EUROLEAGUE FINAL-4 2023

Ο ταλαντούχος κύριος Μπαρτζώκας

Ο ταλαντούχος κύριος Μπαρτζώκας

«Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται», λένε. Και ο Γιώργος Μπαρτζώκας το επιβεβαιώνει. Μετά την ανείπωτη στεναχώρια της περσινής ήττας από την Εφές στον ημιτελικό της Ευρωλίγκας, δεν το έβαλε κάτω, μπάλωσε τις… τρύπες του Ολυμπιακού και προκρίθηκε ξανά στην τελική τετράδα, για 4η φορά στην καριέρα του και, από τους Έλληνες προπονητές, είναι πλέον 3ος σε συμμετοχές σε Final Four, πίσω από τον Γιάννη Ιωαννίδη (6) και τον Δημήτρη Ιτούδη (4).

Ήδη θεωρείται επιτυχημένη η θητεία του Μπαρτζώκα στον πάγκο του Ολυμπιακού, ό,τι και να γίνει σε λίγες ημέρες στο Κάουνας. Δεν είναι δα και εύκολη υπόθεση να κερδίσεις δυο μονά ματς, με τον καλύτερο δυνατό ανταγωνισμό που θα μπορούσες να έχεις. Και μόνο η κοινή παραδοχή ότι το σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Έλληνας κόουτς παίζει το πιο θελκτικό μπάσκετ στην Ευρώπη, αρκεί.

Το άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει την ικανότητα του τεχνικού του Ολυμπιακού είναι από μόνο του η πρόκριση σε άλλο ένα ακόμη Final Four, το δεύτερο συνεχόμενο για τον ίδιο. Παράλληλα, είναι συνολικά το τέταρτο για εκείνον, ενώ τα 3 είναι ως προπονητής των Πειραιωτών και στο άλλο, καθόταν στον πάγκο της Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Ο Μπαρτζώκας έγινε ο 3ος Έλληνας προπονητής σε συμμετοχές σε Final Four, καθώς έπιασε τον Δημήτρη Ιτούδη που έχει 4 και του λείπουν 2 για να φτάσει τον «θρυλικό» Γιάννη Ιωαννίδη που μετράει 6 συμμετοχές. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι ο νυν τεχνικός της Φενέρ και της Εθνικής Ελλάδος έχει πάει και τις 4 φορές με την ΤΣΣΚΑ, ενώ ο πάλαι ποτέ προπονητής των «ερυθρολεύκων» έχει πάει τρεις φορές με τον Άρη, δύο με τον Ολυμπιακό και μία με την ΑΕΚ.

Λονδίνο 2013

15088867_993467_1372415555503.jpg

Η πρώτη φορά του κόουτς «Μπι» σε Final Four ήταν στο Λονδίνο το 2013, όταν κατέκτησε το τρόπαιο με τον Ολυμπιακό, στον τελικό απέναντι στην Ρεάλ με σκορ 100-88. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση για τους Πειραιώτες, ενώ ξεχωριστή διάκριση και για τον ίδιο, καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτάει την Ευρωλίγκα!

Βερολίνο 2016

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, του Μπαρτζώκα του… έλειψε το Final Four και ως τεχνικός πλέον της Λοκομοτίβ Κουμπάν, πήρε την πρόκριση, αφού επικράτησε μετά από μια σειρά 5 αγώνων επί της Μπαρτσελόνα! Η ομάδα του πήρε μετάλλιο, αλλά χάλκινο, καθώς ηττήθηκε στον ημιτελικό από την -μετέπειτα- τροπαιούχο ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη και κέρδισε στον μικρό τελικό την Λαμποράλ Κούτσα.

Βελιγράδι 2022

D-scaled.jpg

Ο Ολυμπιακός, μετά από το 2017 επέστρεψε στα Final Four το 2022, ξανά με τον Μπαρτζώκα στο «τιμόνι». Οι Πειραιώτες μετά από μια εξαντλητική σειρά με τη Μονακό που κρίθηκε στα 5 παιχνίδια,  αντιμετώπισαν στον ημιτελικό την Εφές και ο Μίσιτς έκρινε το ματς με απίθανο buzzer beater τρίποντο (77-74). Η ελληνική ομάδα δεν ανέβηκε καν στο βάθρο, καθώς στον μικρό τελικό ηττήθηκε και από την Μπαρτσελόνα με σκορ 84-74.

Τη φετινή σεζόν, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε back to back στην τελική ευθεία της Ευρωλίγκας και ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο, ένα γκρουπ παικτών που θυμίζει περισσότερο… οικογένεια παρά απλώς μια ομάδα!

Χρήστος Παπαδόπουλος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0