Face to Face

Κώστας Φλεβαράκης: Ο προπονητής που πίστεψε στο ταλέντο του Ντένις Σρέντερ μιλάει για τον Γερμανό σταρ στο BN Sports

Κώστας Φλεβαράκης: Ο προπονητής που πίστεψε στο ταλέντο του Ντένις Σρέντερ μιλάει για τον Γερμανό σταρ στο BN Sports
Στον απόηχο του της εμφάνισης απέναντι στην «Επίσημη Αγαπημένη» και κατά την διάρκεια του εξαιρετικού EuroBasket που διανύει ο Ντένις Σρέντερ, το BN Sports επικοινώνησε με τον Κώστα Φλεβαράκη. Τον άνθρωπο που πίστεψε και ανέδειξε τον Γερμανό γκαρντ και σήμερα σκιαγράφησε το προφίλ αυτού του εξαιρετικού παίκτη.

O χρόνος γυρίζει δέκα χρόνια πίσω, όταν ο coach Φλεβαράκης πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Γερμανία και να εργαστεί για την Μπράουνσβαϊχ. Εκεί συνάντησε λοιπόν τον 19χρονο, άγουρο τότε Ντένις Σρέντερ ο οποίος έψαχνε την ευκαιρία για καθιέρωση. Έτσι και έγινε, ο Έλληνας τεχνικός ήταν ο πρώτος που πίστεψε σε αυτόν, δίνοντας του ενεργό ρόλο στην ομάδα και βλέποντας τον ανοίγει τα φτερά του υπό τις οδηγίες του.

Σήμερα απολαμβάνει έναν NBAερ, υπό μία έννοια δικό του παιδί, να πρωταγωνιστεί στις μεγαλύτερες πίστες. Μεταξύ άλλων μίλησε για τα χρόνια της νιότης, για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την συμπεριφορά του απέναντι στην Εθνική, ενώ η κουβέντα ολοκληρώνεται με Λος Άντζελες Λέικερς και εκτιμήσεις για το μέλλον.
21430297_1420808434653916_1772752915226556439_n.jpg


Συνέντευξη στον Αντώνη Νιανιά

Καταρχήν βλέποντας την πορεία του Ντένις νιώθεις μια προσωπική δικαίωση;

«H δικαίωση ήρθε πριν από πολύ, πολύ καιρό και πηγάζει από την καριέρα που έχει τόσα χρόνια στο NBA. Θα μπορούσε να έχει χειριστεί ακόμη καλύτερα κάποιες καταστάσεις και να μιλάμε υπό διαφορετική βάση. Από κει και πέρα για τον Ντένις αλλά και για κάθε αθλητή είναι πολύ σημαντικό να τον πιστέψουν στην κατάλληλη χρονική στιγμή. 

Αυτό ακριβώς έγινε, σε μία δύσκολη εποχή του δόθηκε η ευκαιρία και αυτός την εκμεταλλεύτηκε. Όσο δύσκολο είναι να καταφέρεις να δώσεις βήμα σε αυτά τα παιδιά, άλλο τόσο είναι η προσπάθεια και ο αγώνας τους ώστε να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους. Σαφώς είναι ικανοποίηση να βλέπεις αυτό το παιδί στην Αμερική και στο τωρινό EuroBasket.

Τονίζω ότι έγινε σε μία περίοδο που η ομάδα δεν ήταν ουσιαστικά ομάδα, ο Ντένις δεν είχε κάτι να χάσει και αποτέλεσε ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα για μένα. Παρ' όλα αυτά τα κατάφερε γρήγορα και εξελίχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο, αγωνιζόμενος σε μία θέση με ιδιαιτερότητες. Είναι άλλο να διαχειρίζεσαι ένα παιδί που είναι rebounder ή απλά αθλητικός - δυνατός και άλλο να έχεις έναν playmaker που θα πρέπει να πάρει αποφάσεις και να κατευθύνει συμπαίκτες όντας μόλις 19 ετών.

Κατόρθωσε να κάνει το step up πολύ γρήγορα και σε δύσκολες έδρες, θυμάμαι στο Μόναχο όταν κερδίσαμε την Μπάγερν, με παίκτες όπως ο Ράις. Εκεί πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και συντέλεσε στο να κερδίσει μία μικρομεσαία ομάδα ένα μεγαθήριο».

Ποιο στοιχείο διέκρινες που σου έδωσε το πάτημα να του δώσεις την ευκαιρία;

«Όλα ξεκίνησαν από τα video που παρακολουθούσα από αναμετρήσεις της προηγούμενης σεζόν. Είχα δει ένα παιχνίδι που έπαιξε πολύ λίγο, αλλά θεωρούσα πως είχε κάτι... Ήθελα να τον δω και στις προπονήσεις και να του δώσω τις ευκαιρίες που του αναλογούν. Του εξήγησα ότι βλέπω θετικά στοιχεία, αλλά δεν είχα ολοκληρωμένο δείγμα. Έπρεπε λοιπόν να αποδείξει σε καθημερινή βάση πόσο μπορεί να μεγαλώσει αυτήν την σπίθα. 

Να σου μιλήσω και αγωνιστικά, από τότε είχε την εκρηκτικότητα, την αλλαγή κατεύθυνσης... ένα ταπεραμέντο έντονο που τον οδηγούσε σε ηγετικές αποφάσεις. Δεν του έβγαινε πάντοτε σε καλό. Στην πορεία κατόρθωσε όλα αυτά να τα αφομοιώσει και εν τέλει να ξεφύγει από κακές καταστάσεις... τόσο μπασκετικές, όσο και διαφορετικής φύσεως».

Απέναντι στην Ελλάδα είδαμε μία διφορούμενη προσωπικότητα. Πως τον βίωσες εσύ σαν χαρακτήρα;

«Πρόκειται για ένα παιδί με έντονα συναισθήματα που δεν θα διστάσει να τα εκφράσει. Δεν γνωρίζω τι μπορεί να έγινε ακριβώς, αν το παράκανε κάποιος φίλαθλος με την οικογένεια του κλπ. Σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις ενός αθλητή πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικές... ακόμη και αν αντιδρά άσχημα η κερκίδα, κάτι που επίσης δεν είναι αποδεκτό, ο παίκτης δεν πρέπει ποτέ να απαντάει. Δεν είναι σωστό, αλλά ο Ντένις είναι αυτός που είναι, ο καθένας έχει την δική του προσωπικότητα. Επαναλαμβάνω δεν ξέρω τι μπορεί να έγινε, αλλά έπρεπε να αποφύγει αυτή την συμπεριφορά».

Πιστεύεις ότι έχει ακόμη περιθώρια εξέλιξης στο NBA ή ότι έχει πιάσει ταβάνι;

«Αυτό εξαρτάται από τον ίδιο. Είναι ένας παίκτης με τεράστιο κίνητρο. Αρνήθηκε ένα τεράστιο συμβόλαιο (σ.σ. Λος Άντζελες Λέικερς), μόνο και μόνο επειδή δεν θα είχε τον ρόλο που που θεωρούσε ότι έπρεπε να 'χει. Και άμα θέλεις και την άποψη μου καλά έκανε. Δεν υπήρχε λόγος να μείνει, ο καθένας πρέπει να βρίσκεται εκεί που μπορεί να δείξει αυτά που έχει να δώσει. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο Ντένις δεν μπορεί να τα καταφέρει, επιθυμία μου είναι αν τον δω και σε μία ομάδα που παίρνει τίτλους. Αυτό θα είναι το κερασάκι στην τούρτα».


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0