Face to Face

Padbol: Το άθλημα που έγινε μέρος της προπόνησης της Μπαρτσελόνα ήρθε και στην Ελλάδα! (video)

Padbol: Το άθλημα που έγινε μέρος της προπόνησης της Μπαρτσελόνα ήρθε και στην Ελλάδα! (video)

Εσείς ξέρατε τι είναι το Padbol; Το ανερχόμενο άθλημα που ξεκίνησε από την Αργεντινή και σιγά σιγά κατέκτησε τις καρδιές ποδοσφαιριστών σε όλο τον κόσμο, κάνοντας ακόμη και την Μπαρτσελόνα να το εντάξει στο πρόγραμμα της προπόνησής της; To Padbol ήρθε πλέον και στην Ελλάδα και το BN Sports βρέθηκε στο μοναδικό μέρος που μπορείτε να το γνωρίσετε, στα P-squared padel & padbol courts, στην Κηφισιά!

Με… καταγωγή από την πόλη Λα Πλάτα της Αργεντινής, το Padbol μετράει μία ιστορία μόλις 15 χρόνων ζωής και σίγουρα πρόκειται για ένα αρκετά διαφορετικό άθλημα από τα συνηθισμένα, συνδυάζοντας στοιχεία από τα πλέον παραδοσιακά όπως είναι ποδόσφαιρο, το τένις και το βόλεϊ.

Εμπνευστής του νεοφυούς σπορ υπήρξε ο Γκουστάβο Μιγκένς, ο οποίος έχοντας επηρεαστεί από την έκρηξη που είχε το Padel tennis, την μεγαλύτερη εξέλιξη που είχε ένα από τα παραδοσιακά αθλήματα τα τελευταία χρόνια, θέλησε να κάνει κάτι αντίστοιχο και με το Padbol. Μέσα σε λίγα χρόνια, το νέο αυτό άθλημα κατάφερε να έχει παρουσία σε Αργεντινή, Ουρουγουάη, Μεξικό, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ρουμανία, Αυστραλία, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Παναμά, Ηνωμένες Πολιτείες, Βέλγιο και Ισραήλ.

images.jpg

Το Padbol ουσιαστικά δεν είναι παρά μία ένωση μεταξύ του Padel tennis και του ποδοσφαίρου. Οι δύο ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από δύο άτομα η κάθε μία, δεν χρησιμοποιούν μπαλάκια του τένις, ούτε ρακέτες, αλλά το παιχνίδι παίζεται με μπάλα ποδοσφαίρου. Αυτή είναι και η μόνη ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα δύο αθλήματα.

Πως παίζεται και ποια τα χαρακτηριστικά του

Αρχικά όσον αφορά τον χώρο στον οποίο παίζεται το Padbol αυτός είναι ένα ορθογώνιο γήπεδο μήκους 10 μέτρων και πλάτους 6 μέτρων. Διαιρείται από ένα δίχτυ (φιλέ) όπως στο τένις που στηρίζεται σε σύρμα μέγιστης διαμέτρου 1 εκ. Σε κάθε μεριά του αγωνιστικού χώρου υπάρχει ένα αέτωμα και δύο πλευρικοί τοίχοι προσαρτημένοι σε αυτό. Το ύψος του διχτυού είναι μεταξύ 90 και 100 εκατοστών στο κέντρο και 100 εκατοστών το μέγιστο στα άκρα.

Στο γήπεδο υπάρχουν τρεις ζώνες: Ζώνη Εξυπηρέτησης, Ζώνη Υποδοχής και Κόκκινη Ζώνη. Στη Ζώνη εξυπηρέτησης ο παίκτης στέκεται για να εκτελέσει το σερβίς και οριοθετείτε από γραμμή 3,25 μέτρων από το δίχτυ, τα πλευρικά τοιχώματα και τον πίσω τοίχο.

Η Ζώνη υποδοχής βρίσκεται μεταξύ του φιλέ, της κεντρικής γραμμής εξυπηρέτησης, της γραμμής που πηγαίνει από πλευρά σε πλευρά (πλάτος) και το πλαϊνό τζάμι και/ή τον περιμετρικό τοίχο. Οι άσπρες γραμμές του γηπέδου περιλαμβάνονται στο έγκυρο μέρος του παιχνιδιού.

Τέλος, η Κόκκινη Ζώνη είναι η περιοχή που σχηματίζεται ένα μέτρο από το φιλέ κάθε πλευράς και οριοθετείτε από μια διακεκομμένη γραμμή από την μια πλευρά μέχρι την άλλη και το εσωτερικό της είναι κόκκινο.

Mph8VKSc_1_1.jpeg

Σχετικά με τους κανόνες του Padbol, υπάρχουν δύο ζευγάρια των δύο παικτών, με την μέθοδο βαθμολόγησης να είναι όπως ακριβώς και στο τένις. Οι αγώνες τελειώνουν στα τρία σετ, με το σερβίς να γίνεται από κάτω, ενώ όπως στο τένις, ένα δεύτερο σερβίς επιτρέπεται σε περίπτωση σφάλματος.

Αναμφίβολα πρόκειται ένα από τα πιο διασκεδαστικά αθλήματα. Οι κανόνες του είναι απλοί. Είναι δυναμικό και μπορεί να παιχτεί από άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Η μπάλα αναπηδά στο έδαφος και στα πλευρικά τοιχώματα προς πολλές κατευθύνσεις, γεγονός που κάνει το παιχνίδι να έχει συνέχεια και ταχύτητα. Σημαντικό φυσικά είναι και το γεγονός ότι ανεξάρτητα από αθλητικό επίπεδο και εμπειρία ο καθένας μπορεί να απολαύσει το Padbol.

Το Padbol πλέον και στην Ελλάδα!

Η Ελλάδα ακολουθώντας την τάση γύρω από το Padbol διαθέτει πλέον τα πρώτα γήπεδα όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να γνωρίσουν αυτό το νέο άθλημα. Τα P-squared padel & padbol courts έφεραν για πρώτη φορά στη χώρα, το νεοφυές άθλημα και το BN Sports βρέθηκε στις εγκαταστάσεις τους στην Κηφισιά και συνομίλησαν με τον ιδιοκτήτη και υπεύθυνο, Τάσο Γαζετά, για την πρωτοβουλία του να φέρει το Padbol στην Ελλάδα, το άθλημα γενικά αλλά και τα σχέδια για το μέλλον.

w00k1JqM.jpeg

o1JEFNiA.jpeg

Συνέντευξη στον Αντώνη Κεφαλωνίτη

Πως ξεκίνησε το Padbol; Ποια είναι η εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια;

«Το Padball ξεκίνησε από την Αργεντινή το 2008 και μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε να παίζεται σε 17 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη πρωτοεμφανίστηκε στην Ισπανία και παρότι δεν είχε τόσο μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό, έγινε πολύ δημοφιλές στους κύκλους των επαγγελματιών και ημιεπαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Στην Πορτογαλία αντίθετα ο απλός κόσμος ασχολήθηκε περισσότερο ενώ σιγά σιγά όλο και περισσότεροι νυν αλλά και πρώην ποδοσφαιριστές άρχισαν να παίζουν Padbol.»

Τι χρειάζεται για να παίξει κανείς Padbol και τι προσφέρει;

«Αρχικά να πούμε ότι όλοι μπορούν να παίξουν Padbol, δεν υπάρχουν περιορισμοί. Βεβαίως, το συγκεκριμένο άθλημα θέλει ταχύτητα, τεχνική, καλή τοποθέτηση, επομένως πρέπει να έχεις αντίληψη του ποδοσφαίρου.

Σίγουρα το Padbol εξελίσσει έναν ποδοσφαιριστή. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί προπονητές και στην Αργεντινή αλλά και σε άλλες χώρες στήνουν μίνι ποδοτένις. Στην Ισπανία, το Padbol υπάρχει μέσα στα προπονητικά κέντρα. Η Μπαρτσελόνα για παράδειγμα έχει δικά της γήπεδα Padbol καθώς έχει εντάξει το άθλημα στις προπονήσεις της. Στην Ελλάδα επίσης έχει τύχει να δω τον Ματίας Αλμέιδα επίσης να έχει εντάξει στην προπόνηση το ποδοτένις.

Δεν μιλάμε επομένως για το μέλλον αλλά για το παρόν. Το παιχνίδι παίζεται ήδη και από την μέχρι στιγμής εικόνα που έχω από όσους επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες έρχονται και δοκιμάζουν το Padbol το βρίσκουν εξαιρετικά διασκεδαστικό, πέρα από τα οφέλη που τους προσφέρει. Θυμίζει το λεγόμενο «γερμανικό» που παίζαμε στα σχολεία και στις αλάνες, όμως πλέον μιλάμε για ένα άθλημα με κανόνες.»

DJI_0012.jpeg

Τι το κάνει ιδιαίτερο;

«Είναι σημαντικό ότι το Padbol είναι από την φύση του ένα αρκετά safe άθλημα θα λέγαμε. Ποδοσφαιριστές ακόμα και με πρόβλημα το επιλέγουν καθώς σε αντίθεση με το γρασίδι στο οποίο ταλαιπωρούνται όταν παίζουν στο γήπεδο του Padbol δεν αντιμετωπίζουν καμία ενόχληση. Ουσιαστικά ο τάπητας στο γήπεδο είναι φτιαγμένος από ένα υλικό σαν καουτσούκ και πλαστικό, το οποίο απορροφά τους κραδασμούς και βοηθάει τα πόδια.

Η γυμναστική είναι αερόβια και αναερόβια, έχει πολύ κίνηση, ταχύτητα, επομένως χρειάζεται μία φυσική κατάσταση, την οποία βεβαίως και κάνει ακόμα καλύτερη. Νομίζω αφενός η εξέλιξη σε τεχνικό επίπεδο για έναν ποδοσφαιριστή και αφετέρου εκείνη που αφορά την αντίληψη στον χώρο, είναι τα δύο βασικότερα χαρακτηριστικά αυτού του αθλήματος, αυτά που σίγουρα μπορεί να βελτιώσει κάποιος. Εννοείται φυσικά μετά είναι και ότι πρόκειται για ένα πολύ διασκεδαστικό άθλημα.»


Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία σας να φέρετε το Padbol στην Ελλάδα

«Από τον Οκτώβριο τα γήπεδα Padbol εδώ στην Κηφισιά είναι ανοικτά προς το κοινό και πρόκειται για τα πρώτα και μοναδικά στην Ελλάδα. Πριν από περίπου ενάμισι χρόνο είχα δει ένα βιντεάκι από μία προπόνηση της Μπαρτσελόνα. Στο βίντεο υπήρχαν ορισμένα γήπεδα Padel ωστόσο υπήρχε και ένα διαφορετικό γηπεδάκι, αυτό του Padbol,  το οποίο μου έκανε εντύπωση και με έβαλε στη διαδικασία να μάθω περισσότερα γι’αυτό. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα, η οποία πλέον αποτελεί πραγματικότητα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’αυτό.»

IMG-c2ba6e02702530d7a00413c659eef347-V_1.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0