EUROBASKET 2022

Το Ευρωμπάσκετ των αισθήσεων και των… παραισθήσεων (video)

Το Ευρωμπάσκετ των αισθήσεων και των… παραισθήσεων (video)

Τα φώτα έσβησαν. Η σκόνη «έκατσε». Η σαμπάνια στέγνωσε στα ρούχα των Ισπανών, που τα τελευταία 20 χρόνια «μεθύσαν» πια από τις επιτυχίες. Πλέον το Eurobasket 2022 πέρασε στην ιστορία και το BN Sports καταγραφεί αυτά για τα οποία θα μνημονεύεται για πάντα. Όσα κάποτε θα εξιστορούμε στα εγγόνια μας «Σαν παλιό σινεμά και σαν τη Χαλιμά που μιλάει με τα παιδιά» όπως λέει και ο… Νταλάρας.

Σχετικά Άρθρα

«Παππού τι θυμάσαι από το Eurobasket 2022

«Δεν θα σου… κρύψω την αλήθεια παιδί μου. Η Εθνική μας Ομάδα απέτυχε ξανά, με τον ίδιο τρόπο που είχε συνηθίσει να το κάνει από το 2009 και μετά. Αν και ήμασταν ένα από τα φαβορί, στα προημιτελικά μας απέκλεισε μια ομάδα που μέσα στο παρκέ έδειξε να το πιστεύει περισσότερο. Οι διοργανωτές Γερμανοί.

Πριν πας για ύπνο όμως θα… αφήσω από τα στήθια μου να βγουν παραμύθια για εκείνους που αγαπούν. Γιατί αν κατάφερε κάτι, τότε, αυτή η ομάδα είναι να την αγαπήσουν ξανά όλοι οι Έλληνες. Να μαζεύονται στα μπαλκόνια και τις ταράτσες για να δουν κάθε παιχνίδι της, να γεμίζουν το ΟΑΚΑ Αύγουστο μήνα για τα φιλικά της. Παρά την αποτυχία να την χειροκροτούν και να μην ζητάνε το… κεφάλι του προπονητή και των παικτών επί πίνακι, να φωνάζουν ‘’Ελλάς-Ελλάς’’ στον τελικό ακόμα και αν η Επίσημη Αγαπημένη δεν βρισκόταν πια εκεί.

Το Ευρωμπάσκετ του 2022 όμως είχε και… στιγμές μυστικές όπως εκείνη με ένα ανάπηρο παιδάκι στο Μιλάνο, με καταγωγή από την Αιθιοπία που ήθελε να μοιάσει στον δικό μας ‘’Θεο’’, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο ‘’Greek Freak’’ ήταν πραγματικά ένα παγκόσμιο φαινόμενο που όπου στεκόταν και βρισκόταν τράβαγε τον κόσμο γύρω του σαν μαγνήτης.
307714727_2066871703498063_7035235287681955731_n.jpg

Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που στα γήπεδα της Ευρώπης συνυπήρξαν τρεις από τους 5, άντε 10 καλύτερους παίκτες του πλανήτη. Ο Γιάννης, ο Λούκα και ο Γιόκιτς. Και ας επέστρεψαν σπίτια τους νωρίς και ας απέτυχαν οι ομάδες τους. Γιατί στο τέλος, όσο και αν μας πονάει, αυτή είναι και η μαγεία του μπάσκετ και του αθλητισμού εν γένει. Το ανατρεπτικό, το απρόβλεπτο. 

  
Και σε αυτό το Ευρωμπάσκετ είδαμε… λάμψεις μαγικές, όπως του Φιλανδού Μάρκανεν ή του... τηλεοπτικού σταρ Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στον τελικό, αλλά η λάμψη που με μάγεψε περισσότερο ήταν του Ματέουσζ Πονίτκα. Ο… αθεόφοβος κατάφερε να κάνει triple double, το 4ο στην ιστορία, να πετάξει έξω το μεγάλο φαβορί, τη Σλοβενία του Ντόντσιτς και να στείλει την ‘’άσημη’’ Πολωνία στα ημιτελικά. Δεν επρόκειτο για κάποιον σταρ του NBA, αλλά για έναν παίκτη που εκείνη την περίοδο δεν ήταν καν σε ομάδα της Euroleague. Νομίζω ότι του άξιζε μια θέση στην καλύτερη 5αδα της διοργάνωσης...

Είχαμε όμως και… αγκαλιές ερωτικές! Όπως αυτή μεταξύ του Αντετοκούνμπο και του ‘’θεότρελου’’ προπονητή των Ιταλών, Ποτζέκο, που μόλις απέκλεισε τους Σέρβους είδε μπροστά του τον Γιάννη και όρμησε στην αγκαλιά του. Πρέπει να το δεις, ήταν αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή του τουρνουά. 


Αμ από… νύχτες φωτεινές, άλλο τίποτα! Με κορυφαία φυσικά αυτή του μεγάλου τελικού. Οι Ισπανοί άλλωστε φρόντιζαν για μια 20ετια να διατηρούν όλα τα… φώτα και τους προβολείς, στραμμένους πάνω τους! Αλλά αυτό που έκαναν στο Βερολίνο ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστο και σχεδόν μαγικό. Δεν είχαν πια τα σπουδαία ονόματα του παρελθόντος, πάρα μόνο τον 37αρη Ρούντι Φερνάντεθ, που σε εκείνη τη διοργάνωση άλλαξε σε πολλούς την αρνητική εικόνα που είχαν προς το πρόσωπό του. 
307696072_1226405667933557_7950314607076555579_n.jpg

Πάνω από όλα όμως δίδαξαν πως για το ταξίδι στην κορυφή χρειάζεται να είσαι πραγματική Ομάδα, ενωμένη σαν γροθιά. Μια οικογένεια, με πατέρα που τον σέβονταν όλοι (Σκαριόλο), έτοιμη να αγκαλιάσει νέα, μέχρι τότε ξένα μέλη (Λορέντζο Μπράουν), που σε κάποιες περιπτώσεις ο όρος οικογένεια δεν είναι και τόσο… μεταφορικός (Ουίλι και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ). Αυτοί ήταν όμως πάντα οι Ισπανοί, είχαν το χάρισμα να σε κάνουν να τους αγαπάς και να τους μισείς την ίδια στιγμή…»
307116894_563856025492366_7251463601912581584_n.jpg


Έκτορας Σταυρόπουλος 
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0