Face to Face

Ο Κώστας Φλεβαράκης στο BN Sports: Ο Έλληνας προπονητής «φονέας των μεγάλων» της Ουγγαρίας που λατρεύεται στο Σόπρον!

Ο Κώστας Φλεβαράκης στο BN Sports: Ο Έλληνας προπονητής «φονέας των μεγάλων» της Ουγγαρίας που λατρεύεται στο Σόπρον!
Ο Κώστας Φλεβαράκης ανοίγει τα χαρτιά του στο BNSports και μιλάει για την νίκη της Σόπρον επί της Φάλκο, τις δύσκολες στιγμές του στην BasketLeagueκαι τον Γιώργο Βόβορα με τον οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος λίαν συντόμως!

Ήταν από τους πρώτους Έλληνες προπονητές που κοουτσάραν σε αγώνες της Ευρωλίγκα στην παρθενική της σεζόν το 2000-01 από τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Έκτοτε ο δρόμος τον έβγαλε από πολλές ομάδες της Basket League μέχρι την Κύπρο, τη Σουηδία, την Πολωνία και εσχάτως την Ουγγαρία.
50949543_2220804027976829_5889631637313945600_n.jpg

Ο Κώστας Φλεβαράκης αφήνει πλέον το δικό του στίγμα στη χώρα των Μαγυάρων ως προπονητής της Σόπρον. Μίας θεωρητικά «μικρομεσαίας» ομάδας της λίγκας της χώρας που όμως έχει εξελιχθεί υπό τις οδηγίες του σε... φονέας των γιγάντων. Το πως και το γιατί το εξηγεί μιλώντας στο BN Sports και το Δημήτρη Φεραδούρο.

«Μια νίκη επί της Φάλκο είναι πάντα σημαντική στην Ουγγαρία. Τερμάτισε πρώτη στον 4o όμιλο του BCL, με μεγάλες ομάδες όπως η Τρεβίζο, η ΑΕΚ και η Ρίγα. Ειδικά τα παιχνίδια στην έδρα της έχουν σημασία, καθώς είμαστε δύο γειτονικές ομάδες. Αυτό προσδίδει ένα παραπάνω ενδιαφέρον. Υπάρχουν φίλαθλοι και των δύο ομάδων στο γήπεδο. Η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά εξαιρετική! Μου θύμισε εποχές από ελληνικά ντέρμπι, που υπήρχαν φίλαθλοι και των δύο ομάδων», μας λέει αναφερόμενος στην τελευταία, 8η συνεχόμενη και πιο σπουδαία από όλες νίκη της Σόπρον επί της πρωτοπόρου και πρωταθλήτριας Φάλκο Σζομπατέλι.

«Η ομάδα με αυτή τη νίκη έδωσε συνέχεια στο νικηφόρο σερί και έκανε την όγδοη νίκη στη σειρά. Πριν ενάμιση μήνα η ομάδα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Στο ζέσταμα του Σαββατιανού αγώνα με τη Φάλκο, μιλούσαμε με τους προπονητές της αντίπαλης ομάδας και μου έλεγαν πως πίστευαν ότι η ομάδα θα υποβιβαστεί κατηγορία. Υπήρχε γενικότερα αυτή η αίσθηση. Μετά την επιστροφή μου, βοήθησε πολύ η χημεία που είχαμε σαν ομάδα, καθώς είχαμε συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια και στο παρελθόν», προσθέτει.

Όσο για το δέσιμό του με τον κόσμο της ομάδας; «Ο κόσμος ενισχύει την ομάδα και την στηρίζει, όπως επίσης στηρίζουν και εμένα. Ο κόσμος είναι συσπειρωμένος και με κάθε ευκαιρία το αποδεικνύουν. Οι φίλαθλοι δημιουργούν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Είναι μάλιστα μια πόλη που φημίζεται για το γυναικείο της μπάσκετ και έχει πολλές ευρωπαϊκές επιτυχίες, με πολλές συμμετοχές σε Final-4 στην Ευρωλίγκα».

Το καλοκαίρι, ο Έλληνας τεχνικός δεν ανανέωσε τη συνεργασία του με τη Ουγγρική ομάδα, Τόσο η πίεση, όσο και η απουσία του από τα… πάτρια εδάφη τον οδήγησαν στην επιλογή του να μην υπογράψει σε κάποια ομάδα και να ξεκουραστεί. Η κακή πορεία της… αγαπημένης του Σόπρον όμως, τον ανάγκασε να σηκώσει εκ νέου τα μανίκια και επιστρέψει στην Ουγγαρία.
«Το καλοκαίρι δεν υπήρξε διαζύγιο ακριβώς. Δύο χρόνια με την Σόπρον είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Πραγματικά άψογη. Την πρώτη χρονιά είχα έρθει εμβόλιμα και είχαμε πετύχει 8 νίκες στις τελευταίες αγωνιστικές, με αποτέλεσμα η ομάδα να σωθεί. Είχαμε πετύχει επίσης μεγάλες νίκες τότε. Την δεύτερη χρονιά λόγω της πανδημίας και μερικών τραυματισμών παίζαμε συνεχώς με 6-7 παίκτες να απουσιάζουν. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη ήταν η αποστολή μας. Το τελευταίο δίμηνο, όμως, βρήκαμε υγεία και σταθερότητα στο ρόστερ, η ομάδα ήταν πραγματικά πολύ ανταγωνιστική», είπε και συμπλήρωσε:
«Η απόφαση ήταν δική μου το καλοκαίρι και ήταν απόλυτα συνειδητή. Έλειψα αρκετά από το σπίτι μου όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ήθελα να ξεκινήσω κάπου. Είχα πολλές προτάσεις, αλλά δεν επηρεάστηκα».

Ο Κώστας Φλεβαράκης έχει φάει με το «κουτάλι» την BasketLeague, αλλά όπως φαίνεται δεν του έχουν λείψει και τόσο οι… προβληματικές καταστάσεις του παρελθόντος λέγοντας: «Το καλοκαίρι υπήρχε προσέγγιση από ομάδες της Α1. Δεν μου έχει λείψει. Ένας προπονητής που το έζησε όπως το έζησα στο ξεκίνημα της καριέρας μου, με όλες αυτές τις προβληματικές καταστάσεις. Ομάδες με πολύ σοβαρά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα. Κάτι τέτοιο δεν μου λείπει σε καμία των περιπτώσεων. Σίγουρα όμως, μια υγιής κατάσταση στην Ελλάδα θα έλειπε στον οποιονδήποτε προπονητή που δουλεύει στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα χρόνια όταν έχεις δει συνθήκες οι οποίες ουσιαστικά είναι αδύνατο να λειτουργήσει κάποιος και φυσικά χωρίς χρόνο, δεν γίνεται να σου λείπει. Επαναλαμβάνω, μια υγιής κατάσταση, ναι θα μου έλειπε».

Κατέθεσε, δε, ποια θεωρεί την απαραίτητη συνθήκη για ένα προπονητή: «Η αλήθεια είναι πως το να δίνει μια ομάδα χρόνο σε έναν προπονητή είναι πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα, ακόμα και μέσα σε δύσκολες καταστάσεις στα Τρίκαλα πέρασα τρία χρόνια, στον Ηλυσιακός δύο και στην ΑΕΚ ακόμη δύο. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα που έβγαλαν οι συγκεκριμένες ομάδες ήταν υψηλότερο από τις προσδοκίες».
ipiccy_image_4.jpg

Κορονοϊού… επιτρέποντος το ερχόμενο Σάββατο (15/01) η Σόπρον υποδέχεται την Ντέμπρετσεν του Γιώργου Βόβορα, ο οποίος μετέβη στην Ουγγαρία σχεδόν ένα χρόνο μετά την απομάκρυνση του από τον πράσινο πάγκο. Οι δυο τεχνικοί δεν έχουν επικοινωνήσει και με τις δυο ομάδες να βρίσκονται ισόβαθμες στον βαθμολογικό πίνακα η αναμέτρηση αποκτά Ελληνική σημασία.

«Με τον Γιώργο δεν έχω επικοινωνήσει. Ήρθαμε και οι δύο κατά μεσοίς της αγωνιστικής περιόδου και επικεντρωθήκαμε στη δουλειά, πέσαμε πραγματικά με τα μούτρα. Το Ντέμπρετσεν, μάλιστα, βρίσκεται πολύ μακριά (σ.σ. γεωγραφικά). Η Ντέμπρετσεν είναι μια πολύ σοβαρή ομάδα, ειδικά στο θέμα της οργάνωσης μπορώ να πω πως ανταγωνίζεται επάξια τη Φάλκο. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που έχουν περάσει από την Ελλάδα, ο Τζος Χάγκινς (Κεραυνός, Ηρακλής, Περιστέρι), ο Εξέβιερ Τέιμς (Τρίκαλα) και ο Ιβάν Άσκα(ΠΑΟΚ, Κολοσσός Ρόδου). Έχουν τον καλύτερο Ούγγρο σέντερ, τον Άνταμ Τοτ. Πιστεύω ο Γιώργος θα κάνει μια πολύ καλή δουλειά, που σαφώς θα χρειαστεί χρόνος», σημείωσε και συμπλήρωσε για τον τρόπο που η ομάδα του βλέπει τον επερχόμενο αγώνα:

«Εμείς αντιμετωπίζουμε τον αγώνα όπως όλα τα παιχνίδια. Η ομάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που πριν δύο μήνες δεν μπορούσε να αναπνεύσει και τώρα δουλεύουμε είμαστε υγιείς και προσπαθούμε. Δεν βλέπουμε το παιχνίδι με την Ντέμπρετσεν σαν μια ιδιαίτερη πρόκληση. Έχουμε κάνει μεγάλες νίκες φέτος και δεν μας τρομάζει κάτι. Είναι μια ομάδα με πολύ καλύτερα δεδομένα από τα δικά μας, αλλά όσο παλεύεις και στο γήπεδο κάνεις αυτά που θέλεις μπορείς να είσαι αισιόδοξος για κάθε αποτέλεσμα».

Δημήτρης Φεραδούρος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0