EUROLEAGUE FINAL-4 2023

EuroLeague, Final-4: Οι «Έλληνες» της συνόδου κορυφής!

EuroLeague, Final-4: Οι «Έλληνες» της συνόδου κορυφής!

Το μεγάλο ραντεβού της μπασκετικής ευρωπαϊκής ομήγυρης πλησιάζει και το BN Sports  συνεχίζει τα αφιερώματά του με τους «Έλληνες» του Final-4. Και αυτό διότι το παρκέ της «Zalgirio Arena» το τριήμερο 19-21/5, πέρα από τον Ολυμπιακό και τους γηγενείς του θα πατήσουν και… 5μιση ακόμα παίκτες με πέρασμα από τα μέρη μας.

Final-4 Ευρωλίγκας και ελληνικό στοιχείο είναι δύο έννοιες που… μπλέκονται η μία στην άλλη.  Όπως και να το σκεφτεί κανείς, ακόμα και αν στο σπουδαίο ραντεβού δεν βρεθεί κάποια ομάδα από την πατρίδα, όλο και κάποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Μα είναι γηγενής παίκτης που αγωνίζεται εκτός των «τειχών», προπονητής που κοουτσάρει μία εκ των 4 φιναλίστ, διαιτητής, αθλητής με μνήμες παρουσίας από Αθήνα/Πειραιά/Λαύριο/Ρόδο; Όπως και να ΄χει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην τελική τετράδα της Ευρώπης θα βρίσκεται συνήθως κάτι που να θυμίζει γαλάζιο και λευκό. Και το φάιναλ-φορ του Κάουνας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Πέραν των «ερυθρολεύκων» που έχουν κλείσει θέση στο event της σεζόν για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο διεκδικώντας το 4ο ευρωπαϊκό της ιστορίας τους, μέρος στη… γιορτή της Λιθουανίας θα λάβουν και άλλοι πρωταγωνιστές που ένα κομμάτι τους ανήκει στην Ελλάδα. Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Μάικ Τζέιμς, Άλφα Ντιαλό, Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, Μάριο Χεζόνια και το όνομα έκπληξη, Ντζάναν Μούσα (όχι δεν είναι λάθος) έχουν περάσει – άλλος για περισσότερο και άλλος για λιγότερο – από τα μέρη μας, με το BN Sports θυμάται τα εν Ελλάδι πεπραγμένα τους.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους  - Μπαρτσελόνα (Παναθηναϊκός: 2007-10, 2011-12)

Τα λόγια περισσεύουν όταν η κουβέντα πηγαίνει στον αγαπημένο Σάρας του Παναθηναϊκού. Ο Λιθουανός γκαρντ, έπειτα από μία ήδη γεμάτη καριέρα σε Ευρώπη και NBA και έχοντας αφήσει το αποτύπωμα του στις Μπαρτσελόνα και Μακάμπι, επέστρεψε από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (2007), για να αποτελέσει μέλος της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Μία από τις πιο ηχηρές μεταγραφές της εποχής και ένας παίκτης που συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του με τον ελληνικό σύλλογο. Κατά την διάρκεια των δύο θητειών του (2007-2010, 2011/12), κατέκτησε μία φορά τη EuroLeague ενώ και οι εγχώριοι τίτλοι δεν έλειψαν (3 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα Ελλάδος).

Μάικ Τζέιμς  - Μονακό (Κολοσσός Ρόδου 2014, Παναθηναϊκός 2016-18*)

Το καλοκαίρι του 2016, ο Μάικ Τζέιμς υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο «σφήνωσε» στο μυαλό όλων ως ένα από τα κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ερχόμενος από την Λαμποράλ Κούτσα (σ.σ. σημερινή Μπασκόνια), κατέκτησε το ελληνικό νταμπλ, για να αποχωρήσει με το πέρας της σεζόν για το NBA (Φοίνιξ Σανς). Η παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σύντομη, καθώς τον ερχόμενο Φλεβάρη γύρισε στο «τριφύλλι», για να κατακτήσει ακόμη ένα πρωτάθλημα.

Άλφα Ντιαλό – Μονακό (Λαύριο 2020-21, Παναθηναϊκός 2021*)

Βλέποντας την εξέλιξή του, στο «πράσινο στρατόπεδο» χτυπούν ακόμα το… κεφάλι τους στον τοίχο, σκεπτόμενοι το περίφημο what if. To «πουλάκι όμως πέταξε» για το Πριγκιπάτο και αποτελεί σημαντικό μέλος του περιφερειακού ροτέισον των Μονεγάσκων.

Ο Αμερικανός συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με το φοβερό και τρομερό Λαύριο του Χρήστου Σερέλη που έφτασε μέχρι τους ελληνικούς τελικούς προ διετίας, όντας η μεγαλύτερη αποκάλυψη της ομάδας. Τα υψηλά του νούμερα στη στατιστική απεικόνιση κέντρισαν το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και του Κάτας που τον πρόσθεσε στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Ωστόσο η αποχώρηση του Ισραηλινού και η έλευση του Πρίφτη, έφερε και την απομάκρυνσή του Ντιαλό. Ένα συμβόλαιο που διακόπηκε κοινή συναινέσει και σίγουρα στον Παναθηναϊκό το έχουν μετανιώσει.

Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος – Ρεάλ Μαδρίτης (Ολυμπιακός 2018-19)

Ένας «γάμος» που ήρθε σε λάθος timing και κυρίως με λάθος τρόπο ως προς τα… συζυγικά καθήκοντα. Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος ήταν η επιλογή του Ντέιβιντ Μπλατ για να πάρει πάνω του το βάρος της «ερυθρόλευκης καρδιάς» (Βασίλης Σπανούλης) μόνο που ο Hall of Famer της Μακάμπι το… παράκανε.

Ο Αμερικανός φανέρωσε καλά δείγματα, έδωσε σε όλους να καταλάβουν πως μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο (κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα με την εξέλιξή του) ωστόσο το μεγάλο βάρος που κλήθηκε να σηκώσει από πολύ νωρίς στις πλάτες του, τον «έκαψε». Ο απογαλακτισμός του Σπανούλη φορτώθηκε όλος στο νεοφερμένο σε επίπεδο EuroLeague, Γκος και έτσι οι ρόλοι κάπου χάθηκαν στην πορεία, ΄φέρνοντας και το διαζύγιο.

Μάριο Χεζόνια – Ρεάλ Μαδρίτης (Παναθηναϊκός 2021)

Κατέφθασε στην Ελλάδα τον Φλεβάρη το ’21 μετά βαΐων και κλάδων, κουβαλώντας παράλληλα τις καλύτερες… περγαμηνές για να αποτελέσει το επόμενο αστέρι του «τριφυλλιού». Έπειτα από μία πενταετία στην Αμερική, με ενεργό ρόλο στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη ήρθε από το Πόρτλαντ στην Αθήνα, ως δηλωμένος φίλαθλος του Παναθηναϊκού.

Κατέκτησε το εγχώριο νταμπλ εν τη απουσία του Ολυμπιακού, ωστόσο η παρουσία του κρίθηκε σύντομη, καθώς τον Ιούλιο αποχώρησε για να αγωνιστεί στη Ρωσία και την Ούνιξ του Καζάν.

Νζάναν Μούσα – Ρεάλ Μαδρίτης (Ολυμπιακός, προπονήσεις το 2015)

Τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν του… Αϊ Γιαννιού. Ο πρώτος σκόρερ της «βασίλισσας» και Νο29 του Draft του NBA από τους Νετς το 2018, είχε φτάσει μία «ανάσα» από την υπογραφή ενός συμβολαίου ζωής με τον Ολυμπιακό όταν ήταν ακόμα έφηβος. Ωστόσο η συμβουλή του Ραζντάνοβιτς ήταν αυτή που τον οδήγησε στην Τσεντεβίτα και πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν top-class παίκτη της Ευρώπης.

Ο Βόσνιος αστέρας το μακρινό 2015 είχε πατήσει το πόδι του στον Πειραιά για να δοκιμαστεί από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, μετά από εισήγηση του κόουτς Μπαρτζώκα.  Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε ικανοποιηθεί με αυτά που έβλεπε από το νεαρό και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» του πρότειναν συμβόλαιο 7ετούς (!) διάρκειας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Την τελευταία στιγμή ωστόσο και μετά το «διαζύγιο» του Ολυμπιακού με τον Μπαρτζώκα που τον είχε φέρει στην Ελλάδα για δοκιμές, ο Μούσα με την καθοδήγηση του «βασιλιά» των ατζέντηδων, Μίσκο Ραζντάνοβιτς, δε φόρεσε ποτέ την αγωνιστική φανέλα των Πειραιωτών και υπέγραψε στην Τσεντεβίτα, πέφτοντας από νωρίς στα… βαθιά. Όπως φάνηκε βέβαια εκ του αποτελέσματος, ήξερε άριστο κολύμπι.

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0