EUROLEAGUE FINAL-4 2023

Ο Ταρίκ Μπλακ στο BN Sports: «Είναι μια ευκαιρία να γράψουμε ιστορία»!

Ο Ταρίκ Μπλακ στο BN Sports: «Είναι μια ευκαιρία να γράψουμε ιστορία»!

Ο Ταρίκ Μπλακ θα κάνει την… παρθενική του εμφάνιση σε Final-4 της Euroleague αποδεικνύοντας σε όλους πως η εργατικότητα πάντα ανταμείβει. Ο «άσσος στο μανίκι» του Γιώργου Μπαρτζώκα μιλάει στο BN Sports λίγο πριν το πολυαναμενόμενο ταξίδι στο Κάουνας, μη μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό του.

Συνέντευξη στην Ευτυχία Οικονομίδου

 Ο Ταρίκ Μπλακ αποτελεί τρανό παράδειγμα αθλητή που με την σκληρή δουλειά και προσπάθειά του έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του ακόμα κι αν αυτός τον είχε επιλέξει ως τρίτο σέντερ στο ρόστερ. Εκείνος απέδειξε ότι έχει θέση στην ομάδα και με την εμπειρία του και τη μαχητικότητά του μπορεί να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο υψηλότερο επίπεδο.

Φέτος, ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για το δεύτερο συνεχόμενο του ταξίδι σε Final-4 και για τον 32χρονο σέντερ θα είναι η πρώτη του εμπειρία σε αυτή τη φάση της Euroleague. Αισιόδοξος αλλά όπως πάντα συγκρατημένος , ο Μπλακ είναι έτοιμος να ζήσει την σπουδαία αυτή στιγμή.

Η ομάδα τερμάτισε στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας όπου βρισκόταν για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς και προκρίθηκε στο Final-4. Πως αξιολογείς τις εμφανίσεις του Ολυμπιακού καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν;

«Καταρχάς νιώθω απίστευτα! Είναι ουσιαστικά μια επιβράβευση για την δουλειά που κάναμε σε όλη την σεζόν. Είχαμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία και δουλεύαμε ωραία σαν σύνολο για να χτίσουμε αυτή την εικόνα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

IMG-ba7f8d6891a61acaf4721a07ca82b32b-V.jpg

Είναι το πρώτο σου Final-4, ποιες είναι οι σκέψεις σου για ό,τι θα ακολουθήσει;

«Είναι το πρώτο μου Final-4 και νιώθω πολύ καλά με αυτό. Είναι μια ευκαιρία και για μένα αλλά και για όλους μας να γράψουμε ιστορία κάτι που πολύ λίγοι έχουν σαν δυνατότητα στην καριέρα τους».

Η σειρά των play offs απέναντι στη Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη αποδείχτηκε ζόρικη. Πως σου φάνηκαν αυτά τα πέντε παιχνίδια;

«Η σειρά των play offs ήταν δύσκολη. Παίξαμε ενάντια σε μια πολύ καλή και καλά προπονημένη ομάδα. Αν εξαιρέσουμε την «σκούπα» της Μπαρτσελόνα, όλες οι υπόλοιπες αναμετρήσεις ήταν δύσκολες και κρίθηκαν στο 5ο παιχνίδι που δείχνει τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα των φετινών play offs».

Οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» ήταν δίπλα σας σε αυτά τα δύσκολα παιχνίδια δημιουργώντας «καυτή» ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ που… έβραζε. Πως βίωσες αυτή την ατμόσφαιρα;

«Καταπληκτική ατμόσφαιρα. Οι φίλοι του Ολυμπιακού ήταν δίπλα μας να μας στηρίξουν όπως έκαναν όλη την χρονιά. Όπως λέμε και μεταξύ μας είναι κι αυτοί μέρος της ομάδας μας. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί αν εξαιρέσουμε την πορεία στα play offs του NBA που έκανα με τους Ρόκετς. Είμαι ευγνώμων για τους φιλάθλους μας».

IMG-0823badac9218a27fcbc0ebc78c36787-V.jpg

Και τώρα σειρά έχει ο ημιτελικός την Παρασκευή (19/05) απέναντι στη Μονακό. Πως θα το αντιμετωπίσετε;

«Έχουμε την ευκαιρία και αυτό με κάνει να νιώθω καλά. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να έχεις είναι η ευκαιρία να πατήσεις στο παρκέ και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Σαν ομάδα δείξαμε φέτος πως παίζουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο και μπορούμε να είμαστε οι πρωταθλητές. Στο παιχνίδι που έπεται με την ομάδα και τον προπονητή που έχουμε νιώθω πολύ καλά που μας δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουμε τον τίτλο».

Αναφέρθηκες στον Γιώργο Μπαρτζώκα υπονοώντας την εμπιστοσύνη που του δείχνεις για το πλάνο του. Πως είναι να δουλεύεις για έναν προπονητή που έχει ανταμειφθεί για την δουλειά του, και μάλιστα δις, από την Euroleague ως ο προπονητής της χρονιάς;

«Ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει οικογενειακό κλίμα στην ομάδα. Ο τρόπος παιχνιδιού μας φέτος είναι μια απόδειξη της δουλειάς του προπονητή και των αρχών που μας έχει εμφυσήσει αυτό το διάστημα. Όλο αυτό σε συνδυασμό με τους παίκτες που ακολούθησαν αυτή τη νοοτροπία μας έχει οδηγήσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Μπορεί μια ομάδα να έχει έναν καλό προπονητή, αλλά αν οι παίκτες δεν πιστέψουν στις ιδέες και στο όραμά του δείχνοντας του εμπιστοσύνη, αυτό δεν θα λειτουργήσει. Εμείς το έχουμε αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος που είδα τον Μπαρτζώκα να λαμβάνει αυτό το βραβείο, γιατί το αξίζει και δημιούργησε κάτι πολύ ξεχωριστό αυτή την χρονιά και θέλουμε να το συνεχίσουμε. Πάντα όλα ξεκινούν από το ‘κεφάλι του φιδιού’ και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα».

Παρ’ όλες τις αμφιβολίες που μπορεί να είχε η ομάδα και ο προπονητής για σένα, εσύ απέδειξες ότι μπορείς να βοηθήσεις τον Ολυμπιακό και κέρδισες την εμπιστοσύνη του Γιώργου Μπαρτζώκα.

«Σε αυτό το σημείο της καριέρας μου όταν άλλες ομάδες επικοινωνούν μαζί μου είναι επειδή έχω φτιάξει ένα ‘βιογραφικό’. Δεν εννοώ απαραίτητα ότι είναι ένα τέλειο ‘βιογραφικό’, ούτε θέλω να συγκριθώ με άλλους παίκτες στο ποιος είναι καλύτερος και ποιος όχι. Απλώς νομίζω ότι η μέχρι τώρα πορεία μου εμπνέει εμπιστοσύνη. Όταν επικοινώνησαν μαζί μου το καλοκαίρι για να έρθω να παίξω εδώ το ένιωσα σαν μία παραδοχή της δουλειάς που έχω κάνει μέχρι τώρα. Ένιωσα ότι κάτι είδαν σ’ εμένα και πίστεψαν σε ό,τι έχω κάνει στην πορεία μου ώστε να γίνω μέρος ενός τόσο ξεχωριστού συνόλου και είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό».

Είδαν σ΄ εσένα την εμπειρία και το «βιογραφικό» σου όπως είπες. Εσύ με την σειρά σου έδειξες πως είσαι εδώ για την ομάδα βοηθώντας τη με ό,τι τρόπο μπορείς. Έτσι κέρδισες τη θέση σου στους «ερυθρόλευκους» παίζοντας περισσότερα λεπτά και με εξαιρετική απόδοση ειδικά στα play offs. Πως νιώθεις με αυτή την εξέλιξη;

«Δεν ήρθα αυτή την χρονιά στον Ολυμπιακό με το mentality να αποδείξω ότι αξίζω να παίξω πολλά λεπτά. Αν με χρειάζεσαι, όπως και να με χρειάζεσαι, εγώ είμαι εδώ. Ξέρεις τι μπορώ να κάνω. Δεν είμαι νέος παίκτης, μετράω πολλά χρόνια στις ‘πλάτες’ μου και στην Euroleague και όχι μόνο. Είχες την ευκαιρία να προπονείς παίκτες που έπαιζαν αντίπαλοί μου άρα ξέρεις τις δυνατότητές μου. Αν πιστεύεις ότι αυτά που κάνω μπορούν να βοηθήσουν το πλάνο που έχεις εσύ εγώ είμαι εδώ. Δεν σκεφτόμουν ότι έπρεπε να παίζω περισσότερα ή λιγότερα λεφτά. Ξέρεις τι μπορώ να προσφέρω, οπότε όταν φωνάξεις το όνομά μου είμαι έτοιμος. Κι αν δεν φωνάξεις το όνομά μου, θα είμαι εδώ να εμψυχώνω τους συμπαίκτες μου και ολόκληρη την ομάδα γιατί αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ένα ξεχωριστό σύνολο. Ήταν πιο σημαντικό για εμένα, αν δεν έπαιζα, να μοιραζόμουν τις γνώσεις μου για το παιχνίδι κι αν έπαιζα να ήμουν προετοιμασμένος και στο 100% των δυνατοτήτων μου ώστε να βοηθήσω να πετύχουμε αυτόν τον σπουδαίο στόχο».

IMG-d9ed08511ca6cf927d228953791a9488-V.jpg

Υπάρχει έντονη φημολογία για προσέγγιση του Σάσα Βεζένκοφ από το NBA. O Μάικ Μπράουν ήρθε και είδε το Game 5 με τη Φενέρ. Ποια είναι η γνώμη σου σύμφωνα και με τη δική σου εμπειρία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού; Τελικά η δουλειά και το ταλέντο ανταμείβονται;

«Ο Βεζένκοφ έχει ξεχωριστό ταλέντο. Το NBA έχει διευρύνει τους ορίζοντες του και φέρνει συνεχώς παίκτες εκτός ΗΠΑ να παίξουν στη λίγκα. Οι τρεις υποψήφιοι MVP  φέτος (Αντετοκούνμπο, Γιόκιτς, Εμπίντ) ήταν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Αν την σημερινή εποχή θεωρείσαι ξεχωριστό ταλέντο, θα αναγνωριστεί αυτό γιατί το NBA έχει τα ‘μάτια’ του και τα ‘αυτιά’ του όχι μόνο στην Euroleague αλλά παντού. Ο Σάσα το έχει αυτό και το ξέρουμε όλοι γι’ αυτό και το NBA έχει δείξει ενδιαφέρον για εκείνον».

Παρατηρούμε πως στο NBA συνήθως τα βλέμματα είναι στραμμένα σε νεότερους παίκτες, ώστε να τους «πλάσουν» από την αρχή. Ο Βεζένκοφ στα 28 του πιστεύεις μπορεί να ανταποκριθεί; Είναι, ας πούμε, η «τελευταία» του ευκαιρία;

«Η ηλικία του δεν είναι πρόβλημα για μένα. Ίσα ίσα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προτέρημα μιας και μπορεί να καταλάβει το παιχνίδι πολύ καλύτερα. Έχει πολλές δυνατότητες και εμπειρία και βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι ο πρώτος σκόρερ της Euroleague και μπορεί να δοκιμαστεί σε διαφορετικές συνθήκες. Ο Σάσα όμως φέρνει κι άλλο ένα ξεχωριστό… χαρτί στο τραπέζι. Την εξαιρετική του ικανότητα να σουτάρει που διαφέρει από άλλους παίκτες. Δεν είναι μόνο η ευστοχία του στα ελευθέρα σουτ. Ο Σάσα μπορεί να βάλει τα δύσκολα σουτ στις κρίσιμες στιγμές. Αυτό το προτέρημα του στο NBA με την υψηλή αθλητικότητα όλων των παικτών πρέπει να βρεις κάτι στο οποίο να ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους. Ο Σάσα είναι ένας μοναδικός σουτέρ και ο τρόπος παιχνιδιού του χτίζεται γύρω απ’ αυτό. Όπως συμβαίνει και με τον Στεφ Κάρι, γίνεται ασταμάτητος γιατί μπορεί να σουτάρει τόσο καλά τη μπάλα με εξαιρετική ευστοχία ενώ παράλληλα ‘μαζεύει’ πολλά ριμπάουντ δημιουργώντας ένα σύνολο πολλών δεξιοτήτων που σίγουρα προσελκύει το NBA».

Με βάση αυτά που λες θα μπορούσε να «εκθρονίσει» τον Ντε Άαρον Φοξ και να γίνει κι αυτός ένας clutch παίκτης;

«Αδιαμφισβήτητα μπορεί να γίνει ένας clutch παίκτης. Αν αποφασίσει να κάνει αυτό το βήμα, θα είναι ένα ταξίδι στο οποίο θα πρέπει να καταλάβει μόνος του ποιον δρόμο θέλει να ακολουθήσει και που θέλει να οδηγηθεί σε συνδυασμό με τους στόχους της ομάδας του. Με το ταλέντο του, πάντως, θα έχει συνεχώς τα μάτια του NBA στραμμένα πάνω του και θα το αναγνωρίσουν αυτό».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0