Box to Box

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, στην ίδια ζώνη ώρας, αλλά σε διαφορετικούς κόσμους

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, στην ίδια ζώνη ώρας, αλλά σε διαφορετικούς κόσμους
Μεντιλίμπαρ, Λουτσέσκου και δύο ειδήσεις δίπλα-δίπλα, αλλά τόσο μακριά, ταυτόχρονα.
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Προπονητής που εννέα μήνες πριν πήρε ευρωπαϊκό τρόπαιο, μία φορά είχε έρθει στην Ελλάδα, μέχρι τώρα. Yπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, η συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ σαφώς και είναι επιτυχία. Ή τουλάχιστον, ένα βήμα μπροστά

Κάποιοι έχουν επιφυλάξεις για τον τρόπο παιχνιδιού της Σεβίλλης επί ημερών του, αλλά προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της άποψης του θρύλου των Ανδαλουσιανών, Αντρές Πάλοπ, όπως μου την είχε εκφράσει μετά την κατάκτηση του Europa League: «είναι άνθρωπος ειδικών αποστολών».

Δεν τίθεται θέμα, για το αν ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη έναν τέτοιο άνθρωπο. Προφανώς, για να συμμορφώσει ένα ποιοτικό -αλλά ασύνδετο ακόμη- ρόστερ και με τις παραστάσεις του και τη «νωπή» ευρωπαϊκή του επιτυχία, να πείσει και να επιβληθεί άμεσα. Αλλά...

Αν το δημοσίευμα από την Ισπανία, για συμβόλαιο τεσσάρων μηνών, επιβεβαιωθεί, θα είναι στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Και ως αντιπαράδειγμα, πάνω-κάτω την ίδια ώρα, κυκλοφορούσε πως ο ΠΑΟΚ συμφώνησε με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, για επέκταση της συνεργασίας τους έως το 2027. Άλλα τρία χρόνια δηλαδή, που αν τα συμπληρώσει, θα έχει «κλείσει» έξι συνεχόμενα στην Τούμπα, και οκτώ συνολικά.

Με λίγα λόγια, ο Λουτσέσκου ξέρει μέχρι και τις... πέτρες στον ΠΑΟΚ. Ίσως έτσι εξηγείται, πώς κατάφερε ένα ρόστερ που η πλειοψηφία το έκρινε ως προβληματικό στην αρχή της σεζόν, να έχει εξελιχθεί σε πρωταθληματικό και να βρίσκεται μόνο-πρώτο στη Stoiximan Super League, στο +2 από την ΑΕΚ, μετά από 21 αγωνιστικές.

Και ο ΠΑΟΚ έκανε τον κύκλο του. Έψαξε πολύ, μέχρι να βρει τον άνθρωπό του, στο πρόσωπο του Ραζβάν Λουτσέσκου. Το ίδιο κάνει και ο Ολυμπιακός, στη μετά-Μαρτίνς εποχής. Είναι, όμως, οι τέσσερις μήνες αρκετός χρόνος για να κριθεί ένας προπονητής, ειδικά με ένα ρόστερ που δεν έχει χτίσει ο ίδιος, ούτε μπορεί να παρέμβει πλέον σε αυτό, μετά το πέρας των μεταγραφών;

Τι πρέπει να πετύχει ο Μεντιλίμπαρ έως το τέλος της σεζόν, για να κριθούν ως πετυχημένοι αυτοί οι τέσσερις μήνες; Ή τι θέλει να πετύχει ο ίδιος, αν ήταν δική του επιλογή ένα συμβόλαιο μικρής διάρκειας, για αρχή; Γιατί να πάρει το πρωτάθλημα, κυνηγώντας όχι μία, αλλά τρεις ομάδες πιο δουλεμένες, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Και ο Παναθηναϊκός είναι σε μία νέα κατάσταση, αλλά όχι τόσο μεταβατική. Η ΑΕΚ έχει αποκτήσει ταυτότητα με τον Ματίας Αλμέιδα να συμπληρώνει δύο χρόνια στον πάγκο της.

Στη σύγκριση ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού, όμως, τουλάχιστον ως προς τα πρόσωπα, υπάρχει τεράστιο χάσμα και στο τέλος της ημέρας, προβάδισμα. Σαν να βρίσκονται στην ίδια ζώνη ώρας, αλλά σε διαφορετικούς κόσμους.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0