Face to Face

Ο Βενσάν Καντελά στο BN Sports: «Ο Ρονάλντο έδωσε ό,τι είχε στον τελικό, αλλά ήμασταν καλύτεροι!» (video)

Ο Βενσάν Καντελά στο BN Sports: «Ο Ρονάλντο έδωσε ό,τι είχε στον τελικό, αλλά ήμασταν καλύτεροι!» (video)
Αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μέρος 6ο! Γαλλία, 1998. Μετά από μισό αιώνα ξανά διοργανώτρια, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικήτρια! Ο Βενσάν Καντελά θυμάται το καλοκαίρι της απόλυτης ποδοσφαιρικής καταξίωσης των «τρικολόρ», αλλά και του Ζινεντίν Ζιντάν.
Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

Στη σύγχρονη ποδοσφαιρική πραγματικότητα, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Γαλλίας στα μεγάλα ραντεβού, μοιάζει δεδομένος. Τελευταία απόδειξη, η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018. Ήταν, όμως, πάντοτε έτσι;

Έως το 1998, όταν διοργάνωσε για 2η φορά στην ιστορία του θεσμού, ένα Μουντιάλ, η Γαλλία όχι μόνο δεν είχε κατακτήσει το τρόπαιο, αλλά ούτε το είχε... πλησιάζει, φτάνοντας σε τελικό. Τελικά, η πρώτη της απόπειρα, αποδείχθηκε και «φαρμακερή»!

Η «χρυσή» φουρνιά των Ζινεντίν ΖιντάνΛιλιάμ ΤουράμΤιερί ΑνρίΓιούρι Τζορκαέφ, αλλά και του νυν προπονητή της εθνικής ΓαλλίαςΝτιντιέ Ντεσάν, έφερε τους «τρικολόρ» στην κορυφή του κόσμου.

Ο άλλοτε αριστερός μπακ της Ρόμα και μέλος εκείνης της σπουδαίας γενιάς, Βενσάν Καντελά, μιλά στο BN Sports για την παρθενική κατάκτηση ενός Μουντιάλ από τη Γαλλία, αλλά και τις πιθανότητες που δίνει για το back-to-back φέτος, μέσω Κατάρ!

candela.png

«Δεν πιστεύαμε πως θα κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παίξαμε για να το κατακτήσουμε! Η Γαλλία διοργάνωνε το Μουντιάλ, αλλά δεν το είχε κατακτήσει ποτέ στην ιστορία της. Η συγκυρία έμοιαζε ευνοϊκή, αλλά δεν ήταν ακριβώς έτσι. Παίζαμε εντός έδρας, γεγονός που ανέβαζε τις προσδοκίες, άρα και την πίεση.

Ο δρόμος προς την κατάκτηση δεν ήταν στρωμένος. Ειδικά το πρώτο παιχνίδι στη Μασσαλία, νομίζω πως ήταν και κομβικό και δύσκολο.

Παρότι παίζαμε στη Γαλλία, το κοινό δεν ήταν υπέρ μας! Το φαντάζεσαι; Οφείλαμε να κερδίσουμε, όμως, για να ξεκινήσουμε με το... δεξί
».

Εν τέλει, επικράτησαν εύκολα της Νότιας Αφρικής με σκορ 3-0. Ήταν το πρώτο, αλλά καθοριστικό -καθώς φαίνεται- βήμα.



«Κι ας μην μας θεωρούσαν φαβορί, ήμασταν ένα γκρουπ πρωταθλητών, με μεγάλο πάθος για διάκριση. Ο ένας έσπρωχνε τον άλλον προς τον καλύτερό του εαυτό. Έτσι συμβαίνει, όταν κάποιοι παίκτες βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση σε ένα τουρνουά. Ωθούν την υπόλοιπη ομάδα» 
θυμάται χαρακτηριστικά. Λόγια που, προφανώς, αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον Ζινεντίν Ζιντάν.

Λίγο-πολύ, ήταν αυτός που «χάρισε» το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της στη Γαλλία. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής ενός τελικού, από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή κι έπειτα, γιατί πριν τη σέντρα, όλα τα «φώτα» έπεσαν πάνω στον Ρονάλντο.

«Όλες οι τηλεοράσεις έπαιζαν την είδηση για το περιστατικό με τον Ρονάλντο.

Ο στόχος μας, να βρεθούμε δηλαδή στον τελικό, είχε επιτευχθεί. Δεν είχαμε κάτι να φοβηθούμε, κι ας θεωρώ πως πρόκειται για έναν παίκτη που συγκαταλέγεται στους έξι καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Όταν τον είδαμε στον αγωνιστικό χώρο και του μιλήσαμε έμοιαζε καλά. Θεωρώ πως έδωσε ό,τι είχε σε εκείνο το ματς, απλώς ήμασταν καλύτεροι».



Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια ακριβώς από τον θρίαμβο της Γαλλίας, έως ότου επιστρέψει στην κορυφή του κόσμου, εν έτει 2018.

«Όπως η δική μας γενιά, έτσι κι αυτή του 2018, η οποία αποτελεί -ως ένα σημείο- τη βάση για την εθνική ομάδα της Γαλλίας που θα βρεθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ, είναι πολύ δυνατή.

Συχνά μου ζητούν να συγκρίνω την ομάδα του '98 με αυτήν του 2018, αλλά δεν έχει κανένα νόημα. Έχει αλλάξει ολόκληρος ο κόσμος από τότε.

Θεωρώ πως και στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, η Γαλλία είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί, μαζί με την Αργνετινή».


Ποιος ξέρει; Αν αποφευχθούν οι μεγάλες εκπλήξεις, ο δρόμος, ώστε Γαλλία και Αργεντινή να συναντηθούν στον μεγάλο τελικό, είναι στρωμένος...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0