Face to Face

Η Ιωάννα Σταματοπούλου στο BN Sports: «Πιστέψαμε στους εαυτούς μας και βάλαμε πάνω απ' όλα την ομάδα» (video)

Η Ιωάννα Σταματοπούλου στο BN Sports: «Πιστέψαμε στους εαυτούς μας και βάλαμε πάνω απ' όλα την ομάδα» (video)

Η φύλακας-άγγελος της Εθνικής μας ομάδας Πόλο, Ιωάννα Σταματοπούλου, μίλησε στο BN Sports λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σπλιτ για τη μεγάλη «γαλανόλευκη» επιτυχία.

Σχετικά Άρθρα

Άλλη μία τεράστια επιτυχία για το ελληνικό πόλο, άλλος ένας λόγος για να θεωρηθεί η Εθνική ομάδα ως η «επίσημη πετυχημένη». Ανεξαρτήτως ηλικιακού γκρουπ και φύλου, η ελληνική υδατοσφαίριση έχει σταθερή παρουσία στο «πόντιουμ» των μεγάλων διοργανώσεων, με τελευταία, τα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2022 στο Σπλιτ των Δαλματικών Ακτών.

Στο νερό της Spaladium Arena, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρουσιάστηκε σαν έτοιμο από καιρό. Ο αποκλεισμός από τη ζώνη των μεταλλίων στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, έφερε δάκρυα και απογοήτευση. Ταυτόχρονα όμως πείσμωσε τις Ελληνίδες διεθνείς, οι οποίες έδειξαν εξαιρετικά στοιχεία στην Κροατία, με το νεαρότερο ρόστερ της διοργάνωσης και δίκαια έφτασαν μέχρι το ασημένιο μετάλλιο.

Όσο και αν πρόκειται για ομαδικό άθλημα, η θέση του τερματοφύλακα είναι καίριας σημασίας. Και η αλήθεια είναι ότι η Εθνική μας ομάδα, κάτω από τα γκολπόστ της είχε μία πραγματικό «κέρβερο», κάνοντας το καλύτερο τουρνουά της καριέρας της με το «γαλανόλευκο» σκουφάκι. Η Ιωάννα Σταματοπούλου μοιράστηκε στο BN Sports όλα όσα έζησε για δύο εβδομάδες στο Σπλιτ και πως αυτή η ομάδα έφτασε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη.

polo1.jpg

Συνέντευξη στο Μάνο Φυρογένη

Το τουρνουά ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (9-8 επί της Ουγγαρίας). Ήταν αυτό που χρειαζόταν η ομάδα για να νιώσει πιο σίγουρη για τις δυνατότητές της?

«Το παιχνίδι με την Ουγγαρία ξέραμε ότι ήταν πολύ σημαντικό για την συνέχεια του τουρνουά. Ήταν το πρώτο παιχνίδι και θέλαμε να μπούμε δυναμικά και να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε μια ομάδα που πριν λίγο καιρό είχε πάρει μετάλλιο στο Παγκόσμιο. Η νίκη αυτή μας ανέβασε πολύ ψυχολογικά γιατί καταλάβαμε τις δυνατότητες μας και ότι δεν πρέπει να «φοβόμαστε» καμία ομάδα».

Παρά την καλή ψυχολογία ωστόσο η «κατάρα» δεν έσπασε κόντρα στις Ολλανδές. Τι φταίει και έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό σερί απέναντι τους?

«Η Ολλανδία είναι μια πολύ καλή ομάδα με έμπειρες παίκτριες που είναι πολλά χρόνια μαζί όπως και το προπονητικό επιτελείο. Σίγουρα μας έχει στοιχίσει ψυχολογικά ότι έχουμε χάσει κάποια σημαντικά παιχνίδια απέναντι τους και μας έχει βαρύνει. Πιστεύω ότι όλα γίνονται για καλό όμως, η ήττα υπάρχει στον αθλητισμό, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προχωράμε».


Καταλάβατε κατά τη διάρκεια του τουρνουά και όσο έρχονταν οι νίκες ότι το μετάλλιο δεν είναι μακριά;

«Η ομάδα μας μπορεί να πάει ψηλά και το απέδειξε. Υπάρχει πολύ ταλέντο, νέες παίκτριες που πρωταγωνιστούν στους συλλόγους τους και έχουν τον ενθουσιασμό. Ο κατάλληλος συνδυασμός με έμπειρες παίκτριες που μπορούν να διαχειριστούν τις κρίσιμες στιγμές ενός απαιτητικού αγώνα. Είχαμε περισσότερο καιρό να δουλέψουμε όλες μαζί, να κάνουμε κάποιες καλές προπονήσεις, να «δέσουμε». Είμαι πολύ αισιόδοξη για αυτήν την ομάδα και πιστεύω στο μέλλον θα έρθουν ακόμα περισσότερες διακρίσεις».

cb2e8de034fa268fec17042bc7ef785c_XL.jpgΤι άλλαξε σε σχέση με το Παγκόσμιο και πέρα από το αποτέλεσμα και τη 2η θέση, η Εθνική ομάδα έδειξε και ένα ακόμα καλύτερό πρόσωπο μέσα στο νερό?

«Στο Παγκόσμιο προσπαθήσαμε αλλά δεν δείξαμε ένα καλό πρόσωπο. Αυτό πιστεύω ευθύνεται στο ότι δεν είχαμε προλάβει να κάνουμε πολλές προπονήσεις όλες μαζί όποτε ήταν λογικό να μην βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Αντίθετα στο Ευρωπαϊκό, είχαμε το χρόνο να δουλέψουμε και να παίξουμε φιλικά με άλλες ομάδες. Όταν έχεις κάνει την σωστή προετοιμασία είσαι έτοιμος και σωματικά και ψυχολογικά».

Ποιο θεωρείς ότι ήταν το σημείο κλειδί για τη μακρά πορεία στο Ευρωπαϊκό;

«Το σημείο-κλειδί πιστεύω ήταν ότι πιστέψαμε στους εαυτούς μας και βάλαμε πάνω απ’ όλα την ομάδα. Δεν είχαμε άγχος και πιστεύω ότι το πρώτο παιχνίδι με την Ουγγαρία μας βοήθησε πολύ σε αυτό το ξεκίνημα».

5674863.jpg

Έκανες κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις και βοήθησες αρκετά στο να έρθει αυτό το μετάλλιο. Πως αισθάνεσαι για αυτό? Ένιωθες μια έξτρα ευθύνη, ότι πρέπει να βγεις μπροστά?

«Αισθάνομαι όμορφα που συνέβαλα κι εγώ σε αυτήν την επιτυχία. Προσπάθησα να βάλω τα δυνατά μου ώστε να βρεθεί η ομάδα εκεί που της αξίζει.Ποτέ δεν αισθάνθηκα έξτρα πίεση γιατί ο καθένας στην ομάδα έχει το ρόλο του και η άμυνα δεν αποτελείται μόνο από εμένα. Για να κάνω εγώ μία καλή εμφάνιση πάει να πει ότι όλη η ομάδα έχει λειτουργήσει καλά αμυντικά και αυτό οφείλεται και στις συμπαίκτριες μου».


Πιάσατε εξαιρετική απόδοση στο παιχνίδι με την Ιταλία. Ποιοι ήταν οι λόγοι που έγειραν την «πλάστιγγα» προς την ελληνική πλευρά?

«Το παιχνίδι με την Ιταλία το είχαμε δουλέψει πολύ..Είχαμε δει βίντεο και κάναμε αρκετή προπόνηση για το συγκεκριμένο ματς. Είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Οι Ιταλίδες ταιριάζουν στον τρόπο που παίζουμε. Εμείς μπήκαμε παθιασμένες και δεν τους αφήσαμε περιθώρια».


Πως ήταν το κλίμα μετά την πρόκριση στον τελικό και την εξασφάλιση ενός μεταλλίου;

«Πανηγυρικό! Το κλίμα μετά ήταν πολύ καλό. Είμασταν πολύ χαρούμενες γιατί είχαν «πιάσει τόπο» οι προσπάθειές μας και είχαμε κάνει υπερήφανη τη χώρα που εκπροσωπούμε. Όμως δεν κράτησε για πολύ γιατί ακολουθούσε ο τελικός».

Που θεωρείς ότι χάθηκε το χρυσό; Στη νωθρή εκκίνηση ίσως;

«Μπήκαμε αρκετά αγχωμένα και όταν παίζεις με την Ισπανία, η οποία έχει συνηθίσει να παίζει τόσο κρίσιμα παιχνίδια, δεν είναι εύκολο να το γυρίσεις. Υστερούσαμε απέναντι τους στο κομμάτι της εμπειρίας και της διαχείρισης ανάλογων καταστάσεων. Στη συνέχεια βέβαια βρήκαμε ρυθμό και πλησιάσαμε αλλά αυτό όπως φάνηκε, δεν ήταν αρκετό».

Βρίσκεσαι εδώ και πολλά χρόνια στους «κόλπους» της Εθνικής. Πιστεύεις ότι πλέον μπορεί αυτό το σύνολο να σταθεροποιηθεί στα μετάλλια?

«Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα θα πάει πολύ ψηλά και θα συνεχίσει να είναι στο βάθρο γιατί έχουμε ταλέντο και όρεξη για δουλειά. Τα καλύτερα είναι μπροστά».

 www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0