Face to Face

Ο Μάριος Καπότσης στο BN Sports: «Η συμφωνία με την ασφαλιστική αναβαθμίζει το πόλο και αρκετοί ακόμα δεν το έχουν καταλάβει»

Ο Μάριος Καπότσης στο BN Sports: «Η συμφωνία με την ασφαλιστική αναβαθμίζει το πόλο και αρκετοί ακόμα δεν το έχουν καταλάβει»

Μία ιστορική για τον ελληνικό αθλητισμό, και όχι μόνο για την υδατοσφαίριση, συμφωνία είναι γεγονός. Οι αθλητές/τριες της Α1 και Α2 Εθνικής κατηγορίας θα έχουν πλέον ασφαλιστική κάλυψη και το BN Sports επικοινώνησε αποκλειστικά με τον άνθρωπο-καταλύτη της επίτευξης αυτής της συνεργασίας, Μάριο Καπότση, για την περαιτέρω κατανόηση του μεγέθους της επιτυχίας.

Σχετικά Άρθρα

Οι αθλητές και οι αθλήτριες των Εθνικών Κατηγοριών της Α1 και Α2 μπορούν πλέον να κολυμπούν και να αγωνίζονται με ασφάλεια. Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης και μ’ αυτή θα σας βάλουμε και εμείς στο «κλίμα». Διότι αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται το όραμα, το… μεράκι και η καλή θέληση. Κάπου εκεί θα έρθει και η περίφημη «ισχύς εν τη ενώσει» και θα βάλει το δικό της «κερασάκι στην τούρτα». Αυτό έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης (7/12) στα γραφεία της ΚΟΕ ή καλύτερα, για να ακριβολογούμε, επισφραγίστηκε τότε. Μπήκαν οι λεγόμενες υπογραφές. Ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν πολλούς μήνες από τον πρόεδρο του ΣΕΑΥ, Μάριο Καπότση και έγινε σταδιακά μέριμνα πολλών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης λοιπόν (7/12), υπεγράφη η ιστορική, για τα ελληνικά δεδομένα, συμφωνία/συνεργασία των αθλητών/τριών υδατοσφαίρισης με την ασφαλιστική εταιρία  NN Hellas II. Χάρη στην αρωγή του Συνδέσμου και τις Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, 810 αθλητές και αθλήτριες θα καλύπτονται οσονούπω με ιδιωτική ασφάλιση και μάλιστα διευρυμένων όρων, σε ένα από τα μεγαλύτερα και κορυφαία δίκτυα της χώρας. Ακόμα και εκτός νερού όπως αποκάλυψε αποκλειστικά στο BN Sports ο Μάριος Καπότσης, οραματιστής του έργου αυτού. Διότι η ελληνική υδατοσφαίριση, εκτός των τεράστιων και πολλαπλών αγωνιστικών της διακρίσεων σε κάθε φύλο και ηλικιακό γκρουπ, αποδεικνύει περίτρανα ότι πρωτοπορεί και σε άλλους τομείς. Το ελληνικό πόλο αποτελεί τον… φάρο των σπορ στη χώρα μας με επιτυχίες εντός και εκτός πισίνας.

Λίγα λοιπόν 24ωρα μετά και την επισημοποίηση της ιστορικής αυτής συμφωνίας, το BN Sports ήρθε σε επικοινωνία με τον πάντα πρόθυμο, πρόεδρο του ΣΕΑΥ και σας παρουσιάζει στο… πιάτο τους λόγους που η συνεργασία αυτή με την NN Hellas II, είναι τόσο σημαντική για το χώρο της υδατοσφαίρισης.
nn1-18da0.jpeg

Συνέντευξη στο Μάνο Φυρογένη

Εξ’ αρχής γίνεται κατανοητό το μέγεθος της συμφωνίας και έτσι ο λόγος δόθηκε κατευθείαν στον αργυρό Ολυμπιονίκη του Τόκιο και οραματιστή αυτού του έργου. «Όταν ενεργοποιήθηκε ο Σύνδεσμος ξανά το 2014, ήμουν σαν μέλος εκεί και παρακολουθούσα τις πρώτες συνεδριάσεις. Οι προσπάθειες ήταν αρκετές από τους ανθρώπους που τον… έτρεχαν αλλά έπρεπε να αλλάξουν κάποια πράγματα ως προς τον τρόπο λειτουργίας. Και όσο περνούσαν τα χρόνια, όλο αυτό έφθειρε. Γίνονταν ημερίδες, η παρουσία του κόσμου ήταν όλο και μικρότερη και συχνά  άκουγες την ερώτηση που χρησιμεύει ο Σύνδεσμος και που πηγαίνουν αυτά τα 10 ευρώ συνδρομής ετησίως. Και κάπου εκεί σκέφτηκα ότι το όλο εγχείρημα είχε ανάγκη από μία ριζική αλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριος για τις… ρίζες του μηχανισμού.

Και συνέχισε λέγοντας εξηγώντας ότι: «Κάναμε παλιά μία εγγραφή 20 ευρώ και έπειτα δίναμε 10 ευρώ ετησίως, σαν ανανέωση. Και αυτά τα χρήματα (από όσους μαζεύονταν) πήγαιναν για την έδρα. Και αυτό έπρεπε εννοείται να διαφοροποιηθεί. Έτσι σκέφτηκα ένα μηχανισμό να συνεργαστεί για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος με την Ομοσπονδία. Ούτως ή άλλως, όλοι το ίδιο άθλημα υπηρετούμε και με το ίδιο προϊόν ασχολούμαστε. Και έκανα μία συνάντηση με τον κ. Γιαννόπουλο για να του εξηγήσω τη φιλοσοφία μου. Μέσα από την ανανέωση των δελτίων που γίνεται κάθε χρόνο, να αυξηθεί το ποσό κατά 5 ευρώ ανά αθλητή (από 15 σε 20) και αυτά να πηγαίνουν στο Σύνδεσμο για τους αθλητές/τριες στην Α1 και Α2 κατηγορία. Δηλαδή περίπου 810 άτομα. Οπότε κάπως έτσι μαζευόταν ένα ποσό γύρω στις 4.660 ευρώ. Και με αυτά τα χρήματα είχαμε κλείσει μία συμφωνία, με τη βοήθεια και των άλλων παιδιών από το Δ.Σ, με την NN Hellas II για να ασφαλιστεί το σύνολο των παικτών/τριών. Του άρεσε πολύ σαν ιδέα και με βοήθησε στα διαδικαστικά. Τόσο εκείνος όσο και οι κύριοι Αυγουλέας και Μοντεσάτος. Έγιναν και κάποιες έξτρα συναντήσεις με την εταιρία και την Ομοσπονδία, το ένα έφερε το άλλο και φτάσαμε στις υπογραφές της Τετάρτης)» εξήγησε.
nn4-41273.jpeg

Και δεν έμεινε μόνο εκεί, εξηγώντας περαιτέρω και τα υπόλοιπα οφέλη μεταξύ άλλων. «Με αυτή τη συνεργασία δεν επιτυγχάνεται μόνο η ασφάλιση που είναι το κύριο μέλημα φυσικά. Όλοι οι αθλητές/τριες γίνονται ενεργά μέλη του Συνδέσμου. Είναι πολύ σημαντικό και για λόγους απογραφής αλλά και διότι αποκτάς ξαφνικά άλλη βαρύτητα. Όταν αναλαμβάνεις κάποια θέση πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα και να τολμήσεις. Αλλιώς μην την αναλάβεις. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Πως θα ζητήσω λοιπόν εγώ το ποσό της συνδρομής χωρίς να… δώσω κάτι πρώτα. Έχει αλλάξει όλο το σύστημα λειτουργίας. Αυτά τα χρήματα από την ανανέωσή των δελτίων θα πηγαίνουν κατευθείαν στην ασφαλιστική για να έχουν την κάλυψη οι παίκτες/τριες. Και θα γίνουν άλλες δράσεις ούτως ώστε να μαζεύουμε τα χρήματα για την έδρα μας και τα λειτουργικά μας έξοδα».

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ένας τέτοιος άνθρωπος με όραμα δεν θα έμενε μονάχα σε μία δράση. Όσο σημαντική και αν είναι αυτή. «Το βασικό ήταν αυτό και μας πήρε 8 μήνες για να ολοκληρώσουμε το έργο. Μία άλλη επιτυχία που είχαμε ήταν ότι μειώσαμε πάρα πολύ το κόστος της έδρας. Τα 1.300 ευρώ που δίναμε πριν ετησίως είναι μεγάλο ποσό για έναν Σύνδεσμο και δεν είναι μικρό το επίτευγμα γιατί μιλάμε για κάτι που δεν έχει έσοδα. Είμαστε επίσης σε διαδικασία συνεργασίας με κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο για χαμηλότερες τιμές σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.  Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα αρκετοί αθλητές/τριες να λάβουν την γενναία αυτή έκπτωση, όχι μόνο δυο-τρεις. Πολλά παιδιά έχουν αυτό το φυσιολογικό άγχος της πρόσβασης και σε άλλους τομείς εργασίας παράλληλα με την αθλητική τους καριέρα. Έτσι όπως είναι και ο πρωταθλητισμός στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να τα συνδυάσεις. Μιλάμε για υποχρεωτικές προπονήσεις, καλοκαιρινές προετοιμασίες σε μια ευαίσθητη ηλικία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην καταφέρει κάποιος νέος να περάσει εκεί που επιθυμεί ή ακόμα και πουθενά. Είναι σημαντικό το κομμάτι της εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τον αθλητισμό. Υπάρχει βέβαια ήδη ένα πρόγραμμα αλλά θέλουμε να το καταφέρουμε και έξτρα για το Σύνδεσμο».

Το ανέφερε πριν και θέλησε και στη συνέχεια να σταθεί στα ευεργετήματα μιας συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΕΑΥ και ΚΟΕ, μέσω της συμφωνίας την NN Hellas II. «Είναι ένας κινητήριος μοχλός η συμφωνία ούτως ώστε να συνεργάζονται και να έχουν καλή σχέση Σύνδεσμος, Ομοσπονδία και τα σωματεία. Και τα ίδια τα σωματεία δηλαδή κερδίζουν με αυτήν την εξέλιξη καθώς ασφαλίζουν τους παίκτες/τριες τους με ένα πραγματικά μικρό ποσό. Μιλάμε για περίπου 90 ευρώ το τμήμα για να ασφαλιστούν όλοι.  Για όλους είναι σημαντικό. Ούτως ή άλλως είναι κάτι που θα μείνει και στους επόμενους. Δεν έχει να κάνει με πρόσωπα. Αύριο μεθαύριο μπορεί να μην είναι ο Καπότσης και ο Γιαννόπουλος όμως αυτό θα μείνει, είναι δύσκολο να χαλάσει. Μόνο καλό είναι».
kapotsis-ethniki-omada.jpg

Η συζήτηση οδηγήθηκε στο πρακτικό σκέλος των καλύψεων και τα όσα μας ανέφερε ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Τόκιο, μόνο ευχάριστα είναι μιας και το συμβόλαιο περιλαμβάνει μεγάλο εύρος καλύψεων. «Υπάρχει ένα κομμάτι για ατύχημα/θάνατο. Ένα άλλο όπου σε 24ωρη βάση, σε ένα πολύ μεγάλο και διευρυμένο δίκτυο σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου αν πάθει κάποιος λήπτης της ασφάλισης κάτι εντός και εκτός πισίνας μπορεί να επισκεφθεί εξουσιοδοτημένα νοσοκομεία/ιατρικά κέντρα. Αρκετά σημαντική είναι και η δυνατότητα για personal call. Δηλαδή ο οποιοσδήποτε χρειαστεί κάτι μπορεί να καλέσει τον Νίκο τον Γογγάκη, τον άνθρωπο με τον οποίο «τρέξαμε» τη συμφωνία, και την ομάδα του και να τον κατευθύνει κατά περίπτωση, ό,τι ώρα και αν είναι. Γεγονός και επίτευγμα πολύ σπάνιο. Με έναν άνθρωπο που ξέρει ακριβώς τους όρους, δεν είναι κάποιος τυχαίος ασφαλιστής που απλά ανήκει στην εν λόγω εταιρία. Άλλο εξίσου σημαντικό που αφορά τους συγγενείς α’ βαθμού είναι πως  με μία απλή συμμετοχή 20-30 ευρώ, μπορεί κανείς  να επισκεφθεί 24 ώρες το 24ωρο, οποιοδήποτε νοσοκομείο για να εξεταστεί από εξειδικευμένο γιατρό. Τέλος, έχει και μακροχρόνια κέρδη το πρόγραμμα.  Ο λήπτης της ασφάλισης μπορεί να κρατήσει συμβόλαιο εφ’ όρου ζωής, καταβάλλοντας  γύρω στα 300 ευρώ ετησίως. Που να παρέχει τα πάντα. Περίπου δηλαδή 3 φορές κάτω από ένα αντίστοιχο συμβόλαιο για άτομα γύρω στα 30 τώρα».

Φυσικά ο Μάριος Καπότσης δεν είναι ασφαλιστής δεν γνωρίζει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και όλα τα «παραθυράκια», συνεπώς μία ημερίδα ενημέρωσης από τους κατάλληλους ανθρώπους προς όλους του αθλητές/τριες είναι στα προσεχώς από τον καινούργιο χρόνο. Από 1/1/2023 θα ξεκινήσει και το συμβόλαιο να έχει και τυπική ισχύ. Και φυσικά, ως τελειομανής που νιώθει, θα πάρει τα σωματεία… σβάρνα με τον Νίκο τον Γογγάκη (ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη του συμβολαίου) για να «εξαλείψειε» κάθε απορία και «γκρίζα ζώνη».

Ο όρος ιστορική συμφωνία δεν τοποθετείται τυχαία. Και ο Μάριος Καπότσης εξηγεί το λόγο: «Είναι πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ομαδικό άθλημα που γίνεται κάτι τέτοιο. Έχουν επικοινωνήσει μαζί μου πρόεδροι και από άλλα αθλήματα που εξέφρασαν την επιθυμία τους να συναντηθούμε για να τους εξηγήσουμε το μηχανισμό. Και με χαρά να τους τον δώσουμε. Εννοείται ότι δεν κερδίζουμε κάτι από αυτό. Όλοι μας το κάνουμε αφιλοκερδώς και με πολύ… μεράκι. Προσωπικά, ανέλαβα μια θέση και θέλω να αφήσω κάτι πίσω μου».
kapotsismarios_273601030_1293103674498845_8024763940109805738_n.jpg

«Αναβαθμίζεται πολύ η ελληνική υδατοσφαίριση με αυτήν την κίνηση και ακόμα πολλοί δεν το έχουν καταλάβει. Όπως τόνισα και στην ομιλία που έκανα στην ΚΟΕ, πλέον κάθε αθλητής μπορεί να κολυμπά και να αγωνίζεται με περισσότερη ασφάλεια. Το πόλο αναβαθμίζεται στα πλαίσια του επαγγελματικού. Μπορεί στη βάση του να είναι ερασιτεχνικό αλλά έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις και όσο μπορούμε, του δίνουμε τις ανάλογες συνθήκες».

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μη γίνει λόγος για τη Βουλιαγμένη και τη συμμετοχή της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Άλλωστε ο Μάριος είναι ο αρχηγός της ομάδας και γνωρίζει από μέσα και απ’ έξω τι συμβαίνει στο Ναυτικό Όμιλο και τα οφέλη του να παίζεις στο Champions League. «Είναι μία πολύ καλή χρονιά, όπως έχουμε ξεκινήσει φέτος. Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Είναι πολύ μεγάλο κέρδος για τον ΝΟΒ το να βρίσκεται στα… αστέρια. Έχουμε πολύ καλό υλικό, καλά παιδιά με φιλότιμο τόσο για την προσωπική τους ανάπτυξη και επιτυχία όσο και για την ομάδα».

www.bnsports,gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0