πάμε euro

Η διαδρομή των 16 "μονομάχων" του EURO 2020

Η διαδρομή των 16

Το EURO 2020 μπήκε στην τελική ευθεία, κάθε χώρα έχει μπροστά της τέσσερα 90λεπτα (ίσως και κάτι παραπάνω) για να αγγίξει το βαρύτιμο τρόπαιο. Το «BN Sports» σας θυμίζει πως έφτασαν μέχρι εδώ οι 16 ομάδες…

Η αυλαία της φάσης των «16» του EURO 2020 ανοίγει απόψε (26/06) στις 19:00, με το ματς Δανία - Ουαλία στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» του Άμστερνταμ. Δύο από τις εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης, δίνουν το έναυσμα για μία σειρά αγώνων, με τελικό στόχο το τρόπαιο.

Συνολικά 16 ομάδες κατάφεραν να περάσουν από τους ομίλους και το «BN Sports» σας υπενθυμίζει τι έκανε η κάθε χώρα ξεχωριστά για να φτάσει σε αυτή τη φάση. Ο «ήρωας» Γκορέτσκα για τη Γερμανία, η ανατροπή της Δανίας και οι στιγμές που μας χάρισαν όλες τους.

Δανία

Ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι αναμφίβολα το πρόσωπο του EURO. Μακάρι να μην ήταν για το σοκ που προκάλεσε αλλά ακόμη και έτσι, έδωσε ένα παραπάνω στόχο στους συμπαίκτες του. Η Δανία, σε έναν όμιλο με Βέλγιο, Φινλανδία και Ρωσία, κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση και μάλιστα με θεότρελο τρόπο. Ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τους Φινλανδούς με 1-0, είδε τους «κόκκινους διαβόλους» να ανατρέπουν το 1-0 σε 1-2 και στην τελευταία αγωνιστική, έκαναν το θαύμα. Διέσυραν με 4-1 την Ρωσία, είδαν το Βέλγιο να κάνει το απόλυτο με νίκη επί της Φινλανδίας και πανηγύρισαν την πρόκριση.

Ουαλία

Ακόμη μία έκπληξη σε αυτή τη φάση. Η παρέα του Γκάρεθ Μπέιλ, σαφώς αναγεννημένη, κατάφερε να επιβιώσει σε ένα γκρουπ με Ιταλία, Τουρκία και Ελβετία. Όχι απλώς προκρίθηκε αλλά κατέκτησε και την δεύτερη θέση, αφού ηττήθηκε μόνο από τους «ατζούρι», ενώ κέρδισε την Τουρκία και έφερε ισοπαλία με την Ελβετία.

Ιταλία

Δυναμικότητα από άλλο επίπεδο. Η Ιταλία έχει μπει δυναμικά στο φετινό EURO και πέρασε με τεράστια ευκολία από τη φάση των ομίλων. Με το απόλυτο σε νίκες αλλά και δίχως να δεχθεί γκολ (!), δεν βρήκε αντίσταση στις Ελβετία, Τουρκία και Ουαλία. Η ομάδα του Μαντσίνι απλώς έδειξε ένα μέρος των δυνάμεών της και δικαίως, είναι ανάμεσα στα φαβορί.

Αυστρία

Έκανε «θρίλερ» την τελευταία αγωνιστική, όπου αντιμετώπισε την Ουκρανία. Παρότι δεν είχε δείξει κάτι αξιόλογο μέχρι εκείνο το ματς, η Αυστρία κατάφερε να τερματίσει με έξι βαθμούς και ως δεύτερη στον όμιλο της. Μοναδική ήττα κόντρα στην Ολλανδία και δύο νίκες με την ομάδα του Σεφτσένκο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ολλανδία

Γεμάτη ταλέντο και ποιότητα, η Ολλανδία πέρασε εξίσου με μεγάλη ευκολία στη φάση των «16». Οι «οράνιε» πήραν τρεις στις τρεις νίκες απέναντι σε Αυστρία, Ουκρανία και Βόρεια Μακεδονία, βάζοντας και εκείνοι το όνομά τους ανάμεσα στα φαβορί. Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός πως σκόραρε οκτώ γκολ σε αυτούς τους τρεις αγώνες.

Τσεχία

Το γκολ του Πάτρικ Σικ από το κέντρο κόντρα στην Σκωτία, δύσκολα δεν θα βγει κορυφαίο της διοργάνωσης. Αυτή η νίκη κόντρα στους Βρετανούς (2-0), ήταν το κλειδί για την πρόκριση της Τσεχίας. Η ήττα με 1-0 από την Αγγλία αλλά και η ισοπαλία με την Κροατία, δεν άφηναν περιθώρια για άλλο αποτέλεσμα. Τελικά, οι τέσσερις βαθμοί, οδήγησαν την ομάδα στην επόμενη φάση.

Βέλγιο

Μπαίνει στην ίδια κατηγορία με την Ολλανδία και την Ιταλία. Δεν ίδρωσε η ομάδα του Μαρτίνεθ για να φτάσει μέχρι εδώ, καθώς είχε επίσης το απόλυτο νικών αλλά 7-1 τέρματα. Ο Ρομέλου Λουκάκου και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε έδειξαν πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση, χωρίς η ομάδα να «φορτσάρει» σε μεγάλο βαθμό.

Πορτογαλία

Αν κάποιος έπρεπε να χαρακτηρίσει την πορεία της Πορτογαλίας μέχρι τώρα, σίγουρα θα έλεγε «Κριστιάνο Ρονάλντο». Ο 36χρονος επιθετικός πήρε από το χεράκι την εθνική ομάδα του και την οδήγησε στους «16» με πέντε γκολ σε τρεις αγώνες. Μάλιστα, με το δεύτερο γκολ κόντρα στη Γαλλία, έφτασε το απόλυτο ρεκόρ του Αλί Νταεϊ, με 109 τέρματα σε εθνικό επίπεδο. Όσο για την Πορτογαλία, τερμάτισε στην δεύτερη θέση με τέσσερις βαθμούς, μαζί με τις Ουγγαρία, Γαλλία και Γερμανία.

Κροατία

Η «όαση» του Λούκα Μόντριτς, ήχησε ξανά. Εκεί που η Κροατία ήταν με την πλάτη στον στοίχο, ο έμπειρος μέσος ντύθηκε «μαέστρος» και με το 3-1 στο τελευταίο ματς κόντρα στην Σκωτία, την έστειλε στην επόμενη φάση. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η Αγγλία είχε επικρατήσει με 1-0 στην πρεμιέρα και κόντρα στην Τσεχία αναδείχθηκε ισόπαλη.

Ισπανία

Οι «χρυσές» εποχές έχουν περάσει. Ο Λουίς Ενρίκε καλείται να δημιουργήσει ένα σύνολο από την αρχή και για να συμβεί, σίγουρα χρειάζεται χρόνος. Η Ισπανία δεν έπεισε στους ομίλους. Δύο ισοπαλίες με Σουηδία και Πολωνία (όπου μπορούσε να χάσει κιόλας), ήταν ικανές να την αφήσουν εκτός διοργάνωσης. Τελικά, με ένα ξέσπασμα στη Σλοβακία και το 5-0, έφερε τους Ρόχας στους «16».

Γαλλία

Μπορεί να αποτελεί το μεγάλο φαβορί, αλλά στους ομίλους δεν το επαλήθευσε. «Σβηστή» νίκη με Γερμανία, ισοπαλία δίχως να εντυπωσιάσει με Ουγγαρία και ακριβώς ίδια κατάσταση με την Πορτογαλία. Σίγουρα, η ομάδα του Ντεσάμπ δεν κινδύνεψε. Αλλά και πάλι, για το ρόστερ και την ποιότητα της, κινήθηκε σε πολύ ρηχά νερά.

Ελβετία

Με μπροστάρη τον Σερντάν Σακίρι, η Ελβετία έφτασε τους τέσσερις βαθμούς και προκρίθηκε ως 3η στην επόμενη φάση. Ο άσος της Λίβερπουλ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Τουρκία, όπου η ομάδα του επικράτησε με 3-1. Από την άλλη, ηττήθηκε με 3-0 από την Ιταλία και πήρε το «Χ» με την Ουαλία.

Αγγλία

Η λέξη απογοήτευση δεν θα ήταν υπερβολή. Τα «λιοντάρια» μπορεί να μην δέκτηκαν γκολ στον όμιλό τους, όμως τα μόλις δύο γκολ που είχαν στο ενεργητικό τους, δείχνει την κατάστασή τους. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ ήταν ο μοναδικός σκόρερ στις δύο νίκες με τις Κροατία και Τσεχία ενώ κόντρα στην Σκωτία, το 0-0 ήταν ένα «καμπανάκι» για την Αγγλία.

Γερμανία

«Και στο τέλος… γλυτώνουν οι Γερμανοί». Μία αλλαγή στην γνωστή φράση, που ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση των «πάντσερ». Η ομάδα του Λεβ είδε τον αποκλεισμό πιο κοντά από ποτέ, όταν η Ουγγαρία την σόκαρε και προηγήθηκε δύο φορές στο μεταξύ τους παιχνίδι. Εν τέλει ο Γκορέτσκα δήλωσε παρών στο 84’ και χάρισε την ισοπαλία και την πρόκριση στους Γερμανούς. Αυτό ο βαθμός, ήρθε να συμπληρώσει το τρομερό 4-2 επί της Πορτογαλίας και να διαγράψει την κακή εμφάνιση με την Γαλλία.

Σουηδία

Ακόμα μία χώρα που προκάλεσε έκπληξη. Η Σουηδία λειτούργησε ως μεγάλη ομάδα στον όμιλο της και τερμάτισε στην κορυφή με επτά βαθμούς. Ισοπαλία στην πρεμιέρα με Ισπανία, «επαγγελματική» νίκη με Σλοβακία (1-0) και παιχνιδάρα κόντρα στην Πολωνία (3-2). Το γκολ του Κλάεσον στις καθυστερήσεις, έδειξε πως οι Σουηδοί, δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα στην τύχη του.

Ουκρανία

Ο «θρύλος» της Ουκρανίας, Αντρέι Σεφτσένκο, έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο. Μπορεί στην τελευταία αγωνιστική με την Αυστρία, να μην το έδειξε, όμως κόντρα σε Βόρεια Μακεδονία και Ολλανδία, ήταν εξαιρετική. Με την πρώτη κέρδισε και με την δεύτερη την έκανε να ιδρώσει μέχρι το τέλος για να κερδίσει.



Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0