Buzzer Beater

«Είναι να γελάει κανείς». Η εμβληματική μετάδοση του Συρίγου στην ιστορική νίκη του Άρη με 45 πόντους του Γκάλη στη Βαρκελώνη (video)

«Είναι να γελάει κανείς». Η εμβληματική μετάδοση του Συρίγου στην ιστορική νίκη του Άρη με 45 πόντους του Γκάλη στη Βαρκελώνη (video)

Μία μέρα σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια. 3 Δεκέμβρη το 1987 το ελληνικό μπάσκετ έμπαινε για τα καλά μέσω του Άρη, του Γκάλη του Γιαννάκη και του Ιωαννίδη στα σαλόνια όλων των Ελλήνων μέσω της ΕΡΤ και της φωνής του Φίλιππου Συρίγου σε μία μετάδοση και νίκη που έμειναν στην ιστορία.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Κατ’ αρχάς πάμε λίγο να μπούμε στο κλίμα της εποχής. Η Εθνική μας ομάδα λίγους μήνες πριν, την Εθνική… επέτειο της 14ης Ιουνίου 1987 κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ προκαλώντας παροξυσμό σε όλη την Ελλάδα και σοκ σε όλη την Ευρώπη. Το μπάσκετ όμως δεν είχε ακόμη μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων αφού η προσπάθεια του Άρη ένα χρόνο πριν, στα προκριματικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στην Τρέισερ Μιλάνο είχε εξελιχθεί σε παταγώδη αποτυχία.

Τη σεζόν 1987-88 με φόρα από το Ευρωμπάσκετ ο Άρης απέκλεισε στα προκριματικά την ελβετική Πιγί και μπήκε στην 8αδα του ομίλου της διοργάνωσης μαζί με Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Τρέισερ Μιλάνο, Ορτέζ, Παρτιζάν, Σατούρν Κολωνίας και την ολλανδική Νασούα Ντεν Μπος. Την 1η αγωνιστική νίκησε 92-86 την Ορτέζ στο Αλεξάνδρειο και πήγε στη Βαρκελώνη χωρίς φόβο και με ένα κρυφό όνειρο. Να γράψει ιστορία. Και έγραψε.

Σημειώστε ότι ο αγώνας δεν είχε μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ αλλά σε μαγνητοσκόπηση αφού ακόμη το μπάσκετ δεν ήταν τόσο δημοφιλές για να… δικαιούται ζωντανή κάλυψη. Μάλιστα ρεπόρτερ των εφημερίδων της εποχής προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα της αναμέτρησης είχαν πάει στα στούντιο της ΕΡΤ και είδαν… κατ’ αποκλειστικότητα τον αγώνα την ώρα της διεξαγωγής του προκειμένου να προλάβουν να γράψουν τα άρθρα τους για τα φύλλα της επόμενης μέρας και να μην εξαρτώνται από τη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Προσθέστε, δε, ότι η σύνδεση με το Παλαού Μπλαουγκράνα έγινε με καθυστέρηση, 79 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα όταν και ακούστηκε για πρώτη φορά η μπάσα φωνή του Φίλιππου Συρίγου ο οποίος μαζί του στην αποστολή είχε και τον Βασίλη Σκουντή τον οποίο ο Συρίγος έβγαλε στον αέρα κάποια στιγμή για σχολιασμό στατιστικών.

Όλη η μετάδοση του Συρίγου σε αυτό το ιστορικό παιχνίδι είχε μπόλικα καλούδια όπως το ότι αποκαλούσε τον Αμερικανό Γιουτζίν ΜακΝτάουελ της Μπαρτσελόνα «Ευγένιο ΜακΝτάουελ» ή ότι από την αρχή είχε στην… μπούκα τον Σούμποτιτς τον οποίο «στόλιζε» με σχόλια τύπου «δεν μπορεί να προσφέρει όπως κάνει στους εντός έδρας αγώνες».

Το ματς ήταν ντέρμπι με συνεχείς εναλλαγές στο σκορ, έναν Γκάλη ασυγκράτητο να βάζει 45 πόντους και να κάνει το 89-86 με ατομική ενέργεια 20 δευτερόλεπτα πριν το τέλος υπέρ του Άρη. Τα επόμενα 20 δευτερόλεπτα κράτησαν περίπου δέκα λεπτά τηλεοπτικής μετάδοσης και πέρασαν στο πάνθεον των πιο εμβληματικών στην ιστορία λόγω όχι τόσο όσων συνέβησαν στο παρκέ αλλά λόγω του σχολιασμού και όσων έλεγε ο Φίλιππος Συρίγος.

Πάμε λοιπόν να απολαύσουμε λέξη-προς-λέξη όσα ειπώθηκαν με τα σχετικά βιντεάκια με την κατοχή στη Μπαρτσελόνα και το σκορ στο 89-86 για τον Άρη

«Οι Ισπανοί ελπίζουν μόνο σε τρίποντο, μόνο σε τρίποντο. 13, 12, 11… και φάουλ από τον Λυπηρίδη» λέει στην αρχή της επίθεσης και λόγω της μικρής διακοπής δίνει… εντολές και οδηγίες στον Άρη!

«Το μόνο που πρέπει να προσέξουν οι παίκτες του Άρη είναι μην κάνουν εσκεμμένο φάουλ, μην κάνουν εσκεμμένο φάουλ, αυτό θα είναι έγκλημα. Γιατί, θα πάρουν δύο βολές οι Ισπανοί και θα ξαναπάρουν τη μπάλα. Και οι διαιτητές δεν το θέλουν πολύ επηρεασμένοι από το περιβάλλον, επηρεασμένοι από το όνομα του αντιπάλου να δώσουν τέτοιο σφύριγμα»

Και συνεχίζει...

«Ξανά ο λόγος στον Ιωαννίδη. Η νίκη απέχει πια μια αναπνοή. 86-89 για τον Άρη και 11 δευτερόλεπτα ακόμα. Να ο Γκάλης η μεγάλη μορφή στο τελευταίο του καλάθι παρά την προσπάθεια του Νόρις, ο μεγάλος Γκάλης 45 πόντους μέσα στη Βαρκελώνη, έχει βουβάνει το Παλαού Μπλαουγκράνα».

Οι ώρα για νέες οδηγίες από τον Φίλιππο Συρίγο είχε φτάσει ξανά...




«Οι παίκτες του Άρη πρέπει να προσέξουν να μαρκάρουν καλά στο τρίποντο, και αν οι Ισπανοί φτάσουν κάτω από το καλάθι να μείνουν ακίνητοι, να μην υπάρχει περίπτωση καλάθι και φάουλ για να γίνουν οι τρεις πόντοι. Κινδυνεύουν μόνο από το τρίποντο»

Η επαναφορά γίνεται και αρχίζει το έπος...




«Ο Σιμπίλιο στο πλάγιο, Σολοθάμπαλ πιέζει ο Γκάλης εκεί

Σιμπίλιο, βγαίνει το Σούμποτιτς, το σουτ από τον… ωωωω φάαααουλ, φάααουλ από τον Σούμποτιτς δίνει ο Φινλανδός… Έχει τρεις βολές λοιπόν ον Σιμπίλιο, πρέπει να τις βάλει και τις τρεις για να έχουμε ισοπαλία. Οπότε θα ακολουθήσει παράταση αν βέβαια ο Άρης… Για να ξαναδούμε τη φάση…

Οοοοχι δεν υπάρχει φάουλ και αν υπάρχει φάουλ είναι μετά το σουτ. Και αν υπάρχει φάουλ είναι μετά το σουτ… Όχι, είναι αδικία…»

Ο Σιμπίλιο πάει στη γραμμή για τις βολές και προς έκπληξη του Συρίγου που είναι βέβαιος ότι μετά τη 2η άστοχη θα αστοχήσει και σε 3η, τη βάζει!




«Για να δούμε. Πρέπει να ευστοχήσει ο Σιμπίλιο και στις τρεις. Βάζει την πρώτη. Η Μπαρτσελόνα κρέμεται από τα χέρια του Σιμπίλιο. Η δεύτερη… Άουτ. Άουτ! 87-89. Τώρα θα αστοχήσει επίτηδες ο Σιμπίλιο δεν έχει άλλη επιλογή, η μάχη θα γίνει για το ριμπάουντ. Θα αστοχήσει επίτηδες ον Σιμπίλιο… Όχι, προτίμησε να βάλει το καλάθι δεν το ήθελε. 88-89»

Ο Άρης έχει την κατοχή λοιπόν…

«Ο Γουίλτζερ στον Γκάλη, αυτός κρατάει τη μπάλα, έχει ντρίμπλα και φάουλ του Νόρις 2 δευτερόλεπτα. Η νίκη είναι του Άρη. Ο Άρης, εδώ μέσα στη Βαρκελώνη συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση του Ευρωμπάσκετ, άξιος πρεσβευτής του ελληνικού μπάσκετ κερδίζει τη Μπαρτσελόνα μέσα στο Παλαού Μπλαουγκράνα. Ήρθε με την κρυφή ελπίδα. Δεν το έλεγε κανείς. Θα παίξουμε, λέει, και ότι βγει. Και αν δοθεί η ευκαιρία γιατί όχι και να η ευκαιρία. Ο Άρης μισή αναπνοή από τον θρίαμβο. 88-89, δύο δευτερόλεπτα ακόμα και η μπάλα δική του. Ο Ιωαννίδης, τον βλέπετε εδώ λέει πως να δώσουν τη μπάλα για να μην υπάρχει περίπτωση να την κλέψουν οι Ισπανοί».

Το τάιμ-άουτ ολοκληρώνεται (easter egg η σκηνή που ο Γιαννάκης σκουπίζει με την κίτρινη πετσέτα τον ιδρώτα από το κεφάλι του Γκάλη) και πάει για την επαναφορά. Ο Συρίγος είναι έτοιμος για όλα. Μπορεί και όχι...




«Ακόμα δύο δευτερόλεπτα. Στο πλάγιο θα είναι ο Δοξάκης, δίνει στον Γουίλτζερ ΩΩΩΩΩΩ! ΩΩΩΩΩ! Έδωσε φάουλ ο Ζυχ, φάουλ ο Ζυχ στο Σούμποτιτς. Αν είναι δυνατόν! Είναι κλοπή! Είναι κλοπή. Όοοχι, αν είναι δυνατόν είναι κλοπή.

Ωωωωωωωω Ωωωωωωω Ωωωωωωω»

Ο Φίλιππος Συρίγος αντιδρά όπως θα αντιδρούσε κάθε ένας φίλαθλος που θα έβλεπε τη φάση. Με πόνο την ώρα που ο Ιωαννίδης έβγαζε το σακάκι του (καμία έκπληξη...)

Πάνω που τον έχει πάρει από κάτω, διαπιστώνει όμως ότι η Μπαρτσελόνα δεν έχει δικαίωμα για βολές αφού ο Άρης είχε την κατοχή!

«Μία συν μία λοιπόν για τους Ισπανούς. Ή όχι; Όχι βέβαια, όχι η μπάλα είναι για τους Ισπανούς. Βέβαια! Ήταν κάτοχος της μπάλας ο Άρης, δεν έχουν δικαίωμα για βολές οι Ισπανοί. Δεν έχουν δικαίωμα. Αλλά έχουν δύο δευτερόλεπτα. Για να δούμε τι άλλο μπορεί να επινοήσουν οι διαιτητές.

Βέβαια η ισπανική τηλεόραση δεν μας ξανάδειξε τη φάση να δούμε αν και πως έκανε το φάουλ αυτό ο Σούμποτιτς…»

Η Μπαρτσελόνα κάνει λοιπόν την επαναφορά...




«Θα προσπαθήσουν με μία μακρινή μπαλιά οι παίκτες της Μπαρτσελόνα να πλησιάσουν προς το καλάθι. Πράγματι ο Σολοθάμπαλ εκτός γηπέδου για το Σιμπίλιο. Ο χρόνος δεν κύλησε καθόλου. Για να δούμε τώρα τι άλλο θα γίνει. Θα δώσουν και άλλο φάουλ; Είναι για να γελάει κανείς καμιά φορά με τους διαιτητές».

Μετά την ίσως πιο εμβληματική φάση που βγήκε ποτέ από το στόμα του Φίλιππου Συρίγου, ίσως πιο εμβληματική και από το «η μπάλα στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα» πριν τις βολές του Καμπούρη στον τελικό του Ευρωμπάσκετ ο Άρης κάνει την επαναφορά για να κλειδώσει τη νίκη.

«Η μπάλα φτάνει στον Γκάλη, αυτός την κρατάει… Καλά, τώρα θα την πάρουν από εκεί (σ.σ.με ειρωνεία για Ισπανούς) το παιχνίδι έχει τελειώσει. Ο Άρης είναι νικητής, 88-89, πραγματικός θρίαμβος, πραγματικό κατόρθωμα μέσα στη Βαρκελώνη νίκησε την περίφημη Μπαρτσελόνα, έχει δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες και είναι πια φαβορί για την πρόκριση στους 4 των τελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Κυρίες και κύριοι, παρακολουθήσατε, ζήσατε μάλλον μία από τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ. Ο Άρης, θα το πω για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται άξιος εκπρόσωπος του ελληνικού μπάσκετ, άξιος συνεχιστής του κατορθώματος του καλοκαιριού της Εθνικής ομάδας».

Όσο για το φινάλε; Η κάμερα δείχνει τον Γκάλη να πηγαίνει σε μία πλευρά του γηπέδου και όχι στα αποδυτήρια με τους συμπαίκτες του να τον παρακολουθούν. Ο λόγος; Η μετάδοση διακόπηκε και δεν έγινε ευρέως γνωστό αλλά οι Ισπανοί όντας σίγουροι πριν το ματς για τη νίκη της ομάδας τους είχαν προγραμματίσει μετά το τέλος της αναμέτρησης τη βράβευση του Γκάλη ως «αθλητής της χρονιάς’ από ισπανική εφημερίδα για να τον… πικάρουν αλλά ο «γκάγκστερ» τους πήρε και το βραβείο και τη νίκη μέσα στη Βαρκελώνη

Για την ιστορία οι συνθέσεις των ομάδων

Μπαρτσελόνα - Άρης 88-89 (38-39)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Αϊτο Γκαρσία Ρενέσες) Νάτσο Σολοθάμπαλ 7, Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο 13, Τσίκο Σιμπίλιο 18, Γιουτζίν ΜακΝτάουελ 12, Όντι Νόρις 24, Αντρές Χιμένεθ 14, Φεράν Μαρτίνεθ

ΑΡΗΣ (Γιάννης Ιωαννίδης) Παναγιώτης Γιαννάκης 8, Νίκος Γκάλης 45, Σλόμπονταν Σούμποτιτς 7, Νίκος Φιλίππου 9, Γκρεγκ Ουίλτζερ 11, Μιχάλης Ρωμανίδης 9, Βασίλης Λυπηρίδης

Εδώ και το λινκ με όλη τη μετάδοση της αναμέτρησης:


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0