Face to Face

Ο Χρίστος Χαραλάμπους του «kerkida.net» στο BN Sports: «Όλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τσιμίκα – Φαβορί η Ελλάδα, αυτό φταίει στην Κύπρο»

Ο Χρίστος Χαραλάμπους του «kerkida.net» στο BN Sports: «Όλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τσιμίκα – Φαβορί η Ελλάδα, αυτό φταίει στην Κύπρο»

Το 3/3 της Εθνικής Ελλάδας είναι μονόδρομος για να μπουν οι βάσεις για την κορυφή του ομίλου στο Nations League. Απέναντι, θα σταθεί η Εθνική Κύπρου, η οποία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και ο Κύπριος δημοσιογράφος του «kerkida.net», αναλύει τι έχει συμβεί στην ομάδα αλλά και τα πάντα για τον ερχόμενο αγώνα.

Συνέντευξη στον Νότη Χάλαρη

Τα «διπλά» με Β. Ιρλανδία και Κόσοβο, με το κλασσικό μας 1-0, έφεραν χαμόγελα στις τάξεις της Εθνικής Ελλάδας. Δύο νίκες που δίνουν τις απαραίτητες βάσεις για την κορυφή του ομίλου στο Nations League, ωστόσο πρέπει να υπάρξει σταθερότητα και ανοδική πορεία στα επόμενα παιχνίδια.

Η επιστροφή στη χώρα μας, φέρνει την Εθνική Ομάδα αντιμέτωπη με εκείνη της Κύπρου, η οποία μόνο καλή αρχή δεν έχει κάνει. Η ήττα από το Κόσοβο και η ισοπαλία με τη Β. Ιρλανδία δεν δίνει χαμόγελα στους Κύπριους, οι οποίοι ψάχνουν μία μεγάλη νίκη επί της Ελλάδας για να πάρουν πάλι τα πάνω τους.

Ο δημοσιογράφος του «kerkida.net», Χρίστος Χαραλάμπους αναφέρθηκε στο BN Sports για τη μέτρια πορεία της χώρας και ανέλυσε τι είναι αυτό που φταίει πραγματικά για τα άσχημα αποτελέσματα. Παράλληλα, μίλησε για το ερχόμενο παιχνίδι, την Εθνική Ελλάδας αλλά και την ιδιαιτερότητα της Κ21.

  • Αρχικά, τι περιμένεις να δεις στο ερχόμενο ματς της Ελλάδας με την Κύπρο; Υπάρχει φαβορί;

«Περιμένω να δω αν θα έχει η Ελλάδα συνέχεια στις καλές εμφανίσεις μετά τα τελευταία παιχνίδια. Από την άλλη, για την Κύπρο, αν θα κάνει βήματα προόδου μετά την ισοπαλία με τη Β. Ιρλανδίας. Φυσικά, είναι μεγαλύτερος ο βαθμός δυσκολίας για την Κύπρο απέναντι στην Ελλάδα και εκτός έδρας. Είναι ξεκάθαρα φαβορί η Ελλάδα. Αν η Κύπρος κάνει το ίδιο 15λεπτο με το Κόσοβο, θεωρώ πως η Ελλάδα έχει την ποιότητα και την ικανότητα να βάλει ένα γκολ και να ξεκλειδώσει το ματς

  • Γενικά πως την βλέπεις την Ελλάδα με τον Πογέτ στο τιμόνι της;

«Κοίτα, το δείγμα του Πογέτ στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλο μέχρι τώρα αλλά αυτό που βλέπω σε πρώτη φάση, είναι η ομαδικότητα και το πάθος που βγάζει στον αγωνιστικό χώρο. Επίσης, έχει σταθεροποιήσει την ομάδα, χωρίς να κάνει πολλές αλλαγές, ούτε να βάζει παίκτες σε άλλες θέσεις. Το σημαντικό στην Ελλάδα είναι πως πολλοί ποδοσφαιριστές παίζουν στο εξωτερικό και να είναι και πρωταγωνιστές. Όπως ο Γιακουμάκης που πήρε μπρος στη Σέλτικ και να κάνει τρομερή πορεία φέτος.

Ο Παυλίδης αντίστοιχα στην Άλκμααρ. Σε όλες τις γραμμές έχει ποιότητα και εμπειρία και είναι σημαντική αυτή η μίξη των ποδοσφαιριστών. Με αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής, η Ελλάδα επιστρέφει και μπορεί να διεκδικήσει την είσοδο στα τελικά του EURO και του Μουντιάλ. Σίγουρα, χρειάζεται υπομονή και στην πρώτη στραβή, να μην έχουμε αρνητικά σχόλια. Η Ελλάδα έχει την ποιότητα αλλά και την διάθεση να κάνει την διαφορά

  • Ποιον παίκτη της Ελλάδας ξεχωρίζεις και γιατί;

«Ο ποδοσφαιριστής που με έχει εντυπωσιάσει εμένα πρώτα προσωπικά. Αυτός είναι ο Λημνιός, που ειδικά στο τελευταίο παιχνίδι, ταλαιπώρησε πολύ τον αντίπαλό του. Έχει γεμάτη σεζόν με τη Τβέντε και έχει βρει τον παλιό του εαυτό που είχε στον ΠΑΟΚ. Από εκεί και πέρα, θα βάλω έναν ποδοσφαιριστή σε κάθε γραμμή και σίγουρα θα αδικήσω κάποιους. Τσιμίκας φυσικά στο αμυντικό κομμάτι λόγω της σεζόν του στη Λίβερπουλ και δείχνει στον αγωνιστικό χώρο πόσο ηρεμία βγάζει. Χρησιμοποιεί και το δεξί πόδι πολύ κιόλας.

Στον άξονα, δεν μπορώ να μην σχολιάσω την παρουσία του Τάσου Μπακασέτα. Αρχηγικές εμφανίσεις, αρχηγικές ομιλίες. Έχει σκοράρει τα καίρια γκολ της Εθνικής και προέρχεται από σούπερ σεζόν με τη Τραμπζονσπόρ. Στο επιθετικό κομμάτι θα επιμείνω στον Λημνιό. Όμως, τονίζω πως η Ελλάδα παίζει σαν ομάδα και όλοι παίζουν για όλους. Φυσικά, το δείγμα είναι μικρό και βγάζουν αυτό το πρόσωπο σε μία δύσκολη εποχή και πιστεύω πως αν είναι και πιο ξεκούραστοι, τι άλλο θα περιμένουμε από αυτούς τους ποδοσφαιριστές»

  • Η Κύπρος από την άλλη, δεν έχει ξεκινήσει καλά. Τι φταίει πιστεύεις για αυτό το μέτριο ξεκίνημα;

«Η Κύπρος όντως δεν είναι σε καλή κατάσταση. Πολλοί πίστεψαν πως η νίκη επί της Εσθονίας και παραμονή στην κατηγορία, όλοι νόμιζαν ότι λύθηκαν τα προβλήματα και ο Κωστένογλου, παρότι ήταν στην έξοδο, παρέμεινε στον πάγκο. Όλοι πιστεύαν σε ένα καλύτερο αύριο αλλά αυτό που βλέπω, είναι πως επί Κωστένογλου, η Κύπρος έκανε ανά διαστήματα κάποια καλά ματς αλλά στην πλειοψηφία βλέπουμε ένα κακό πρόσωπο.

Από την πρώτη μέρα, ο συγκεκριμένος προπονητής έχει διαλέξει ένα σύστημα που είναι να είναι κλειστά αμυντικά η ομάδα και αν χτυπήσουμε στην κόντρα, καλώς. Το θέμα με τα δύο τελευταία παιχνίδια, είδαμε πως έχουμε ποιότητα σαν Εθνική και αν πιέσει ψηλά μπορεί να πάρει αποτελέσματα αλλά μόνο για τα πρώτα 45 λεπτά. Μετά από αυτά, δείξαμε ξανά το κακό μας πρόσωπο. Βέβαια με τη Β. Ιρλανδία θα μπορούσε να κερδίσει και φαινόταν αλλά δεν θα έλυνε το πρόβλημα.

Αυτό που φταίει στην Κύπρο, θεωρώ πως είναι το ρίσκο που πήραμε με τον προηγούμενο προπονητή. Μας στοίχησε αυτό γιατί δεν γίνεται να ρίχνεις νέους ποδοσφαιριστές χωρίς τους έμπειρους. Αυτό κάνει ο Κωστένογλου τώρα και προσπαθεί να φτιάξει κάτι καλύτερο. Η Κύπρος έχει πλάνο στο αμυντικό κομμάτι αλλά όχι στο επιθετικό. Ας μην ξεχνάμε πως η ομάδα είναι το αουτσάιντερ στα περισσότερα παιχνίδια αλλά πρέπει να δοθεί το κίνητρο. Και παλιά δεν ήμασταν φαβορί αλλά είχαμε μεγάλη νίκες.

Πρώτα να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πρώτα. Από εκεί και πέρα, να σηκώσουμε κεφάλι και να κάνουμε βήματα προόδου και να έρθει ένα μεγάλο αποτέλεσμα για να έχουμε και αυτοπεποίθηση. Γιατί, στο τονίζω ξανά, δεν είναι τόσο κακή η Εθνική Κύπρου αλλά χρειάζεται διάθεση. Καταλαβαίνω πως υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για τους παίκτες και τον προπονητή και αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο αλλά πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι»

  • Έχει αρκετά ταλέντα που φαίνεται πως κάνουν την διαφορά. Τι χρειάζεται όμως για να ορθοποδήσει η Κύπρος;

«Ισχύει πως υπάρχουν τα ταλέντα. Όμως, πρέπει να τους κάνουμε να πιστέψουν πως μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω σε διεθνές επίπεδο. Όπως και οι εμφανίσεις σε προσωπικό επίπεδο, θα τους βοηθήσει να πάρουν μεταγραφή στο εξωτερικό. Υπάρχουν όμως ταλέντα και μεγάλα κιόλας. Και να τα συνδυάσουμε με την εμπειρία μερικών ποδοσφαιριστών του ρόστερ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό αυτό. Το άλλο που χρειάζεται είναι τα αποτελέσματα. Αν κερδίσεις ένα με δύο ματς, τότε παίρνει αυτοπεποίθηση. Όμως, πρέπει να τους εκμεταλλευτούμε. Η Κύπρος είναι τώρα σε μεταβατικό επίπεδο και είναι ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν νέα παιδιά.

Δεν σου λέω ότι θα διεκδικήσουμε πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Αυτό είναι μακρινό όνειρο αυτή τη στιγμή αλλά σίγουρα καλύτερες επιτυχίες. Δεν δέχομαι να τερματίζουμε κάτω από Μάλτα και Γιβραλτάρ. Να επιστρέψει αυτό αρχικά και μετά βήμα-βήμα, να ανεβαίνουμε. Ο κόσμος να δει αυτή τη προσπάθεια και τα υπόλοιπα θα έρθουν»

  • Η Κ21 από την άλλη, πέτυχε τεράστια νίκη με 3-0 επί της Ελλάδας Κ21 και την κάνει να κινδυνεύει να χάσει την δεύτερη θέση. Ποιο ήταν το κλειδί του ματς;

«Πρέπει αρχικά να δώσω συγχαρητήρια στην Εθνική Κύπρου για αυτή τη νίκη γιατί ήταν τεράστια επιτυχία. Με αφορμή αυτό, ερχόμαστε σε αυτό που σου είπα πιο πάνω. Το κλειδί σε αυτό το ματς ήταν το κίνητρο που έδωσε ο Οκκάς στους παίκτες. Ότι όταν παίζεις με το εθνόσημο δεν υπάρχει αδιάφορο ματς. Η Ελλάδα είχε το κίνητρο της πρόκρισης στα μπαράζ μέσω της 2ης θέσης όμως την είδαμε χωρίς πάθος και ποιότητα. Η Κύπρος κέρδισε κατά κράτος και αυτό μας κάνει περισσότερο χαρούμενους. Υπάρχει ποιότητα στην Κ21, όπως και στην Ελλάδα αλλά σε σχέση με αυτό το παιχνίδι του πρώτου γύρου, είδαμε πως δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Με το 3-0 φάνηκε ποιος το ήθελε περισσότερο. Η Κύπρος αδικήθηκε από το σκορ στα προηγούμενα ματς. Όλες οι ομάδες είναι ίσες εκτός της Πορτογαλίας

  • Για την Ελλάδα τι έχεις να πεις; Για τα παιδία που «έρχονται»;

«Αρχικά, όλοι θα πρέπει να πάρουν παράδειγμα την πορεία του Τσιμίκα. Όσα πέρασε μέχρι να φτάσει στη Λίβερπουλ. Τώρα έχουμε τον Τζόλη ας πούμε που πήγε στη Νόριτς. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν πλούσιο ταλέντο και οι κλήσεις των μικρών στη πρώτη ομάδα, είναι σημαντικό για την εμπειρία τους. Και ας μην παίζουν, η εμπιστοσύνη είναι αρκετό για να τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια. Επιμένω πως η Ελλάδα έχει ταλέντο αλλά πρέπει να φανεί, για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Τέλος, πρέπει και για την Κύπρο και την Ελλάδα, στην πρώτη απογοήτευση, ένας νεαρός παίκτης να μην τον παίρνει από… κάτω. Να παλεύουν πάντα για το κάτι καλύτερο. Από την Κύπρο, μεγάλο παράδειγμα είναι και ο Πιέρος Σωτηρίου που άρπαξε τις ευκαιρίες από τα μαλλιά και τώρα παίζει στο εξωτερικό.»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0