Face to Face

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στο BN Sports: «Ευγνώμων για το επίπεδο που βρίσκομαι – Στόχος να απολαύσω τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στο BN Sports: «Ευγνώμων για το επίπεδο που βρίσκομαι – Στόχος να απολαύσω τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης μίλησε στο BN Sports για την εμφάνιση του και το αργυρό μετάλλιο στην σφυροβολία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου Κ23 στο Ταλίν, καθώς και για την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επανάληψη του τελικού της σφυροβολίας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου Κ20 του 2019 έγινε στο Ταλίν, με τους Χρήστο Φραντζεσκάκη και Μιχάιλο Κοχάν να «παλεύουν» μέχρι το τέλος για το χρυσό. Ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε το αργυρό μετάλλιο με μία βολή στα 75.23 μέτρα, προσθέτοντας έτσι άλλο ένα μετάλλιο.

Με αυτό τον τρόπο, ο αθλητής της σφύρας από τα Χανιά «κλείνει» με τον καλύτερο τρόπο τον κύκλο των διοργανώσεων, πριν την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αυτή θα είναι η πρώτη συμμετοχή του 21χρονου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον ίδιο να έχει ως στόχο την συλλογή εμπειριών. Παρά το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε στο γόνατο, ο Φραντζεσκάκης θα βρεθεί στην μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, με το μέλλον να προμηνύεται λαμπρό για το νεαρό.

Είσαι ικανοποιημένος από την εμφάνιση σου στο Ταλίν;

«Είμαι χαρούμενος που κατέκτησε το μετάλλιο, είναι μία σημαντικής διοργάνωσης, ωστόσο δεν είμαι ευχαριστημένος με τις επιδόσεις μου. Δεν ήταν άσχημες, ωστόσο δεν αντιπροσωπεύουν την δουλειά μου. Θα μπορούσα να είχα δείξει περισσότερα αυτή την χρονιά, πιέστηκα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν μπόρεσα να βγάλω τις μεγάλες βολές που ήθελα, έχω κολλήσει στα 75-76 μέτρα. Πλέον έχω καταφέρει να προκριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελπίζω πως αυτό θα μου επιτρέψει να βγουν οι βολές που ήθελα».

Σε τι βαθμό επηρέασε ο τραυματισμός στο γόνατο τις επιδόσεις σου;

«Η αλήθεια είναι πως η μεγαλύτερη “ζημιά” έχει γίνει στην προπόνηση, δεν με αφήνει να κάνω την κίνηση σωστό, με εμποδίζει να ακολουθήσω την σωστή τεχνική. Στους αγώνες δεν με ενοχλεί τόσο, γιατί χρησιμοποιούμε αντιφλεγμονώδη για να μειωθεί ο πόνος. Με έχει επηρεάσει αρκετά, αν σκεφτείς ότι τον Ιανουάριο δεν είχαμε κανένα θέμα, από εκεί και έπειτα ήταν που δυσκόλεψε η κατάσταση».

frantzeskakis_11.jpg

Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά το Βαλκανικό πρωτάθλημα και μία δεύτερη θέση στην Λουκέρνη. Βρίσκεσαι στο επιθυμητό στάδιο, ή υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια βελτίωσης;

«Δεν είμαι ακόμα στο επίπεδο που θα ήθελα, οι επιδόσεις μου είναι πιο χαμηλές, εν συγκρίσει με αυτά που θα ήθελα. Υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια βελτίωσης, τόσο σε θέμα δύναμης, για να φεύγει πιο εύκολα η σφύρα. Πέρα από αυτό είναι και η τεχνική, η οποία συνεχώς βελτιώνεται.

Η εμπειρία που θα αποκτήσω με τον καιρό σίγουρα θα με βοηθήσει, αλλά είμαι ευγνώμων για το επίπεδο που βρίσκομαι. Ευτυχώς δεν αντιμετωπίζω σοβαρά προβλήματα και συνεχίζω κανονικά, αλλά δεν μου φτάνε για φέτος. Στόχος είναι μία βολή πάνω από τα 77 μέτρα, για να “ξεκολλήσω”».

Πώς αισθάνεσαι που θα συμμετέχεις για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ποιοι είναι οι στόχοι σου για το Τόκιο;

«Η αλήθεια είναι πως είχα δεδομένη την συμμετοχή μου στο Τόκιο, χάρηκα πάρα πολύ όταν συνειδητοποίησα πως θα βρεθώ εκεί. Δεν θα αγχωθώ καθόλου, θα πάω για να το ευχαριστηθώ. Έτσι πιστεύω πως θα βγει και ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

frantzeskakis_silver1.jpg

Βοηθάει το γεγονός πως στους Αγώνες θα είναι μαζί σου ο Μιχάλης Αναστασάκης, με τον οποίο αγωνίζεστε μαζί στον «Ελ. Βενιζέλος»;

«Με τον Μιχάλη κάνουμε πάρα πολύ παρέα, δεν είμαστε μόνο συναθλητές, αλλά καλοί φίλοι και γείτονες. Χαίρομαι όταν πηγαίνει καλά στους αγώνες, ενίοτε εύχομαι να κάνει καλύτερες βολές από εμένα, ώστε να με “τραβήξει” και να κάνω και εγώ καλύτερες βολές. Ο υγιής ανταγωνισμός μας βοηθά και τους δύο. Κάθε φορά με συμβουλεύει στους αγώνες, με λέει 1-2 πράγματα τα οποία πάντα με βοηθούν».

Πόσα πράγματα πρέπει να θυσιάσει ένας αθλητής για να βρεθεί σε αυτό το επίπεδο;

«Δεν έχω στερηθεί τόσα πράγματα, δεν είμαι μεγάλος “φαν” ούτε των ξενυχτιών, ούτε του ποτού. Το θέμα είναι πως αρκετές φορές δεν βρίσκομαι με τους φίλους μου, είτε γιατί θα είμαι κουρασμένος, είτε γιατί θα έχω προπόνηση. Όπως και το θέμα της διατροφής, δεν έχω κάποιο παράπονο. Είναι τέτοιο το άθλημα που απαιτεί κάποια κιλά παραπάνω, οπότε δεν μπορώ να πω πως έχω στερηθεί πολλά πράγματα».

Frantzeskakis-Venizeleia1.jpg

Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στις ρίψεις, μπορείς να δώσεις με την σειρά σου συνέχεια σε αυτή την παράδοση και να κάνεις το βήμα παραπάνω;

«Πιστεύω πως όχι μόνο μπορώ να το συνεχίσω, αλλά πως έχω κάνει και μία καινούρια αρχή. Μετά από τις πρώτες μεγάλες βολές στα 5 κιλά και στα 6 κιλά, κάποια παιδιά θέλησαν να ασχοληθούν με την σφυροβολία και έκαναν εξαιρετικές βολές.

Το επίπεδο στα 6 κιλά έχει ανέβει αρκετά, τα πανελλήνια πρωταθλήματα είναι σε πολύ καλό επίπεδο, πλέον η οκτάδα “κλείνει” με πολύ μεγαλύτερες ρίψεις, σε σχέση με το παρελθόν. Θέλω να πιστεύω πως στην σφύρα, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, έχω προσφέρει και εγώ κάτι».

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0