Face to Face

Ο Τόρε Άντρε Φλο στο BN Sports: «Ιδανικός για την Εθνική Ελλάδας ο Πογέτ - Σύντομα θα δοθεί λύση για την Τσέλσι!» (video)

Ο Τόρε Άντρε Φλο στο BN Sports: «Ιδανικός για την Εθνική Ελλάδας ο Πογέτ - Σύντομα θα δοθεί λύση για την Τσέλσι!» (video)
Ο άλλοτε θρυλικός φορ, Τόρε Άντρε Φλο, μετά από δέκα χρόνια προσφοράς στην Τσέλσι, είτε εντός, είτε εκτός των τεσσάρων γραμμών, μιλά στο BN Sports για τις εξελίξεις γύρω από τον σύλλογο, τον επί χρόνια συμπαίκτη του, Γκουστάβο Πογέτ, και προβλέπει έναν νέο αγγλικό τελικό στο φετινό Champions League!
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

Από τον Ιανουάριο του 1998, έως το καλοκαίρι του 2000 και από το 2013, έως τις αρχές του 2022. Περίπου δέκα χρόνια, δηλαδή κάτι περισσότερο από το 1/5 της ζωής του, ο 48χρονος σήμερα, Τόρε Άντρε Φλο, το έχει «χαρίσει» στην Τσέλσι. Μία Τσέλσι που την πρωτογνώρισε ως παίκτης στην προ Αμπράμοβιτς εποχή, αλλά την βίωσε ως προπονητής των ακαδημιών και υπεύθυνος δανεισμών, στις «χρυσές» ημέρες της σύγχρονης ιστορίας της.
 
Με τις εξελίξεις γύρω από τους «μπλε» του Λονδίνου να «τρέχουν», ο άλλοτε θρυλικός Νορβηγός φορ και προπονητής της Σόγκνταλ πλέον, μιλά στο BN Sports για την επόμενη μέρα της Τσέλσι, για τις αναμνήσεις του από την Premier League των '90s, τις διαφορές με το σήμερα, αλλά και για τον επί χρόνια συμπαίκτη του και νυν προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, Γκουστάβο Πογέτ!
 

-Η σκέψη της ενασχόλησης με την προπονητική υπήρχε πάντα;
«Όσο ήμουν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, δεν έβλεπα τον εαυτό μου σε τέτοιο πόστο. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα. Έχουν περάσει τουλάχιστον δέκα χρόνια από όταν αποσύρθηκα και ξεκίνησα να παρακολουθώ τα πρώτα σεμινάρια προπονητικής. Ανέλαβα τις ακαδημίες της Τσέλσι και από εκείνο το σημείο μπήκε το 'μικρόβιο' να αναλάβω μία ομάδα. Βήμα-βήμα θα ήθελα να προπονήσω και εκτός Νορβηγίας. Ιδανικά θα ήθελα να προπονήσω μία ομάδα στην Αγγλία». 
 
-Από το 2013 έως το 2017 ήσασταν προπονητής στις ακαδημίες της Τσέλσι. Υπάρχει κάποιο ''αστέρι'' του σήμερα που ήταν μέλος στις δικές σας ''φουρνιές'';
Συνεργάστηκα με τον Μέισον Μάουντ, τον Ρις Τζέιμς και τον Τρέβορ Τσαλομπα. Αυτούς τους τρεις τους βίωσα τόσο ως μικρά παιδιά στις ακαδημίες, αλλά και από το δεύτερο πόστο που είχα ως υπεύθυνος των δανεισμών της Τσέλσι. Πάντα πίστευα ότι μπορούν να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο, αλλά αυτό ισχύει για ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που περνούν από τις ακαδημίες της ομάδας. Δεν ήταν οι μόνοι, αλλά αυτοί οι συγκεκριμένοι, λογίζονταν πάντοτε ανάμεσα στους καλύτερους»
 
-Ο υπεύθυνος δανεισμών είναι ένας ρόλος άγνωστος για την Ελλάδα. Τι είδους καθήκοντα είχατε;
«Αναλύεις βαθύτερα τον κάθε ποδοσφαιριστή που ο σύλλογος έχει δώσει δανεικό. Συχνά κάθεσαι μαζί του, μιλάς για κάθετι που μπορεί να βελτιώσει ή που κάνει εξαιρετικά. Το ίδιο ισχύει και για τους προπονητές των ποδοσφαιριστών, που οφείλεις να γνωρίσεις και να συζητάς. Τελείως διαφορετικές προσωπικότητες που θέλουν και διαφορετική διαχείριση. Μιλάς για ποδόσφαιρο, ταξιδεύεις τόσο στην Αγγλία, όσο και στην Ευρώπη ολόκληρη. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να δεις εκ των έσω, πώς λειτουργούν ορισμένοι προπονητές, αλλά και ορισμένοι σύλλογοι».
 
Sogndal Football club appoint Chelsea's Tore André Flo as new head coach -  We Ain't Got No History
 
-Ήταν όλα ευκολότερα ως πρώην παίκτης του συλλόγου;
«Η Τσέλσι είναι πολύ προσεκτική και φροντίζει τους ανθρώπους που προσέφεραν σε αυτήν, όταν τελειώνουν την καριέρα τους. Είναι κάτι πάρα πολύ έξυπνο από πλευράς της. Πολλοί πρώην παίκτες δραστηριοποιούνται στην ακαδημία, όχι μόνο ως προπονητές. Έτσι συνέβη και στη δική μου περίπτωση, όπου ο σύλλογος με βοήθησε και με στήριξε πάρα πολύ, ώστε να αναπτύξω και να δείξω τις ικανότητές μου». 
 
-Προσφέρατε κι εσείς αρκετά, όμως.
«Τα χρόνια που πέρασα στην Τσέλσι πιθανότατα ήταν οι καλύτερες ημέρες καριέρας μου. Σχεδόν κάθε χρόνο, κερδίζαμε κάποιον τίτλο και πολλοί οπαδοί θεωρούν -δικαιολογημένα- πως τότε τέθηκαν οι βάσεις για τις πιο ένδοξες ημέρες του κλαμπ. Δυστυχώς δεν κατακτήσαμε την Premier League. Πραγματικά το ήθελα πάρα πολύ, αλλά παρότι ήμασταν εξαιρετική ομάδα, μας έλειπε η σταθερότητα στις εμφανίσεις μας. Μπορούσαμε να κερδίσουμε τον πρώτο του βαθμολογικού πίνακα τη μία αγωνιστική και στην επόμενη να χάσουμε από τις ομάδες που βρίσκονται στις θέσεις του υποβιβασμού. Πήρε χρόνο στην Τσέλσι να καταφέρει να είναι συνεπής και σταθερή, αλλά πραγματικά θεωρώ πως εκείνη την περίοδο μπορούσαμε να κοντράρουμε οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη». 

 

-Το ρόστερ ήταν σπουδαίο, αλλά υπήρξε κάποιος ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζατε;
«Τον Τζιανφράνκο Τζόλα. Είναι ο καλύτερος παίκτης με τον οποίο έχω παίξει ποτέ πλάι μου. Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αλλά και ένας τζέντλεμαν εκτός γηπέδου». 
 
-Ως προπονητή είχατε τον συμπατριώτη του Τζόλα, Τζιανλούκα Βιάλι, ο οποίος ανέλαβε τα «ηνία» μόλις αποσύρθηκε. Πώς τον υποδεχθήκατε; 
«Ο Τζιανλούκα Βιάλι ήταν ένας πάρα πολύ καλός παίκτης και τρομερά κουλ τύπος. Παρότι πέρασε μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα από την θέση του ποδοσφαιριστή σε αυτήν του προπονητή, ήταν ένας άψογος επαγγελματίας. Δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα αυτό για εμένα. Ίσως για μερικούς ήταν πολύ περίεργη συνθήκη, αλλά για μένα ήταν ένας εξαιρετικός προπονητής από την αρχή. Όταν είσαι σε αυτό το πόστο αναγκάζεσαι να επιλέξεις μερικούς παίκτες, οπότε όσοι δεν αγωνίζονται είναι εύκολο να δυσαρεστηθούν. Χάρηκα πάρα πολύ που ήταν μέλος της Εθνικής Ιταλίας που έφτασε στην κατάκτηση του EURO 2020». 
LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 12: Former Chelsea players Gianfranco Zola, Tore Andre Flo and Gianluca Vialli during the Premier League match between Chelsea and West Bromwich Albion at Stamford Bridge on February 12, 2018 in London, England. (Photo by Marc Atkins/Offside/Getty Images)


Η «άγνωστη» Ελλάδα και ο... παρεξηγημένος Πογέτ!

-Στην Τσέλσι αγωνιστήκατε 104 φορές δίπλα στον νυν προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, Γκουστάβο Πογέτ. Πώς θα τον χαρακτηρίζατε;
«Πρόκειται για έναν πολύ πρόσχαρο άνθρωπο που μιλούσε πολύ περισσότερο από ότι εγώ, παρότι μοιάζει απόμακρος. Έχει πολλή ενέργεια μέσα του. Είναι εξαιρετική επιλογή προπονητή, ειδικά για ένα εθνικό συγκρότημα. Γνωρίζει πώς να διαχειριστεί την πίεση από τον Τύπο και τις προσδοκίες που υπάρχουν προς το πρόσωπό του». 
 
-Τι γνωρίζετε για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Δεν ξέρω πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά αυτό που συνέβη στο EURO του 2004 προφανώς με εξέπληξε ευχάριστα. Είναι μία χώρα που θεωρώ πως έχει μέλλον στις μεγάλες διοργανώσεις και μακάρι με τον άλλοτε συμπαίκτη μου ως προπονητή, να πετύχει!»
 
-Είχατε ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα;
«Υπήρχαν μερικές φήμες και ενδιαφέρον σε προφορικό επίπεδο, αλλά ποτέ δεν έφτασα πραγματικά κοντά σε μία ελληνική ομάδα».
 
-Αντιμετωπίσατε την εθνική όμως.
«Σωστά, για τα προκριματικά του EURO 2000. Θυμάμαι πως δεν μπορούσα να έρθω στο παιχνίδι που έγινε στην Ελλάδα, γιατί εκείνες τις μέρες η γυναίκα μου γέννησε το πρώτο μας παιδί. Ήμουν παρών, όμως, στη νίκη με 1-0 στην έδρα μας. Τρομερά σκληρή ομάδα από τότε, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως τέσσερα χρόνια μετά θα έφτανε έως την κορυφή της Ευρώπης!»
 


«Μακάρι ο Χάαλαντ να επιλέξει την Premier League - Τεράστια η πίεση στον Όντεγκααρντ!»

-Φαντάζομαι παρακολουθείτε στενά την Premier League.
«Ναι, όλες τις εξελίξεις. Άλλωστε ήμουν αναγκασμένος να το κάνω όσο δούλευα στην Τσέλσι μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Τότε ήρθε η πρόταση για να γίνω πρώτος προπονητής στην Σογκνταλ. Ήταν ο λόγος που άφησα από το πόστο που είχα».
 
-Ποια η μεγαλύτερη διαφορά στην Premier League που αγωνιστήκατε, με τη σημερινή;
«Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως τα χρήματα έχουν εκτοξευθεί και πλέον όλοι καλοί παίκτες του πλανήτη έρχονται στην Αγγλία. Βέβαια, αυτό συνέβαινε και στα χρόνια που αγωνιζόμουν, αλλά για τελείως διαφορετικά ποσά. Άλλωστε, ήμουν μέλος της ομάδας που έπαιξε για πρώτη φορά χωρίς κανέναν Άγγλο ποδοσφαιριστή στην ενδεκάδα της. Μεγάλη αλλαγή παρατηρείται και στον ρυθμό που παίζουν οι ομάδες. Χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και πιο έντονος». 
 
-Υπάρχει κάποια ομάδα που σας έχει εκπλήξει περισσότερο;
«Λίγοι θα περίμεναν πως η Μπρέντφορντ θα είναι τόσο μαχητική, αλλά οι δύο ομάδες που με έχουν εντυπωσιάσει περισσότερο είναι αυτές που «μάχονται» στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα: η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι. Μαζί με την Τσέλσι αποτελούν μία τριάδα που αποδίδει πραγματικά εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Μία από αυτές τις τρεις θα φτάσει και στην κατάκτηση του Champions League. Δεν θεωρώ καθόλου απίθανο να συμβεί ό,τι και πέρυσι, με δύο αγγλικές ομάδες να βρίσκονται στον τελικό του θεσμού».
New era of English dominance to begin as Champions League prize money is  revealed - SundayWorld.com
-Πιστέψατε πως τελείωσε το φετινό πρωτάθλημα στις αρχές του 2022;
«Δεν περίμενα πως η Λίβερπουλ θα μπορέσει να επιστρέψει από μία τέτοια βαθμολογική απόσταση, αλλά όπως φαίνεται, τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Αν αφήσεις μερικούς βαθμούς δεξιά και αριστερά, τα περιθώρια αυτά αρκούν σε κάποιον άλλον για να σε φτάσει στη βαθμολογία. Είναι λογικό στα μέσα της σεζόν κάποια ομάδα να χάνει τη φόρμα της και κατά συνέπεια βαθμούς. Ακριβώς αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στη Μάντσεστερ Σίτι». 
 
-Θα αλλάξουν οι ισορροπίες στο «Νησί» λόγω Νιούκαστλ;
«Σίγουρα με περισσότερα χρήματα στη διάθεσή της τα καταφέρει να μπει σφήνα στις τωρινές μεγάλες δυνάμεις, αλλά θα χρειαστεί χρόνο. Δεν αρκεί να ξοδέψουν χρήματα και να φέρουν μεγάλους ποδοσφαιριστές. Η επιτυχία της πρέπει να χτιστεί χρονιά με τη χρονιά». 
 
-Απολαμβάνετε και ένα «δικό» σας παιδί στην Premier League: τον Μάρτιν Όντεγκααρντ.
«Τον γνωρίζω από πολύ μικρή ηλικία. Είναι εξαιρετικός επαγγελματίας. Βρέθηκε στο επίκεντρο από πολύ νέος και ίσως χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί και να αποδώσει τα αναμενόμενα. Όντως τον θυμόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, παρότι είναι μόλις 23 ετών, αλλά πραγματικά θεωρώ πως μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου». 
 
-Ήρθε η ώρα να μετακομίσει στην Premier League και το έτερο next big thing της Νορβηγίας; Ο Έρλινγκ Χάαλαντ;
«Με την ποιότητα που έχει μπορεί να παίξει σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα θέλει. Πραγματικά το εύχομαι να έρθει στην Αγγλία. Ό,τι κι αν λένε, είναι έτοιμος. Αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα, ένα σοβαρό πρωτάθλημα, και τα πάει εξαιρετικά. Αν μπορούσα να διαλέξω τον επόμενο σταθμό του θα ήταν η Τσέλσι, αλλά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος».
 haaland_ode.png
 

«Όλα λειτουργούν ομαλά στην Τσέλσι - Θα δοθεί λύση σύντομα!»

-Μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να τον αποκτήσει η Τσέλσι με τα όσα συμβαίνουν στον σύλλογο.
«Είναι δύσκολο και μόνο να μιλάς για όσα συμβαίνουν γύρω από την Τσέλσι. Ο κόσμος έχει αλλάξει και πλέον η πολιτική εμπλέκεται κατά πολύ στο ποδόσφαιρο. Είναι δυσάρεστο για τον σύλλογο, αλλά η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι στα χέρια μας. Στεναχωριέμαι για τους παίκτες, για όσους εργάζονται στο κλαμπ και τους οπαδούς, αλλά θεωρώ πως γρήγορα θα δοθεί μία λύση. Σύντομα ο σύλλογος θα επιστρέψει στην κανονικότητα του και δεν θα τον τραβήξει αυτή η κατάσταση στον 'γκρεμό'. Άλλωστε, αν υπάρξει ένας καινούργιος ιδιοκτήτης, όλα θα επιστρέψουν άμεσα στα γνώριμα επίπεδα». 
 
-Πώς επηρεάζουν τους παίκτες οι εξελίξεις;
«Ακούγεται σαν μία δύσκολη κατάσταση, αλλά οι συγκεκριμένοι παίκτες είναι 100% επαγγελματίες. Ξέρουν πώς να αφήνουν εκτός γηπέδου τέτοιου είδους προβλήματα. Είναι κάτι που ένας ποδοσφαιριστής αναγκάζεται να το κάνει σε ολόκληρη την καριέρα του και προφανώς, για να αγωνίζονται στην Τσέλσι, είναι καλοί και σε αυτόν τον τομέα. Θα παραμείνουν μέσα σε μία δική τους 'μικρή φούσκα' και θα παλέψουν για τους στόχους που έχει ο σύλλογος εντός της σεζόν. Θα παραμείνουν ένα σύνολο εντός των αποδυτηρίων και θα προσπαθούν για το καλύτερο σε κάθε αγώνα. Το κάνουν ήδη, άλλωστε».
 
-Φαίνεται πως τα προαναφερθέντα δεν είναι απλώς η γνώμη σας. Είστε σε «ανοιχτή γραμμή» με ανθρώπους από τον σύλλογο;
«Προφανώς έχω έρθει σε επαφή με ανθρώπους που δουλεύουν ακόμη στην Τσέλσι. Δεν υπάρχει κάποια μεγάλη αλλαγή. Βασικά, δεν έχουν αντιληφθεί κάποια μεγάλη αλλαγή. Ναι, υπάρχει πίεση από τα όσα γράφονται, αλλά εντός του συλλόγου όλοι συνεχίζουν το έργο τους κανονικά».
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0