αλλά όπως φάνηκε και στα ημιτελικά με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όλοι ήταν συγκεντρωμένοι πάνω του και δεν κατάφερε να σκοράρει. Ειδικά στο πρώτο ματς στη Μαδρίτη. Το ίδιο πρόκειται να κάνει και η Ίντερ.



Οι κίνδυνοι, ειδικά στη ρεβάνς του Μάντσεστερ, ήρθαν από τα άκρα. Με τον Γκρίλις, με τον Σίλβα και τον Ντε Μπρόινε να τους καθοδηγεί από τον άξονα.

Κάθε θέση της Σίτι είναι δυνατή. Αν υπάρχει κάποιου είδους έλλειψη ίσως είναι στα μπακ, αλλά με διάφορα τρικ, όπως ο νέος ρόλος του Στόουνς, ο Γκουαρδιόλα βρίσκει λύσεις, δείγμα της προπονητικής ποιότητάς του.

Η Σίτι είναι ομάδα. Δεν είναι ο Χάαλαντ ο πιο μεγάλος κίνδυνος. Υπάρχουν πολλοί ακόμα.

Από την πλευρά της Ίντερ, αγαπημένος μου παίκτης είναι ο Λαουτάρο Μαρτίνες.

Καθαρίζει στις δύσκολες στιγμές, ξέρει πώς να σκοράρει, θυσιάζεται για την ομάδα, μάχεται και δεν τα παρατάει ποτέ».



«Μόνο μία στιγμή φοβήθηκα στο Champions League του 2010»

Ό,τι διεκδικεί απόψε η Ίντερ (10/06, 22:00), το κατάφερε η «παρέα» των ΣνάιντερΜιλίτοΕτόΚαμπιάσοΛούσιοΜαϊκόν και Σάμουελ, μεταξύ άλλων.

Πριν τα δύο γκολ του Μιλίτο αναγκάσουν τον Ζοσέ Μουρίνιο να κάνει το σπριντ της... ζωής του, μετά το τελευταίο σφύριγμα στον μεγάλο τελικό κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, υπήρξαν σπουδαίες και δύσκολες στιγμές.



Οι «νερατζούρι» κλήθηκαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της φιναλίστ προ δύο ετών (2008), Τσέλσι, αλλά και της κατόχου του τροπαίου (2009), Μπαρτσελόνα, του σεληνιασμένου Λιονέλ Μέσι.

Στο ερώτημα της πιο αγχωτικής στιγμής έως την «κούπα» με τα μεγάλα... αυτιά, ο Γουέσλι Σνάιντερ δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί δεύτερη φορά.

«Σίγουρα η ρεβάνς στα ημιτελικά κόντρα την Μπαρτσελόνα. Είχαμε κερδίσει 3-1 στην έδρα μας, αλλά γνωρίζαμε πως θα είναι δύσκολα στο Καμπ Νόου.

Είχαν πολύ δυνατή ομάδα και μείναμε με δέκα παίκτες στο 28o λεπτό, μετά την κόκκινη κάρτα στον Τιάγκο Μότα. Όταν έκαναν το 1-0 στο 83', ήμασταν ένα γκολ μακριά από τον αποκλεισμό. Η μοναδική στιγμή που φοβήθηκα, κατά μήκος της διοργάνωσης.

Αμυνθήκαμε καλά, όμως. Βασικά μόνο αμυνόμασταν στα τελευταία λεπτά, αλλά πετύχαμε τον στόχο μας.



Στην αρχή της σεζόν, απλώς ονειρεύεσαι να βρεθείς στον τελικό του Champions League. Κατά μήκος της, αρχίζεις να πιστεύεις σε αυτό, παίζοντας και κερδίζοντας σπουδαίους αντιπάλους.

Αφήσαμε εκτός την Τσέλσι, την Μπαρτσελόνα, γιατί ήμασταν κι εμείς ομάδα και μάλιστα, πολύ σκληρή.

Πάντα ελπίζεις, αλλά ο τρόπος που κυλάει η σεζόν σου δίνει την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση πως μπορείς να κερδίσεις έναν τίτλο, πόσω μάλλον το Champions League.

Το ίδιο συνέβη και στη δική μας περίπτωση, το 2010».


«Αυτός είναι ο Μουρίνιο!»

Ο «αρχιτέκτονας» εκείνης της ομάδας, Ζοσέ Μουρίνιο, κι ας έχουν περάσει 13 χρόνια έκτοτε, συνεχίζει να δείχνει πως έχει το know how σε ευρωπαϊκές πορείες και τελικούς. Έστω κι αν η παράδοση της Σεβίλλης στο Europa League, υπερίσχυσε της δικής του, στον πρόσφατο τελικό με τη Ρόμα.

«Κι εγώ περίμενα πως θα κερδίσει και σε αυτόν τον τελικό. Η Σεβίλλη, όμως, είναι μία από τις πιο επικίνδυνες ομάδες του πλανήτη, όταν την αντιμετωπίζεις στο Europa League.

Ήταν και παραμένει ένας από τους καλύτερους προπονητές του κόσμου. Δυστυχώς για τον ίδιο, έχασε τον πιο πρόσφατο τελικό του, τον πρώτο στην καριέρα του από τον οποίο δεν αποχωρεί νικητής.

Υπήρξαν στιγμές τύχης και ατυχίας στον τελικό. Ένιωσε πως το αποτέλεσμα δεν ήταν δίκαιο και αντέδρασε. Αυτός είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο. Είναι μαχητής, θέλει να κερδίζει και πάντα υπερασπίζεται την ομάδα και τους παίκτες του. Εκτιμώ τέτοιου είδους ανθρώπους.


Πάντα μπορείς να βρεις κάτι στον χαρακτήρα κάποιου. Εγώ συνεργάστηκα μαζί του για έναν χρόνο και ο τρόπος που διαχειρίζεται ένα σύνολο είναι εκπληκτικός.

Είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας, τακτικά πολύ καλός προπονητής και ενσαρκώνει τον ρόλο του μάνατζερ. Ξέρει πώς να διαχειρίζεται το ρόστερ του. Μόνο τέτοιου είδους  προπονητές, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Γκουαρδιόλα, πετυχαίνουν».

6729f8a4f6a037bf5490bce2ec33463e3a5f3206.jpg


«Ίσως με βρείτε σύντομα, σε κάποιον μεγάλο σύλλογο»

Κλείνοντας, τα μελλοντικά σχέδια του Γουέσλεϊ Σνάιντερ βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο.

Στην παρούσα φάση, δραστηριοποιείται στην DHSC της γενέτειράς του, Ουτρέχτης. Όπως αποκαλύπτει, όμως, σκοπεύει να ασχοληθεί με την προπονητική, μιας και «τρέφεται» από το ποδόσφαιρο.

«Είμαι στο διοικητικό συμβούλιο μίας ερασιτεχνικής ομάδας στην Ουτρέχτη, την πόλη που γεννήθηκα. Προσπαθώ να τους βοηθήσω.

Είναι όμορφο που παραμένω δίπλα στο ποδόσφαιρο. Ξέρετε, ζούμε για αυτό και τρεφόμαστε από αυτό. Ποτέ δεν βγαίνει από μέσα μας.

Σύντομα, ίσως με βρείτε σε κάποιον μεγάλο σύλλογο. Θα ξεκινήσω τα μαθήματα προπονητικής και παραμένω φιλόδοξος, όπως ήμουν ως ποδοσφαιριστής. Θα επιχειρήσω να βρεθώ στο κορυφαίο επίπεδο».


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0