Face to Face

Η Ελευθερία Πλευρίτου στο BN Sports: «Ήμουν σίγουρη από την προετοιμασία για τις φετινές επιτυχίες – Ανατρίχιασα όταν διάβασα την ανάρτηση της Κορακάκη»

Η Ελευθερία Πλευρίτου στο BN Sports: «Ήμουν σίγουρη από την προετοιμασία για τις φετινές επιτυχίες – Ανατρίχιασα όταν διάβασα την ανάρτηση της Κορακάκη»

Κατηφόρισε κοριτσάκι στην Αθήνα και εδώ και χρόνια αποτελεί βασικό πυλώνα του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας. Η Ελευθερία Πλευρίτου μοιράζεται στο BN Sports τη χαρά της για τη φετινή, ονειρική πορεία των «ερυθρολεύκων», το μυστικό της επιτυχίας και δίνει το δικό της σχόλιο όσον αφορά τη σοκαριστική ανάρτηση της Άννας Κορακάκη.

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Τι και αν αγωνίστηκε σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις; Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού έψαξε παντού να βρει κάποια να την κερδίσει, όμως αυτή δε βρέθηκε. Οι «γοργόνες του Πειραιά» κατέκτησαν τα πάντα στο διάβα τους, πέτυχαν το quadruple και ολοκλήρωσαν ΑΗΤΤΗΤΕΣ ένα ολόκληρο αγωνιστικό καλεντάρι.

Οι αδερφές Πλευρίτου, από το 2011 που «άνοιξαν τα φτερά τους» και αποχωρίστηκαν τη Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή, αποτελούν καίριο παράγοντα των επιτυχιών του Ολυμπιακού. Από πολύ μικρή ηλικία συνέβαλαν στη γιγάντωση του συλλόγου, σαν να γεννήθηκαν μέσα σε πισίνα. Σαν να ρέει νερό με χλώριο στις φλέβες τους.
23473160_1480306812077366_8932185907644081732_n.jpg

Η Ελευθερία, η «μεσαία της χρυσής» οικογένειας, μίλησε στο BN Sports για την απίθανη σεζόν που είχε εκείνη και οι συμπαίκτριές της με το «ερυθρόλευκο» σκουφάκι. Ακόμα, δεν έκρυψε την πρωταρχική βεβαιότητα της για την επίτευξη κάθε στόχου, τη συνεισφορά του νέου προπονητή, Αλεξάντερ Τσίριτς, στο έργο ενώ δήλωσε αισιόδοξη για το άκρως απαιτητικό καλοκαίρι που ακολουθεί σε επίπεδο Εθνικής Ομάδας.

  • Εντυπωσιακή σεζόν, ολοκληρώσατε όλες τις αγωνιστικές σας υποχρεώσεις αήττητες! Τι συναισθήματα αφήνει η χρονιά που πρόσφατα ολοκληρώθηκε;

«Η χρονιά ήταν άκρως επιτυχημένη. Είχαμε τέσσερις στόχους που καταφέραμε να τους εκπληρώσουμε στο ακέραιο. Από το 2014 και την κατάκτηση του Len Trophy, εμφανιζόμαστε όλο και καλύτερες. Από τότε είχαν μπει οι βάσεις. Και οι καρποί των κόπων μας φαίνονται τα τελευταία δυο χρόνια, όπου από τα μέσα της περασμένης σεζόν είμαστε αήττητες».

  • Είναι ο ελληνικός κορμός αυτός που κάνει τη διαφορά;

«Υπάρχουν προσθαφαιρέσεις, κυρίως στις ξένες. Όμως οι σταθερές επιτυχίες υποδηλώνουν ότι ο ελληνικός κορμός είναι ο πυρήνας».

«Ξέραμε ότι αν παίξουμε όπως μπορούμε, δεν μπορούσε καμία ομάδα να μας κερδίσει»

  • Θεωρείς πως ήταν η κορυφαία σεζόν της καριέρας σου σε συλλογικό επίπεδο;

«Ήταν η καλύτερη, ναι. Και το πίστευα εξ’αρχής. Είμαι πολύ μετριόφρων και συγκρατημένη ως άνθρωπος, όμως για τη φετινή σεζόν ήμουν σίγουρη από την προετοιμασία κιόλας, ότι θα κατακτήσουμε κάθε μας στόχο. Δεν το είχα ξαναπεί αυτό όμως είχα ένα προαίσθημα, το οποίο και επαληθεύτηκε. Ήρθαν πολλές νεαρές κοπέλες (φαντάσου μεγαλύτερη είναι η αδερφή μου η Μαργαρίτα που οδεύει στα 28), οι οποίες όμως προσαρμόστηκαν γρήγορα και σε συνδυασμό με τη δική μας εμπειρία, συμπληρώθηκε άρτια το παζλ. Ξέραμε ότι αν αποδώσουμε εμείς αυτό που μπορούμε, δεν υπάρχει καμία ομάδα που μπορεί να μας νικήσει».

  • Συνεπώς η διαφορά δυναμικότητας που φάνηκε στην πισίνα και στο Final 4, δεν ήταν απόρροια της πτώσης του ευρωπαϊκού επιπέδου αλλά περαιτέρω βελτίωση του Ολυμπιακού, σωστά;

«Ναι αυτό πιστεύω. Δεν ήταν οι υπόλοιπες ομάδες υποδεέστερες συγκριτικά με το παρελθόν απλά εμείς είμασταν πιο έτοιμες και πιο ολοκληρωμένες. Ιδανικό κλίμα, απαιτούμενη εμπειρία και οι κορυφαίες Ελληνίδες, κατ’ εμέ, αγωνιζόμενες με το ίδιο σκουφάκι».

  • Ποια είναι η άποψή σου για το νέο αίμα που ήρθε στην ομάδα; Μπορεί να στηριχθεί ο σύλλογος και στα νέα κορίτσια;

«Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι ξέρει να επιλέγει. Εντάσσει στο δυναμικό του αθλήτριες που μπορούν να βοηθήσουν και αυτό φάνηκε και φέτος. Οι μικρότερες που ήρθαν συνεισέφεραν και εκείνες από τη μεριά τους στην επίτευξη των στόχων».

«Δεν με φόβισε το αντίο του Χάρη, η ομάδα λειτουργούσε στον αυτόματο - Στόχευσε στην ατομική τεχνική ο Τσίριτς»

 

  • Πίστεψες ότι η φυγή του αρχιτέκτονα, Χάρη Παυλίδη, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο «σεισμό» στο οικοδόμημα που λέγεται Ολυμπιακός;

«Όχι. Η ομάδα λειτουργούσε στον αυτόματο., ήταν έτοιμη από την αρχή. Σίγουρα ήταν δύσκολη η μετάβαση, ειδικά μεσούσης της περιόδου, κάτι που δεν συνηθίζεται στο πόλο. Ο μόνος μου ενδοιασμός ήταν πως θα αφομοιώσουμε τόσο σύντομα τα «θέλω» του  νέου προπονητή. Αλλά προσαρμοστήκαμε ταχύτατα και βγήκε σε καλό, από την άποψη ότι δεν γνωρίσαμε καμία ήττα».
3457918__1___1__1.jpg

  • Τι πρόσθεσε ο Αλεξάντερ Τσίριτς;

«Πρόκειται για έναν κορυφαίο αθλητή με παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο, που έχει εξελιχθεί σε πολύ καλό προπονητή. Δεν άλλαξε πολλά στο κομμάτι της τακτικής και των συστημάτων αφού η ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Όμως επένδυσε στην ατομική τεχνική, έδωσε βάρος στα μικρά, τα απλά. Στη βελτίωση της πάσας, στον καρπό και πως θα κάνουμε πιο πειστικές προσποιήσεις. Τεχνικά ζητήματα αλλά άκρως σημαντικά γιατί πρόσθεσε μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι μας».

  • Θεωρείς ότι η άνοδος του ελληνικού πόλο σε επίπεδο συλλόγων βοηθά την ομάδα σου; Πως είδες το γενικότερο επίπεδο του πρωταθλήματος;

«Είμασταν ένα επίπεδο πάνω συγκριτικά με τους υπόλοιπους κάτι που απεδείχθη και στο νερό αλλά γενικότερα φέτος, χάρηκα ιδιαίτερα. Υπήρχαν τρεις ομάδες από πίσω ισάξιες, γεγονός που φάνηκε και στα μεταξύ τους σκορ. Η ενίσχυση των υπολοίπων δίνει άλλον αέρα στην Α1, ακόμα και για το θεατή. Τα ματς ήταν πιο ανταγωνιστικά, ένιωθες ότι οι αντίπαλές σου δε βούταγαν στο νερό αποδεχόμενες την ήττα πριν καν αγωνιστούν αλλά μοχθούσαν για ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντί μας, γεγονός που μας κράτησε και σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα».

  • Θα δοκίμαζες την τύχη σου στο εξωτερικό;

 «Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο πρώτο σκαλί σε Ελλάδα και Ευρώπη οπότε αγωνιστικά ανήκω ήδη στον κορυφαίο σύλλογο. Αλλά ναι μελλοντικά θα το σκεφτώ σοβαρά να αγωνιστώ και εκτός των τειχών, να ζήσω την εμπειρία να είμαι η ξένη μιας ομάδας».

«Η Εθνική Ομάδα είναι η πιο ταλαντούχα παγκοσμίως ως προς τις μονάδες που την αποτελούν – Στόχος η διάκριση»

  • Επόμενος στόχος; Μια σημαντική διάκριση στις υποχρεώσεις που πλησιάζουν για την Εθνική ομάδα;

«Σίγουρα! Έπεται ένα πολύ απαιτητικό καλοκαίρι με Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, λόγω της περσινής αναβολής του Παγκοσμίου. Θέλουμε να πάμε καλά και έχουμε όλα τα «φώτα» να τα καταφέρουμε κρίνοντας από το επίπεδο μας και τις φετινές επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο. Η ομάδα βλέπει ένα-ένα τα παιχνίδια και θα παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό. Στο σύνολό μας και ατομικά, είμαστε η πιο ταλαντούχα ομάδα παγκοσμίως. Είμαι αισιόδοξη».
1948036_1.jpg

  • Αν η Μαργαρίτα και η Βάσω δεν ήταν αδερφές σου, θα κάνατε κολλητή παρέα;

«Μ ’αρέσει η ερώτησή σου. Πιστεύω πως θα κολλούσαμε, ναι. Δεν είμαστε ίδιες σαν χαρακτήρες αλλά σε ένα παράλληλο σύμπαν θα γινόμασταν καλές φίλες. Αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Έχουμε περάσει τόσα πολλά μαζί και μέσα στην πισίνα και εκτός. Ξέρουμε τι ακριβώς σκέφτεται η άλλη χωρίς να το πει».
Capture_16_1.jpg

«Δυστυχώς είχαμε συνηθίσει να λέμε την παρενόχληση, μικροπράγμα – Η Κορακάκη περνούσε το δικό της Γολγοθά και κρίθηκε που δεν πήρε μετάλλιο»

  • Ποια είναι η άποψή σου για το κίνημα #metoo και την επίδρασή του;

«Το #metoo προϋπήρχε στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό και στη χώρα μας. Με τις πολλαπλές και διάφορες παρενοχλήσεις στο χώρο του αθλητισμού, της τέχνης αλλά και αλλού. Είναι σημαντικό διότι κατανόησαν οι γυναίκες ότι δεν είναι μόνες τους και ότι παρενόχληση δεν είναι μόνο η πράξη αλλά και άλλες περιπτώσεις που θεωρούνταν μικροπράγματα, όπως η λεκτική παρενόχληση, τα οποία δυστυχώς τα είχαμε συνηθίσει».

  • Θα ήθελα να κλείσομε με το σχόλιό σου για την πρόσφατη και σοκαριστική δημοσίευση της Άννας Κορακάκη.

«Ανατρίχιασα, έπαθα σοκ. Και συμφώνησα και απόλυτα με τα λεγόμενα της για τους αθλητές που κρίνονται εύκολα και από ένα μόνο αποτέλεσμα. Έχει συμβεί και σε εμάς, στον Ολυμπιακό ή την Εθνική μετά από κάποια ανεπιτυχή περίοδο. Κακεντρεχή βλέμματα, να πέσουν όλοι να μας φάνε. Στα καλά, μια φωτογραφία και μετά σε ξεχνάνε. Κρίθηκε η Άννα ότι δεν πήρε μετάλλιο στου Ολυμπιακούς του Τόκιο και εκείνη περνούσε αυτό το Γολγοθά. Το κάνουμε αυτό οι άνθρωποι όταν δεν μπορούμε να φτάσουμε τον αθλητή ή να προσεγγίσουμε όσα έχει καταφέρει. Είμαι σίγουρη ότι δε θα άντεχαν όχι μία εβδομάδα αλλά ούτε μια μέρα αν ακολουθούσαν το πρόγραμμά μας κατά γράμμα. Κρίνουν όλοι εκ του ασφαλούς, βλέποντας μέσα από μια τηλεόραση ή ένα κινητό».

 

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0