Face to Face

Ο Χρήστος Δημόπουλος θυμάται το έπος του Παναθηναϊκού με τη Γιουβέντους: «Ο φόβος έγινε πίστη και η πίστη πρόκριση – ζητούνται εκτός έδρας νίκες με Γιοβάνοβιτς - άλλος ΠΑΟΚ πλέον!» (video)

Ο Χρήστος Δημόπουλος θυμάται το έπος του Παναθηναϊκού με τη Γιουβέντους: «Ο φόβος έγινε πίστη και η πίστη πρόκριση – ζητούνται εκτός έδρας νίκες με Γιοβάνοβιτς - άλλος ΠΑΟΚ πλέον!» (video)

Ο Χρήστος Δημόπουλος, ένας εκ των πρωταγωνιστών στην επική πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Γιουβέντους πριν 34 χρόνια, μοιράστηκε μέσω του BN Sports τις αναμνήσεις του από τις τότε αναμετρήσεις, τη συνύπαρξή του με τον Τόμισλαβ Ίβιτς, αλλά και τη σημερινή εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος και της Εθνικής Ελλάδας!

Σχετικά Άρθρα

«Όλοι σκεφτόντουσαν: πώς να αποκλειστεί αυτή η Γιουβέντους; Κι όμως! Το πιστέψαμε και αυτός ήταν ο λόγος που προκριθήκαμε!»

Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που ξεστόμισε ο Χρήστος Δημόπουλος, όταν του ζητήθηκε να επαναφέρει στη μνήμη του, όσα βίωσε μία μέρα σαν και σήμερα το 1987!

Η επική πρόκριση του Παναθηναϊκού, στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1987/88 επί της Γιουβέντους έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του, αφού ήταν αυτός που έδωσε για δεύτερη φορά προβάδισμα στο «Τριφύλλι» σε μία από τις πιο… γλυκές ήττες της ιστορίας του με 2-3.

Τρεις δεκαετίες -και κάτι- μετά από εκείνο το ματς, ο Χρήστος Δημόπουλος μίλησε στο BN Sports, σχολιάζοντας τόσο τα του παρελθόντος των «πρασίνων», όπως τη συνύπαρξή του με τον Τόμισλαβ Ίβιτς, όσο και τη σημερινή εικόνα του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και της Εθνικής Ελλάδας!
Χωρίς_τίτλο_2.png


-Τι αναμνήσεις έχετε από τις αναμετρήσεις με τη Γιουβέντους;

«Όταν κληρώνεσαι με τη Γιουβέντους, καταλαβαίνεις εξ’ αρχής πόσο δύσκολο θα είναι να προκριθείς. Είναι ένα πολύ μεγάλο όνομα, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε καλή ομάδα τότε. Εφόσον κερδίσαμε με 1-0 μέσα στο ΟΑΚΑ με το γκολ του Σαραβάκου, όλα τα αποτελέσματα ήταν ανοιχτά στο Κομουνάλε.

Όσο κι αν μας είχε φοβίσει το όνομα της αντιπάλου, όταν βγήκε από την κληρωτίδα, λόγω των μεγάλων αστεριών που έπαιζαν εκεί, όπως ο Ρας, ο Λάουντρουπ, ο Σιρέα, ο Καμπρίνι, τα δώσαμε όλα.

Όλοι σκεφτόντουσαν: πώς να αποκλειστεί αυτή η Γιουβέντους; Κι όμως! Το πιστέψαμε και αυτός ήταν ο λόγος που προκριθήκαμε!»

-Πετύχατε και ένα υπέροχο γκολ στη ρεβάνς της Ιταλίας.

«Πράγματι! Εφόσον ήρθε το 1-0 από τον Σαραβάκο και καταφέραμε να πάρουμε ξανά το προβάδισμα με το δικό μου γκολ μετά την ισοφάριση της Γιουβέντους, όλοι πιστέψαμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε».


-Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Τόμισλαβ Ίβιτς, ένα σπουδαίο όνομα της εποχής στην προπονητική, ήταν στην άκρη του πάγκου. Τι μνήμες έχετε από τη συνύπαρξή σας;

«Ήταν ένας εξαιρετικός προπονητής και ιδιαίτερα έξυπνος. Το πρόβλημα ήταν πως ήθελε να περάσει ένα σύστημα, το 3-5-2, που δεν ταίριαζε στον Παναθηναϊκό.

Για να στηριχτεί κατάλληλα, χρειαζόταν παίκτες υψηλής ποιότητας στα άκρα. Σε εκείνη την περίοδο, δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού.

Ωστόσο, αναγνωρίζω πως ήταν εξίσου καλός ως προπονητής, αλλά και ως άνθρωπος, παρότι είχε αυτό το ιδιαίτερο, γιουγκοσλάβικο ταπεραμέντο».

-Γυρνώντας στο σήμερα, ο Παναθηναϊκός έχει στον πάγκο του τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Πώς σας φαίνεται αυτό το πρώτο δείγμα της δουλειάς του;

«Ο Παναθηναϊκός παίζει καλό ποδόσφαιρο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να αρχίσει να παίρνει αποτελέσματα και εκτός έδρας. Ναι, σε ένα καλό βράδυ στη Λεωφόρο είναι ικανός να πετύχει τέσσερα γκολ. Το έδειξε με τον Ιωνικό, το έδειξε και με τον Βόλο. Αλλά αν αφήνεις συνεχώς βαθμούς μακριά από την έδρα σου, ο κόπος σου πάει χαμένος. Ωστόσο, διαθέτει καλούς παίκτες. Έλληνες και ξένους.

Προφανώς, ξεχωρίζει ο Καρλίτος, ενώ πρέπει να δούμε περισσότερο τον Παλάσιος. Ο Βιτάλ επίσης ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, αλλά η απόδοσή του έχει αρχίσει να πέφτει, γεγονός λογικό, αφού κάθε νέος παίκτης χρειάζεται κάποιο χρόνο προσαρμογής».
Παναθηναϊκός: Το ντέρμπι αποδείξεων για Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι νίκες με  Ολυμπιακό (video+photos) - Onsports.gr


-Στην έτερη ομάδα στην οποία καταγράψατε τριψήφιο αριθμό συμμετοχών, τον ΠΑΟΚ, τι μπορούμε να περιμένουμε στη νέα θητεία του Ραζβάν Λουτσέσκου;

«Είναι ένας προπονητής που τον γνωρίζουν καλά. Εφόσον έκριναν ότι μπορεί να τους βοηθήσει, καλώς έπραξαν και τον έφεραν πίσω. Τα δεδομένα, όμως, από το τελευταίο πρωτάθλημα που πήραν μαζί έχουν αλλάξει κατά πολύ και οφείλουν να το γνωρίζουν. Μετά από δύο χρόνια, λογικό είναι να μην παραμένει τίποτα ίδιο, κάτι που φαίνεται ήδη».

-Ποια ομάδα θεωρείτε φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Με τα έως τώρα δεδομένα, πρώτο φαβορί είναι ο Ολυμπιακός, αλλά δεν το έχει δείξει στον απόλυτο βαθμό εντός γηπέδου. Τόσο μεγάλες ομάδες, πλέον, δεν υπάρχουν! Ήδη πολλές μικρότερες θεωρητικά έχουν κόψει βαθμούς.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο ΟΦΗ, η Λαμία, ο Απόλλων Σμύρνης και φυσικά ο Βόλος! Ποιος μπορεί να περάσει με ευκολία από τις έδρες τους; Κανείς!

Έχουν ενισχυθεί, παίζουν καλό ποδόσφαιρο, κάτι που περιμέναμε από τις μεγαλύτερες, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι πως ανεβάζουν κατά αυτόν τον τρόπο, την ποιότητα του πρωταθλήματος!»

-Σε λίγες μέρες η Εθνική Ελλάδας παίζει τα «ρέστα» της για την πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ απέναντι στην Ισπανία. Τι περιμένετε από το παιχνίδι;

«Προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσουμε, πόσο μάλλον το να περάσουμε. Η Ισπανία μπορεί να μην μου άρεσε στο EURO του καλοκαιριού, αλλά όσο την έχω παρακολουθήσει στα προκριματικά, οι παίκτες της βρίσκονται με κλειστά μάτια!

Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας, αλλά το γεγονός πως παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, αντικατοπτρίζει τη δουλειά που κάνει ο Τζον Φαν’τ Σχιπ. Καλώς παραμένει στη θέση του. Η Ελλάδα παίζει ξανά ποδόσφαιρο, παίρνει παιχνίδια και αυτό είναι κάτι που φέρει και τη δική του υπογραφή!»

 

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0