EUROLEAGUE FINAL-4 2023

Final 4 και εκλογές: Πώς θα ψηφίσουν όσοι βρεθούν στη Λιθουανία

Final 4 και εκλογές: Πώς θα ψηφίσουν όσοι βρεθούν στη Λιθουανία

Οι Βουλευτικές εκλογές του 2023 συμπίπτουν με το Final-4 της Euroleague στο Κάουνας στο οποίο συμμετέχει και ο Ολυμπιακός, όμως για πρώτη φορά όσοι θα βρίσκονται εκεί θα μπορέσουν να ψηφίσουν!

Πρώτη φορά φέτος δίνεται η δυνατότητα σε όσους Έλληνες βρίσκονται στο εξωτερικό να ψηφίσουν ακόμα κι αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και έχουν πάει για ένα απλό ταξίδι. Βέβαια δεν είναι απλή υπόθεση το Final-4 που συμμετέχει και ο Ολυμπιακός, αλλά διευκολύνεται το ζήτημα που είχε προκύψει με την ημερομηνία του τελικού να συμπίπτει με αυτή των εθνικών εκλογών.

Ανήμερα την γιορτής του Κωνσταντίνου και της Ελένης, στις 21 Μαΐου θα λάβουν χώρα οι Βουλευτικές εκλογές του 2023 μετά από ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το «πράσινο φως» δόθηκε για να ψηφίζουν και όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και χωρίς να είναι εκεί η μόνιμή τους κατοικία και με αυτόν τον τρόπο όσοι θα βρίσκονται στο Κάουνας ακολουθώντας τον Ολυμπιακό θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι έγκυρη η διαδικασία είναι όσοι θα βρίσκονται εκεί να έχουν υποβάλλει την σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών 12 μέρες πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Στο δια ταύτα…

Την σχετική αίτηση την υπέβαλλαν 192 άτομα που θα είναι εκείνες τις μέρες στη Λιθουανία, συγκεκριμένα 87 στο Κάουνας και 105 στο Βίλνιους. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα το Σάββατο 20 Μαΐου, μια μέρα πριν την επίσημη ημερομηνία για να προλάβουν να σταλούν εγκαίρως οι ψήφοι και να γίνει η καταμέτρηση, δηλαδή μεταξύ του ημιτελικού και του τελικού της Euroleague. Επισημαίνεται πως όλοι οι ψηφοφόροι του εξωτερικού θα ψηφίσουν μόνο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όχι της εκλογικής τους περιφέρειας όπως θα γινόταν αν ψήφιζαν στην Ελλάδα.

Όσοι θα μένουν στην πρωτεύουσα, που απέχει σχεδόν 100 χλμ. από το Κάουνας, θα ψηφίσουν εκεί στην Ελληνική Πρεσβεία. Οι 87 του Κάουνας θα ψηφίσουν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο ξενοδοχείο Victoria στο κέντρο της πόλης στην οδό Misco 11.

Όσον αφορά τα τυπικά της διαδικασίας, δύο δικαστικοί αντιπρόσωποι θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα για να παρευρεθούν στα δύο εκλογικά κέντρα που θα έχουν στηθεί στην Λιθουανία, ενώ την εφορευτική επιτροπή θα την αποτελέσουν οι ψηφοφόροι!

Υπολογίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι οι ψήφοι των Ελλήνων απόδημων σε ολόκληρο τον κόσμο αντιστοιχούν περίπου σε 2-3 εκλεγμένους βουλευτές από τους 300 της Βουλής.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0