Face to Face

Ο Φιλίπο Γκάλι στο BN Sports: «Άλλη... γλύκα η κατάκτηση του Champions League, όταν παίζεις στον τελικό» (video)

Ο Φιλίπο Γκάλι στο BN Sports: «Άλλη... γλύκα η κατάκτηση του Champions League, όταν παίζεις στον τελικό» (video)
Ήταν πάνω-κάτω πριν από 29 χρόνια. Ο τελικός του Champions League διεξήχθη στην Αθήνα, μεταξύ της Μίλαν και της Μπαρτσελόνα του Κρόιφ. Ο Ολλανδός τεχνικός πλήρωσε τα γεμάτα… αλαζονεία σχόλια του και οι «ροσονέρι» επικράτησαν με το επιβλητικό 4-0, με τον Φιλίπο Γκάλι να εξιστορεί στο BN Sports το πώς επετεύχθη αυτός ο τεράστιος θρίαμβος!

Συνέντευξη στον Χρήστο Σκούρα 

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Μαΐου του 1994, όταν η Μπαρτσελόνα, με προπονητή τον Γιόχαν Κρόιφ, αντιμετώπισε στον τελικό του Champions League την Μίλαν, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Οι «μπλαουγκράνα» θεωρούνταν το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, σε ένα παιχνίδι όπου η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο είχε αρκετές απουσίες.

Ο Φιλίπο Γκάλι, όμως, «γέμισε» επάξια το κενό του Φράνκο Μπαρέζι και «εξαφάνισε» από το ματς τους Ρομάριο και Χρίστο Στόιτσκοφ. Τα αλαζονικά σχόλια του Κρόιφ αποτέλεσαν ένα επιπλέον κίνητρο για την Μίλαν, η οποία σκόραρε τέσσερις φορές, παρά την απουσία του τραυματία Μάρκο Φαν Μπάστεν, και κατέκτησε το τρόπαιο. 

Ο Ιταλός αμυντικός ήταν 15 χρόνια στην ομάδα και πανηγύρισε μαζί της πέντε πρωταθλήματα και τρία Champions League. Σταθερός, ευφυής και τακτικά ευέλικτος, ενώ διακρινόταν για την ικανότητα του στο μαρκάρισμα και την καταπληκτική του αντίληψη.

Από τα σχόλια του Κρόιφ που… αγνόησε και την μεγάλη στιγμή της καριέρας του έως το τακτικό πλάνο του Καπέλο και τους καθοριστικούς Ντεσαγί και Αλμπερτίνι. Ο Γκάλι εξιστορεί στο BN Sports το πώς βίωσε εκείνον τον τελικό! 

x1080.jpg


«Είχα δει κάτι να γράφεται στις εφημερίδες»

Ο Γιόχαν Κρόιφ είχε οδηγήσει την Μπαρτσελόνα το 1992 στην κορυφή της Ευρώπης, ως προπονητής, απέναντι στην Σαμπντόρια και προσπάθησε να «στέψει» τους «μπλαουγκράνα» ξανά πρωταθλητές. Τα σχόλια του, όμως, πριν τον τελικό της Αθήνας, έδωσαν τεράστιο κίνητρο στη Μίλαν, η οποία τα… πήρε προσωπικά!

«Η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί. Είμαστε μια πιο ολοκληρωμένη, πιο ανταγωνιστική και πιο έμπειρη ομάδα απ’ ότι ήμασταν στο Γουέμπλεϊ (τελικό του 1992). Η Μίλαν δεν είναι κάτι το φοβερό. Το παιχνίδι τους βασίζεται στην άμυνα, το δικό μας στην επίθεση», είχε δηλώσει ο Ολλανδός τεχνικός!

Ένα τεράστιο λάθος του Κρόιφ, το οποίο έφερε αφενός απαντήσεις εντός γηπέδου και αφετέρου εκτός αυτού. Οι παίκτες της Μίλαν παρέμειναν συγκεντρωμένοι στο στόχο τους, παρότι γνώριζαν όλα όσα είχαν ειπωθεί, ενώ μερικοί, όπως ο Γκάλι, απλά… τα αγνοούσαν! 

«Είχα δει κάτι να γράφεται στις εφημερίδες, αλλά, όπως και να έχει, δεν επηρέασε την προσέγγιση που είχαμε στο παιχνίδι». 

milan1994_1.png

Οι Πάολο Μαλντίνι και Ντανιέλε Μασάρο είχαν εξομολογηθεί στη συνέχεια, ότι τα σχόλια του Κρόιφ τους έδωσαν επιπλέον κίνητρο. Εκείνη τη στιγμή όμως, το κύριο ζήτημα που απασχολούσε τον Γκάλι ήταν το ότι ο ίδιος θα έπαιζε για πρώτη φορά βασικός σε τελικό Champions League, λόγω της τιμωρίας του Μπαρέζι.

Είχε κατακτήσει το τρόπαιο δύο φορές στο παρελθόν με τη Μίλαν, το 1989 και το 1990, αλλά είχε έρθει ως αλλαγή από τον πάγκο. Η σκληρή δουλειά που έκανε στην προετοιμασία για αυτό το σπουδαίο παιχνίδι, τον καθησύχασε. Αντιμετώπισε τον Στόιτσκοφ, που πήρε τη Χρυσή Μπάλα στο τέλος της χρονιάς, και τον Ρομάριο, αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα στο μαρκάρισμα τους. 

«Το αντιμετώπισα σαν κάθε άλλο παιχνίδι. Προπονήθηκα πολύ σκληρά, γνωρίζοντας ότι θα παίξω στον τελικό». 

«Έτοιμος πάντα να παρέμβει ο Αλμπερτίνι, βοήθησε απόλυτα ο Ντεσαγί»

Η τακτική προσέγγιση του Καπέλο δεν επέτρεψε στην Μπαρτσελόνα να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της, με την εστία του Σεμπαστιάνο Ρόσι να απειλείται ελάχιστα. Ο Γκάλι ξεχωρίζει την εξαιρετική παρουσία που είχαν οι δύο κεντρικοί μέσοι της ομάδας, ο Μαρσέλ Ντεσαγί και ο Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, στους οποίους ήταν βασισμένο το όλο σχέδιο.

«Θελήσαμε να αναγκάσουμε τους αντιπάλους μας να φέρουν την μπάλα στα άκρα. Εκεί τους δώσαμε χώρους. Εάν καταφέρνανε να παίξουνε από τον κεντρικό άξονα, ο Αλμπερτίνι ήταν έτοιμος να παρέμβει πρώτος, μπροστά από την αμυντική γραμμή.  

Προσπαθήσαμε να τους περιμένουμε πίσω από τη μπάλα και η δουλειά που έκανε με τον Ντεσαγί βοήθησε απόλυτα σε αυτό το κομμάτι». 

milan1994.png


Η αμυντική παράταξη των «ροσονέρι» και το πώς εκμεταλλεύτηκαν τους κενούς χώρους που άφηνε η Μπαρτσελόνα, οδήγησαν σε μία τεράστια νίκη, με το εντυπωσιακό 4-0. Ο Μασάρο σκόραρε δύο φορές, ο Σαβίτσεβιτς πέτυχε ένα απίστευτο τέρμα, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Ντεσαγί.


Το μεγάλο φαβορί είχε ταπεινωθεί, ενώ σίγουρα ο Κρόιφ είχε μετανιώσει για τα λόγια που ξεστόμισε. Ο Γκάλι στάθηκε άψογα αμυντικά δίπλα στον Μαλντίνι και θυμάται το πόσο ξεχωριστό ήταν για τον ίδιο αυτό το τρόπαιο, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα.

«Ήμουν πολύ χαρούμενος. Είχα κατακτήσει ήδη δύο Champions League, αλλά επιτέλους κατάφερα να πάρω ένα, όντας βασικός στον τελικό. Και όχι απλά να έρθω από τον πάγκο».



«Ευχάριστη έκπληξη η Μίλαν, άξιζε να προκριθεί η
Ίντερ»

Η Μίλαν αποτέλεσε την αγάπη της καρδιάς του. Πέρασε σχεδόν 15 χρόνια εκεί ως ποδοσφαιριστής, ενώ δούλεψε τουλάχιστον άλλα 10 με τις ακαδημίες της ομάδας. Αναπόφευκτα, η κουβέντα κατέληξε στη φετινή της σεζόν και την πορεία της έως και τα ημιτελικά του Champions League, όπου αποκλείστηκε από την Ίντερ. 

gall.jpg

«Πέρυσι η Μίλαν πήρε το Scudetto παρότι ήταν το αουτσάιντερ. Όλοι ήξεραν ότι δεν θα ήταν εύκολο να πετύχαινε κάτι ανάλογο φέτος. Το ότι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League ήταν μία ευχάριστη έκπληξη και πάλεψε να φτάσει μέχρι εκεί. Παρ’ όλα αυτά, η Ίντερ ήταν αυτή που άξιζε να προκριθεί στον τελικό». 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0