Face to Face

Ο Ουμπάλδο Φιγιόλ στο BN Sports: «Όταν κατακτάς το Παγκόσμιο Κύπελλο, αγγίζεις τον ουρανό με τα χέρια σου!» (video)

Ο Ουμπάλδο Φιγιόλ στο BN Sports: «Όταν κατακτάς το Παγκόσμιο Κύπελλο, αγγίζεις τον ουρανό με τα χέρια σου!» (video)
Ο φύλακας-άγγελος της ΑργεντινήςΟυμπάλδο Φιγιόλ, είναι ο εκπρόσωπος της νικήτριας του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1978, στο μεγάλο μας αφιέρωμα. Ο πρώτος από τους έντεκα Πρωταθλητές Κόσμου που θα «φιλοξενηθούν» στο BN Sports, εν όψει Μουντιάλ!
Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

Ώρα Παγκοσμίου Κυπέλλου! Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την εναρκτήρια αναμέτρηση στη διοργάνωση του 2022 (20/11, 18:00) και το BN Sports, σας βάζει στο... κλίμα!

Μία ενδεκάδα συνεντεύξεων, μία ενδεκάδα Πρωταθλητών Κόσμου. Ένας από κάθε διοργάνωση, ξεκινώντας από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 και την Αργεντινή.

Πρώτος «καλεσμένος»; Ο βασικός και αναντικατάστατος τερματοφύλακας της «αλμπισελέστε», στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που κατέκτησε: ο Ουμπάλδο Φιγιόλ!

fillol-1.jpg

«Πώς νιώθεις όταν είσαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής; Αγγίζεις τον ουρανό με τα χέρια σου!»
 θα τονίσει μιλώντας στο BN Sports. Η αλήθεια είναι, πως στο εν λόγω Μουντιάλ, μόνο τον... ουρανό δεν έπιασε!

Τα «φώτα» στράφηκαν στον αρχηγό, Ντάνιελ Πασαρέλα, και τους «αρτίστες», Αρντίλες-Κέμπες, αλλά ο μακρυμάλλης -τότε- γκολκίπερ, με τον αριθμό «5» στην πλάτη, ήταν επίσης εξαιρετικός.

Δεν έχασε δευτερόλεπτο από τα επτά ματς της διοργάνωσης και παράλληλα, συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε η Αργεντινή, από φαβορί για την κατάκτηση, να γίνει στην πράξη Πρωταθλήτρια Κόσμου, για πρώτη φορά στην ιστορία της.



«Από την πρώτη στιγμή, νιώθαμε σίγουροι. Υπήρχε ενθουσιασμός, ανυπομονησία. Γνωρίζαμε πως είχαμε μία εθνική ομάδα γεμάτη τεχνίτες, γεμάτη ηγέτες. Με δεδομένο πως παίζαμε στην έδρα μας, όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά, για να νιώθουμε έτοιμοι να κατακτήσουμε το τρόπαιο»
 ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει.

«Πολλοί συχνά κάνουν σύγκριση ανάμεσα στην ομάδα του 1978 και του 1986. Δεν υπάρχει λόγος! Κάθε Αργεντίνος είναι χαρούμενος για αυτό που πετύχαμε ως εθνική ομάδα σε αυτές τις δύο διοργανώσεις. Είναι σαν τη σύγκριση ανάμεσα σε Μέσι και Μαραντόνα.

Προσωπικά, δεν μπαίνω ποτέ στη διαδικασία να δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα! Απλώς νιώθω περήφανος, όπως όλοι οι συμπατριώτες μου, γιατί δύο από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές, που πάτησαν ποτέ χορτάρι, κατάγονται από τη χώρα μου».

messi-maradona.png

Από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής, έχουν περάσει 44 ολόκληρα χρόνια. Η πρώτη μεγάλη στιγμή στην ιστορία της «αλμπισελέστε», όμως, συνεχίζει να συνοδεύεται από «σκιές». Τόσο για τις πρακτικές του δικτατορικού καθεστώτος, όσο και για το 6-0 επί του Περού, που «σφράγισε» την παρουσία της Αργεντινής στον τελικό.

«Ακόμα και σήμερα, κάποιοι εγείρουν ερωτηματικά ως προς την επιτυχία μας. Η αλήθεια είναι πως κατακτήσαμε δίκαια το τρόπαιο! Όσον αφορά το παιχνίδι με το Περού, στη δεύτερη φάση των ομίλων; Τους είχαμε κερδίσει δύο φόρες σε φιλικά, πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978! Μία στην έδρα τους, στη Λίμα, με σκορ 4-1 και μία με ανατροπή στην Αργεντινή! Δεν τίθεται αμφιβολία. Ήμασταν πάντοτε ανώτεροί τους!» τονίζει χαρακτηριστικά, ο Ουμπάλδο Φιγιόλ.



Το τελευταίο «σκαλοπάτι» που κλήθηκε να ανέβει αυτός και οι συμπαίκτες του, ήταν κόντρα στην Ολλανδία. Τους «οράνιε» του total football, τους «οράνιε» του Ερνστ Χάπελ.

Όλα στο Μονουμεντάλ εξελίσσονταν ιδανικά, αφού ο Κέμπες «άνοιξε» το σκορ στο 38'. O Νανίνγκα «πάγωσε» την έδρα της Ρίβερ Πλέιτ στο 82', αλλά η φάση στην οποία σταμάτησε ο χρόνος, ήρθε στις καθυστερήσεις του αγώνα. 
 
Ο θρυλικός Ολλανδός εξτρέμ, Ρομπ Ρένζενμπρινκ, κυνήγησε μία «βαθιά, μακρινή, χαμένη μπαλιά και την έτρεψε σε ευκαιρία», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος. Ωστόσο, η μπάλα δεν του έκανε το... χατίρι.

«Όταν την είδα να καταλήγει στο αριστερό δοκάρι και να απομακρύνεται, η ανακούφιση δεν ήταν δική μου. Ήταν ολόκληρης της χώρας! Όπως λέω πάντα, ο Θεός μας βοήθησε και η μπάλα δεν κατέληξε στα δίχτυα» εξομολογείται.



Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου το δεύτερο γκολ του Κέμπες στον τελικό και ένα ακόμα του Μπερτόνι, «χάρισαν» το τρόπαιο στην Αργεντινή.

«Έγινε το δίκαιο. Η Αργεντινή έπρεπε να κατακτήσει το τρόπαιο. Ήταν ανώτερη της Ολλανδίας στον τελικό. Πώς ένιωσα;

Όταν είσαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής, αγγίζεις τον ουρανό με τα χέρια σου! Νιώθεις τη δόξα, την ικανοποίηση, τη χαρά που προσφέρεις στους συμπατριώτες σου, σε όλους όσους αντιπροσωπεύεις.

Θυμάμαι τους πανηγυρισμούς μετά τον τελικό. Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Μετά βίας περπατούσες. Είναι στιγμές, που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει».



Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, η Αργεντινή έχει τις ίδιες φιλοδοξίες. Άλλωστε, ίσως πρόκειται για το τελευταίο Μουντιάλ του Λιονέλ Μέσι
 
Ο Ουμπάλδο Φιγιόλ, πάντως, θεωρεί πως φέτος ήρθε η ώρα να... αποζημιωθεί, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που είδε ποτέ ο πλανήτης.

«Αν περιμένω κάτι ανάλογο στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο; Σίγουρα. Η Αργεντινή είναι φαβορί. Όχι μόνο για εμάς, τους Αργεντίνους, αλλά για ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Ήρθε η ώρα να δώσει η μοίρα ό,τι χρωστά στον Μέσι. Δεν είναι μόνο η δική του παρουσία, όμως.

Είναι συνδυασμός της ομάδας, της ιστορίας που έχουμε ως χώρα στον θεσμό, αλλά και του χρονικού σημείου, που βρίσκει αρκετούς παίκτες μας σε εξαιρετική κατάσταση.

Αυτά τα τρία, σίγουρα καθιστούν την Αργεντινή ως το πρώτο φαβορί για τον τίτλο».


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0