Face to Face

Ο Ριβάλντο στο BN Sports: «Έχω μεγάλη αγάπη για τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ!» (video)

Ο Ριβάλντο στο BN Sports: «Έχω μεγάλη αγάπη για τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ!» (video)
Ο μοναδικός κάτοχος «Χρυσής Μπάλας» που αγωνίστηκε ποτέ στην Ελλάδα, ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Ριβάλντο, σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο BN Sports! Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, αλλά και ο συμπατριώτης του, Μαρσέλο, που «έκανε την καλύτερη επιλογή» για την καριέρα του.
Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά
 
Υπάρχουν φορές που τα λόγια περισσεύουν. Πώς να προλογίσει κανείς τον Ριβάλντο; Χρειάζεται; Η «Χρυσή Μπάλα» του 1999, το Μουντιάλ του 2002, το Champions League του 2003, αρκούν. Τόσο σε όσους είδαν τον μύθο του να «χτίζεται», όσο και σε αυτούς που τον απολαμβάνουν ολοκληρωμένο σήμερα, μέσω του YouTube. 
 
Ίσως είναι προτιμότερο να μιλήσει για το βράδυ της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου. Εκεί γύρω στις 23:00. Περίπου την ίδια ώρα που στο Γεώργιος Καραϊσκάκης οι φίλοι του Ολυμπιακού «τσιμπιόντουσαν» για να πειστούν πως πράγματι ο Μαρσέλο ήρθε στην Ελλάδα, στην άλλη πλευρά της Αττικής, συνέβαινε κάτι αντίστοιχο, ώστε να γίνει πιστευτό πως η συνέντευξη με τον -κατά πολλούς- κορυφαίο παίκτη που αγωνίστηκε ποτέ στη χώρα μας, «έκλεισε». Όσα ακολούθησαν είναι για βιβλίο. 
 
Ένα παρκάρισμα με... buzzer beater, πέντε λεπτά αναμονής μπροστά από μία οθόνη που φάνηκαν αιώνες, πανηγυρισμοί σαν να μπήκε γκολ στο 90' όταν όλα κύλησαν καλύτερα από ό,τι μπορούσε κανείς να φανταστεί, ώστε ο «θρύλος» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και της Βραζιλίας, Ριβάλντο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα, όπως είναι το πλήρες ονομά του, να «φιλοξενηθεί» στο BN Sports
 
Τα χρόνια της νιότης στην Μπαρτσελόνα, οι δύο αγαπημένοι του... Ρονάλντο της Βραζιλίας, η παρουσίαση του Μαρσέλο από τον Ολυμπιακό που τον «γύρισε» στο 2004 και τα τέσσερα δάκτυλα με τη φανέλα της ΑΕΚ, μέσα από 1400 λέξεις, και κάτι ψιλά. 
 
*Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μαίρη Κοτρότσιου, που η παρουσία της στα γραφεία του BN Sports για διερμηνεία και μετάφραση, είναι μία εγγύηση πως όλα θα πάνε καλά. belgasok.jpg
 
-Αρχικά, πού βρίσκεσαι αυτήν την περίοδο και με τι ασχολείσαι;
«Είμαι στο Ορλάντο πλάι στην οικογένειά μου. Ασχολούμαι με κάποιες εκδηλώσεις τις FIFA, λόγω και του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ταξίδεψα στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στην Αυστραλία και σε λίγο καιρό θα ταξιδέψω και στη Βραζιλία. Είναι πλήρες το πρόγραμμά μου, αλλά είμαι πολύ καλά».
 
-Ανάλογο ρόλο έχουν αρκετοί πρώην συμπαίκτες σου, όπως ο Φίγκο για παράδειγμα. Έτυχε να δεις το ντοκιμαντέρ του;
«Δεν το έχω δει ακόμη, όχι. Μου έχουν πει, όμως, πως είναι πολύ καλό. Η μεταγραφή του από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης,έναν άλλο πολύ μεγάλο σύλλογο, ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή. Τόσο για εμάς, που θέλαμε να μείνει αυτός ο τεράστιος παίκτης και φίλος μαζί μας, αλλά και για τους οπαδούς».

-Εσύ είχες ποτέ πρόταση από τη Ρεάλ Μαδρίτης;
«Δεν μπορώ να πω πως είχα ακριβώς πρόταση. Όταν έμεινα ελεύθερος το 2002, με προσέγγισε ένας ατζέντης, όταν εγώ δεν είχα κλείσει ακόμη κάτι. Όμως, προέκυψε η Μίλαν και αποφάσισα να πάω εκεί».

-Θα το σκεφτόσουν;
«Στα χρόνια μου στην Μπαρτσελόνα δημιουργήθηκε κάτι πολύ ωραίο. Γράψαμε ιστορία, ωστόσο, πρέπει να είσαι επαγγελματίας. Όταν είσαι ελεύθερος, ψάχνεις ομάδα και εμφανίζεται ένας τεράστιος σύλλογος σαν την Ρεάλ, θα πας. Απλώς ήρθε η Μίλαν και επέλεξα αυτήν».
 
-Αναφέρθηκες στα χρόνια σου στην Μπαρτσελόνα. Στεναχωριέσαι όσο εμείς που δεν συνεργαστήκατε κι εκεί με τον Ρονάλντο;
«Δεν είχαμε την τύχη να δουλέψουμε μαζί σε έναν σύλλογο, όμως είχαμε την τύχη να παίξουμε μαζί στο Μουντιάλ, στο Κόπα Αμέρικα. Έχω αγωνιστεί παρέα και με τους δύο, γιατί για εμάς και ο Ροναλντίνιο είναι... Ρονάλντο. Είναι τεράστιοι παίκτες!

Στο Μουντιάλ του 2002 που συνυπήρξαμε, ήταν και όλη η αποστολή πολύ καλή. Απλώς μιλούσαν περισσότερο για εμάς τους τρεις, γιατί εμείς ήμασταν αυτοί που βάζαμε τα γκολ. Όμως, όλη η αποστολή είχε κάνει εξαιρετική πορεία και συνέβαλε στην κατάκτηση».

-Τέσσερα χρόνια πριν, είχατε κι άλλη ευκαιρία για κατάκτηση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έπαιξε ρόλο ό,τι συνέβη στον Ρονάλντο πριν το ματς;
«Λίγο-πολύ ξέρετε ήδη τι έχει συμβεί τότε με τον Ρονάλντο. Δεν θα το χρησιμοποιήσω ως δικαιολογία. Ότι χάσαμε, επειδή συνέβη κάτι εκτός γηπέδου. 
 
Δεν κάναμε καλό παιχνίδι. Η Γαλλία, αντιθέτως, έπαιξε εξαιρετικά και κατάφερε να βρει δύο γκολ από στατικές φάσεις με τον Ζιντάν. Η κατάσταση έγινε περίπλοκη για εμάς από πολύ νωρίς.
 
Οι παίκτες της Γαλλίας ήταν πιο συγκεντρωμένοι. Ίσως επειδή διεκδικούσαν για πρώτη φορά τον τίτλο. Ήταν πολύ δύσκολη ήττα για εμάς. Πάντα είναι δύσκολο, όταν χάνεις ένα τρόπαιο».
 
-Έχει πιθανότητες για μία νέα κατάκτηση στο Κατάρ;
«Η Βραζιλία πάντοτε είναι φαβορί για τον τίτλο. Σε κάθε διοργάνωση, έχει εξαιρετικούς παίκτες και στα προκριματικά τα πήγε πολύ καλά. Τόσο ο κόσμος, όσο και οι δημοσιογράφοι στη Βραζιλία, έχουν εμπιστοσύνη στην ομάδα. Ωστόσο, το Μουντιάλ είναι ένα περίπλοκο τουρνουά, ενώ δεδομένα υπάρχουν κι άλλες εθνικές πολύ δυνατές, με παράδοση στον θεσμό».
 

«Ο Τζιοβάνι με έπεισε να έρθω στον Ολυμπιακό!»

-Ξέρουμε πως είδες την παρουσίαση του Μαρσέλο στον Ολυμπιακό. Θυμήθηκες κάτι από τη δική σου;
«Σίγουρα! Δεν ξεχνάω ποτέ τις εικόνες εκείνες. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγάλος σύλλογος, με φοβερούς οπαδούς. Σε όλες μου τις συνεντεύξεις μιλάω για αυτόν και τον κόσμο του, που είναι ''τρελός'' για το ποδόσφαιρο. Ο Μαρσέλο έκανε την καλύτερη επιλογή για να αγωνιστεί στο τέλος της καριέρας του».
 
-Τι περιμένεις να προσφέρει;
«Έχει μεγάλη εμπειρία, είναι παίκτης που σκοράρει, δημιουργεί. Κάνει τα πάντα! Ο κόσμος του Ολυμπιακού σίγουρα θα χαρεί πολύ με το παιχνίδι του Μαρσέλο. Το γεγονός πως είναι τεράστιος παίκτης αποδεικνύεται τόσο από τα πολλά τρόπαια που έχει κερδίσει, όσο κι από την παρουσία του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεδομένα θα προσφέρει πολλά».

-Το 1999 πήρες τη Χρυσή Μπάλα, το 2002 το Μουντιάλ, το 2003 Champions League και το 2004 βρισκόσουν στην Ελλάδα! Π
ώς πείστηκες να έρθεις στην Ελλάδα; 
«Ήμουν στην Βραζιλία εκείνη την περίοδο. Σκεφτόμουν να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Ένιωθα κουρασμένος, είχα ανάγκη να ξεκουραστώ, να έχω χρόνο με την οικογένειά μου. Είπα, τότε, στη γυναίκα μου, πως θα μιλήσω με τον Τζιοβάνι, ο οποίος μέχρι και σήμερα είναι ο καλύτερος μου φίλος, ώστε να μου πει τι γίνεται στη χώρα σας. 

Καλώ τον Τζιοβάνι και το σηκώνει η γυναίκα του, η οποία και μου είπε να έρθω στην Ελλάδα, πως είναι πολύ καλά, πως ο κόσμος τον στηρίζει πολύ. Λίγο μετά μίλησα με τον ίδιο, ο οποίος μου είπε επίσης να έρθω. 
 
Ακολούθησε η συζήτηση με τον πρόεδρο του συλλόγου, τα βρήκαμε σε όλα και σε λίγες ημέρες, βρισκόμουν από τη Βραζιλία στη Μαδρίτη, για να υπογράψω το συμβολαιό μου».


-Πώς θυμάσαι τα χρόνια σου στον Ολυμπιακό;
«Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που θυμάμαι, ειδικά εντός έδρας, με τον κόσμο να είναι εντυπωσιακός. Ξεχωρίζω ένα ματς με τον Παναθηναϊκό, που είχα πετύχει δύο γκολ.
 
Πέρασα πάρα πολύ ωραία στην Ελλάδα. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Άλλωστε, έχω και τρία παιδιά που γεννήθηκαν εκεί».
 

-Ειπώθηκαν πολλά για τη σχέση σου με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ποια είναι η αλήθεια;
«Εσύ σκέφτεσαι με έναν τρόπο, ο προπονητής με έναν άλλον. Μαλώναμε, όμως, για το καλό του συλλόγου. Είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό».
 
-Το φινάλε με τον Ολυμπιακό δεν ήταν αυτό που ήθελες, όμως.
«Όντως, γιατί ήμουν πολύ χαρούμενος στον Ολυμπιακό. Ήθελα να μείνω κι άλλο. Όμως, συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Η αγάπη μου για τον Ολυμπιακό δεν άλλαξε. Πάντοτε τον έχω στην καρδιά μου».
ριβάλντο_1.jpg
 

«Δεν θα έδειχνα ξανά τα τέσσερα δάκτυλα!»

-Φοβήθηκες τις αντιδράσεις πηγαίνοντας στην ΑΕΚ;
«Δεν ήταν εύκολη η απόφαση να πάω στην ΑΕΚ. Ποτέ δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις σε έναν από τους βασικούς αντιπάλους μίας ομάδας που αγαπάς. Όμως, πρέπει να είσαι επαγγελματίας. Ήμουν, άλλωστε, πολύ χαρούμενος στην Ελλάδα με την οικογένειά μου, και θεωρώ πως και στην ΑΕΚ έκανα καλή δουλειά».

-Από το πέρασμά σου στην ΑΕΚ τι θυμάσαι;
«Η αλήθεια είναι πως έχουν περάσει αρκετά χρόνια κι έπρεπε να έχω μελετήσει καλύτερα για αυτήν τη συνέντευξη! Θυμάμαι σίγουρα, όμως, ένα πολύ σκληρό ματς στην έδρα του Ολυμπιακού. Είχαμε χάσει 1-0 και ο κόσμος ήταν πολύ θυμωμένος μαζί μου. Νομίζω ήταν το πρώτο μου παιχνίδι ως αντίπαλος του Ολυμπιακού. Και το ματς του 2ου γύρου, στο γήπεδο της ΑΕΚ, ήταν πολύ εντυπωσιακό».


-Σε εκείνο το 4-0 της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, γύρισες προς την κερκίδα κι έδειξες τέσσερα δάκτυλα. Ήθελες να αποδείξεις πως μπορούσες ακόμη να προσφέρεις;
«Όχι, είναι απλώς στιγμές του ποδοσφαίρου. Κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα στο ματς και μετά σκέφτεσαι: ''γιατί το έκανα;''. Ήμουν λυπημένος και για ό,τι προηγήθηκε με τον Ολυμπιακό. Δεν θα το έκανα τώρα, αλλά στη ζωή και στον αθλητισμό συμβαίνουν αυτά»

-Επεισοδιακή η τελευταία σου σεζόν στην Ελλάδα, με το πρωτάθλημα να κρίνεται στα δικαστήρια.
«Δεν θυμάμαι τι ακριβώς έχει συμβεί σε εκείνη την περίοδο. Σίγουρα, είχαμε κάνει μία πολύ καλή σεζόν, είχαμε κερδίσει τον Ολυμπιακό σε ένα ματς κι εκείνος εμάς σε ένα άλλο. Θυμάμαι πως ακυρώθηκε το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού. Όλοι στην ΑΕΚ είχαμε κάνει πολύ καλή δουλειά, αλλά στο τέλος ο Ολυμπιακός ήταν ο πρωταθλητής».

 

«Θέλω πολύ να δω ξανά τον κόσμο που αγάπησε τον Ριβάλντο!»

-Στην Ελλάδα σε απολαύσαμε στη «δύση» της καριέρας σου, αλλά έζησες ό,τι μπορεί να ζήσει ένας ποδοσφαιριστής. Ως παιδί στη Βραζιλία, τα είχες φανταστεί όλα αυτά;
«Ποτέ δεν φαντάζεσαι αυτό που θα συμβεί στο μέλλον. Δούλεψα πολύ, έτσι ώστε να έχω μια καλή ζωή, να παίξω σε ένα καλό πρωτάθλημα και η ζωή μου έφερε πολύ ωραία πράγματα. 
 
Ο Θεός ήταν πολύ καλός μαζί μου! Εγώ πίστευα ότι θα είμαι ένας ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί στη χώρα του. Και τελικά κατάφερα πολλά! Έπαιξα στην εθνική, κατέκτησα Μουντιάλ, Κόπα Αμέρικα, Champions League, Χρυσή Μπάλα. Ο Θεός ήταν πραγματικά καλός μαζί μου..»
 
-Κλείνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελες να πεις δύο λόγια στον κόσμο που σε αγαπά στην Ελλάδα;
«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου αγάπη στον Ολυμπιακό, αλλά και στην ΑΕΚ. Ο κόσμος είναι πολύ υποστηρικτικός μέχρι και σήμερα. 
 
Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο στο γήπεδο. Όταν ήρθα στην Ελλάδα ήμουν 32 και θεωρώ πως έκανα ό,τι περισσότερο μπορούσα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. 
 
Όταν έμαθα για τον Μαρσέλο χάρηκα πολύ, γιατί έχω ιδιαίτερη αγάπη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο κόσμος μοιάζει με αυτόν της Βραζιλίας, είναι πολύ χαρούμενος. Έχω, όπως προείπα, και τρία παιδιά γεννημένα εκεί. Με ρωτάνε συνέχεια πότε θα έρθουμε. 
 
Θέλω πολύ να δω ξανά τον κόσμο που αγάπησε τον Ριβάλντο».


**Η βασική φωτογραφία της συνέντευξης είναι έργο του titormos.creations.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0