Box to Box

Η φιλοσοφία του φετινού ΠΑΟΚ, «ξεδιπλώθηκε» στο γκολ του Σβαμπ

Η φιλοσοφία του φετινού ΠΑΟΚ, «ξεδιπλώθηκε» στο γκολ του Σβαμπ

Ο νόμος του «Attack the ball», έδωσε τη λύση. Γιατί στις ημέρες που το καλό ποδόσφαιρο δεν αρκεί, «μιλάει» η ψυχολογία. Και ο ΠΑΟΚ δείχνει πως έχει μπόλικη.

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Ο Στέφαν Σβαμπ δεν είχε γκολ στο φετινό πρωτάθλημα, κι ας είχε παίξει 18 φορές. Είτε ως βασικός, είτε ως αλλαγή. Πώς γίνεται να μπήκε με τέτοια ψυχολογία στο Περιστέρι, ως αλλαγή; Ψυχολογία. Έργο Λουτσέσκου.

Οι κινήσεις του στον αγωνιστικό χώρο, έβγαζαν αυτοπεποίθηση σέντερ φορ. «Πατάω» περιοχή, όσο περισσότερο μπορώ, γεμίζω το κουτί όπως λέμε λαϊκά, και θα έχω την ευκαιρία μου. Και μην μένετε στο γκολ. Είχε τουλάχιστον άλλες δύο καλές στιγμές, παρότι μπήκε στο 77'!

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει κάνει νόμο το «Attack the ball» στον φετινό ΠΑΟΚ. Δεν υπάρχει «μετά» και «βλέπουμε». Στρώθηκε η μπάλα; Είναι προς διεκδίκηση; Θα πέσουμε πάνω της με τα... χίλια! Και το γκολ του Σβαμπ είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Δείτε πώς ο Κωνσταντέλιας, ένας παίκτης-αρτίστας, όχι ένας σκληροτράχηλος χαφ, δεν αφήνει την ευκαιρία στην «αναμπουμπούλα» στην άμυνα του Ατρομήτου στο 64', και μπουκάρει στην περιοχή. Μικρά παραδείγματα, για μεγαλύτερα συμπεράσματα.

Ο ΠΑΟΚ την «έχτισε» αυτήν την ψυχολογία, αυτήν τη σιγουριά, με τις νίκες του, και το καλό του ποδόσφαιρο. Και στις μέρες που το καλό ποδόσφαιρο δεν αρκεί, «μιλάει» η ψυχολογία. Γιατί το μέταλλο που λέμε και ξαναλέμε, αυτό είναι. Η πίστη πως στην ημέρα που τα πράγματα στραβώνουν, θα βρεις τη λύση.

Διάβασα κάπου, πως ακόμα και από την ομάδα του νταμπλ του 2019, ο φετινός ΠΑΟΚ είναι καλύτερος. Όλα αυτά είναι σχετικά, αλλά σίγουρα, είναι πιο εντυπωσιακός, πιο ελεύθερος στο γήπεδο. Δεν λειτουργεί τόσο «by the book» και του βγαίνει. Για «κακή του τύχη», όμως, από εκείνη τη χρονιά του νταμπλ, είναι πολύ καλύτεροι οι δύο -πλέον- βασικοί του αντίπαλοι για τον τίτλο: ΑΕΚ και Παναθηναϊκός. Και λέω δύο, γιατί ο Ολυμπιακός στο -9 από την κορυφή, στο «κυνήγι» τριών ομάδων και με την εικόνα που έχει, μάλλον χάνει το τρένο. Θα βελτιωθεί, θα πάρει πράγματα από τις μεταγραφές. Θα προλάβει, όμως;

Είναι ευτύχημα, που για δεύτερη σεζόν, έχουμε τέτοιο πρωτάθλημα. Αγωνιστικά το χαίρεσαι. Όσον αφορά το επερχόμενο ντέρμπι, βιαζόμαστε να το «βαφτίσουμε» ντέρμπι τίτλου. Ίσως και να είναι, αλλά με 15 ματς να απομένουν, και την ιδιαιτερότητα των Play Off, που είναι γεμάτα από ντέρμπι, και ολοκληρώνονται μέσα στον Μάιο, δηλαδή σε τρεις μήνες, δεν νομίζω πως ταιριάζει γάντι ο συγκεκριμένος τίτλος. Πιο πολύ με ένα «crash test» μοιάζει.

Γιατί και οι δύο, «φωνάζουν» πως έχουν βρει τη φόρμα τους για τα καλά. Και ο πανομοιότυπος, φουλ επιθετικός τρόπος παιχνιδιού τους, πολύ λογικά προκαλεί ανυπομονησία. Ας μην μπλέξουμε με σενάρια. Ας απολαύσουμε τις -κατά γενική ομολογία- δύο πιο καλοδουλεμένες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος. Και για την «κατάκτηση» του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού, δεν είναι τυχαίο πως από τους τέσσερις, είναι οι δύο που δεν άλλαξαν προπονητή μεσούσης της σεζόν.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0