Buzzer Beater

Πώς θα ψηφίσετε στις εκλογές της 21ης Μαίου αν βρεθείτε στο... Κάουνας για το Final-4 της Ευρωλίγκα

Πώς θα ψηφίσετε στις εκλογές της 21ης Μαίου αν βρεθείτε στο... Κάουνας για το Final-4 της Ευρωλίγκα
Βουλευτικές εκλογές ανήμερα του τελικού του Final-4 της EuroLeague στο Κάουνας; Θα συμβεί και αυτό όπως αντίστοιχα είχε συμβεί στης Δημοτικές/Νομαρχιακές εκλογές του 2014 ανήμερα του τελικού του Final-4 στο Μιλάνο...
 
Σχετικά Άρθρα

Ο κύβος ερρίφθη για τις Βουλευτικές εκλογές του 2023 με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τις ανακοινώνει για την 21η Μαΐου. Ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης, ανήμερα του μεγάλου τελικού της EuroLeague. Τι θα συμβεί όμως αν ο πρωτοπόρος αυτή τη στιγμή Ολυμπιακός δώσει το παρόν στο μεγάλο ραντεβού του Κάουνας; Πως θα ψηφίσουν όσοι Έλληνες βρεθούν στη λιθουανική πόλη εκείνη τη μέρα; Έχουμε τις απαντήσεις...

Όπως λοιπόν αναφέρεται στη σχετική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών https://www.ypes.gr/ekloges/aitiseis-eklogeon-eksoterikou/cat-faqs--syxn-erot-eklog-eksot για να ψηφίσει κάποιος που τη μέρα των εκλογών θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας στον τόπο όπου θα βρίσκεται, πρέπει να συμβούν τα παρακάτω.

1. Καταρχάς να υποβάλει αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικών με την προϋπόθεση να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος και να έχει διαμείνει εντός της ελληνικής επικράτειας συνολικά δύο έτη κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών.

2. Προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού έχει κάποιος μέχρι και 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη εκλογών μέσω της εφαρμογής apodimoi.gov.gr.

Εδώ είναι και το σημείο-κλειδί για όσους πάνε στο Κάουνας και θέλουν... ντε και καλά να ψηφίσουν. Όσοι λοιπόν θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα τη σχετική αίτηση, πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών που αναμένεται να γίνει περίπου μετά τα μέσα προς τέλη Απριλίου με τη μέσω Προεδρικού Διατάγματος διάλυση της Βουλής και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Αυτό σημαίνει πως οι επίδοξοι ταξιδιώτες στο Κάουνας θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση πριν από τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκα που θα ξεκινήσουν στις 25 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν 10 Μαΐου δίχως όμως να έχουν τη δυνατότητα αλλαγής (για να ψηφίσουν τελικά στην Ελλάδα) αν τελικά δεν ταξιδέψουν για το Κάουνας! Αναφέρεται άλλωστε ξεκάθαρα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ότι ακύρωση της εγγραφής μπορεί να γίνει μέχρι και 3 μέρες πριν την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών.

"Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε και έως και τρεις (3) ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών να αναστείλει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση αναστολής εγγραφής εκλογέα. Μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την εγγραφή του, μέσω της εφαρμογής apodimoi.gov.gr, υποβάλλοντας αίτηση άρσης αναστολής εγγραφής εκλογέα.

Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε και έως και τρεις (3) ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr, υποβάλλει αίτηση ακύρωσης εγγραφής εκλογέα και διαγράφεται οριστικά από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Αναστολές ή διαγραφές αιτήσεων που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών."

3. Αν λοιπόν γίνουν τα παραπάνω τότε για να μπορέσει κάποιος που θα βρεθεί για παράδειγμα στο Κάουνας να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα εκεί που θα βρίσκεται θα πρέπει μαζί του να έχουν υποβάλει ίδια αίτηση τουλάχιστον άλλοι... 39. Ιδού και το σχετικό εδάφιο.

"Θα ψηφίσετε στην πόλη που έχετε επιλέξει μέσω της εφαρμογής αν συσταθεί εκλογικό τμήμα, δηλαδή αν υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση θα ενημερωθείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα".

Οπότε όσοι θεωρείτε σίγουρο ότι θα πάτε στο Κάουνας σπεύσατε για την υποβολή τη σχετικής αίτησης ώστε να ψηφίσετε εκεί. Όσοι όμως περιμένετε τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκα είτε θα ρισκάρετε επιλέγοντας τον τόπο που ια ψηφίσετε είτε απλά δεν θα ψηφίσετε...

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0