Face to Face

Ο Φιλίπ Κολέ στο BN Sports: «Ο Manolo επέστρεψε - Σύγχρονος Μπούμπκα ο Ντιπλάντις»

Ο Φιλίπ Κολέ στο BN Sports: «Ο Manolo επέστρεψε - Σύγχρονος Μπούμπκα ο Ντιπλάντις»

Αντίπαλος του Σεργκέι Μπούμπκα στη «χρυσή» εποχή του θρυλικού Σοβιετικού. Μεγάλωσε δύο αγόρια, επίσης αθλητές του Επί Κοντώ, οι οποίοι μάχονται κατά της... κυριαρχίας του Μόντο Ντιπλάντις. Σε μία ευχάριστη καλοκαιρινή «παρένθεση», ο Φιλίπ Κολέ βρέθηκε στο FlyOlympia μαζί με τους γιούς του, Τιμπό και Ματιέ, ως προσκεκλημένος του Manolo Καραλή.

Δηλώσεις στον Άλκη Τσαβδαρά

Το Άλμα επί Κοντώ είναι αρκετά διαδεδομένο στη Γαλλία. Όχι μόνο λόγω της πρόσφατης παρουσίας του απίθανου Ρενό Λαβιλενί ή παλαιώτερα και του Ζαν Γκαλφιόν. Είναι από τα κλασικά αγωνίσματα Στίβου στη συγκεκριμένη χώρα, όπου παραδοσιακά «ξεφυτρώνουν» σπουδαία ονόματα. Ένα εξ’ αυτών και του Φιλίπ Κολέ, ο οποίος βρίσκεται στο νούμερο 19 της αιώνιας κατάταξης στα άλματα, με... πτήση στα 5.94μ το 1990.



Ο Κολέ, πλέον 59 ετών, αισθάνεται αρκετά... μεγάλος για να συμμετάσχει σε αγώνες. Βρέθηκε, όμως, και εκείνος στην Αρχαία Ολυμπία και στο Street Event «FlyOlympia», που διοργάνωσε ο Εμμανουήλ Καραλής. Βλέπετε τα μήλα έπεσαν κάτω από τη μηλιά, με τους Τιμπό και Ματιέ Κολέ να αποσπούν με επιτυχία το DNA του μπαμπά και να είναι με τη σειρά του αξιόλογοι αθλητές. Ο Φιλίπ Κολέ μίλησε στο BN Sports για το FlyOlympia, τον αγαπημένο του Manolo, τις παλιές κόντρες με τον Σεργκέι Μπούμπκα, αλλά και τον σύγχρονο διάδοχό του, Μόντο Ντιπλάντις.

Φιλίπ Κολέ, σίγουρα στη Γαλλία θα έχουν διεξαχθεί ανάλογα street event, όπως το FlyOlympia...

«Βεβαίως, αλλά όχι τόσο αξιαγάπητα όπως εδώ. Όμορφο γιατί διοργανώθηκε απ’ όλη την οικογένεια του Manolo, τη Σάρα και τον Χάρι. Κατάφεραν να κάνουν φανταστική δουλειά εδώ».

Πρόκειται άλλωστε και για μία ιδιαίτερη τοποθεσία.

«Αυτή η πόλη σημαίνει πολλά για ανθρώπους που γνωρίζουν, αγαπούν και ονειρεύονται τον αθλητισμό, διότι όλα ξεκίνησαν από εδώ. Είμαι πρώην Ολυμπιονίκης. Ερχόμενος εδώ στην Αρχαία Ολυμπία, να επισκέπτομαι τα μνημεία, τον παλιό Στίβο. Είναι απίθανο».

Αν και εμπνευστήκατε από το περιβάλλον, δεν σας είδαμε να δοκιμάζετε την τύχη σας...

«Όχι, όχι, γέρασα πλέον γι’ αυτά (γέλια), αλλά με εκπροσώπησαν επάξια οι γιοί μου, Τιμπό και Ματιέ. Ο Ματιέ βέβαια δεν έβγαλε κάποιο ύψος γιατί προέρχεται από μία δύσκολη περίοδο. Θα παλέψει, θα προσπαθήσει και θα διορθωθεί. Ο Τιμπό τερμάτισε 2ος με 5.70μ. Είναι καλό άλμα. Την περασμένη εβδομάδα πήδηξε 5.82μ. Και τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα».

Είστε πρώην αθλητές, νυν έμπειρος προπονητής. Πως είδατε, πέρα των δικών σας παιδιών, την απόδοση του Manolo;

«Ο Manolo είχε ορισμένους τραυματισμούς τον περασμένο μήνα και τώρα συνέρχεται. Είδαμε ένα υψηλό άλμα στο 5.75μ. που δεν το πέρασε. Κερδίζει σε εμπιστοσύνη. Είναι σε καλό δρόμο στη φυσική κατάσταση, απλά χρειάζεται λίγο αυτοπεποίθηση παραπάνω και μερικούς ακόμα αγώνες. Είμαι, πάντως, σίγουρος ότι ο Manolo επέστρεψε».

Είχατε την τύχη, ή αν το πάρουμε αλλιώς και την ατυχία, να συναγωνίζεστε απέναντι σ’έναν θρύλο του αγωνίσματος, τον Σεργκέι Μπούμπκα, ο οποίος ήταν ανίκητος στην εποχή σας. Κάτι το οποίο αντιμετωπίζουν ο Τιμπό και οι υπόλοιποι Επικοντιστές και τώρα, με τον «Ιπτάμενο» Ντιπλάντις. Τι συμβουλή τους δίνετε;

«Πηδούσα σ’ όλη την καριέρα μου απέναντι στον Σεργκέι Μπούμπκα. Πάντα ονειρευόμουν και προσπαθούσα να τον νικήσω. Τα κατάφερα μερικές φορές. Αλλά ήταν σαν ένας εξωγήινος. Σαν να ήταν από άλλον πλανήτη. Ο Μόντο Ντιπλάντις είναι όντως ο σύγχρονος Μπούμπκα. Οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται να νοιάζονται τόσο για τον Μόντο. Πρέπει να επικεντρωθούν στην καριέρα τους, στα δικά τους άλματα, στη δική τους τεχνική και να συνεχίσουν. Και φυσικά χρειάζονται χρόνο και προπονήσεις για να βελτιωθούν».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0