Face to Face

Φαμπιάν Αντούνες: Ψηφίζει... παραμονή στην Ελλάδα και μιλά για το ΠΑΟΚ - Γάνδη: «Όποιος φανεί ανώτερος στην τακτική, θα προκριθεί» (video)

Φαμπιάν Αντούνες: Ψηφίζει... παραμονή στην Ελλάδα και μιλά για το ΠΑΟΚ - Γάνδη: «Όποιος φανεί ανώτερος στην τακτική, θα προκριθεί» (video)

Ο Φαμπιέν Αντούνιες είναι ένας πολυθεσίτης που έχει ταιριάξει ‘’γάντι’’ στον Παναιτωλικό και έχει βοηθήσει αρκετά με την εμπειρία του και τις ευρωπαϊκές του παραστάσεις την ομάδα του Αγρινίου να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένα χρονιά. Ο Πορτογάλος άσος μιλά αποκλειστικά στο BNSports για τη ζωή του στην Ελλάδα, τον Γιάννη Αναστασίου και το ματσάρισμα του ΠΑΟΚ με τη βελγική Γάνδη για το UEFA Europa Conference League. 

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Μετά από 7 ολόκληρα χρόνια παραμονής στο Βέλγιο και 4 διαφορετικές ομάδες, ο Φαμπιέν Αντούνιες είχε φάει με το κουτάλι τις εκεί κατηγορίες και έτσι αποφάσισε να ζήσει μία καινούρια εμπειρία στον κόσμο της SuperLeague. Αυτήν την ευκαιρία του προσέφερε ο Παναιτωλικός και το σίγουρο είναι ότι καμιά από τις δυο πλευρές δεν έχει βγει χαμένη από τη μεταξύ τους συνεργασία. 

Ο 30χρονος διανύει τη δεύτερη πιο γεμάτη σεζόν της καριέρας του στα μέρη μας και η ικανότητα του να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια σε παραπάνω από μια θέσεις, τον καθιστά πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Γιάννη Αναστασίου. Εκείνος, δηλώνει πολύ ευχαριστημένος από τις μέχρι τώρα εμπειρίες του εν Ελλάδι, εκθειάζει τον προπονητή του και πιστεύει πως οι πιθανότητες πρόκρισης του Δικέφαλου του Βορρά στις 8 καλύτερες ομάδες του UEFA Conference League , είναι μοιρασμένες. 

Αναλυτικά είπε:  

  • Φαμπιέν, πες μας αρχικά πως αποφάσισες να έρθεις στην Ελλάδα? Γνώριζες κάτι για την ομάδα? 

«Έψαχνα και εγώ για κάποια νέα πρόκληση στην καριέρα μου μετά από 7 χρόνια στο Βέλγιο, είχα μάθει τη χώρα, τον πολιτισμό της. Έτσι όταν εμφανίστηκε η ευκαιρία με τον Παναιτωλικό δεν το σκέφτηκα πολύ, απάντησα θετικά στην προοπτική και άρχισα να μαθαίνω πράγματα για την καινούργια χώρα, το νέο μου ταξίδι». 


  • Είσαι ένας παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί σε παραπάνω από μία θέση. Που νιώθεις εσύ πιο άνετα, ποια είναι η αγαπημένη σου και που νομίζεις ότι έχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση? 

«Πράγματι. Φέτος έχω παίξει ως αριστερός μπακ, αριστερός σέντερ μπακ, αριστερός εσωτερικός μέσος και δεξιός εσωτερικός μέσος. Η θέση που προτιμώ εγώ περισσότερο  να αγωνίζομαι είναι αυτή του κεντρικού μέσου, γιατί έχεις μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι και περισσότερες πιθανότητες να σκοράρεις. Θεωρώ, πάντως, ότι αποδίδω καλύτερα ως αριστερός στόπερ».  

  • Τι ήταν αυτό που ήξερες για το ελληνικό ποδόσφαιρο πριν έρθεις εδώ? Γνώριζες κάποια ελληνική ομάδα? Για τον Παναιτωλικό και τον Φώτη Κωστούλα τι είχες ακούσει? 

«Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα πολλά. Στο παρελθόν είχα Έλληνες συμπαίκτες, όπως ο Χαρίσης ή ο Κίτσιου που είχαν παίξει στον ΠΑΟΚ και μου μετέφεραν ορισμένα πράγματα. Φυσικά έχω παρακολουθήσει ευρωπαϊκούς αγώνες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι η κατάκτηση του Euro 2004 από τη χώρα σας, μια ανάμνηση που... πονάει.  

Ο μάνατζερ μου μου μετέφερε ότι ο Παναιτωλικός διατηρεί πολύ καλή φήμη. Εκτός Ελλάδας κυκλοφορούν κάποιες θεωρίες ότι στη χώρα σας υφίσταται ένα ζήτημα με τις πληρωμές. Με διαβεβαίωσαν, ωστόσο, ότι ο Παναιτωλικός είναι από τις πιο συνεπείς ομάδες. Ήταν ένας από τους σημαντικούς λόγους που αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόταση. Τον κ. Κωστούλα δεν τον γνωρίζω από κοντά. Γνωρίζω, όμως, ότι είναι ένας σοβαρός επιχειρηματίας, ο οποίος πληρώνει πάντα στην ώρα του».  


ant4.jpg.jpg

  • Έχεις αγωνιστεί στην πλειονότητα των αγώνων, έχεις ‘’γράψει’’ 25 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο και στην πρώτη σου σεζόν στην Ελλάδα έχεις μια γεμάτη χρονιά. Είσαι ευχαριστημένος με τον απόδοση σου? 

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός αυτό ναι. Πάντα η έναρξη μιας νέας περιπέτειας έχει τις δυσκολίες της και όσο περνάει ο καιρός και παίρνεις παιχνίδια στα πόδια σου γίνεται ευκολότερο. Στην αρχή ήταν κάπως δύσκολα γιατί ήμουν χωρίς ομάδα για 3 μήνες, ακολουθούσα εντατικό πρόγραμμα και έτρεχα μόνος μου για να επανέλθω, δεν έκανα προετοιμασία με την υπόλοιπη ομάδα. Όμως ναι είμαι ευχαριστημένος με τον εαυτό μου. Έχω κάνει κάποια καλά παιχνίδια, κάποια όχι και τόσο καλά αλλά σε γενικές γραμμές ναι είμαι ικανοποιημένος. Στόχος μου στα επόμενα ματς να σκοράρω κιόλας».  

  • Ποια είναι η άποψη σου για την ομάδα? Έχετε φέρει κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα και έχετε πετύχει και κάποιες μεγάλες νίκες 

«Είμαστε ένα πολύ συμπαγές σύνολο, έχουμε μια καλή ομάδα. Από την αρχή το πίστευα αυτό. Τη δεύτερη μου εβδομάδα στην Ελλάδα, σε επικοινωνία που είχα με τον ατζέντη μου του είχα πει ότι το επίπεδο είναι αρκετά καλό και πως δεν πρόκειται να κινδυνέψουμε. Αν και είχαμε ξεκινήσει κάπως... μουδιασμένα, και είναι λογικό αυτό αν υπολογίσουμε ότι η ομάδα είχε καινούργιο προπονητή και αρκετούς νέους παίκτες, βελτιωθήκαμε στη συνέχεια. Πλέον παίζουμε καλά και δεν αγχωθήκαμε καθόλου για την παραμονή στην κατηγορία».  

  • Την υπόθεση παραμονή την κάνατε να φαίνεται εύκολη αν και δεν είναι και το γεγονός αυτό θεωρείται κάποιου είδους επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι το επίπεδου του πρωταθλήματος φέτος ήταν υψηλότερο και η λίγκα πιο ανταγωνιστική. 

«Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό και το καταλαβαίνεις μεταξύ άλλων από τη θέση που βρίσκεται η ομάδα του Ατρομήτου. Μια ομάδα με αρκετά καλό ρόστερ, ποιοτικούς και έμπειρους ποδοσφαιριστές, κάποιους από τους οποίους τους γνωρίζω μάλιστα, και η ομάδα παλεύει μέχρι τελευταία αγωνιστική για να μείνει στην κατηγορία». 


5484291_1.jpg

  • Ας μιλήσουμε τώρα για τον προπονητή σου, τον κ. Αναστασίου. Η στρατηγική του του έχει βοηθήσει την ομάδα? Ποια είναι η άποψη σου για εκείνον? 

«Είναι ένας πραγματικά καλός προπονητής. Όχι μόνο για την προετοιμασία του στο αγωνιστικό κομμάτι και το κομμάτι της τακτικής αλλά γενικότερα στη νοοτροπία του. Εστιάζει αρκετά στο ψυχολογικό σκέλος. Στηρίζει ιδιαίτερα τους αθλητές του. Θυμάμαι τις πρώτες μέρες μου στην Ελλάδα μια ομιλία του που τόνιζε το πόσο πολύ πιστεύει σε εμάς και ότι χαίρεται που δουλεύει μαζί μας. Στηρίζει αρκετά στο κομμάτι αυτό και μας έχει βοηθήσει να πιστέψουμε ακόμα περισσότερο στις δυνατότητες μας. Έχω μια καλή σχέση (αθλητή-ποδοσφαιριστή) μαζί του και χαίρομαι που με εμπιστεύεται». 

  • Έχετε πετύχει κάποιες μεγάλες νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο (όπως απέναντι στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ) και σε κάποιες αναμετρήσεις είχατε πραγματικά μια πολύ καλή απόδοση. Ποιο είναι το μυστικό αυτών των επιτυχιών?  

«Το μυστικό μας είναι η αυτοπεποίθηση και η συγκέντρωση στο στόχο. Ανεξαρτήτως αντιπάλου δεν μπαίνουμε στο γήπεδο σκεπτόμενοι ότι θα χάσουμε. Και σ’ αυτό παίζει μεγάλη σημασία ο coach. Πιστέψαμε στους εαυτούς και στις ικανότητες μας. Μπορεί να ήρθαμε αντιμέτωποι με ισχυρότερες και ακριβότερες ομάδες, όμως δεν ήταν ούτε η Μάντσεστερ Σίτι, ούτε η Λίβερπουλ».  

  • Ποια από τις ομάδες που αντιμετώπισες σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση? 

«Δεν περίμενα τόσο δυαντό τον ΟΦΗ. Μπορεί να μην μας κέρδισε και στα δυο ματς, αφού σε αυτό της Κρήτης κερδίσαμε με το ‘’τρελό’’ 4-2, όμως μου άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Τότε, παρόλο που έχασαν, έπαιζαν σε πολύ υψηλό τέμπο. Από τις λεγόμενες μεγάλες της λίγκας, θα επέλεγα τον Ολυμπιακό. Όχι ότι ήταν εντυπωσιακός όσες φορές τον αντιμετωπίσαμε, αλλά ήταν σταθερός και ακόμα και στην κακή του μέρα, ξέρει πως να παίρνει το αποτέλεσμα. Έχει πολύ ικανούς και έμπειρους παίκτες και αν έπρεπε να διαλέξω κάποιον, αυτός θα ήταν ο Ολυμπιακός». 

  • Το συμβόλαιο σου λήγει το καλοκαίρι! Θα ήθελες να μείνεις στην Ελλάδα και τον Παναιτωλικό? 

«Όντως το συμβόλαιο μου εκπνέει το καλοκαίρι και προτεραιότητα μου είναι να μείνω στην Ελλάδα. Είμαι ευχαριστημένος εδώ. Δεν ξέρω αν το μέλλον μου θα είναι στον Παναιτωλικό ή όχι, δεν έχει επικοινωνήσει και κάποιος από το σύλλογο ακόμα μαζί μου για να συζητήσουμε για το μέλλον μου. Αυτό που με νοιάζει είναι να ευχαριστηθώ τα παιχνίδια που απομένουν και θα δούμε τι θα γίνει». 

  • Νομίζεις ότι μπορείς να αγωνιστείς σε ομάδα που βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις τις βαθμολογίας? Είναι ώρα για να ανέβεις κάποιο σκαλοπάτι? 

« Νομίζω ότι έχω τις ικανότητες και την κατάρτιση να αγωνιστώ σε ομάδα που βρίσκεται στο τοπ-8 της λίγκας. Δεν ξέρω αν αυτό είναι αρκετό, αλλά ναι νομίζω ότι θα τα κατάφερνα». 


  • Έχετε παίξει δυο φορές απέναντι στον ΠΑΟΚ, εσύ βέβαια ήσουν απών και στα δυο παιχνίδια. Ποια είναι η άποψη σου για το ‘’δικέφαλο του Βορρά’’ ? 

«Τα παιχνίδια ήταν στις αρχές των 2 γύρων και στο πρώτο ήμουν σαφώς ανέτοιμος ενώ στο δεύτερο γύρο ήμουν θετικός στον covid-19. Παρόλα αυτά, ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα υψηλού επιπέδου και για αυτό κατέχει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Απέναντι στη Μίντιλαντ είχε πολύ καλή εικόνα και δικαίως συνεχίζει στην Ευρώπη». 

  • Γνωρίζεις καλά το βελγικό ποδόσφαιρο, έχεις αγωνιστεί πολλά χρόνια εκεί με τα χρώματα 4 ομάδων. Ποια είναι η γνώμη σου για τη Γάνδη, προσεχή αντίπαλο του Παοκ? 

« Η Γάνδη είναι μια από τις μεγάλες ομάδες της Jupiler League, αν και τα τελευταία χρόνια δε βρισκόταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όμως πλέον έχει επιστρέψει. Κρατάω επαφές και βλέπω ότι βρίσκεται στις 4-5 πρώτες θέσεις. Μάλιστα αν δεν κάνω λάθος διανύει και ένα καλό φεγγάρι με 4 συνεχόμενες νίκες. Οπότε έχει πατήσει το reset για τα καλά». 

  • Ποιες οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο πρωταθλήματα? 

«Το βελγικό πρωτάθλημα έχει μεγάλες διαφορές σε σχέση με το ελληνικό. Εκεί οι ομάδες εστιάζουν πολύ περισσότερο στη φυσική κατάσταση δίνοντας βάρος στην ταχύτητα παιχνιδιού και ανάπτυξης. Ενώ στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο παίζεται πιο σκεπτόμενα, είναι πιο τεχνικό και έχει τη βάση του στην τακτική και την προσαρμογή στο πλάνο». 

  • Ποια είναι η γνώμη σου για τη μεταξύ τους διασταύρωση? Υπάρχει κάποιο φαβορί? 

« Είναι ένα ισορροπημένο ζευγάρι και πραγματικά δεν μπορώ να δώσω κάπου μια προτεραιότητα. Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Είναι δυο εξίσου ικανές ομάδες, οι οποίες δικαίως έφτασαν ως τη φάση των «16» του UEFA Conference League και όποιος από τους δυο προκριθεί μπορεί να προχωρήσει κι’ άλλο στο θεσμό». 


  • Θα μπορούσες να ήσουν ένας κατάσκοπος για χάρη του ΠΑΟΚ. Ποιο είναι το κλειδί της πρόκρισης? 

«Νομίζω ότι το κλειδί για την πρόκριση είναι η προσαρμοστικότητα στο σύστημα του άλλου. Η Γάνδη παίζει πάρα πολύ καλά το 3-4-1-2 ή 3-5-2 σε σημείο που οι ποδοσφαιριστές της έχουν αφομοιώσει τις κινήσεις  που πρέπει να κάνουν στον αγωνιστικό χώρο. Το μυστικό είναι στη μελέτη της τακτικής. Όποιος φανεί ανώτερος σε αυτό το κομμάτι, θα έχει και τον πρώτο λόγο. Και ο ΠΑΟΚ επίσης έχει το δικό του δυσκολοκατάβλητο στυλ. Και οι δυο ομάδες έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και θεωρώ πως θα περάσει αυτός που θα προσαρμοστεί καλύτερα στο παιχνίδι του άλλου. Αναμένω 2 πολύ ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις». 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0