Face to Face

Ο Ντιντιέ Ντεσάν στο BN Sports: «Το Μουντιάλ του '18 έσβησε την απογοήτευση του EURO, αλλά το θέλουμε ξανά!» (video)

Ο Ντιντιέ Ντεσάν στο BN Sports: «Το Μουντιάλ του '18 έσβησε την απογοήτευση του EURO, αλλά το θέλουμε ξανά!» (video)
Το μεγάλο φινάλε! Αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μέρος 11ο και τελευταίο. Ο Ντιντιέ Ντεσάν, νυν προπονητής της εθνικής ομάδας της Γαλλίας και «αρχιτέκτονας» της κατάκτησης του τροπαίου στη Ρωσία πριν τέσσερα χρόνια, «ρίχνει» την αυλαία, με εντυπωσιακό τρόπο.
Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο

Το όνομά του συνοδεύει κάθε επιτυχία στην ποδοσφαιρική ιστορία της εθνικής ομάδας της Γαλλίας. Μοναδική εξαίρεση το EURO του 1984. Όχι για κάποιον άλλον λόγο, αλλά επειδή ήταν μόλις 16 ετών, τότε.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν υπήρξε αρχηγός της Γαλλίας στην πρώτη της κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998, στη 2η φορά που «σήκωσε» EURO στην ιστορία της δύο χρόνια αργότερα (2000), ενώ το 2018, την οδήγησε ξανά στην κορυφή του κόσμου, αλλά από την θέση του προπονητή.

Εν ολίγοις, υπήρξε «παρών» σε κάθε μεγάλη στιγμή της εθνικής ομάδας της Γαλλίας και φέτος, κλείνοντας δέκα χρόνια στο «τιμόνι» των «μπλε», ο στόχος του είναι ένας, όπως δηλώνει, μιλώντας στο BN Sports: να κάνει το back-to-back στις κατακτήσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, μέσω Κατάρ!

Ο θρυλικός Ντιντιέ Ντεσάν, ένας από τους μόλις τρεις ανθρώπους, που έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και ως παίκτες και ως προπονητές (Μάριο Ζαγκάλο και Φραντς Μπεκενμπάουερ οι άλλοι δύο), «ρίχνει» την αυλαία στο μεγάλο αφιέρωμα του BN Sports στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ένα αφιέρωμα που ξεκίνησε από το 1978, «πέρασε» από κάθε Μουντιάλ που μεσολάβησε κι έφτασε έως το 2018!
«Είχα βιώσει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως ποδοσφαιριστής, αλλά όταν κράτησα το τρόπαιο στα χέρια μου το 2018 ως προπονητής, ήταν ένα διαφορετικό, απίστευτα γλυκό συναίσθημα.

Ειδικά μετά την απογοήτευση του 2016, όταν ηττήθηκαμε στο "σπίτι" μας, στον τελικό του Παρισιού από την Πορτογαλία.

Παράλληλα, ήμουν ευτυχής γιατί δώσαμε ιδανικό φινάλε, σε μία διοργάνωση που θεωρώ πως προσφέραμε θέαμα. Πόσω μάλλον στον τελικό. Ήταν αξέχαστος, με πολλά γκολ, μετά από πολύ καιρό»
 αναφέρει χαρακτηριστικά.



Πράγματι, η Γαλλία από τη φάση των ομίλων κι έπειτα, ήταν εντυπωσιακή και ο τελικός ήταν απλώς το αποκορύφωμα.

Σε τέσσερα ματς, βρήκε 11 φορές δίχτυα και ο 19χρονος τότε, Κιλιάν Εμπαπέ, «έσπασε» τα κοντέρ, αναγκάζοντας τον Ντιντιέ Ντεσάν, να... παραβεί τις αρχές του!

«Σπάνια αναφέρομαι μεμονωμένα σε παίκτες, αλλά ο Πογκμπά και ο Εμπαπέ ήταν απίστευτοι.

Ο πρώτος έκανε ένα φοβερό τουρνουά, όντας ο "εγκέφαλος" της ομάδας. Ο δεύτερος άντεξε όλες τις συζητήσεις γύρω από το όνομά του. Δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν είσαι σε τόσο μικρή ηλικία, να μιλούν όλοι για εσένα, να περιμένουν τόσα πολλά, κι εσύ να παίζεις με την ίδια άνεση και συγκέντρωση, που θα το έκανες σε έναν αγώνα πρωταθλήματος!

Είναι δείγμα πως πρόκειται για ποδοσφαιριστή παγκόσμιας κλάσης. Άλλωστε, είναι ο δεύτερος έφηβος σκόρερ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Πελέ, αν δεν κάνω λάθος. Αυτό τα λέει όλα!»


Πράγματι, δεν κάνει λάθος ο Ντιντιέ Ντεσάν. Το γκολ του Κιλιάν Εμπαπέ στον τελικό με την Κροατία, δεν «σφράγισε» μόνο την κατάκτηση του τροπαίου για τη Γαλλία, αλλά και τη 2η θέση στη συγκεκριμένη λίστα. Ένα επίτευγμα που ανάγκασε τον θρυλικό Πελέ να τον «καλωσορίσει» μέσω social media.

Πέραν των μεγάλων εμφανίσεων, όμως, μερικών παικτών, το «κλειδί» της επιτυχίας βρίσκεται αλλού, κατά τον νυν προπονητή των «μπλε».

«Το καλό κλίμα και η καλή σχέση μεταξύ των παιδιών. Η επιτυχία μας στη Ρωσία, βασίστηκε σε αυτά τα δύο.

Η δική μου δουλειά, ήταν να μπορέσω να βρω μία χημεία, ανάμεσα σε παλιούς και νέους ποδοσφαιριστές.

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, νομίζω πως το κατάφερα».


france-2018.jpeg

Και τώρα, μία νέα πρόκληση: το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Ο στόχος δεν θα μπορούσε να είναι κανένας άλλος.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τον τίτλο. Δεν είναι εύκολο. Το βιώσαμε και το 2002. Έχουμε απουσίες, ηχηρές απώλειες, αλλά πρέπει να τις διαχειριστούμε.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι "ναρκοπέδιο". Δεν έχεις το περιθώριο να υποτιμήσεις κανέναν. Οφείλεις να έχεις τα μάτια σου πάντοτε ανοιχτά, γιατί δίχως ίχνος υπερβολής, όλα τα ματς είναι δύσκολα».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0