EUROLEAGUE FINAL-4 2023

Κάουνας: Οδηγός για το «μπασκετικό» ταξίδι στη Λιθουανία

Κάουνας: Οδηγός για το «μπασκετικό» ταξίδι στη Λιθουανία

Αξιοθέατα, η ζωή στην πόλη και όλα όσα ένας τουρίστας χρειάζεται να ξέρει πριν ταξιδέψει για το Final-4 της Euroleague στο Κάουνας.

Ο Ολυμπιακός έκανε το «χρέος» του και επικράτησε της Φενέρμπαχτσε στο μεταξύ τους Game 5 σφραγίζοντας το εισιτήριο για τους τέσσερεις της Euroleague. Το Κάουνας περιμένει να φιλοξενήσει τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τον πολυπόθητο ευρωπαϊκό τίτλο, αλλά και τους φιλάθλους που ανυπομονούν να επισκεφτούν την μπασκετική Λιθουανία. Άπαξ και παραβλέψουμε την δυσκολία των πτήσεων και τις υπερβολικές τιμές των καταλυμάτων, ένεκα των ημερών, όλα τα υπόλοιπα έρχονται να «ντύσουν» την όμορφη αυτή εμπειρία.

Οι φίλοι του μπάσκετ, που θα βρίσκονται εκεί για να παρακολουθήσουν τα νοκ άουτ παιχνίδια των τεσσάρων καλύτερων της Ευρώπης, θα έχουν τον χρόνο για να εξερευνήσουν την «οικοδέσποινα» του φετινού Final-4.

Αρχικά, το Κάουνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και βρίσκεται στη συμβολή των δύο μεγαλύτερων ποταμών της χώρας, του Nemunas και του Neris . Το κέντρο του Κάουνας, που αναδείχθηκε και η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2022, αποτελείται από δύο μεγάλους πεζόδρομους, την Λεωφόρο Ελευθερίας (Laisvės alėja), μια κεντρική οδό της πόλης όπου θα αντικρίσουμε την Church of St. Michael the Archangel , και την συνέχειά της, την Οδό Βίλνιους, που οδηγεί στην πανέμορφη παλιά πόλη.

εικόνα_Viber_2023-05-12_01-13-03-508.jpg

Ο Πύργος του Κάουνας, ένα πασίγνωστο αξιοθέατο στη συμβολή των δύο ποταμών, χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα μνημεία που αξίζει να δει κανείς.

εικόνα_Viber_2023-05-12_01-12-52-106.jpg

Βέβαια για τους περισσότερους, το πολύχρωμο Κάουνας συνδέεται άρρηκτα με την έδρα της Ζάλγκιρις, το Zalgirio Arena, που θα φιλοξενήσει το Final-4 και βρίσκεται στις όχθες ενός εκ των δύο ποταμών της περιοχής, του Nemunas.

εικόνα_Viber_2023-05-12_01-12-55-163.jpg

Όσον αφορά τα μουσεία της πόλης, μεγάλο ενδιαφέρον δημιουργεί το Devil’s museum που φιλοξενεί μια συλλογή με περισσότερα από 3.000 μορφές διαβόλου από όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε από τον ζωγράφο Žmuidzinavičius, το σπίτι του οποίου βρίσκεται δίπλα και αποτελεί μια ξεχωριστή τουριστική επιλογή. Εξίσου διαφορετικό μουσείο είναι και το Ninth Fort όπου μπορεί κανείς να αντικρίσει στρατιωτικό εξοπλισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και να περιηγηθεί στους αυθεντικούς θαλάμους-φυλακές, που φέρουν ακόμη επιγραφές κρατουμένων στους τοίχους τους. Παράλληλα το μουσείο φιλοξενεί μια έκθεση που αφηγείται την τραγωδία του εβραϊκού λαού στη Λιθουανία.

bd562db950689a601c3f53514bfcca082a11e412.png

Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια αποτελούν μεγάλο μέρος της μπαρόκ αισθητικής χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γι’ αυτό μπορούμε να συναντήσουμε αμέτρητες και στο Κάουνας. Όπως το  Pažaislis Monastery και το Christs’ Resurrection Basilica που είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής στις χώρες της Βαλτικής και αποτελεί σύμβολο της λιθουανικής ανεξαρτησίας.

εικόνα_Viber_2023-05-12_01-12-59-787.jpg

Η πόλη δεν χαρακτηρίζεται μονάχα από πανέμορφα και χρωματιστά κτίρια με εξαιρετική αρχιτεκτονική (όπως το ταχυδρομείο της), αλλά και από την έντονη παρουσία του πρασίνου με αμέτρητα πάρκα και πλατείες. Απέναντι από τον ποταμό Nemunas στο κέντρο της πόλης, υπάρχει ο λόφος Aleksotas χαρίζοντας πανοραμική θέα του Κάουνας, εύκολα προσβάσιμος με τελεφερίκ.

εικόνα_Viber_2023-05-12_01-13-10-717_1.jpg

Η ζωή στην πόλη είναι αρκετά έντονη και αναμένεται εντονότερη τις ημέρες του Final Four. Για το κλείσιμο αυτών των όχι τόσο ξεκούραστων ημερών αλλά γεμάτων εμπειρίες, κανείς μπορεί να δοκιμάσει σε τοπικές μπυραρίες εγχώριες μπύρες, ενώ σχεδόν σε κάθε εστιατόριο  θα βρει τα παραδοσιακά cepelinai (ζυμαρικά από πατάτα) και τα όχι και τόσο… υγιεινά Kepta Duona (τηγανισμένο ψωμί με σκόρδο) για να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο του.

Χρήσιμα links: https://visit.kaunas.lt/en/

https://www.lithuania.travel/en/news/3-days-in-kaunas

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0