Box to Box

Μαζί με τον Κουρτ Χάμριν, που έγραψε ιστορία στα Κύπελλα Ευρώπης, έφυγε και μια ολόκληρη εποχή, εκείνη της ασπρόμαυρης τηλεόρασης!

Μαζί με τον Κουρτ Χάμριν, που έγραψε ιστορία στα Κύπελλα Ευρώπης, έφυγε και μια ολόκληρη εποχή, εκείνη της ασπρόμαυρης τηλεόρασης!

Υπήρξε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Φιορεντίνα και ο πρώτος παίκτης που πήρε δυο κύπελλα Ευρώπης με διαφορετικές ομάδες, σκοράροντας σε διαφορετικούς τελικούς! Με τον θάνατό του στα 89 του χρόνια, ο Κουρτ Χάμριν πήρε μια ολόκληρη εποχή μαζί του, αφού ήταν ο τελευταίος που ζούσε από τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου, Βραζιλία - Σουηδία 5-2 το 1958.

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Τον γνώρισα το 1999, όταν συναντηθήκαμε στο Αρτέμιο Φράνκι της Φλωρεντίας, στο ματς που η Φιορεντίνα νίκησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0. Το μετέδιδα για το παλιό Mega και o Χάμριν ήταν καλεσμένος της σουηδικής τηλεόρασης και στο τέλος της βραδιάς, με διευκόλυνε να με πάρει μαζί με τους Σουηδούς συναδέλφους με το αυτοκίνητό του, προς το κέντρο της πόλης. Εκείνο το βράδυ μιλήσαμε αρκετά για τον φίλο και συμπαίκτη του, τον Άγκνε Σίμονσον (σκόρερ σε εκείνον τον τελικό με τους Βραζιλιάνους), τον οποίο είχα γνωρίσει ως προπονητή στον Ηρακλή. «Ο Άγκνε δεν πήρε ποτέ την αναγνώριση που του άξιζε, γιατί αυτός έκανε την επίθεσή μας να λειτουργεί σε έναν ρόλο που θυσιαζόταν για την ομάδα!» έλεγε.

Συναντηθήκαμε άλλη μια φορά, τυχαία, στο κέντρο της πόλης στη Φλωρεντία. Εκείνος έπινε καφέ και μπήκα στο μαγαζί στην Piazza Della Signoria και πήγα και του μίλησα. Μου έκανε εντύπωση η φυσική ευγένειά του. Και πως ήταν πολύ ομιλητικός, κάτι που του το είπα! «Ξέρεις, οι Σουηδοί δεν είμαστε συνήθως έτσι, αλλά μένω πια 35 χρόνια σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο στην Τοσκάνη και πιθανώς έχω αλλάξει σε πολλά πράγματα», μου έλεγε γελώντας!

Ποδοσφαιρικά, ήταν ένας μοντέρνος κυνηγός για την δεκαετία του ‘60. Μετακινήθηκε από την ΑΙΚ στη Γιουβέντους, στη δεκαετία του ’50, αλλά η απογείωση ήρθε με τα γκολ που βοήθησαν την Σουηδία να αποκλείσει τη Σοβιετική Ένωση και τη Δυτική Γερμανία, για να φτάσει μέχρι τον τελικό με τη Βραζιλία του 1958. Έτσι, πήγε στη Φιορεντίνα που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην καριέρα του και με 191 τέρματα, παραμένει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των «βιόλα», οδηγώντας τους και στον μοναδικό ευρωπαϊκό τους τίτλο, το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1961.

Μετακινούμενος στη Μίλαν, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968, σκοράροντας δύο φορές απέναντι στο Αμβούργο, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατακτούσε με διαφορετικές ομάδες κάποιο κύπελλο Ευρώπης. Το 1969 πρωταγωνίστησε στην κατάκτηση από πλευράς Μίλαν του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, με την επικράτηση απέναντι στην ανερχόμενη δύναμη, που ήταν ο Άγιαξ, με 4-1 στη Μαδρίτη!

Μένοντας μόνιμα στην Τοσκάνη, μετά τη λήξη της καριέρας του το 1973, έγινε οινοπαραγωγός και σχολιαστής για την τηλεόραση. Ένας από τους ανθρώπους που μαζί του έφυγε μια ολόκληρη εποχή και ένας σταρ από τον καιρό της ασπρόμαυρης τηλεόρασης!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0