Box to Box

Ματίας Αλμέιδα: Οι πραγματικοί «πιστοί», στα πρότζεκτ φαίνονται...

Ματίας Αλμέιδα: Οι πραγματικοί «πιστοί», στα πρότζεκτ φαίνονται...

Χίλια πράγματα μπορούσε να κρατήσει κάποιος, από τη συζήτηση με τον Ματίας Αλμέιδα. Ας μείνουμε στα γνωστά-άγνωστα, αλλά SOS.

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Από 6000+ λέξεις, προφανώς, δεν θα σταθούν όλοι στα ίδια σημεία. Μεταγραφές, τραυματισμοί, ανανεώσεις συμβολαίων. Ένα κάρο πράγματα απασχολούν τον «μικρόκοσμο» της ΑΕΚ. Και δικαίως. Όλα, όμως, στο μυαλό του Αλμέιδα, μοιάζουν να περιστρέφονται γύρω από μία λέξη: «πρότζεκτ!»

Επαναλήφθηκε πολλές φορές, και σε διαφορετικά σημεία. Στη μεταγραφική στόχευση, στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας, στα παιδιά της Β' ομάδας, στο κομμάτι της κριτικής. Επαναλήφθηκε, πλήρως συνειδητοποιημένα. Άλλωστε, έχω ξαναπεί, πως στα δικά μου μάτια, ο Ματίας Αλμέιδα ήρθε διαβασμένος στην ΑΕΚ και την Ελλάδα, καλύτερα από κάθε άλλον προκάτοχό του.

Γνωρίζει, και το ανέφερε ο ίδιος, πως «καύσιμο» στο ποδόσφαιρο στον δρόμο προς ένα πρότζεκτ, είναι τα αποτελέσματα. «Καύσιμο», βέβαια, θα έπρεπε να είναι κάθε βήμα -μεγάλο ή μικρό- προς τον στόχο. Και ο κόσμος να είναι μέρος του πρότζεκτ, και κριτής του, αφού ολοκληρωθεί ο ορισμένος χρόνος. Όχι από την πρώτη, δεύτερη ή και την τρίτη στραβή.

Δεν είναι ψιλά γράμματα. Είναι ολόκληρο μάθημα. Δεν ανακάλυψε κανείς την Αμερική. Είναι όμως SOS. Κανείς δεν θα το «πιάσει» με την πρώτη, αλλά κι αυτές οι μικρές αλλαγές νοοτροπίας, όσες και όποτε έρθουν, ας «βαφτιστούν» ως μέρος του πρότζεκτ.

Και για φινάλε, αυτό που ονομάζω «εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε».

Το νταμπλ της περσινής σεζόν, δεν σημαίνει πως το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε. Ούτε πως λύθηκαν όλες οι παθογένειες. Άλλωστε, κι αυτοί που φωνάζουν για τις παθογένειες της ΑΕΚ, έχουν τις δικές τους. Ακόμα κι έκανε το back-to-back φέτος, σε πρωτάθλημα και κύπελλο, το πρότζεκτ δεν θα είχε ολοκληρωθεί.

Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, πίστη. Εννιά στις δέκα, δεν θα έδινα καμία πιθανότητα οι πιστεύοντες σε αυτά, να υπερισχύσουν. Επί Αλμέιδα, όμως, έχουν γίνει τόσα, που ίσως πιστέψουν και οι άπιστοι, όπως είχε πει, μετά το ιστορικό «διπλό» στο Μπράιτον.

Και για όσους δεν έχουν πλήρη εικόνα του συγκεκριμένου αποσπάσματος, το αφήνω για κλείσιμο.

«Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο για να τρέξεις ένα πρότζεκτ θα πρέπει να σε βοηθήσουν τα αποτελέσματα, για να είσαι και πιο πιστευτός. Οπότε, τη λέξη πρότζεκτ τη χρησιμοποιούμε όλοι. Το να φτάσεις ως το τέλος του συμβολαίου, είναι ένα πρότζεκτ. Το να πουλήσει η ομάδα παίκτες, είναι ένα πρότζεκτ. Το να είναι αυτό το κλαμπ ταυτισμένο με ένα σύστημα παιχνιδιού, και αυτό είναι ένα πρότζεκτ. Το να κερδίζει ντέρμπι συνεχώς, είναι επίσης μέρος του πρότζεκτ.

Σε μένα το πρότζεκτ ξεκίνησε ανάποδα. Συνήθως πας σε ένα κλαμπ, χτίζεις ένα πρότζεκτ και αυτό αποδίδει μετά από δύο με τρία χρόνια. Εδώ ξεκίνησε ανάποδα.

Ήρθαμε στην Ελλάδα και πήραμε δύο τίτλους. Τώρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το να κερδίζουμε πάντα δύο τίτλους, είναι δύσκολο. Γι' αυτό θα πρέπει η ομάδα να ανανεώνεται. Με την ανανέωση έρχεται μια ενέργεια που σε βοηθάει να ξανακάνεις αυτό που θες.

Όμως χρειάζεται χρόνος».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0