Face to Face

Ο Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης στο ΒΝ Sports: «Η νίκη με τον Μοντέιρο είναι η μεγαλύτερη της καριέρας μου - Το Πινγκ πονγκ είναι το μεράκι μου»

Ο Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης στο ΒΝ Sports: «Η νίκη με τον Μοντέιρο είναι η μεγαλύτερη της καριέρας μου - Το Πινγκ πονγκ είναι το μεράκι μου»

Το άθλημα του Πινγκ πονγκ μπορεί να μην είναι το πιο διαδεδομένο στην Ελλάδα, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί ότι αναδεικνύει νέους και ποιοτικούς αθλητές. Ένας εξ αυτών, ο Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης που σε ηλικία 20 ετών, κατάφερε την Κυριακή (08/01) να νικήσει τους παίκτες του Ολυμπιακού, Μοντέιρο και Ένιο Μέντες σε ατομικό επίπεδο. Ο Έλληνας αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης μίλησε στο ΒΝ Sports για τις επιτυχίες του, τα πρώτα του βήματα στο άθλημα και για τους τρόπους με τους οποίους θα προοδεύσει το Πινγκ πονγκ στη χώρα μας.

Συνέντευξη στον Χρήστο Λόη

Ο Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης από την Πάτρα διέφερε από τα παιδία της ηλικίας τους, από πολύ μικρή ηλικία. Εκείνος, δεν επέλεξε το… βασικό μονοπάτι του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ που επιλέγουν τα περισσότερα αγόρια στο Δημοτικό, αλλά αντίθετα, το άθλημα του Πινγκ πονγκ ήταν αυτό που τον… μάγεψε.

Η ποιότητα και οι ικανότητες του στην επιτραπέζια αντισφαίριση φάνηκαν από την αρχή, κάτι που σήμαινε, ότι έπρεπε να μετακινείται τα Σαββατοκύριακα στην Αθήνα για να παίρνει μέρος σε αγώνες υψηλότερου επιπέδου από εκείνους της Πάτρας. Τα χρόνια πέρασαν και ο Χατζηλυγερούδης συνέχισε να προοδεύει, πετυχαίνοντας περισσότερες διακρίσεις τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Κάπως έτσι, σε ηλικία 20 ετών έχει καταφέρει να είναι μέλος του Ταταύλα, ομάδα της πρώτης κατηγορίας στην Ελλάδα, να αγωνίζεται παράλληλα σε σύλλογο της Γαλλίας και να συμμετέχει σε αγώνες της Εθνικής ομάδας. Μάλιστα, την Κυριακή (08/01) ο νεαρός αθλητής πέτυχε δύο τεράστιες νίκες σε ατομικό επίπεδο, απέναντι στους τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού, Ζοάο Μοντέιρο και Ένιο Μέντες, με τον πρώτο να έχει ανακηρυχθεί τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης σε ισάριθμα αγωνίσματα ανδρών.

Με αφορμή λοιπόν την τεράστια επιτυχία και την εξαιρετική αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζει, το ΒΝ Sports συνομίλησε με τον Γεράσιμο Χατζηλυγερούδη για τις νίκες του απέναντι σε παίκτες του υψηλότερου επιπέδου, την πορεία του στο άθλημα, αλλά και για τους στόχους που έχει θέσει το 2023.

Ποιες είναι οι πρώτες σου σκέψεις μετά τη νίκη απέναντι σε δύο παίκτες με τεράστια πορεία, όπως είναι οι Ένιο Μέντες και Μοντέιρο;

«Η πρώτη μου νίκη ήρθε απέναντι στον Ένιο Μέντες, ο οποίος είναι ένας παίκτης τεράστιας κλάσης, σίγουρα μικρότερης ωστόσο, από τον Μοντέιρο. Ούτως η άλλως εγώ μπήκα στο ματς χωρίς να έχω κάτι να χάσω, γιατί παίζαμε με τον Ολυμπιακό την πιο δυνατή ομάδα του πρωταθλήματος και ήθελα να πιάσω μια καλή απόδοση. Κατάφερα με τον Μέντες να παίξω αρκετά καλά και ήμουν πολύ χαρούμενος με αυτή τη νίκη.

Στο παιχνίδι με τον Μοντέιρο, μπήκα δυνατά από την αρχή και σιγά σιγά έβλεπα ότι μπορούσα να πάρω ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Μόλις έκανα και τη δεύτερη νίκη απέναντι του, τα λόγια ήταν περιττά, με έπιασε μια μικρή συγκίνηση εσωτερικά και προσπάθησα να μην την δείξω γιατί δεν είμαι τόσο εκδηλωτικός, αλλά ήταν από τα καλύτερα συναισθήματα που έχω βιώσει μέχρι στιγμής. Είμαι πολύ χαρούμενος που οι κόποι μου ανταμείβονται μέσα από αυτό το συναίσθημα».

Με βάση την δυναμικότητα των αντιπάλων και το τι έχουν πετύχει έως τώρα, είναι οι σημαντικότερες νίκες στην καριέρα σου μέχρι στιγμής;

«Σίγουρα, ιδιαίτερα η επικράτηση μου απέναντι στον Μοντέιρο, είναι η σημαντικότερη νίκη της καριέρας μου μέχρι στιγμής».

Τι είναι αυτό που σε έκανε να ξεκινήσεις το Πινγκ πονγκ; Πριν πόσα χρόνια έγινε αυτό;

«Ξεκίνησα το άθλημα του Πινγκ πονγκ στην Πάτρα όπου έμενα εκεί μέχρι τα 18 μου έτη, πριν φύγω για τη σχολή και να «κυνηγήσω» το όνειρο μου στο Πινγκ πονγκ. Τα αδέρφια μου είχαν ξεκινήσει να παίζουν και αγωνιζόντουσαν σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο. Έτσι, ξεκίνησα από πολύ μικρός στην 1η Δημοτικού και στην ηλικία των έξι με επτά ετών.

Προφανώς ήταν χόμπι στην αρχή, ωστόσο, στην Έκτη Δημοτικού ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο σοβαρά και βγήκα δεύτερος στο Πανελλήνιο της κατηγορίας μου. Αντιλήφθηκα, ότι μπορούσα να ασχοληθώ περεταίρω με αυτό.

Στο Γυμνάσιο ενσωματώθηκα σε Αθηναϊκή ομάδα και τα Σαββατοκύριακα πήγαινα στην Αθήνα για να παίρνω μέρος σε αγώνες, αφού στην Πάτρα το επίπεδο ήταν χαμηλό. Κάπως έτσι ξεκίνησα μέσω της οικογένειας και στο Λύκειο κατάλαβα ότι αυτό ήθελα να ακολουθήσω επαγγελματικά. Πέρασα σε μια σχολή Πληροφορικής, αλλά δεν είναι αυτό που με γεμίζει τόσο πολύ γιατί με το Πινγκ πονγκ πηγαίνω κάθε μέρα στην προπόνηση, είναι το μεράκι μου, ευχαριστιέμαι τις ώρες προπόνησης και να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα. Αυτή η διαδικασία με «γεμίζει».

Ποιο πιστεύεις είναι το «κλειδί» της επιτυχίας στο άθλημα που ασχολείσαι;

«Το Πινγκ πονγκ είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ δύσκολο άθλημα. Είναι τεχνικό και χρειάζονται πολλές ώρες προπόνησης, αφού όλα γίνονται τόσο γρήγορα και πρέπει είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος για να βγουν αυτόματα όλα όσα έχεις δουλέψει. Προφανώς, είναι και της στιγμής οι αποφάσεις, αλλά πρέπει μέσα σου να έχεις αυτοματοποιήσει τον τρόπο.

Επίσης, η επιτραπέζια αντισφαίριση θέλει πολλές ώρες γυμναστηρίου με ασκήσεις αντανακλαστικών και πρόγραμμα σε στίβο ενώ και η σταθερότητα παίζει σημαντικό ρόλο».

Υπάρχει εξέλιξη στην Ελλάδα, στο άθλημα του Πινγκ πονγκ;

«Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία του Κορονοϊού επηρέασε το άθλημα σε ένα χρονικό σημείο που υπήρχε βελτίωση. Δεδομένα, το Πινγκ πονγκ έχει προοδεύσει σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην Ελλάδα, μια  χώρα που δεν προωθεί γενικότερα τον αθλητισμό και πόσο μάλλον το Πινγκ πονγκ, κάτι που φέρνει συνεχώς εμπόδια.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι και το οικονομικό. Για παράδειγμα, στην Εθνική ομάδα που όλοι δίνουμε το 100% για αυτό που κάνουμε και κυνηγάμε την επιτυχία, πρέπει να πληρώσουμε τουλάχιστον 800 ευρώ από την τσέπη μας για να έχουμε ταξιδέψουμε σε ένα τουρνουά όπου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι καλό και να φέρουμε μια διάκριση».

Τι χρειάζεται πιστεύεις για να αναβαθμιστεί το προϊόν στη χώρα μας;

«Θεωρώ ότι πρέπει τα μικρά παιδιά να μπουν στο κλίμα του αθλήματος, γιατί είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα, γρήγορο και θα αρέσει σε πολλούς. Απλά νομίζω ότι δεν έχει μάθει ο κόσμος ότι μπορεί να είναι επαγγελματικό το άθλημα και ότι μπορεί να παιχτεί σε υψηλό επίπεδο. Εννοώ ότι αν θέλει να αφοσιωθεί κανείς και έχει προοπτική, μπορεί να το κάνει ως βασικό επάγγελμα.

Εγώ το παρατηρώ αυτό από τη ζωή μου, όταν λέω στον κόσμο ότι ‘’παίζω Πινγκ πονγκ’’ υπάρχει μια απορία σχετικά με το πως τα καταφέρνω μονάχα με αυτό».

Το 2023 ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για εσένα. Ποιοι είναι οι στόχοι σου τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο;

«Βασικός μου στόχος είναι το μετάλλιο στο Πανελλήνιο Ανδρών καθώς τώρα μπαίνω σε αυτήν την κατηγορία, αλλά γενικότερα κοιτάζω πρωτίστως να βελτιώνω την απόδοση μου και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω. Στη συνέχεια, θα ήθελα να πάω καλά και με την ομάδα μου στην Γαλλία που στοχεύουμε στην άνοδο.

Όσον αναφορά στο σύλλογο που αγωνίζομαι στην Ελλάδα και είναι στην Α1, ο στόχος μας από την αρχή είναι η παραμονή στην κατηγορία αφού οι ομάδες είναι πολύ καλές και διαθέτουν παίκτες του εξωτερικού. Ελπίζω όμως ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0