Face to Face

Ο Αντόνιο Βαλένσια στο BN Sports: «Ο Μουρίνιο αδικήθηκε, αλλά ο Τεν Χαγκ επαναφέρει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το μέταλλο του νικητή!» (video)

Ο Αντόνιο Βαλένσια στο BN Sports: «Ο Μουρίνιο αδικήθηκε, αλλά ο Τεν Χαγκ επαναφέρει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το μέταλλο του νικητή!» (video)
Από την εποχή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, σε αυτήν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς τον μεγάλο της αναμορφωτή. Ο Αντόνιο Βαλένσια σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο BN Sports, για τη φετινή «μάχη» της Premier League, αυτές που έρχονται, αλλά και για την πραγματοποίηση του ονείρου ενός πολύ καλού του φίλου, που «έφυγε» από τη ζωή μόλις στα 27 του χρόνια.
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

Δίπλα στο όνομά του, ίσως ταίριαζε ως περιγραφή: «Ο άνθρωπος που βίωσε δύο διαφορετικές Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένας από τους συνδετικούς κρίκους, ανάμεσα σε αυτήν του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, κι αυτών που ακολούθησαν».

Ο Αντόνιο Βαλένσια, αρχηγός στον τελικό του Europa League του 2017, δηλαδή στον τελευταίο τίτλο των «κόκκινων διαβόλων» πριν την κατάκτηση του φετινού League Cup, και ο πρώτος μη Ευρωπαίος σε συμμετοχές (339) με τον σύλλογο, είδε τη «χρυσή» περίοδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να «δύει», τους Ντέιβιντ Μόγιες, Λουίς Φαν Χάαλ, Ζοσέ Μουρίνιο και Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ να αποτυγχάνουν να φέρουν τον σύλλογο ξανά στα στάνταρ που έθεσε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον -άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο- αλλά πλέον, μιλώντας στο BN Sports, νιώθει βέβαιος πως ο Έρικ Τεν Χαγκ είναι ο άνθρωπος-κλειδί για την επιστροφή στις επιτυχίες.

Η «μάχη» της φετινής και της επόμενης Premier League, ο «σεληνιασμένος» Χάαλαντ, για τον οποίον εύχεται να μην... είναι το κομμάτι που έλειπε στη Μάντσεστερ Σίτι, και το κοινό όνειρο ζωής με έναν φίλο που «έφυγε» νωρίς, αλλά έκανε πράξη, σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

«Είμαι ιδιοκτήτης της Club Deportivo AV25. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε πέρυσι και στην πρώτη της χρονιά, η ομάδα ανέβηκε κατηγορία. Τώρα βρισκόμαστε στη 2η κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος του προαστίου της Πιτσίντσα.

Χτίζουμε ένα ολόκληρο συγκρότημα. Προχωράμε σε βελτιωτικές κινήσεις όχι μόνο ως προς το γήπεδο, αλλά ακόμα και σπίτια για τους παίκτες. Από τον Αύγουστο, σχεδιάζουμε και τη διοργάνωση ενός νέου τουρνουά.

Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ματς στον Παναμά. Μαζί με τον φίλο και συμπαίκτη μου στην εθνική ομάδα του Εκουαδόρ, Κρίστιαν Μπενίτες, γνωστό και ως Τσούτσο, είπαμε πως θα θέλαμε να φτιάξουμε μία ομάδα μακριά από την πρωτεύουσα. Δυστυχώς, πέθανε το 2013, σε ηλικία μόλις 27 ετών, αλλά με αυτόν τον τρόπο, μέσω της Club Deportivo AV25, εκπληρώνω το κοινό μας όνειρό.

Δεν έμεινα, ωστόσο, μόνο σε αυτό. Από τη μία, δεν ήθελα να γίνω προπονητής. Μου άρεσε, όμως, να ασχολούμαι με τη φυσική κατάσταση των παικτών, γι' αυτό ακολούθησα το διετές σεμινάριο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Εκουαδόρ και πλέον, δραστηριοπούμαι και σε αυτόν τον τομέα».

valenciabenitez.jpg


Το κεφάλαιο «Σερ Άλεξ Φέργκιουσον»

«Ήταν ένας πολύ απαιτητικός προπονητής, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικός άνθρωπος. Ήταν πέντε υπέροχα χρόνια. Πάντα βρισκόταν δίπλα στους παίκτες του, ήξερε πώς να τους προσεγγίζει. Γι' αυτό, άλλωστε, άντεξε τόσα χρόνια ως προπονητής ενός τόσο σπουδαίου συλλόγου. Ήξερε πώς να κερδίσει τους παίκτες στους τομείς πριν το ματς και αυτοί του το ανταπέδιδαν εντός του γηπέδου.

Όταν ένας προπονητής βρίσκεται για 27 χρόνια σε έναν σύλλογο, η αποχώρησή του αυτομάτως τον βάζει σε μία νέα διαδικασία. Νέος προπονητής, νέες ιδέες. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές. Δεν κερδίσαμε την Premier League, αλλά υπήρξαν κάποιες σημαντικές επιτυχίες, όπως το Europa League του 2017.



Η μεγαλύτερη διαφορά, από τη δική του εποχή στην επόμενη, ήταν πως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήξερε ακριβώς ποιους παίκτες χρειαζόταν η ομάδα.

valencia-ferguson.jpg

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε τρεις έως τέσσερις μεταγραφές σε εκείνο το διάστημα, οπότε η προσαρμογή στην ομάδα ήταν εύκολη. Μετά την αποχώρησή του, οι νέοι προπονητές έφερναν περίπου οκτώ.

Πώς να φτιάξεις σύνολο, κατ' αυτόν τον τρόπο;»




«Ο Ζοσέ Μουρίνιο άξιζε μεγαλύτερη υποστήριξη»

«Σίγουρα, υπήρξαν προπονητές που αδικήθηκαν ή δεν είχαν τον χρόνο και την υποστήριξη που άξιζαν.

Ο Μουρίνιο για παράδειγμα, είναι ένας πολύ έξυπνος προπόνητης. Γεννημένος νικητής. Ο χρόνος που του δόθηκε ήταν πολύ λίγος.

Με την ομάδα που είχε φτιάξει, αν υπήρχε περισσότερη υπομονή, δεδομένα θα είχε πετύχει ακόμα περισσότερα πράγματα.

valencia-mourinho-manutd.jpg

Γνωρίζω πως ακούγονται πολλά για τον χαρακτήρα του. Τόσο για αυτόν, όσο και για τον Λουίς Φαν Χάαλ.


Ο δεύτερος έδειξε τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ολλανδία, πως συμπεριφέρεται περίεργα απέναντι στους παίκτες από τη Λατινική Αμερική. Ήταν δύσκολο να συνεργαστείς μαζί του.

Manchester United's Dutch manager Louis van Gaal (R) shakes hands with Manchester United's Ecuadorian midfielder Antonio Valencia (L) as they leave the pitch after the English Premier League football match between Manchester United and Crystal Palace at Old Trafford in Manchester, north west England, on November 8, 2014.  AFP PHOTO / OLI SCARFF RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or live services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.        (Photo credit should read OLI SCARFF/AFP/Getty Images)

Από την άλλη πλευρά, με τον Ζοσέ Μουρίνιο ήθελες πάντα να πηγαίνεις στην προπόνηση. Το ευχαριστιόσουν.

Προσωπικά, τον συγκαταλέγω ανάμεσα στους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με ένα μέταλλο νικητή, που λίγοι έχουν».


«Πρώτα ο Τεν Χαγκ, μετά οι παίκτες»

«Είναι πασιφανές πως τα δεδομένα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν αλλάξει. Αν συνεχίσει να παίζει με την ίδια ψυχολογία, υπό τις οδηγίες του Έρικ Τεν Χαγκ, θα κατακτήσει την Premier League στα επόμενα χρόνια, ενώ όπως όλα δείχνουν, άμεσα θα μπει και στο "κόλπο" του Champions League. Εκεί, θα είναι στο χέρι της να πάει όσο ψηλότερα γίνεται. Υπάρχει, όμως, το DNA.

man-utd.jpg

Ο προπονητής είναι ο κύριος λόγος, για την αλλαγή στην εικόνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Υπάρχουν νέοι παίκτες, κάποιοι πιο νεαροί κάποιοι πιο έμπειροι, αλλά είναι ο δικός του τρόπος να τους μεταδώσει τις ποδοσφαιρικές αξίες που θέλει και να φτιάξει ένα δυνατό σύνολο. Από τον Έρικ Τεν Χαγκ πηγάζει η διάθεση των παικτών να μισούν την ήττα και να φαίνεται πως θέλουν να κερδίσουν κάθε παιχνίδι.


Όσο για το 7-0 από τη Λίβερπουλ; Τέτοια σκορ σε ντέρμπι επιβεβαιώνονται μία φορά στα πενήντα χρόνια. Θα ξεπεραστεί».



«Εξαιρετικός ο Χάαλαντ, αλλά ελπίζω να μην χαρίσει το Champions League στη Σίτι»

«Ελπίζω πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μπορέσει να σηκώσει τρεις τίτλους φέτος, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Έμεινε πίσω στην Premier League, αλλά έχει κατακτήσει το League Cup και είναι ανοιχτός ο δρόμος, για ακόμα δύο τρόπαια. Θα είναι μία πολύ καλή δήλωση επιστροφής, αν καταφέρει και τα κατακτήσει.

Ως προς τον νικητή της φετινής Premier League, τόσο η Άρσεναλ, όσο και η Μάντσεστερ Σίτι, έχουν εξαιρετικούς προπονητές και παίζουν όμορφο ποδόσφαιρο. Πέραν του ότι το αξίζει, η δίψα της Άρσεναλ για έναν τίτλο θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στο τέλος της σεζόν, βλέπω αυτήν πρωταθλήτρια.

Από την άλλη, η Μάντσεστερ Σίτι και να μην πάρει την Premier League, θα έχει την ευκαιρία να δώσει τα πάντα για τον μεγάλο της στόχο τα τελευταία χρόνια: τo Champions League.

Αν είναι ο Χάαλαντ το κομμάτι που της έλειπε για να το κατακτήσει; Οφείλω να ομολογήσω πως είναι εξαιρετικός, αλλά ελπίζω πως όχι (γέλιο)!»

«Φοβερή η φετινή σεζόν στην Premier League, αλλά πού να δείτε την επόμενη!»

«Πολλές ομάδες βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο ή βρίσκονται στον δρόμο/επιστροφή προς αυτό. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική, έχει την ευχάριστη έκπληξη της Άρσεναλ, αλλά η νέα σεζόν, με τον Έρικ Τεν Χαγκ στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήδη για έναν χρόνο, την Άρσεναλ πιθανότατα πρωταθλήτρια, τη Μάντσεστερ Σίτι παραδοσιακή υπερδύναμη, τη Λίβερπουλ να βγάζει αντίδραση και τις Τσέλσι-Νιούκαστλ να ενισχύονται σημαντικά, θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Όπως αρμόζει στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Το φαινόμενο της κούρσας για δύο στην Premier League νομίζω πως τελειώνει. Στα πρώτα μου χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, άλλωστε, η κατάσταση ήταν κάπως έτσι. Πολλές ομάδες βρίσκονταν κοντά στη βαθμολογία. Όσον αφορά τα νέα ύψη που λέγεται πως έθεσαν Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, δεν συμφωνώ. Και τότε, δεν είχες την πολυτέλεια να κάνεις τρεις ή τέσσερεις ήττες μέσα σε μία σεζόν. Αυτομάτως, ήσουν εκτός διεκδίκησης του τίτλου».

valencia-scholes.jpg


«Μακάρι ο χρόνος να γυρνούσε πίσω...»

«Κάθε μέρα που ξυπνάω, εύχομαι να ήμουν δέκα χρόνια μικρότερος, ώστε να μπορώ να αγωνιστώ ξανά στην Premier League και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο χρόνος δεν γυρίζω πίσω, όμως. Πλέον, έχω την ευκαιρία να αυξήσω τις πιθανότητες νέων παικτών από τη χώρα μου, το Εκουαδόρ, να ζήσουν το όνειρο που έζησα. Κι αυτό σκοπεύω να κάνω για τα επόμενα χρόνια.



Όσον αφορά τους φίλους του αγγλικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, τους εύχομαι τα καλύτερα, ειδικά σε αυτούς που υποστηρίζουν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Απόλαυσα τις στιγμές που έπαιξα στην Ελλάδα, έστω και ως αντίπαλος. Είναι μία πανέμορφη χώρα».


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0