Face to Face

Ο Νικόλας Παπασηφάκης στο BN Sports:«Είμαστε μια οικογένεια στη Βουλιαγμένη – Μας εμπνέει ο Βουγιασίνοβιτς»

Ο Νικόλας Παπασηφάκης στο BN Sports:«Είμαστε μια οικογένεια στη Βουλιαγμένη – Μας εμπνέει ο Βουγιασίνοβιτς»

Δέκα χρόνια μακριά από τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν πολλά και πάνε για τη Βουλιαγμένη. Στο πλαίσιο της πρόκρισης αυτής, το BN Sports ήρθε σε επικοινωνία με τον Νικόλα Παπασηφάκη, έναν εκ των βασικών συντελεστών σπουδαίας επιτυχίας, λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα στα… αστέρια με την Ραντίτσκι στο Κραγκούγεβατς.

«Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και… τα κατάφερε» θα πούμε εμείς, παραφράζοντας την γνωστή παροιμία. Όχι, η Βουλιαγμένη δεν έπαιξε πονηρά για να πανηγυρίσει την πρόκριση της στους ομίλους του Len Champions League ούτε έστησε κάποια διαπλοκή. Καθαρά αγωνιστικά, κυριάρχησε μέσα στο νερό, πέρασε από δύο προκριματικές φάσεις και πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται πως ανήκει στην ελίτ της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, τουλάχιστον για τη σεζόν 2022-23.

Μετά από μία δεκαετία ανεπιτυχών προσπαθειών λοιπόν, ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, με τον θρύλο του αθλήματος Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς στον πάγκο του, κάνει πρεμιέρα σε λίγες ώρες (15/11, 21:30) στο παγωμένο Κραγκούγεβατς της Σερβίας, κόντρα στην τοπική Ραντνίσκι, στο πλαίσιο της πρόκρισης στη φάση των ομίλων και πιο συγκεκριμένα στον Α’, παρέα με τον Ολυμπιακό. Το BN Sports μίλησε με τον Νικόλα Παπασηφάκη για την επίτευξη του στόχου και πως το έζησε εκείνος μέσα από τα… δικά του μάτια, καθώς και τις πιθανότητες να διεκδικήσει κάποιο εγχώριο τίτλο η Βουλιαγμένη και το κεφάλαιο της Εθνικής Ομάδας.

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Ποια πιστεύεις ότι ήταν τα στοιχεία που έφεραν την πρόκριση της Βουλιαγμένης;

«Είμαστε μία παρέα, μία οικογένεια. Σε κάθε προπόνηση που κάνουμε, σε κάθε αγώνα που δίνουμε, το χαιρόμαστε και με το παραπάνω. Αυτό ξεκινάει από τη διοίκηση και φτάνει στους προπονητές, τους παίκτες, όλο το οικοδόμημα του Ομίλου γενικότερα. Γι’ αυτό βγαίνει και αυτό το αποτέλεσμα στο νερό».

 

Είναι το επιθετικό ταλέντο και η ευκολία που σκοράρατε, το «κλειδί» που έκανε τη διαφορά;

«Όλα ξεκινούν από την άμυνα. Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά έτσι είναι. Γενικότερα πλέον στο πόλο μπαίνουν πλέον περισσότερα γκολ, ακόμα και σε κρίσιμα παιχνίδια και αυτό διότι έχουν αλλάξει οι κανονισμοί. Η υδατοσφαίριση στην εποχή μας είναι πιο θεαματική, πιο γρήγορη. Από την άλλη και εμείς αποδίδουμε επιθετικά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, με τον καλύτερο τρόπο γιατί παίζουμε ελεύθερα. Ο κόουτς μας έχει δώσει την δυνατότητα να παίρνουμε πρωτοβουλίες και αυτό έχει μεταφραστεί σε υψηλή παραγωγή και δημιουργία».

 

Μιας που ανέφερες τον προπονητή, πως είναι να σε καθοδηγεί ένας πραγματικός «θρύλος» του αθλήματος;

«Είναι τιμή μας, είμαστε ευγνώμονες  για αυτό που συμβαίνει. Ο Βουγιασίνοβιτς, ίσως είναι ο κορυφαίος αθλητής που έχει παίξει ποτέ πόλο. Χαιρόμαστε κάθε μέρα που έχουμε έναν τέτοιον άνθρωπο κοντά μας, είναι τρομερό».

5714569.jpg

Έδωσε, το μέγεθος του Βουγιασίνοβιτς σαν όνομα, το έξτρα κίνητρο;

 «Σίγουρα! Υπάρχει πολύ σεβασμός απέναντί του και μας εμπνέει ακόμα μεγαλύτερη όρεξη και πάθος στο παιχνίδι μας. Είναι πολύ όμορφο να παίζεις για έναν τέτοιο άνθρωπο και αθλητή».

 

Δεν μένεις μόνο στην αθλητική του υπόσταση αλλά και στην ανθρώπινη. Αλήθεια, πως σας προσέγγισε; Ποια ήταν η επαφή των πρώτων ημερών;

«Ήταν από την αρχή πολύ κοντά μας. Από τις πρώτες μέρες ξεκίνησε να μαθαίνει κάποιες λέξεις στην ελληνική γλώσσα, έσπασε τον λεγόμενο… πάγο από την πρώτη κιόλας προπόνηση με ατάκες του. Τον νιώθαμε κοντά μας από πολύ νωρίς. Στη συνέχεια μπήκε και η τακτική στην προετοιμασία και επέμεινε αρκετά εκεί. Γενικότερα ήρθε με πολύ όρεξη».

 

Υπήρξε κάποιο χρονικό σημείο στις προκριματικές φάσεις που να αμφέβαλες πως δεν θα τα καταφέρνατε να βρίσκεστε στους ομίλους;

«Από την αρχή ο μεγάλος μας στόχος ήταν η πρόκριση στους ομίλους και είμασταν προσηλωμένοι σε αυτόν. Δεν αμφιβάλαμε για τις δυνατότητές μας ούτε στιγμή. Μπορεί να χάσαμε το πρώτο ματς της Β’ προκριματικής φάσης με την Όρβοσι αλλά ήταν η πρεμιέρα. Δεν μας έριξε, το αφήσαμε πίσω και περάσαμε στα playoffsπεράσαμε στα playoffs. Και στη Γαλλία πήγαμε με πολύ αυτοπεποίθηση και νομίζω το δείξαμε και στο νερό, επικρατώντας με 6 γκολ διαφοράς (17-11)».

 

Παρόλο που ανήκεις μόλις λίγους μήνες στο σύλλογο, έχεις προσαρμοστεί πολύ γρήγορα, βάσει εικόνας και απόδοσης. Πως το εξηγείς αυτό;

«Έχει να κάνει με το κοινό ηλικιακό μας γκρουπ και το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει. Αμέσως ένιωθα ότι είμαι στη Βουλιαγμένη πολύ καιρό».

 

Κάνοντας μία μίνι ανασκόπηση στο καλοκαίρι που υπέγραψες και στο σήμερα, πως αισθάνεσαι;

«Από την πρώτη επαφή ήμουν πολύ χαρούμενος. Πίστευα εξ’ αρχής στον εαυτό μου αλλά και στις δυνατότητες της ομάδας και έως τώρα δικαιώνομαι απόλυτα».

παπασ_1.jpg

Τι κερδίζει ο ΝΟΒ από αυτή την πρόκριση;

«Είναι πολύ όμορφο για το σύλλογο που μετά από 10 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στους ομίλους του LEN Champions League, σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Και για τους ανθρώπους που το προσπαθούσαν επί μία δεκαετία. Τα παιχνίδια θα είναι πολύ δυνατά, το γνωρίζουμε, έχουμε δουλέψει πολύ στην προπόνηση. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να ξεκινήσεις νωθρά με αυτό το επίπεδο των αντιπάλων. Η συμμετοχή μας ανάμεσα στους κορυφαίους θα μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Και αυτό θα βγει και στις εγχώριες διοργανώσεις πιστεύω».

 

Ποιες είναι οι βλέψεις ως προς την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση;

«Πρέπει σε κάθε ματς να μπαίνουμε δυνατά, ώστε να έχουμε περιθώρια επίτευξης νικών και συγκέντρωσης βαθμών. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Σίγουρα ο μακρινός μας στόχος είναι το Final-8 αλλά αυτό είναι κάτι που θέλει πολλή δουλειά για να το πετύχουμε».

 

Είναι καλό ή κακό που βρίσκεστε στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό;

«Από άποψη δυναμικής και οι δύο όμιλοι είναι πολύ δυνατοί. Μιλάμε για τις κορυφαίες ομάδες της υφηλίου. Από εκεί και πέρα εγώ το βλέπω θετικά που είμαστε μαζί, διότι τον ξέρουμε τον Ολυμπιακό. Δεν θα είναι κάτι άγνωστο για εμάς που έχουμε να εμφανιστούμε τόσα χρόνια, όπως οι υπόλοιπες ομάδες. Βέβαια και εκείνος μας ξέρει. Επίσης θα έχουμε και φίλους και των δύο ομάδων και στις δύο έδρες οπότε θα είναι θετικό. Θα νιώθουμε οικεία σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι».

 

Μπορεί αυτή η Βουλιαγμένη να αμφισβητήσει την «ερυθρόλευκη» κυριαρχία εντός των συνόρων;

«Φυσικά. Η Βουλιαγμένη αξίζει να είναι αρχικά στους τελικούς και από εκεί και πέρα να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Η Βουλιαγμένη μπορεί νομίζω να πάρει κάποιον τίτλο, είτε πρωτάθλημα είτε Κύπελλο. Το έχει ξανακάνει και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και παρόντες όταν κρίνονται οι τίτλοι και πιστεύω πως μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα, ναι».

Πως βλέπεις την πορεία της Εθνικής ομάδας και τις επιτυχίες της;

«Η Εθνική ομάδα συγκαταλέγεται πλέον στις κορυφαίες του κόσμου και μπορεί να το λέει υπερήφανα. Είναι κάτι πολύ σπουδαίο για τη χώρα μας, ακούγεται παγκοσμίως. Θα έχουμε και δύο ελληνικούς συλλόγους στους ομίλους του LEN Champions League. Είναι μεγάλα επιτεύγματα αυτά. Βλέπουν όλοι τη «γαλανόλευκη» με διαφορετικό… μάτι πλέον. Και θα υπάρχει και συνέχεια, με τη «δεξαμενή» να γεμίζει ξανά και ξανά, όπως φαίνεται και από τα μετάλλια στα ηλικιακά. Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτό που έχουμε δει, θα είναι μόνο η αρχή».

Κλείνοντας, πιστεύεις ότι κοντεύει και η δική σου ώρα να αγωνιστείς με το σκουφάκι της Εθνικής ομάδας, σε μία μεγάλη διοργάνωση και να ζήσεις κάτι ανάλογο, όπως το αργυρό στο Τόκιο ή το χάλκινο στη Βουδαπέστη πριν λίγους μήνες;

«Δεν ξέρω αν κοντοζυγώνει, δεν είμαι ο καθόλα αρμόδιος για να το κρίνει. Πάντως για εμένα είναι όνειρο ζωής να ξανά φορέσω το σκουφάκι με το εθνόσημο και σε αντρικό επίπεδο αυτή τη φορά. Προσπαθώ να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερος παίκτης σε κάθε προπόνηση και αγώνα. Εύχομαι να πραγματοποιηθεί σύντομα».

 

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0