Face to Face

Ο Μάριος Οικονόμου στο BN Sports: «Η καλύτερη επιλογή για Κυριακόπουλο – Όταν διεκδικείς τον τίτλο, κάνεις ό,τι σου επιτρέπεται από τους κανονισμούς»

Ο Μάριος Οικονόμου στο BN Sports: «Η καλύτερη επιλογή για Κυριακόπουλο – Όταν διεκδικείς τον τίτλο, κάνεις ό,τι σου επιτρέπεται από τους κανονισμούς»

Ο οργανισμός της Μπολόνια αριθμεί έναν ακόμα Έλληνα με την προσθήκη του Γιώργου Κυριακόπουλου και το BN Sports θέλησε να μάθει τι… τραβάει τους Έλληνες εκεί. Ο ιδανικότερος ίσως για να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό, ο Μάριος Οικονόμου, κατέθεσε τις εμπειρίες του από τις μέρες του εκεί, «προσυπέγραψε» ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για τον Έλληνα άσο και προτίμησε να μείνει στο… δάσος (ανταγωνιστική Super League) και όχι στο δέντρο (γεγονότα Περιστερίου).

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Βρίσκεσαι στην Ελλάδα και γυρίζεις το βλέμμα σου προς τη Δύση. Περνάς νοητά την Μεσόγειο θάλασσα και το πρώτο… κομμάτι γης που βρίσκεις είναι η Ιταλία. Για τους περισσότερους Έλληνες η Ρώμη φαντάζει η πρώτη επιλογή και έπειτα ίσως η Τοσκάνη και η πρωτεύουσά της, η Φλωρεντία. Όχι όμως και για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή που έχει βρει όπως φαίνεται την… Ιθάκη του στη Μπολόνια.

Τη φανέλα του ομώνυμου συλλόγου έχουν φορέσει 8 συμπατριώτες μας (όσοι και στη Ρόμα), αριθμώντας συνολικά 410 συμμετοχές. Τελευταίος που ακολούθησε το δρομολόγιο προς την πόλη της… καμάρας (666 στο σύνολο) και των αντικριστών πύργων είναι ο Γιώργος Κυριακόπουλος, έστω και για έξι μήνες (είναι δανεικός με οψιόν αγοράς από τη Σασσουόλο). Συνεπώς, πολύ εύκολα γεννάται το ερώτημα: «Τι έχει αυτή η πόλη και την επιλέγουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ή τι έχουν οι Έλληνες και τους διαλέγει το κλαμπ»;
marios-oikonomou-1417011482-3156_1.jpg

Μία κουβέντα με τον Μάριο Οικονόμου τελικά αποδείχθηκε αρκετή για να απαντηθεί η απορία. Ο έμπειρος διεθνής αμυντικός, ο οποίος πέρασε 3μιση ολόκληρα χρόνια στην πόλη της περιφέρειας της Εμίλια-Ρομάνια, εξήγησε στο BN Sports πως προκύπτει η σύνδεση αυτή. Από την ομορφιά, την κουλτούρα και τη ζεστασιά της πόλης, στην βαθιά ιστορία του συλλόγου. Η επιλογή του Κυριακόπουλου τον βρήκε πέρα για πέρα σύμφωνο, θεωρώντας μεταξύ άλλων πως ο υγιής ανταγωνισμός με τον έτερο Έλληνα της Μπολόνια, Μπάμπη Λυκογιάννη, μόνο σε καλό μπορεί να τους βγει.

  • Τι το ιδιαίτερο έχει τελικά η Μπολόνια και οι Έλληνες την επιλέγουν;

«Πρόκειται για μία πόλη με μεγάλη ιστορία και ασύγκριτη ομορφιά. Έχει ένα κλίμα, έναν αέρα αλλιώτικο. Και αυτό διότι ο κόσμος της είναι ιδιαίτερα φιλόξενος. Είναι κάτι σαν ο καθένας να κοιτάζει τη δουλειά του και ταυτόχρονα να νιώθεις τη ζέση που σου προσφέρει, σαν να βρίσκεσαι στη νότια Ιταλία. Για εμένα υπάρχει η απόλυτη ισορροπία της οργάνωσης, της τυπικότητας αλλά και του Μεσογειακού ταπεραμέντου. Δεν χάνει από πουθενά αυτή η πόλη».
marios-oikonomou_2.jpg

  • Αγωνιστικά, σε επίπεδο συλλόγου;

«Σε προσελκύει και η ομάδα. Έχει μεγάλη ιστορία, είναι ένα γνωστό και υπολογίσιμο μέγεθος. Έχει έναν πολύ κομψό τρόπο λειτουργίας, σε ό,τι κάνει. Και αυτό φαίνεται στους ανθρώπους που περικλείουν το κλαμπ και κυρίως πως τους αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Πέρα από τα αγωνιστικά κριτήρια, στη Μπολόνια δίνουν προσοχή στους παίκτες που θα φέρουν να ταιριάζουν και στο κλίμα. Κάνουν ενδελεχή έρευνα πριν αποκτήσουν έναν ποδοσφαιριστή. Σου βγάζει έναν αέρα υγείας αυτή η πόλη και αυτή η ομάδα. Και γι’ αυτό και την επέλεξε ο Κυριακόπουλος».

 

  • Φαντάζομαι πως αυτοί ήταν και οι λόγοι που η Μπολόνια αποτελεί και το μακροβιότερο σύλλογο που έχεις αγωνιστεί όντας επαγγελματίας;

«Έμεινα στη Μπολόνια και ας έχω φύγει σε μόνιμη βάση. Ουσιαστικά έχω μείνει εκεί. Οι φίλοι μου είναι εκεί, έχω κάνει και κάποιες επαγγελματικές κινήσεις εκεί. Με κρατάει η πόλη δηλαδή. Την επισκέπτομαι θέλω δεν θέλω 3-4 φορές το χρόνο. Πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις».

 

  • Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σου από το διάστημα που έπαιζες ποδόσφαιρο εκεί;

«Θυμάμαι τότε που ανεβήκαμε κατηγορία στον τελικό των play-off. Ήταν πολύ φορτισμένο το κλίμα, είχε μεγάλη ανάγκη η πόλη για τη Serie A. Η Μπολόνια δεν μπορεί να λειτουργήσει στη δεύτερη κατηγορία, το καταλαβαίνεις. Υπήρχε πίεση τότε. Και μετά η απόλυτη απόλαυση να φοράς τα ‘’ροσομπλού’’ στη μεγάλη κατηγορία. Υπάρχει τεράστια υποστήριξη από τον κόσμο. Θυμάμαι μάλιστα ότι είχαμε χάσει μια φορά στην έδρα μας από τη Νάπολι με βαρύ σκορ και οι φίλαθλοι μας χειροκροτούσαν μετά το τέλος του ματς. Ίσως είναι και λίγο υπερβολικό αυτό βέβαια. Στο ποδόσφαιρο χρειάζεται οι παίκτες να είναι και λίγο… γκαζωμένοι και υπό πίεση. Και αν θέλεις την άποψή μου, αυτός είναι και ο λόγος που ενώ υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες, γι’ αυτό δεν βγαίνει στην Ευρώπη. Διότι παραείναι καλά τα πράγματα εκεί και δεν υπάρχει αυτή η εγρήγορση που σε κάνει να δώσεις το κάτι παραπάνω».
marios-oikonomou-bologna-pescara-09-06-15_1.jpg

  • Ποια ήταν η συνύπαρξή σου με τον Ντοναντόνι; Πως τον έζησες;

«Εντάξει η αλήθεια είναι ότι είμασταν πολύ χαρούμενοι, ειδικά οι νεότεροι, που θα δουλεύαμε με έναν άνθρωπο που ξέραμε πόσα είχε και έχει καταφέρει. Και τα πηγαίναμε καλά η αλήθεια είναι. Είχε έναν γυμναστή πάρα πολύ προετοιμασμένο για τα πάντα που αναλάμβανε πολλά, ακόμα και οργανωτικά. Μετά κάπως στράβωσε γιατί διαφώνησα με το βοηθό του και προς το τέλος δεν χαιρετηθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο. Κατά τα άλλα η συνύπαρξη μαζί του ήταν μεγάλη εμπειρία για εμένα».

 

  • Θεωρείς πως έπραξε καλά ο Κυριακόπουλος;

«Ο Γιώργος έκανε πολύ καλή επιλογή, πήρε μια πολύ σωστή απόφαση. Στην Ιταλία πρέπει να αποδείξεις στον εαυτό σου και τους υπόλοιπους για αρκετά χρόνια ότι μπορείς να αγωνίζεσαι στη Serie A, μέχρι να κάνεις το επόμενο βήμα. Μπορεί να φαίνεσαι έτοιμος και να έχεις όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να βρεθείς σε μία μεγαλύτερη ομάδα, όπως ο Κυριακόπουλος που μπορεί να παίξει και στην Αγγλία κατά τη γνώμη μου, αλλά χρειάζεται περισσότερη συνέπεια. Για εμένα έκανε τρομερή κίνηση που δεν επέλεξε κάποιο μεγαλύτερο κλαμπ που ίσως να τον ήθελε λιγότερο».

  • Όσον αφορά τον έτερο Έλληνα της ομάδας, τον Μπάμπη Λυκογιάννη, ο οποίος αγωνίζεται και εκείνος στο αριστερό άκρο της άμυνας;

«Και ο Μπάμπης έπραξε σωστά το καλοκαίρι. Είναι πολύ σημαντικό πως παρότι είναι στην ίδια θέση, σε πολύ υψηλό επίπεδο και ουσιαστικά ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για μια θέση, το έχουν δει εντελώς παραγωγικά. Απ΄ όσο ξέρω είχαν κουβεντιάσει και πριν πάει ο Κυριακόπουλος, τα είχαν συζητήσει. Και είπαν ότι θα προπονηθούν και ας… κερδίσει ο καλύτερος. Πραγματικά υγιέστατος ο τρόπος που αντιμετώπισαν αυτήν την κατάσταση. Πολύ ώριμος».
 b41eab007077fd75b0839e21dc36a966_XL.jpg

  • Πιστεύεις θα τους βγει σε καλό η συνύπαρξή τους υπό αυτές τις συνθήκες;

«Αυτό θεωρώ, ναι. Και θα βγει και καλό στην ομάδα γιατί είναι πολύ αξιόλογοι παίκτες και οι δύο και έχουν ακριβώς το καλούπι που χρειάζεται για να παίξεις στην Ιταλία σε αυτή τη θέση. Είναι ακούραστοι, σωματικά ακμαιότατοι, έχουν δυνατά κορμιά και αμυντικά και τακτικά είναι συνεπέστατοι. Είναι πολύ καλά τα πράγματα εκεί αριστερά στη Μπολόνια».

  

  • Τι θεωρείς πως βρίσκουν οι Έλληνες στο ιταλικό ποδόσφαιρο και τι αντίστοιχα οι Ιταλοί στους Έλληνες ποδοσφαιριστές και συνεργάζονται μαζί τους;

«Οι περισσότεροι Έλληνες που πάνε, πιάνουν. Έχουν κάνει κάποια πορεία, έχουν συμμετοχές. Στην Ιταλία μόνο κα μόνο να βρίσκεσαι στην αποστολή, μιας και το επίπεδο είναι υψηλό και ως τέτοιο το θεωρούν, τότε η εκάστοτε μεταγραφή είναι πετυχημένη. Και μια μεταγραφή εύστοχη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα σύλλογο. Είναι αυτό που λένε ‘’όταν κάτι δουλεύει, πας με αυτό δεν το αλλάζεις».
μάριος_οικονόμου.jpg

  • Συνεπώς, είναι το κατάλληλο μέρος για τη δική τους περίπτωση η Μπολόνια;

«Ασυζητητί! Είναι ένα βήμα καθιέρωσης στην ιταλική πραγματικότητα. Και τα δύο τα παιδιά έχουν δείγματα γραφής στην Ιταλία και μάλιστα θετικότατα. Απλώς είναι σε μια ηλικία που ήρθε η ώρα να καθιερωθούν και εδώ θα φανεί πραγματικά αν και οι συγκυρίες είναι μαζί τους διότι πραγματικά θεωρώ πως έχουν όλο το πακέτο».

 

  • Αυτήν την περίοδο εσένα Μάριε που σε βρίσκουμε; Είχες κάποιες προτάσεις, κάποιες συζητήσεις για τον επόμενο σταθμό της καριέρας σου;

«Είμαι στα Γιάννενα αυτή τη στιγμή και προπονούμαι με το γυμναστή μου. Είμαι σε κάποιες συζητήσεις με δύο κλαμπ, ένα στην Ελλάδα και ένα στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής δεν είχα κάτι αξιόλογο και γι’ αυτό αποφάσισα να το… τρενάρω λίγο με ότι ρίσκο έχει αυτό και να περιμένω κάτι καλύτερο. Σύντομα λογικά θα έχουμε νεότερα».
cremonese-il-rinforzo-per-la-difesa-e-l-ex-bologna-oikonomou-e1661854332310_1.jpg

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με τα καλά της υπόθεσης γιατί στηριζόμενοι περισσότερο απ’ όσο πρέπει στα κακώς κείμενα, τα αναπαραγάγουμε οι ίδιοι. Φέτος έχουμε ένα πανέμορφο πρωτάθλημα, ανταγωνιστικό μέχρι τέλους. Με ποιοτικές ομάδες που το διεκδικούν και μικρότερες που… κόβουν βαθμούς από τις μεγάλες. Βλέπουμε ένα προϊόν που στη διακοπή για το Μουντιάλ ας πούμε ξενέρωσαν οι πάντες. Το θέλαμε το πρωτάθλημα, μας έλειψε. Όταν βέβαια διακυβεύεται ένα πρωτάθλημα, ο καθένας κάνει ότι του επιτρέπεται από τους κανονισμούς για να το κερδίσει».
Title_mangler_1.jpg

  • Συμφωνείς εσύ με αυτό;

«Η αλήθεια είναι πως όχι. Είναι πράγματα που… χτυπάνε άσχημα προς τα έξω. Θυμάμαι όταν έπαιζα έξω και γίνονταν αντίστοιχα περιστατικά μας κοροϊδεύαν οι υπόλοιποι ξένοι.. Αλλά ας μείνουμε στην καλή φετινή χρονιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0