EUROBASKET 2022

Αμερικανική απόβαση στο Eurobasket 2022

Αμερικανική απόβαση στο Eurobasket 2022

Είκοσι τέσσερις εθνικές ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου θα παλέψουν στο προσεχές Eurobasket (01-18/09), όμως εκεί θα βρεθούν και αρκετοί Αμερικανοί παίκτες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να φτιάξουν τη δική τους ομάδα.

Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που Μάικ Τζέιμς διαμαρτύρεται στο Twitter για τη διάρκεια της σεζόν και ζητά περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και ατομική προπόνηση, αρκετοί συμπατριώτες του βάζουν στο πρόγραμμά τους έξτρα αγωνιστικές υποχρεώσεις. Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, οι Αμερικανοί μπασκετμπολίστες που δεν έχουν ελπίδα να κληθούν στο δικό τους αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και έτσι αποφασίζουν να ενταχθούν σε άλλες Εθνικές Ομάδες.

Ποιους και πόσους από αυτούς θα δούμε, λοιπόν, στο Eurobasket 2022 το οποίο θα διεξαχθεί από την 1η μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου σε τέσσερις διαφορετικές χώρες; Μιλάμε φυσικά για τους νατουραλιζέ, τους οποίους αρκετά εθνικά συγκροτήματα επιστρατεύουν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να καλύψουν κάποιο κενό ή να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον ρόστερ τους.

Όμιλος Α

Ισπανία: Λορέντζο Μπράουν (ΗΠΑ)

Μαυροβούνιο: Τζάστιν Κομπς (ΗΠΑ)

Τουρκία: Σέιν Λάρκιν (ΗΠΑ)

Γεωργία: Θαντ ΜακΦάντεν (ΗΠΑ)

Βουλγαρία: Ντι Μποστ (ΗΠΑ)

Βέλγιο: -

Ο MVP του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019, Ρίκι Ρούμπιο, δεν είναι σε θέση να ενισχύσει την πολυαγαπημένη του Ισπανία στο προσεχές Eurobasket, αφού υπέστη ρήξη χιαστού στις 30 Δεκεμβρίου του 2021. Ως εκ τούτου, η ισπανική ομοσπονδία αποφάσισε να βγάλει διαβατήριο στον Λορέντζο Μπράουν. Η εν λόγω απόφαση δεν άρεσε σε πολλούς Ισπανούς αθλητές, ένας εξ’αυτών και ο Ρούντι Φερνάντεζ, μιας και ο Μπράουν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη χώρα, ούτε έχει καν αγωνιστεί εκεί.

Στο δίλημμα Σέιν Λάρκιν ή Σκότι Ουίλμπεκιν, ο Εργκίν Αταμάν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον γκαρντ της Εφές και όχι στον οσονούπω αντίπαλο της back-to-back πρωταθλήτριας Ευρώπης, ο οποίος πήρε προσφάτως μεταγραφή στη Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη. Ο Τούρκος τεχνικός είχε συμπεριλάβει αμφότερους σε ένα αρχικό ρόστερ 24 παικτών, όμως τελικά περιόρισε τις επιλογές του για την προετοιμασία σε 19 άτομα, αφήνοντας εκτός τον άλλοτε παίκτη της ΑΕΚ.

Μποστ, ΜακΦάντεν και Κομπς αγωνίζονται εδώ και μερικά χρόνια με Βουλγαρία, Γεωργία και Μαυροβούνιο αντίστοιχα, ενώ συνήθως είναι και αυτοί που καλούνται να «τραβήξουν κουπί».

mc-fadden.jpg

Όμιλος Β

Γαλλία: -

Λιθουανία: -

Σλοβενία: Μάικ Τόμπεϊ (ΗΠΑ)

Γερμανία: -

Ουγγαρία: Μάικλ Χόπκινς (ΗΠΑ)

Βοσνία: Τζον Ρόμπερσον (ΗΠΑ)

Γαλλική υπηκοότητα εξασφάλισε μόλις πριν από μερικές ημέρες ο Τζοέλ Εμπίντ, ωστόσο, δεν βρίσκεται στα πλάνα του Βενσάν Κολέ.

Οι συχνοί και σοβαροί τραυματισμοί του Άντονι Ράντολφ, άφησαν άδεια τη θέση του νατουραλιζέ στην Εθνική Σλοβενίας και αυτή ήρθε να καλύψει ο Μάικ Τόμπεϊ, ο οποίος ήταν μάλιστα ένας από τους πρωταγωνιστές της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μετρώντας 13.7 πόντους και 10.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. 

tobey-slovenia.jpg

Ο 29χρονος Μάικλ Χόπκινς, ο οποίος αγωνίζεται στην Ιταλία με τη Ρέτζιο Εμίλια, έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του με την Εθνική Ουγγαρίας, μετρώντας 4 παρουσίες στα προκριματικά «παράθυρα» για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.

Οκτώ εμφανίσεις μετράει με τη σειρά του ο 33χρονος γκαρντ, Τζον Ρόμπερσον, με τη φανέλα της Βοσνίας (σσ. η οποία εξέφρασε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εύρεση χρηματοδότησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να αποσύρει τη συμμετοχή της από το Ευρωμπάσκετ).

Όμιλος Γ

Ελλάδα: Τάιλερ Ντόρσεϊ (ΗΠΑ)

Ιταλία: Πάολο Μπανκέρο (ΗΠΑ)

Κροατία: Τζαλίν Σμιθ (ΗΠΑ)

Ουκρανία: -

Μεγάλη Βρετανία: -

Εσθονία: -

Μπορεί ο Τάιλερ Ντόρσεϊ να απέρριψε την πρόταση ανανέωσης που το κατέθεσε ο Ολυμπιακός, και να συνεχίζει την καριέρα του στο NBA και τους Ντάλας Μάβερικς, ωστόσο, θα φορέσει ξανά τη «γαλανόλευκη» φανέλα και θα ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, νοούμενος φυσικά ως νατουραλιζέ, παίρνοντας τη θέση του στην 23αδα που επέλεξε ο Δημήτρης Ιτούδης.

dorsey_2.jpg

Το φετινό Νο1 του draft στο NBA, ακούει στο όνομα Πάολο Μπανκέρο και απέκτησε την ιταλική υπηκοότητα το 2020, ωστόσο, η συμμετοχή του στο Ευρωμπάσκετ τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, αφού ο 20χρονος φόργουορντ δεν βρίσκεται ανάμεσα στους 17 παίκτες που κάλεσε ο Τζιανμάρκο Ποτζέκο για προετοιμασία, με τον νεαρό εκκολαπτόμενο σταρ των Ορλάντο Μάτζικ να προτιμά να αφοσιωθεί στην προετοιμασία του για την πρώτη του χρονιά στο NBA.

Η απομάκρυνση του Ντίνο Ράτζα από την ομοσπονδία (σσ. μετά τον πρόωρο αποκλεισμό από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023), άνοιξε το δρόμο για τη χρήση κάποιου νατουραλιζέ παίκτη στην Εθνική Κροατίας, κάτι με το οποίο ήταν εκ διαμέτρου αντίθετος ο άλλοτε παίκτης των δύο «αιωνίων». Τελικά, ο παίκτης που διάλεξε η Κροατία, είναι ο Τζαλίν Σμιθ, ο οποίος αγωνίστηκε πέρσι στην Άλμπα Βερολίνου.

Όμιλος Δ

Σερβία: -

Τσεχία: -

Πολωνία: Έι Τζέι Σλότερ (ΗΠΑ)

Φινλανδία: -

Ισραήλ: Μαξ Χάιντιγκερ (ΗΠΑ)

Ολλανδία: Μοχάμεντ Χεράζι (Μαρόκο)

Την Εθνική Πολωνίας εκπροσωπεί από το 2015 ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού, Έι Τζέι Σλότερ και φυσικά θα δώσει κανονικά το «παρών» στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Την παρθενική του εμφάνιση με το Ισραήλ έκανε ο Μαξ Χάιντιγκερ στις 25 Φεβρουαρίου του 2022, στο πλαίσιο αναμέτρησης με τη Γερμανία, για τα προκριματικά «παράθυρα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023. Όμως ο Γκάι Γκούντες αποφάσισε να μην τον συμπεριλάβει τελικά στις κλήσεις για το Eurobasket, στην προεπιλογή του για το ρόστερ των Ισραηλινών.

Ο ένας και μοναδικός νατουραλιζέ που δεν προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι ο Μοχάμεντ Χεράζι, ο οποίος κατάγεται από το Μαρόκο και θα παίξει στην Εθνική Ολλανδίας μαζί με 4... Έλληνες. Ο 32χρονος φόργουορντ έχει περάσει σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του αγωνιζόμενος στην Ολλανδία (σσ. με εξαίρεση ένα μέρος της σεζόν 2020-21 που μετακόμισε στο Βέλγιο) και έχει ενταχθεί στην εθνική ομάδα ήδη από την U18.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0