Face to Face

Ο Γιάννης Φουντούλης στο BN Sports: «Ξεπέρασα τεράστια μεγέθη του αθλήματος – Ξεκάθαρος στόχος το μετάλλιο»

Ο Γιάννης Φουντούλης στο BN Sports: «Ξεπέρασα τεράστια μεγέθη του αθλήματος – Ξεκάθαρος στόχος το μετάλλιο»

Ο Γιάννης Φουντούλης, με τα δυο γκολ που πέτυχε απέναντι στη Γερμανία το βράδυ του Σαββάτου (25/6), ανέβηκε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της Εθνικής ομάδας με 544 τέρματα. Το BN Sports συνομίλησε μαζί του για το επίτευγμα αυτό καθώς και την εξαιρετική, έως τώρα, πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» λέει μια αρχαία ελληνική φράση και η αλήθεια είναι ότι χρίζει μεγάλης αποδοχής. Για να βρίσκεται ο Γιάννης Φουντούλης στην πρώτη θέση των σκόρερ της «γαλανόλευκης» έπρεπε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και συνεισφοράς. Κάθε καλοκαίρι, «φορτώνει» τα αντίπαλα δίχτυα, όντας μια μόνιμη απειλή από την περιφέρεια (με εξαίρεση τις σεζόν 2007/08). Πάνω από όλα όμως είναι ένας πιστός «στρατιώτης», ο οποίος νιώθει πάντοτε τεράστια τιμή όταν φορά το γαλανόλευκο σκουφάκι, όπως τόνισε πολλάκις.
giannis-fountoulis.jpg

Με αφορμή το πολύ σπουδαίο αυτό επίτευγμα, το BN Sports επικοινώνησε μαζί του στη Βουδαπέστη και μεταφέρει τις σκέψεις του, καθώς και το κλίμα που επικρατεί λίγο πριν τον κρίσιμο προημιτελικό απέναντι στις ΗΠΑ (29/6, 20:30).

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής υδατοσφαίρισης, είτε σε συλλογικό είτε σε εθνικό επίπεδο, σε «αναγκάζουν» να ασχοληθείς μαζί της. Είναι τέτοια η συχνότητα αλλά και η συνέπεια. Αυτή τη φορά το επίτευγμα είναι πιο προσωποκεντρικό, όσο μπορεί να θεωρηθεί μια ατομική διάκριση σε ένα ομαδικό άθλημα.

«Το επίτευγμα αυτό δε σημαίνει αρκετά, προς το παρόν τουλάχιστον»

«Και μόνο το γεγονός ότι παραμένω ενεργό μέλος της ασημένιας Ολυμπιονίκη, είναι ιδιαίτερο. Πάντα αισθάνομαι υπερηφάνεια. Έτυχε να συμβεί και το ρεκόρ στο ταξίδι αυτό. Τη δεδομένη στιγμή ίσως δε σημαίνει πολλά στο μυαλό μου, με κάνει όμως να σκέφτομαι με ικανοποίηση τη διαδρομή όλων αυτών των χρόνων» είπε, θέλοντας να μεταφέρει τις πρώτες του σκέψεις από το βράδυ του Σαββάτου και μετά. Και συνέχισε, «Αυτό ίσως σημάνει περισσότερα μετά το τέλος της καριέρας μου. Προς το παρόν, κύριο μέλημά μου είναι να εκπροσωπώ τη χώρα μου και να τη βοηθώ, όσο περισσότερο γίνεται να πετυχαίνει τους στόχους της» ανέφερε σεμνά και ταπεινά, ως συνήθως, ο Χιώτης περιφερειακός.


Πάνε 17 και πλέον χρόνια από την πρώτη φορά που πανηγύρισε με το γαλανόλευκο σκουφάκι σε επίπεδο αντρών. Γυρνώντας νοητά στο τότε, ξεκαθάρισε πως δεν περίμενε μια τόσο μακρά πορεία που θα συνοδευόταν από κάτι τόσο αξιοσημείωτο. «Είναι πολύ όμορφο. Ούτε κατά διάνοια δεν μπορούσα να το φανταστώ τότε». Τι θα συμβούλευε όμως, βάσει τωρινής εμπειρίας και παραστάσεων, τον νεαρό τότε Γιάννη που ξεκινούσε με όνειρα και φιλοδοξίες; «Η αθλητική ζωή περνάει πολύ γρήγορα. Θα του έλεγα να το έκανε με ακόμα μεγαλύτερο πάθος από την αρχή. Να το απολάμβανε όσο περισσότερο μπορούσε γιατί ο χρόνος κυλάει σαν νερό. Πρέπει όλα αυτά τα όμορφα που προσφέρει ο αθλητισμός και όχι μόνο, να τα εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο.

 fountoulis2.jpg

«Ο Γιώργος Αφρουδάκης είναι αθλητής-«τοτέμ» για το άθλημα»

Μένοντας για λίγο ακόμα στο επίτευγμα της ανάδυσης στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ, ρωτήθηκε για το σημαίνει αυτό όταν πίσω του πλέον, υπάρχουν ονόματα-θρύλοι της ελληνικής υδατοσφαίρισης όπως ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ και μέλος της αποστολής, Γιώργος Αφρουδάκης. «Ο Γιώργος είναι ένας αθλητής-«τοτέμ» για το άθλημα στη χώρα μας. Η οικογένεια Αφρουδάκη είναι συνυφασμένη με την ελληνική υδατοσφαίριση. Οπότε το ότι ξεπέρασα ένα τόσο μεγάλο μέγεθος, που είχα την τύχη να συνυπάρχω μαζί του στα πρώτα μου βήματα, κάνει την επιτυχία ακόμα μεγαλύτερη», ανέφερε και διηγήθηκε τη σύντομη ιστορία του πειράγματος-παράδοσης της σκυτάλης που έλαβε χώρα μεταξύ τους την Κυριακή. «Συγχαρητήρια μου λέει Γιάννη, με πέρασες. Αν και νόμιζα πως το είχες κάνει νωρίτερα με τα τρία και τέσσερα γκολ που βάζεις σε κάθε αγώνα τα τελευταία χρόνια» είπε ο Αφρουδάκης.
26200961_pegasus_LARGE_t_1301_106794122.jpg

«Στόχος μας να διεκδικούμε το μετάλλιο σε κάθε μεγάλη διοργάνωση»

Ως προς την έως τώρα πορεία της ομάδας στο τουρνουά τόνισε πως «Μέχρι στιγμής έχουμε παρουσιάσει ένα πολύ καλό πρόσωπο. Συνεχίζουμε ότι καταφέραμε πέρυσι το καλοκαίρι αποσκοπώντας στην παγίωση της θέσης μας στην ελίτ του αθλήματος σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Τώρα στη Βουδαπέστη ξεκινούν τα σπουδαία». Απαντώντας για τη δυναμική του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, θεωρεί ότι «Η ομάδα έχει όλα τα φώτα να πρωταγωνιστήσει και τα επόμενα χρόνια. Διαθέτει νεανικότητα και παίκτες που όλες οι ομάδες της Ευρώπης θέλουν να έχουν στις τάξεις τους. Ένα κράμα φιλόδοξων και πιο έμπειρων παιδιών που διψά για διακρίσεις».

3233863_125411.jpg

Η αρχηγία συνήθως γεμίζει μια παραπάνω ευθύνη, προσδίδει ένα βάρος στις πλάτες του καθοδηγητή. Όχι όμως και στο Γιάννη Φουντούλη και εξηγεί το γιατί: «Νιώθω τυχερός διότι η ομάδα διαθέτει αθλητές που γνωρίζουν πως να ηγηθούν από μόνοι τους. Είναι ευθύνη να φοράς το εθνόσημο. Το να είσαι και αρχηγός είναι κάτι το ξεχωριστό που μου δίνει κίνητρο, δε με βαραίνει».

φουντούλης.jpg

«Είναι η πιο πετυχημένη εθνική ομάδα της ιστορίας»

Είναι πολλά τα χρόνια που είναι μέλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, έχει συναναστραφεί με διάφορους αθλητές, συνεπώς δεν υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος για να απαντήσει στο ερώτημα, αν αυτό το σύνολο, είναι το πιο ποιοτικό και πετυχημένο στην ιστορία του αθλήματος.

«Είναι η ομάδα που έχει φέρει τη μεγαλύτερη διάκριση σε επίπεδο ανδρών. Το ασημένιο μετάλλιο στο Τόκιο. Αυτόματα, το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα, δίνει δικαιωματικά σε αυτό το σύνολο, τον τίτλο της πιο πετυχημένης και πιο ποιοτικής ομάδας στην ιστορία του αθλήματος. Έχουν υπάρξει παλαιότερα αθλητές και γενιές που είχαν ταλέντο και μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά σαν σύνολο, το ιδανικό μείγμα είναι αυτό».
E8Vlh0qX0AQGylP.jpeg

«Θα είναι ένα κλειστό ματς αυτό με τους Αμερικάνους»

Λίγο πριν τη διασταύρωση με τις ΗΠΑ στα προημιτελικά, ο αρχηγός σκιαγράφησε τους αντιπάλους αλλά ξεκαθάρισε πως ο πρώτος λόγος, ανήκει στην Ελλάδα. «Οι Αμερικάνοι έχουν ταλέντο. Είναι μία ομάδα που έχουμε κάνει αρκετές κοινές προετοιμασίες, συνεπώς γνωριζόμαστε πολύ καλά. Τους έχουμε κερδίσει τις τελευταίες φορές, όμως σε τέτοιες νοκ-άουτ φάσεις, η ιστορία δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Δεν μετράνε τα πρότερα αποτελέσματα. Η πίεση είναι στο δικό μας στρατόπεδο λόγω του υψηλού πήχη που έχουμε τοποθετήσει με τις εμφανίσεις μας τα τελευταία χρόνια» και ολοκλήρωσε την σκέψη του, τονίζοντας πως «Θα είναι ένα κλειστό ματς, με μικρό σκορ. Θεωρώ πως λόγω ποιότητας και εμπειρίας έχουμε ένα μικρό προβάδισμα όμως σίγουρα θα μας βάλουν δύσκολα».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, δεν γινόταν να μην ερωτηθεί για το γεγονός πως από αύριο και ελπίζοντας μέχρι και το μεγάλο τελικό της Κυριακής, οι Έλληνες διεθνείς θα αγωνίζονται στη «Μέκκα» της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, την πισίνα «Άλφρεντ Χάγιος». Ο Φουντούλης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, που γυρίζει στον «τόπο του εγκλήματος» (έχει αγωνιστεί στη Φερεντσβάρος δυο χρόνια 2019-21), ελπίζοντας πως θα έχει μια ακόμα καλή ανάμνηση εκεί.

«Ελπίζω να έχω έναν ακόμα λόγο να χαίρομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Βουδαπέστη»

«Η ατμόσφαιρα που υπάρχει στη συγκεκριμένη πισίνα είναι ασύγκριτη. Αυτό που δημιουργεί ο κόσμος, το δέος που νιώθεις όταν βουτάς σε ένα τόσο ιστορικό περιβάλλον. Πάντα απολαμβάνω περισσότερο από οπουδήποτε να αγωνίζομαι στο Νησί της Μαργαρίτας και ελπίζω να συνδυαστεί αυτό και με μία ιδιαίτερη ανάμνηση που θα μου υπενθυμίζει κάθε φορά που θα επισκέπτομαι την πόλη μελλοντικά ότι εδώ καταφέραμε κάτι εξίσου σπουδαίο και ανεβήκαμε στο βάθρο των μεταλλίων».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0