Face to Face

Ο Στέλιος Αργυρόπουλος-Κανακάκης στο BN Sports: «Κανείς δεν είναι βαθιά ικανοποιημένος με την τρίτη θέση»

Ο Στέλιος Αργυρόπουλος-Κανακάκης στο BN Sports: «Κανείς δεν είναι βαθιά ικανοποιημένος με την τρίτη θέση»

Ο χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής με τα τρία ονόματα. Όχι δεν είναι Ισπανός, είναι Έλληνας, ευτυχώς. Το BNSports ξέκλεψε λίγο χρόνο από τις διακοπές του Στέλιου Αργυρόπουλου-Κανακάκη, ο οποίος μίλησε για την εξέλιξη της Εθνικής Ομάδας πόλο ανδρών, τον ημιτελικό απέναντι στην Ιταλία, το «κλειδί της επιτυχίας» της επίσημης-πετυχημένης καθώς και τον «καπετάνιο», Θοδωρή Βλάχο.

Χαμηλών τόνων, μετρημένος, χωρίς λογαριασμούς στα social media. Αλλά και αχόρταγος, μη συμβιβασμένος με τις «παρυφές των Ιμαλαίων» αφού στόχος του είναι μονάχα το Έβερεστ. Αυτή η ατέρμονη προσδοκία για το καλύτερο και φυσικά οι ώρες δουλείας στην προπόνηση είναι που τον τοποθετούν στην ελίτ της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης.

Στον αθλητισμό, όταν το ταλέντο δένει αρμονικά με τη σκληρή προσπάθεια, το αποτέλεσμα είναι ιδανικό. Όπως ακριβώς συνέβη και με το Στέλιο. Η κλίση που είχε στο άθλημα από τα χρόνια του Ηλυσιακού, μικρό παιδί τότε, «σμιλεύτηκε» αριστοτεχνικά από την τεχνογνωσία του Ολυμπιακού και η εκτόξευση ήταν φυσική και επόμενη.
290059852_1357631038060899_4687596242001544077_n.jpg

Συνέντευξη στο Μάνο Φυρογένη

«Πάντα θα έχουμε μια πικρία για το χαμένο ημιτελικό»

Δεν πάει μια βδομάδα απ’ όταν ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Παρόλα αυτά, ξεκινά να απαριθμεί τις σκέψεις του στο BN Sports  για το πρόσφατο τουρνουά, χρησιμοποιώντας τον όρο πικρία και αμέσως καταλαβαίνεις ότι η Εθνική ομάδα, βλέπει μονάχα ουρανό. «Πάντα θα έχουμε μια πικρία για τον ημιτελικό. Θέλαμε το κάτι παραπάνω, παίζαμε καλά καθόλη τη διάρκεια του τουρνουά. Προφανώς δεν είμαστε δυσαρεστημένοι με το μετάλλιο αλλά μένει μια «λαδιά» που δεν καταφέραμε να παίξουμε στον τελικό» είπε με κάθε δόση ειλικρίνειας ο διεθνής πολυθεσίτης.

Ξεκινώντας το flashback και αναφερόμενος στην ισοπαλία, σαν νίκη, της πρεμιέρας με τους Κροάτες, συμφώνησε πως «Ήταν ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα. Αυτή η 13άδα δεν είχε παίξει ποτέ μαζί, παρά μόνο στα φιλικά προετοιμασίας με την Ιαπωνία. Δεν ξέραμε τις δυνατότητές μας, δεν ξέραμε αν θα έχουμε χημεία όμως η εμφάνισή μας, μας έδωσε αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας».

«Ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό που έκαναν τα νέα παιδία»

Όσον αφορά την παρουσία των Κάκαρη και Νικολαΐδη στα δύο μέτρα, αποκάλυψε πως «Είχαν τεράστια πίεση από μόνοι τους. Δεν περίμενε κανείς να βοηθήσουν τόσο πολύ την ομάδα να κατακτήσει την τρίτη θέση. Θέλαμε απλά να δείξουν κάποια από τα στοιχεία που δείχνουν με τους συλλόγους τους και είχαν φανερώσει στα ηλικιακά κλιμάκια με το εθνόσημο» έβαλε μια άνω τελεία θέλοντας να δώσει έμφαση «Και εκείνοι το έκαναν υπέροχα. Ήταν από τα καλύτερα δίδυμα φουνταριστών, έπαιξαν τέλεια».
289799827_1357859781371358_797510984427921432_n.jpg

Δεν παρέλειψε όμως να δείξει το θαυμασμό του και για τους υπόλοιπους πρωτοεμφανιζόμενους της παρέας. «Ήταν πολύ δύσκολο αυτό που έκαναν όλοι τους. Βρέθηκαν σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα χωρίς να έχουν παίξει σε 2-3 τουρνουά πρώτα, με μικρή προετοιμασία. Ήταν τρομεροί. Έφεραν τη νοοτροπία του νικητή από τα ηλικιακά, που τα είχαν σαρώσει όλα. Δεν καθησυχάστηκαν, δεν φοβήθηκαν ποτέ. Μας ανανέωσαν θα έλεγα».

kalogeropoulos-polo-greece_2.jpg

«Οι αντίπαλοι μας αναλύουν»

Συμπαίκτες όμως δεν έχει μόνο νέους αλλά και παλιούς, στους οποίους μάλιστα «βγάζει το καπέλο». «Είναι φανταστικό να έχω συμπαίκτες σαν το Γιάννη, τον Άγγελο, το Ντίνο και όλα τα άλλα παιδιά. Τους γνωρίζουν όλες οι ομάδες καλά, τους μελετάνε. Οι αντίπαλοι μας αναλύουν. Θα δουν 100 σουτ του Φουντούλη, 100 αποκρούσεις του Ζερδεβά, την άμυνα που παίζει ο Σκουμπάκης, τον τρόπο που θα ξεκολλήσει την ομάδα ο Ντίνος και ο Άγγελος. Και το γεγονός ότι βρίσκουμε λύσεις και εξελισσόμαστε, είναι διπλά σπουδαίο».

 289385798_1355582411599095_246152279901525675_n.jpg

«Νιώθω μια γλυκιά ευθύνη»

Ο Στέλιος πλέον δεν είναι απλά κομμάτι του παζλ. Διακριθείς σε δεύτερο σερί μεγάλο τουρνουά (μέλος της καλύτερης επτάδας στο Τόκιο, 1ος σκόρερ της Εθνική μαζί με το Βλαχόπουλο στη Βουδαπέστη), είναι ένα κομβικό γρανάζι στην απόδοση της ομάδας, κάτι που κατανοεί και ο ίδιος. «Γίνεται ένα χρόνο περίπου να παίρνω τόσο χρόνο συμμετοχής και να πρέπει να κάνω πράγματα που δεν χρειάζονταν πρωτύτερα. Μια γλυκιά ευθύνη θα το χαρακτήριζα. Έχει η ομάδα και άλλους αθλητές φυσικά που μπορούν αν παίξουν αυτό το ρόλο. Με χαροποιεί που είμαι ανάμεσα σε αυτούς. Το προσπαθούσα για χρόνια, από μικρό παιδί το ονειρευόμουν. Είναι πολύ όμορφο αλλά θέλει διάρκεια».

289335845_1355016081655728_3137867722156282554_n.jpg

«Η όρεξη και η θέληση έχουν φέρει τη συνέπεια»

Απόψεις έχουν ειπωθεί αρκετές για το μυστικό του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, συγκριτικά με προηγούμενες Εθνικές ομάδες. Άλλη μια, έδωσε ο νυν πολίστας της Φερεντσβάρος «Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που προσδίδει κάθε γενιά θα έλεγα. Όσα παιδιά ήταν στο Καζάν (χάλκινο παγκόσμιο μετάλλιο 2015) έχουν την εμπειρία, εμείς οι μεσαίοι που παρακινηθήκαμε και μπήκαμε με πολλή θέληση και οι νεότεροι που έχουν μάθει από κορυφές στις μικρότερες κατηγορίες. Όσοι έρχονται μετά το Τόκυο δείχνουν απίστευτη δίψα να γίνουν μέρος ενός συνόλου που θα κατακτά τη μια επιτυχία μετά την άλλη. Η όρεξη και η θέληση έχουν φέρει τη συνέπεια».

 

«Κυνηγάμε πράγματα που ίσως παλαιότερα να φοβόμασταν να παραδεχτούμε ότι θέλουμε»

Ο όρος επίσημη-πετυχημένη ακούγεται μετά το δεύτερο μετάλλιο και βάσει αποτελεσμάτων, ορθώς ακούγεται. «Δεν βλέπω καθησυχασμό και ειδικά όσο περνούν τα χρόνια. Δεν είναι κανείς βαθιά ικανοποιημένος με την τρίτη θέση. Αυτό που μας ξεχωρίζει και έχει φέρει τις επιτυχίες είναι ότι κυνηγάμε πράγματα που ίσως παλαιότερα να φοβόμασταν να παραδεχτούμε ότι θέλουμε. Ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, ένα χρυσό παγκόσμιο. Είμαστε «πεινασμένοι». Το βλέπεις συνεχώς και παντού. Στις προπονήσεις δίνουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Είναι υπερβολικά ανταγωνιστικές και η προετοιμασία υψηλής έντασης αποτελεί το μεγαλύτερο προτέρημά μας».
FWvxGQrWQAU0oY7.jpg

Αυτή η δίψα φάνηκε και στα δάκρυα του Ντίνου Γενηδουνιά και της Ελευθερίας Πλευρίτου. «Και οι δυο τους έχουν μάθει στις ομάδες τους να κυνηγούν την κορυφή και τίποτα άλλο. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή και στον τελικό του Champions League να φτάσει και στα πέναλτι να χάσει, δεν θα του αρκεί. Αυτή η φιλοσοφία του νικητή έχει «ποτιστεί» σε όλους μας και μεταφράστηκε σε αυτά τα συναισθήματα που άφησαν να βγουν προς τα έξω. Ειδικά όταν βλέπουμε τις δυνατότητες που έχει αυτή η Εθνική ομάδα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολύ σπουδαία πράγματα».

fe139cda72a05d6123b145d03e2cee4c_XL.jpg

«Ο Θοδωρής φροντίζει να εξελίσσεται»

Για να έχει όμως το σκάφος ένα όμορφο ταξίδι, πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι του ένας καλός καπετάνιος, όπως ο Θοδωρής Βλάχος. «Φροντίζει να εξελίσσεται. Είναι πολλά χρόνια στην ομάδα και για να καταφέρει να βρίσκεται κάθε χρόνο στο βάθρο, πρέπει να αλλάξει πράγματα, πρόσωπα, να σκεφτεί και να δουλέψει με άλλα συστήματα. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Το κάνει όμως με τεράστια επιτυχία και ένα τεράστιο μερίδιο της επιτυχίας πιστώνεται και σε εκείνον».

FWw2lVUUcAALS9Z.jpg

«Όλοι οι προπονητές θέλουν έναν αθλητή σαν τον Παναγιώτη»

Για τον τραυματισμό του Ζερδεβά και το επίπεδο ετοιμότητας του Τζωρτζάτου. «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι σε κάθε αναποδιά που θα προκύψει. Βέβαια εκείνη τη στιγμή νιώσαμε ένα σοκ και κυρίως ο Παναγιώτης. Ήταν πολύ δύσκολο αυτό που έκανε. Και μάλιστα κρύος, χωρίς ζέσταμα» και συνέχισε να εκθειάζει το συμπαίκτη του «Όλοι οι προπονητές θέλουν έναν αθλητή σαν τον Παναγιώτη. Να μπει μέσα και να βοηθήσει όσο και να παίξει. Και εκείνος έδειξε ότι ήταν σε απίστευτη ετοιμότητα. Μας βοήθησε να νιώσουμε ασφάλεια και στη συνέχεια να τον βοηθήσουμε και εμείς. Στο μικρό τελικό ήταν συγκλονιστικός».

profile_player-960x540_1.jpg

«Οι Ιταλοί βούτηξαν στο νερό για να κλέψουν τη νίκη – Δε θα αφήσουμε να επαναληφθεί»

Για τις λεπτομέρειες που έγειραν ελαφρώς την πλάστιγγα προς τη «Σετεμπέλο» και χάθηκε στο νήμα ο τελικός, ανέλυσε ο χαρισματικός περιφερειακός «Δεν είμασταν τόσο πονηρεμένοι. Δεν περιμέναμε και αυτές τις αντιδράσεις από τους διαιτητές σε κάποια μαρκαρίσματα των Ιταλών. Δεν καθόρισαν επ’ ουδενί το αποτέλεσμα απλά τα σφυρίγματα διέφεραν αναφορικά με εκείνα των προηγούμενων παιχνιδιών». Δεν κρύφτηκε όμως πίσω από διαιτητικές επιλογές και στάθηκε στο διδακτικό κομμάτι του γεγονότος αυτού. «Οι Ιταλοί μπήκαν μέσα για να «κλέψουν» τη νίκη ότι και να γίνει. Με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Θεωρώ ότι είμασταν και είμαστε καλύτερη ομάδα. Οπότε το γεγονός ότι κέρδισαν κάποιον καλύτερο, κάνει τη νίκη τους ακόμα πιο σπουδαία. Μια χειρότερη ομάδα πήρε την πρόκριση στον τελικό και πήγε και να πάρει και το χρυσό. Ήταν προετοιμασμένοι να κάνουν τα πάντα. Εμείς είμασταν έτοιμοι αλλά δεν παίξαμε με αθέμιτα μέσα, να χτυπήσουμε κάτω από το νερό κλπ. Όμως τώρα πάθαμε και μάθαμε. Δεν θα επαναληφθεί ποτέ αυτό».

289981854_1352675498556453_7972852217124217602_n_2.jpg

«Στόχος είναι το μετάλλιο»

Ως προς το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (29/8-10/9), ο Στέλιος ακούστηκε σαφής και ξεκάθαρος. «Στόχος είναι τα μετάλλια σε κάθε διοργάνωση. Κανείς δε θα είναι ευχαριστημένος αν μείνουμε έξω στον προημιτελικό. Θα πρέπει να είμαστε στην 4άδα, όποιον και να αντιμετωπίσουμε».
290416010_1359059734584696_4331624737900646966_n.jpg

Η ομάδα θα αγωνιστεί στο Σπλιτ χωρίς τον αρχηγό της και το βασικό της τερματοφύλακα. Όμως αυτό δεν ανησυχεί τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού και της Γιουνγκ. «Σίγουρα πρόκειται για δυο ηχηρές απουσίες. Πιστεύω όμως, όπως και ο ίδιος ο Φουντούλης, ότι έχουμε βάθος. Φάνηκε και με τον Τζωρτζάτο όταν χρειάστηκε να καλύψει το κενό του Μάνου. Έρχονται παιδιά από πίσω είτε νεότερα είτε μεγαλύτερα που δεν τους είχε δοθεί η ευκαιρία και «σκίζονται» στις προπονήσεις. Οπότε ουδείς αναντικατάστατος».

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0