Box to Box

«Αν ο Μπρέμε είπε 'ναι', τότε γιατί όχι;»: Πώς τον βίωσα και έγινε η αφετηρία, σε ένα πρότζεκτ ζωής

«Αν ο Μπρέμε είπε 'ναι', τότε γιατί όχι;»: Πώς τον βίωσα και έγινε η αφετηρία, σε ένα πρότζεκτ ζωής

Εκείνο το email στα μέσα του Οκτώβρη του 2022, δεν θα το βρει κανείς, στο «δωμάτιο» όσων σπουδαίων -ποδοσφαιρικά και μη- κατάφερε στη ζωή του. Ήταν, όμως, η αφετηρία σε ένα πρότζεκτ ζωής, 1500 χιλιόμετρα μακριά από το Μόναχο.

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Πιο πολύ ως όνειρο είχε ξεκινήσει, παρά ως πρότζεκτ. Στην πορεία, όμως, εξελίχθηκε σε τέτοιο, χάρις την εμπιστοσύνη ανθρώπων, όπως ο Αντρέας Μπρέμε.

Ήταν τέτοιες ημέρες περίπου, στις αρχές του 2023, όταν ολοκληρώθηκε και σε μορφή ψηφιακού περιοδικού, το αφιέρωμα του BN Sports για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Έντεκα συνεντεύξεις, με έναν νικητή από κάθε Μουντιάλ. Από αυτό του 1978, έως του 2018.

Ο πρώτος που αποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση μου, άμεσα και χωρίς «ναι μεν, αλλά», ήταν ο Αντρέας Μπρέμε. Ήταν και οι ημέρες που είχε κυκλοφορήσει τη βιογραφία του, «Sure-Footed: The Story of a World Champion», οπότε το timing ήταν ιδανικό.

Μέσα σε μία ημέρα, είχαμε την πρώτη μας επικοινωνία, είχαμε μιλήσει και είχα τις απαντήσεις του. Από αυτές, καταλάβαινες πόσο σεβασμό είχε για ό,τι είχε πετύχει, για αυτούς που τον βοήθησαν, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

«Αν ο Μπρέμε είπε 'ναι', ένας άνθρωπος που έκρινε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένα από τα σπουδαιότερα μπακ στην ιστορία του αθλήματος και ένας θρύλος της Γερμανίας, τότε γιατί να είναι όνειρο;»

Η δική του στάση ήταν ουσιαστικά η αρχή, για να ξεκινήσει κάτι, το οποίο σήμερα, το νιώθω ως παράσημο. Ταρντέλι, Μπουρουτσάγκα, Ντούνγκα, Ποντόλσκι, και οι υπόλοιποι, ακολούθησαν. Ο πρώτος που πίστεψε στο εγχείρημα, όμως, ήταν ο Αντρέας Μπρέμε.

Σαν εκείνα τα στιχάκια που βλέπεις στα social media, από κινέζικες παροιμίες, πως «για να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι, θα πρέπει πρώτα να κάνεις το πρώτο βήμα». Μόνο που εδώ, ισχύει στο 100%.

Αυτές οι λέξεις γράφτηκαν, γιατί στο άκουσμα του αιφνίδιου θανάτου του, ακολούθησε ο κόμπος στο στομάχι. Το είχα πει και σε αυτόν, αλλά και σε όσους πήραν μέρος, πως θα τους είμαι πάντοτε ευγνώμων και ήταν λόγια καρδιάς, όχι του αέρα.

«Αντίο», λοιπόν, σε έναν άνθρωπο που δεν ειδωθήκαμε και περιοριστήκαμε σε κάποια μηνύματα στα social media, ανά διαστήματα, αλλά του χρωστάω περισσότερα, από ένα «ευχαριστώ», για τα όσα μοιράστηκε μαζί μου.

Εκείνο το email στα μέσα του Οκτώβρη του 2022, δεν θα το βρει κανείς στο «δωμάτιο» όσων σπουδαίων κατάφερε στη ζωή του, ποδοσφαιρικά και μη. Ήταν, όμως, η αφετηρία σε ένα πρότζεκτ ζωής, 1500 χιλιόμετρα μακριά από το Μόναχο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0